»

Microsoftu s prvim upadom dobička v 23 letih

engadget - Upadu dobička in prodaje je verjetno največ botrovala sama recesija, ni pa edini krivec. Ob 6 % upadu prodaje je dobiček upadel za kar 32 % v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2008, kar je prvi upad dobička po letu 1986, ko so izdali Windows 1. Faktorjev za upad je, poleg recesije, več, med drugim slab ugled Viste in posledično (nepričakovano) visoko število prodanih licenc Windows XP. Zaradi recesije ljudje seveda varčujejo, kar pomeni, da kupujejo tudi cenejše tehnične naprave. S popularnostjo netbookov in Windows XP na njih (Vista je zanje prezahtevna) Microsoft služi manj, saj je licenca za netbooke izredno poceni. To je praktično edin način, da ni na vseh malih prenosnikih nameščen Linux, od česar pa Microsoft ne bi imel niti centa dobička. Z vsem navdušenjem nad Windows 7 bi se znalo vse to spremeniti.

Vseeno pa zaenkrat Microsoft ne gre nikamor.

12 komentarjev

Novice iz AMD-ja

engadget - V AMDju imajo zadnje dni očitno veliko akcije, saj so najavili izid šestjedrnih procesorjev in novih grafičnih kartic, obenem pa povedali še, kakšno je njihovo finančno stanje.

Šestjedrni Opteroni bodo tako na trg prišli že naslednji mesec, maja, saj s to potezo upajo na dvig prodaje svojih procesorjev in s tem večjega zaslužka. Fizično Istanbul ni skorajda nič drugačen od štirijedrnih Shanghaijev, razen seveda dveh dodanih jeder. Tretjenivojskega predpomnilnika je še vedno 6 MB, kontroler za pomnilnik je še vedno dvokanalni DDR2, procesorji pa uporabljajo Socket F podnožje, kar jih naredi kompatibilne z vsemi Socket F ploščami, ki so na trgu že od leta 2006. Zaradi večjega jedra in 45 nm proizvodnega procesa frekvence seveda ne bodo tako visoke kot pri štirijedrnikih, a to je itak pričakovano.
Obenem AMD ponuja še popust za nadgradnjo strežnikov in delovnih postaj, izdelanih in prodanih že leta 2006, kar je odlična marketinška poteza, ki prikazuje trdoživost Socket F platforme....

18 komentarjev

Zamude in novosti pri AMD-ju

Ars Technica - Iz AMD-ja so sporočili, da bosta njihova štirijedrna procesorja Phenom 9700 2.4 GHz in Phenom 9900 2.6 Ghz izdana šele v drugi četrtini tega leta. Do takrat pa bi moral izdati tudi 2.8 Ghz in 3.0 Ghz verzijo Phenom procesorja, vendar je njihov uspeh vprašljiv. Nameravajo pa izdati Phenom 9100E v prvi četrtini tega leta, ki bo varčnejši in bo imel največjo porabo le nekje okoli 65 W, glede na 95 W porabe Phenoma 9500, frekvenco pa 1.8 Ghz. Zaradi zamud s Phenom procesorji pa nameravajo izdati trijedrne procesorje "Toliman" že v prvi četrtini tega leta.



Kaj lahko AMD še stori?

Več o vsem tem na: arstehnica.com

21 komentarjev

AMD načrtuje nove dvojedrne procesorje

Ars Technica - AMD je naznanil, da bo prekinil proizvodnjo obstoječih dvojedrnih procesorjev. Najprej je konec prejšnjega leta prekinil proizvodnjo serije X2 4x00+, v prvi četrtini tega leta pa se bodo poslovili tudi modeli X2 6400+ black edition, X2 6000+ 89W, X2 6000+ 125W ter X2 5600+.

Obstoječe procesorje bodo nadomestili s procesorji na novi arhitekturi, prva dva bosta AMD 6250 in 6050, frekvence pa še niso znane. Zaenkrat vemo le, da bosta procesorja imela 1 MB drugonivojskega (na jedro) in 2 MB tretjenivojskega (deljeno) predpomnilnika ter bosta predvidoma izdana v drugi četrtini leta.

Izvorna novica

50 komentarjev

Tožbe proti nigerijskim prevarantom

Slo-Tech -

Gotovo ste v svoj e-poštni nabiralnik dobili sporočilo iz Nigerije, ki vam obljublja bajne vsote denarja, če jim boste pomagali prenesti njihovih 20 milijonov dolarjev iz Nigerje v kakšno bolj demokratično državo. Resnica je potem takšna, da Nigerijci navadno izpraznijo vaš bančni račun in odnesejo vaš denar.

V Ameriki so včeraj vložili obtožnico proti Patricku Omuju in Ambrosu Agwuibeju zaradi takšnih prevar. Če bosta obsojena, jima grozi pet let zapora in dvajset dodatnih let za vsako prevaro, ki sta jo zagrešila. Mnogo ljudi v Severni Ameriki je namreč prejelo e-sporočila, ki so jim obljubljala velike deleže od 20 milijonov dolarjev, če bi na letališču pobrali neko škatlo in jo za nekaj časa shranili. Več o tem.

15 komentarjev

Poslovni rezultati -- nVidia in SiS

X-Bit Labs -

Pred kratkim je SiS objavil svoje poslovne rezultate preteklega meseca. Celotni dohodki od prodaje so znašali 44 milijonov dolarjev, kar je za 26 % več kot aprila lani in 8 % več kot letošnjega marca. Natančnejših podatkov, ki bi pokazali, ali SiS posluje z dobičkom ali z izgubo, ne želijo razkriti. Več o tem.

No, nVidia nam je ponudila v branje poslovne rezultate prvega letošnjega fiskalnega četrtletja. Prodali so za dobrih štiristo milijonov dolarjev izdelkov, kar je za več kot 30 % manj kot lani v istem obdobju. Čistega dobička so pridelali za 20 milijonov dolarjev, kar je štirikrat manj kot lani isti čas. Izvirna novica.

5 komentarjev

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar

Finančno stanje AMDja

Sharky Extreme - Pred dnevi smo zvedeli slabo stanje Intela, pri AMDju pa je stanje drugačno. V prvi četrtini tega leta so prodali za 1,18 milijarde dolarjev procesorjev, od tega je bilo 125 milijonov dolarjev čistega dobička. To je sicer manj kot pri Intelu, a je to za AMD še vedno zelo dober dosežek, saj je bila prodaja v tej četrtini leta rekordna. Konec koncev je AMD od Intela še vedno dosti manjše podjetje.

4 komentarji

Finančno stanje Transmete

Sharky Extreme - Jah, konec prve četrtine leta je in vsa podjetja poročajo o bolj ali manj spodbudnih poslovnih rezultatih. Transmeta je sicer majhno podjedje, a jim prodaja raste, tako da so v prvi četrtini tega leta prodali za 18,6 milijonov dolarjev izdelkov, kar je v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2000 povečanje prodaje za 50%. Še vedno pa to novo podjetje prinaša izgubo, ki dejansko znaša okoli 20 milijonov dolarjev, a je gledano na število delnic kar tri do štirikrat manjša.

0 komentarjev