»

Danes se začenja CES 2009

Slo-Tech - CES je okrajšava za The International Consumer Electronics Show, ki se od leta 1967 zgodi vsako leto. Med leti 1978 in 1994 so ga prirejali celo dvakrat letno, tj. januarja v Las Vegasu in junija v Chicagu. Sčasoma je poletni vrhunec razvodenel, tako da so po nekaj neuspešnih menjavah lokacije poletni del leta 1998 kar ukinili.

Pravzaprav že več kot dober mesec poslušamo o tem CES-u in izdelkih, ki jih bodo proizvajalci predstavili na njem, tako da je že bil skrajni čas, da se prireditev res začne. CES bo trajal do nedelje, 11. januarja, prireditelji pa pričakujejo udeležence iz več kot 140 držav. Davnega leta 1967 so našteli 200 razstavljavcev, medtem ko jih pričakujejo več kot 2700 in več kot 130.000 udeležencev. V preteklosti smo na CES-u videli debi mnogo izdelkov, ki so pozneje krojili svet zabavne elektronike, npr. videorekorder leta 1970, DVD leta 1996, plazemski televizor leta 2001 in Blu-Ray leta 2003, o vseh letošnjih novotarijah pa vas bomo pridno obveščali. Letošnji...

4 komentarji

Zamude in novosti pri AMD-ju

Ars Technica - Iz AMD-ja so sporočili, da bosta njihova štirijedrna procesorja Phenom 9700 2.4 GHz in Phenom 9900 2.6 Ghz izdana šele v drugi četrtini tega leta. Do takrat pa bi moral izdati tudi 2.8 Ghz in 3.0 Ghz verzijo Phenom procesorja, vendar je njihov uspeh vprašljiv. Nameravajo pa izdati Phenom 9100E v prvi četrtini tega leta, ki bo varčnejši in bo imel največjo porabo le nekje okoli 65 W, glede na 95 W porabe Phenoma 9500, frekvenco pa 1.8 Ghz. Zaradi zamud s Phenom procesorji pa nameravajo izdati trijedrne procesorje "Toliman" že v prvi četrtini tega leta.



Kaj lahko AMD še stori?

Več o vsem tem na: arstehnica.com

21 komentarjev

IBM bo prenehal izdelovati osebne računalnike

IBM PC 5150

vir: Google News
Google News - International Business Machines namerava za 1 do 2 milijardi ameriških dolarjev prodati svoj oddelek za razvoj osebnih računalnikov, tako namiznih kot tudi prenosnih. Novica je udarila kot strela z jasnega, a po treznem razmisleku lahko zaključimo, da je povsem razumljiva in logična.

Dobrih 23 let je že minilo od 12. avgusta 1981, ko je IBM v New Yorku predstavil osebni računalnik PC 5150. Imel je Intelov procesor 8088 s frekvenco 4,77 MHz, 64 kB pomnilnika in 5,25-palčno disketo s kapaciteto 160 kB, kar je zneslo tedanjih 2880 zelencev. Ta model je z nekaterimi spremembami še danes de facto standard za veliko večino osebnih računalnikov, med...

24 komentarjev

5% osebnih računalnikov prodanih z naloženim Linuxom

OSNews - Po napovedih analitične hiše Gartner bo do konca letošnjega leta med vsemi prodanimi osebnimi računalniki kar 5% imelo nameščen Linux. Odstotek je relativno visok napram prejšnjim letom in naj bi se do leta 2008 dvignil na 7,5%.

Seveda prodani delež računalnikov še ne pove ničesar o razširjenosti Linuxa, tako da Gartner ocenjuje, da bo le 2% osebnih računalnikov, prodanih letos, poganjalo Linux. Po drugi strani pa moramo upoštevati prepričanje, da večina uporabnikov Linux namesti naknadno, torej so kupili računalnik s sistemov Windows. Dokaj ironične razmere, torej ...

Je sploh že kdo kupil PC z naloženim Linuxom? Pa je kdo naložil Linux na PC, na katerem nikoli ni bil prisoten Windows?

47 komentarjev

Konec Motherboard Monitorja

MBM -

Alex Van Kaam, avtor vsem znanega odličnega programa za merjenje in opazovanje napetosti, temperatur in podobnih podatkov z osnovne plošče, se je odločil temu programu storiti konec. Prva verzija programa je izšla januarja 1998, sedaj pa se po sedmih letih razvoja program z različico 5.3.7.0 ukinja.

Avtor pravi, da so glavni razlogi za tako drastično odločitev sama industrija, ki je nerada dajala informacije o novih ploščah, pomanjkanje časa in navsezadnje tudi pomanjkanje motivacije, ki splahni po sedmih letih. Kljub ustavitvi razvoja, pa Alex Van Kaam pravi, da izvorne kode žal ne bo mogoče dobiti, ker bi s tem kršil preveč pogodb o varovanju podatkov (NDA). Program zaenkrat še ostaja na več mednarodnih strežnikih, tako da si ga prenesite, dokler še lahko.

Slava mu!

26 komentarjev

Dell spet prvi

The inquirer - Zadnje čase postaja jasno, da se v krogih velikih prodaj vrtita bolj ali manj dve podjetji, združeni HP-Compaq in Dell.

Slednji je bil pred združitvijo glede na prodajo na prvem mestu, medtem ko se je po združitvi poznal vpliv povečanega trga, ki ga je pridobil HP. Kljub temu pri Dellu niso spali, in so, kot smo poročali tudi na Slo-techu, racionalizirali prodajo brez odpuščanja. Trud se je izplačal, poročajo na Inquirerju, saj se je Dell spet povzpel na prvo mesto po prodaji. Glede na to, da tudi beleži dobičke, kaže, da recesija le ni tako neobvladljiva.

0 komentarjev

O Modremzobu tudi Microsoft

The Register - Končno je tudi Malimehki začel razmišlajati o Bluetoothu na osebnih računalih. Bluetooth, sistem brezžične povezave, je bil še ko je bil le ideja, namenjen povezavi med PDAji, PCji, GSMji, tiskalniki in podobnim. To pa na žalost do sedaj še ni prišlo na vrsto pri proizvajalcih računalniške "trde" in "mehke" opreme. Sedaj pa je MS končno najavil oddajno-sprejemno postajo za USB, na katerega bomo lahko "priklopili" do 7 Bluetooth naprav in tako uporabljali to napredno povezavo tudi za računalniške stvari. Izdal bo tudi miško in tipkovnico, obljubljajo pa tudi podporo že v Windowsih XP. Celotna novica na The Register-ju.

4 komentarji

Dell "premagal" Compaqa

CNet - Trg osebnih računalnikov si v vrhu delita Compaq in Dell. V prvi četrtini tega leta (po raziskavah podjetja Gartner) je Dell prodal 12,8%, Compaq pa 12,1% vseh na svetu prodanih osebnih računalnikov. To se je zgodilo prvič po sedmih letih, saj je bil do sedaj v vodstvu vedno Compaq. Za zanimivost naj še povem, da je v letu 1990 največ računalnikov prodal Apple, v letih med 1991 in 1994 je bil vodilni IBM, nato od 1994 do konca leta 2000 Compaq, sedaj pa je to vodstvo prevzel Dell. Celotno novico z dodatnimi podatki najdete tukaj.

3 komentarji