»

Windows Vista RC2

CNet - Izšla je najbrž zadnja preizkusna različica prihajajočih Oken, natančneje Release Candidate 2. Točen datum izida končne verzije še vedno ni potrjen, Microsoft komentira, da gre zaenkrat še vse po načrtih. Pravijo, da je njihova prioriteta kvaliteta, tako da ne bodo odlašali z zavlačevanjem, če se izkaže, da Vista še ni popolnoma pripravljena. V najboljšem primeru se bodo večja podjetja z Mahjongom zabavala že novembra letos, do januarja 2007 pa naj bi bila nova Okna na voljo tudi vsem ostalim. O izidu RC2 poročata Gizmodo in CNet, vsi navdušenci ga lahko snamete z uradne strani.

Stepni Volk -- hvala, da si nas obvestil.

68 komentarjev

Viste ne zanima MBR

OSNews - Inštalacija Windows Viste se bo po zadnjih podatkih, vsaj kar se tiče pisanja po MBR-ju, obnašala, kot da je na Floridi -- če bo tam že bival kak drug operacijski sistem, ki ne izvira iz Redmonda, ga bo namreč kratkomalo izselila. Microsoft bo tako nadaljeval s tradicionalnim ignoriranjem, zabaven pa je njihov izgovor, da funkcije, ki bi znala prepoznati tudi kaj drugega kot Okna, sploh ne morejo spisati, pa čeprav konkurenčni OS-i poznajo natanko to. Preberite več v izvorni novici.

61 komentarjev

Vse Viste skupaj

Hartware.net - Težko pričakovani naslednik Windows XP, ki se bo imenoval Vista, že pred izidom buri duhove. Vrsti informacij o mnogo različicah, cenovni politiki, morebitni zamudi v Evropi in celo gospodarskem bumu, se je pridružilo še razkritje zanimivega načina distribucije.

Nemški Hartware poroča, da bo Microsoft izdal le eno serijo DVD-jev, na katerih bo polna različica Viste. Kupci okleščenih inačic bodo z ustreznimi serijskimi številkami lahko namestili le določene komponente, poenostavljen pa bo tudi način nadgradnje. Komur osnovne funkcije ne bodo več zadoščale, bo lahko prek interneta naročil in plačal obsežnejšo verzijo ter jo s pomočjo novega ključa namestil kar s starega DVD-ja. Kako se bo Microsoft ubranil pred pirati, ki bodo zagotovo poskušali verzijo Basic preliti v Ultimate, še ni znano.

51 komentarjev

Vista naj bi odprla delovna mesta

CNet - Včeraj so bili javnosti predstavljeni rezultati raziskave o vplivu Microsoftovega prihajajočega operacijskega sistema na evropsko gospodarstvo. Izid Viste bo povezan z množično aktivnostjo v IT svetu -- treba bo pospešeno izdelovati in prodajati nov, kompatibilen hardver, treba bo nadgrajevati obstoječe sisteme, nameščati nova Okna, usposabljati uporabnike za delo... Pod črto bi naj bile številke, če je raziskavi za verjeti, ogromne. Predvidenih je do 100.000 novih delovnih mest do konca naslednjega leta, za vsak evro, ki ga Microsoft zasluži v zvezi z Visto, pa bodo ostala podjetja zaslužila 13 evrov.

Trditve iz članka, objavljenega na CNet-u, so zelo obetavne, zmoti pa dejstvo, da je raziskavo financiral kar sam Microsoft, poleg tega pa nam je vsem znan spor, ki ga softverski gigant bije z Evropsko unijo (glej vire). Premislite sami.

Večina od vseh novih delavcev bo najbrž zadolžena za tehnično pomoč.

17 komentarjev

Bo Vista zamujala v EU?

Slo-Tech - Pred približno dvema mesecema smo poročali o astronomskih kaznih, ki jih je Evropska komisija naložila Microsoftu zaradi kršitev protimonopolističnih določil, kar pa takrat ni bilo preveč pomembno - navsezadnje so večstomilijonske številke za redmondskega giganta zgolj delček odstotka prihodkov. A zgodba bi se znala odviti s precej bolj drastičnimi posledicami. Microsoft je začel namigovati, da bo zaradi omenjenih zakonskih določil in spora z Evropsko komisijo Windows Vista na stari celini morda izšel kasneje kot drugje. Takšna poteza bi lahko imela zelo drastične posledice, saj so Okna daleč najbolj razširjen operacijski sistem za osebne računalnike, tako da predstavlja Microsoftova izjava med drugim tudi gospodarsko grožnjo. Evropska komisija zaenkrat ostaja odločna in meni, da mora biti Microsoft tisti, ki bo popustil in prilagodil software, o razpletu pa vas bomo še obveščali. Izvirno novico je danes objavil Reuters.

Link je prispeval nas stalni obveščevalec - Stepni Volk.

65 komentarjev

Visoke kazni za Microsoft

Slo-Tech - Evropska komisija je ameriškemu računalniškemu velikanu včeraj naložila plačilo €280.500.000 ($357.000.000) kazni, ker ne upošteva njene odločitve iz leta 2004, po kateri bi moral določene tehnične specifikacije operacijskega sistema Windows narediti dostopne drugim razvijalcem. Microsoft je kazen označil kot neprimerno, Evropska komisija pa je postavila ultimat. Fantje in dekleta iz Redmonda bodo morali vsak dan odšteti dodatne 3 milijonov evrov dnevno, če jim do konca tega meseca ne uspe zagotoviti popolne in natančne tehnične dokumentacije, s pomočjo katere bi konkurenca lahko svoje programe naredila združljive z Okni.

O dogodku poročajo na vseh koncih.

224 komentarjev

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi?

The Register - The Register poroča, da naj bi evropski regulatorji trga neuradno odločili, da Microsoft ni spoštoval protimonopolnih določil Evropske komisije. Tako naj bi Microsoft moral kmalu pričeti plačevati 2,5 milijona USD kazni na dan, pričenši s 15. decembrom lanskega leta.

Po podatkih Microsoft Watch-a, je Microsoftov pravni oddelek zaposlenim poslal obvestilo iz katerega je moč razbrati, da se podjetje že pripravlja na plačevanje omenjene kazni.

Kot je znano, je Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da tržnim tekmecem omogoči vpogled v komunikacijske protokole operacijskega sistema Windows, zahtevali pa so tudi, da Microsoft pripravi posebno različico operacijskega sistema brez Windows Media Playerja. Zaradi nespoštovanja monopolnih prepovedi je Evropska komisija Microsoft leta 2004 že kaznovala s kaznijo v višini 628 milijonov dolarjev, na katero pa se je Microsoft pritožil. Tokratna kazen pa se nanaša na nespoštovanje zahteve, da Microsoft priskrbi dokumentacijo o omrežnih...

120 komentarjev

Uporabniki Kazaae in podobnih - pozor!

CNet - Da je veliko programov za izmenjavo datotek dandanes "okuženih" s spyware in adware komponentami, ni nič novega. Tudi to ne, da obstajajo triki, kako jih onemogočiti in vseeno uporabljati omenjene programe. Na CNET-u pa se je pojavila novica, ki opozarja na to, da je v pribljubljenem p2p programčku Kazaa skrit delček kode, ki nekemu podjetju, imenovanemu Brilliant Digital Entertainment, omogoča povezati vse računalnike, ki uporabljajo Kazza, v navidezno omrežje. To omrežje nameravajo v kratkem zagnati in morda med drugim izkoriščati tudi njegovo procesorsko moč. Uradno se to ne bo zgodilo brez uporabnikovega dovoljenja, vendar pozor: dovoljenje za to ste (smo) že dali vsi, ki ste vunpotegnili ta programček od februarja naprej - in to s tem, ko ste pritisnili Accept v pogojih uporabe programa. Na srečo obstaja tudi neka delna rešitev tega problema. Koliko je pa to varno početje, pa si ne bi upal trditi... :D...

10 komentarjev

Moj email češ? Peter+Klepec!

CNet - Iz Global Name Registry so sporočili, da bodo ".name" naslove prvega paketa pobirali le še do 22. novembra. Do takrat imamo posamezniki torej možnost registracije osebne domene oblike "peter.klepec.name". V kolikor bo več ljudi želelo isti naslov, bo srečneža določil žreb.

Sodeč po članku na CNET-u bo možno imetnikom .name naslovov na njihov naslov (z znakom "+" med imenom in priimkom) poslati tudi e-pošto!

5 komentarjev