»

SLI brez strojnih dodatkov

Hexus - Že pred skoraj desetimi leti smo lahko s povezavo dveh grafičnih kartic ustvarili SLI navezo in povišali 3D performanse našega mlinčka, potem pa je za nekaj časa takšen princip pospeševanja utonil v pozabo, dokler ga nVidia pred ni ponovno obudila pod isto kratico z drugim pomenom.

Sočasna uporaba novejših kartic je sprva zahtevala uporabo posebnega mostička, s katerim smo obe grafi fizično povezali (če sta to seveda podpirali), a kmalu so se pojavile rešitve, ki so za majhno razliko v performansah omogočale bistveno bolj svobodno spajanje neidentičnih kartic brez mostičkov. Zaradi praktičnosti pri nadgrajevanju se je tovrsten način uporabe razširil, na strani Hexus pa so se odločili, da ga bodo temeljito pretestirali in ugotovili njegov dejanski vpliv na performanse.

5 komentarjev

Slovo BTX-a?

Hexus - Intel je na novinarski konferenci na Tajvanu najavil slovo standarda BTX, saj ga prihodnje leto več ne bo ponujal kupcem. Kot je znano je bil BTX plod Intelovih težav z vročimi procesorji in je predstavljal rešitev za efektivnejše odvajanje toplote. Ker pa je Intel letos predstavil Core 2 Duo procesorje, ki so relativno hladnejši od nekdanjih Pentiumov, je potreba po BTX standardu izginila, vendar dajejo napovedi o porabi prihajajočih štirijedrnikov slutiti, da morda slovo BTX-a le ni tako blizu, oziroma da je v pripravi že njegov naslednik.

Več na Hexus.net.

14 komentarjev

NVIDIA Quad SLi gonilniki zapustili beta fazo

Quad-SLi

vir: ComputerBase
ComputerBase - Lastniki štirih grafičnih procesorjev imajo razlog za veselje. Na voljo so uradni (WHQL) gonilniki za njihovi dve GeForce 7950GX2 grafični kartici. Prejšnji model, GeF 7900GX2, še ni podprt (te je npr. vgrajeval Alienware).



Pri Computerbase so seveda takoj naredili test. Kjer tiktaka OpenGL večjih problemov niso našli, v D3D pa bodo treba gonilnike še dodelati. Poraba ob obremenitvi znaša 414W (ATi X1900XT CF 402).

22 komentarjev

S3-jeva D3D10 grafična kartica

Hexus - Na Hexus.net so objavili prve slike grafične kartice proizvajalca S3, ki podpira D3D10 in Shader Model 4.0. Iz slik je razvidno da ima grafična kartica po en DVI in HDMI priključek ter precej enostaven hladilnik.



S3 z omenjeno grafično kartico cilja na srednji cenovni in zmogljivostni razred, kjer želi z njo postaviti resno konkurenco ATi-ju in nVidii. Vendar S3 čaka še ogromno dela do takrat, predvsem na področju gonilnikov. Uradne predstavitve dotične grafične kartice do prihoda Viste še ne bo.

Več o tem si preberite v izvorni novici na Hexus.net.

53 komentarjev

DFI Lanparty nForce 590 SLI Intel Edition - prve slike

vir: Hexus
Hexus - Prihaja najnovejša članica Lanparty serije. O navijalskih sposobnostih celotne serije ni vredno (upam da) izgubljati besed, omeniti pa velja, da bo ta plošča popolnoma podpirala procesorje Conroe. Razpored komponent je rahlo nekonvencionalen, pravzaprav standarden. Pomnilniške reže so torej na desnem robu matične plošče in ne levo od podnožja procesorja, kakor so bile razporejene pri Expert verziji nForce 4 ter pri RD580 plošči.



Še ena posebnost je digitalni PWM krmilnik, ki ne zahteva uporabe kondenzatorjev za napajanje procesorja. Zaradi tega je okrog podnožja veliko prostora, malce moti le bližina severnega veznega čipa. Plošča je standardne črne barve...

40 komentarjev

GeForce 7900G2X v trgovinah (Quad SLi)

Hartware.net - O Nvidiini rešitvi povezave štirih grafičnih karticah, Quad Sli, smo že poročali. Gre za trenutno najmočnejšo civilno (za vojsko ni omejitev) rešitev poganjanja iger na velikih monitorjih (vsaj 24 palcev), ki je dostopna kupcem z zelo debelo denarnico.

Do nedavna si je lahko petični kupec tak sistem omislil pri Dellu ali pri Dellu (no, Alienwaru), zasledili pa so jih tudi v nekaterih nemških spletnih prodajalnah.

Na prave entuzijaste, katerim čast ne dopušča, da bi si kupili sestavljen računalnik, nVidia, vsaj uradno, ni mislila. Možnosti izdelave in prodaje škatelne verzije sicer niso prav vneto zanikali, vendar tudi podatkov o izidu samostojnega kompleta niso izdali.

Kot poroča Hartware, pa so te dni v trgovino ARLT prišli prvi paketi 7900G2X, proizvajalca Gainward. Cena je kakopak zasoljena. Za en par od vas pričakujejo 999 evrov. Za grafični podsistem boste torej odšteli za dve kavi manj kot 2000 evrov. Na voljo pa so tudi že dovolj zmogljivi (800 in več vatni)...

11 komentarjev

SLI za prenosnike

vir: Nvidia
Slo-Tech - Povezava dveh grafičnih kartic s tehnologijo SLI na področju namiznih računalnikov ni nič novega, povezava dveh grafičnih kartic v prenosniku z omenjeno tehnologijo pa velja za novost. Eurocom in WidowPC sta že pred časom predstavila prenosna računalnika, v katerih sta bili v SLI povezani grafični kartici GeForce Go 7800 GTX .
NVIdia je danes tudi uradno predstavila SLI tehnologijo namenjeno prenosnim računalnikom, ki temelji na veznem čipovju nForce 4 za prenosne računalnike.



Proizvajalci kot so Sager, Alienware, Velocity Micro, in Voodoo so že pripravljeni na dobavo modelov z dvema grafičnima karticama. Prenosni računalniki...

34 komentarjev

Novo nForce 4 čipovje za Intel procesorje

Bit Technologies - Po izidu serije nForce 4 SLI x16 so standardna čipovja SLI postala skorajda nepotrebna. Novo čipovje je namreč ponujalo več, najpomembnejša razlika je bila predvsem v številu PCI Express stez, ki se je podvojilo z 20 na 40 (32 jih je namenjenih PCIe x16 režam). Toda vsi si ne morejo privoščiti dragih plošč, zasnovanih na nForce 4 SLI x16 čipovju, zato je nVidia naredila lepo potezo in za manj zahtevne uporabnike Intelovih procesorjev splavila nForce 4 SLI XE.

Gre za osvežen SLI čip, ki je v novi inkarnaciji namenjen bolj povprečnim uporabnikom, kot nadomestilo Intelovim družinam 945 in 955. Novo čipovje podpira SLI (kar ste najbrž že razbrali iz imena), prav tako kot nForce 4 Ultra pa tudi HD Audio. Začuda tako Ultra kot SLI izvedenka čipovja XE podpira le 8 vtičev USB 2.0, prav tako pa je izostala mrežna zaščita Active Armor. Testov zaenkrat ni nikjer, saj matične plošče še niso prišle v obtok, na voljo pa je slika ene izmed njih v izvorni novici

10 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji