»

Nov pomnilnik za mobilne naprave iz Hynixa

X-Bit Labs - Hynix je objavil, da so razvili prvi dvogigabitni pomnilniški čip DDR2 DRAM za mobilne naprave v 40 nm-tehnologiji. Hynixov čip DDR2 deluje pri efektivni frekvenci 1066 MHz, za delovanje pa porabi sila malo energije. Potrebno napajanje je 1,2 V, medtem ko ima prepustnost 4,26 GB/s. Nov pomnilnik je v skladu z JEDEC-ovimi standardi za uporabo v novi generaciji pametnih telefonov, smartbookov in tabletov. Masovna proizvodnja naj bi se začela še v tej polovici leta. Prvi, ki je predstavil dvogigabitne čipe za prenosne naprave, je bil sicer Samsung, ki je leta 2008 izdelal te čipe v 50 nm-tehnologiji.

0 komentarjev

USB priključki že v zidu

Vtičnici domače izdelave levo, FastMacova desno

engadget - Dandanes vedno več (prenosnih) naprav za polnjenje uporablja kar enega izmed pomanjšanih USB priključkov oz., npr. iPodi in iPhoni, poseben priključek, ki ima na drugem koncu kabla vseeno USB priključek. Ker je z iskanjem založenih polnilcev vedno težavno, je logično, da USB priključke vgradimo kar v zid in naprave polnimo neposredno, brez adapterja z omrežne napetosti na USB. Sprva se je, sicer za Američane, na strani Instructables znašlo navodilo, kako običajno (dvojno) vtičnico predelati v dvojno USB vtičnico, zdaj pa (ponovno zaenkrat le Američani) takšne vtičnice lahko kupijo kar na spletu. Za razliko od domačih navodil vtičnica, ki jo za 10 dolarjev ponujajo pri FastMac, vseeno obdrži svojo prvotno nalogo, saj se USB priključka nahajata ob običajnih (v tem primeru 110 V) omrežnih priključkih. Dobra novica je tudi, da v primeru, ko na...

23 komentarjev

Nova koalicija proti iKtaturi in kolaboranti, ki nas zavajajo naprej

Slo-Tech - Microsoft, Toshiba, JVC, NTT DoCoMo Inc., Creative, iRiver in še tri 3 podjetja so, dosedanjemu nespornemu vladarju: Apple Computers Inc. napovedala vojno na japonskem tržišču MP3 predvajalnikov. Kako hitra bo zmaga ali če bo preobrat možen, bomo videli v prihajajočih mesecih/letih.

Navkljub različnim pozivom k revoluciji, se ljudje do sedaj niso zganili (npr.: SanDiscovi, ki nas so nas ozavestil, da živimo v iKtaturi). Namesto tega jih bolj zanima, kako najceneje do iPoda.

Dodatno jih zavajajo razni kolaboranti, ki ponujajo različne dodatke in hranijo še tako absurdne fetiše. Vsem, ki so jim gladko obriti Shuffle, Nano in iPod 5G nevšečni, si lahko omislijo poraščeno verzijo v različnih barvnih odtenkih. Za vse z občutljivo verzijo Nana, ali le bolj nerodne sorte, je tu "sladolenda krema", ki vašega iPoda pripravi do staro-novega blišča.

Klasična diktatura bazira na kultu osebnosti, iKtatura na kultu imidža. Začuda so ljudje pripravljeni preživeti v Apple trgovinah tudi...

1 komentar

Samogradnja robotov

reddit - V turobnih nedeljah kot je ta, ni boljšega, kot se lotiti sestavljanje robota. Povprečen človek bi tako morda sestavil že tisočkrat videno želvo, ampak vi ste bralci Slotecha! Roboti so vam tako samoumevni, da samo kolovratenje naokoli nikakor ne bo potešilo vaše lakote.
Kaj pa porečete na roj avtonomnih samosetavljajočih robotv? Dodajte še možnost, replikacije in že lahko zavzamete galaksijo ali dve.

Vsem knjižnim moljem (in potencialni konkurenci Google Book) bo nedvomno prišel prav avtomatiziran čitalec knjig, ki je povrh vsega sestavljen iz Lego kock.


Veselo na delo!

8 komentarjev

Natečaj za nov logotip FreeBSD - tokrat uradno

OSNews - Kot smo na teh straneh že poročali, so namigi o novem logotipu FreeBSD pred dvema tednoma že pricurljali v javnost. Takratne neuradne informacije so namigovale celo na "upokojitev" popularnega hudička Beastija, kar je sprožilo burne peticije za njegovo ohranitev.

Kot se je izkazalo, ga pravzaprav nikoli niso nameravali opustiti kot maskoto (kar pomeni, da nas bo še naprej pozdravljal ob zagonu tega operacijskega sistema), potreben je bil le nov logotip, ker dosedanji niso bili poenoteni in niso zadovoljevali nekaterih tehničnih zahtev za uporabo v medijih, ovitkih CD-jev ipd.

Tokrat je bil natečaj tudi uradno razpisan (več o pravilih igre pa tule), sodeluje lahko vsakdo in pošlje poljubno število predlogov, delo pa mora biti avtorsko (ne sme kršiti avtorskih pravic tretjih oseb), ne sme žaliti katerekoli skupine ljudi (rase, verske skupine ipd.), predstavljati mora glavne odlike FreeBSD (učinkovitost, zanesljivost), biti združljiv z Beastijem in uporaben tako v barvnem kot črno...

15 komentarjev

Nov AMD-jev logotip

Digit Life - AMD je danes začel s svojim novim AMD64 logo programom, ki bo pomagal potrošnikom prepoznati strojno in programsko opremo pripravljeno za AMD-jeve 64-bitne procesorje, ki bodo lahko poganjali 32 in 64-bitne aplikacije, tako da bodo na njem tekli tud "stari" 32-bitni programi z x86 instrukcijami. Opteron, namenjen strežnikom in delovnim postaja, ter Athlon 64, izdelan za osebne in prenosne računalnike, sta prva procesorja iz AMD64 serije. Logo!

7 komentarjev

AMD bo kupil Alchemy

The inquirer - AMD je pred kratkim že opravil nakupe nekaterih podjetij, sedaj pa so se odločili, da kupijo podjetje, imenovano Alchemy. Z nakupom tega podjetja želi AMD prodreti na trge, ki jih je do sedaj v manjši meri obvladoval Intel. Prodor naj bi jim uspel ravno z znanjem Alchemyja, ki je do sedaj razvijal čipe MIPS, ki so kot nalašč za vgradnjo v prenosne naprave. Z novim znanjem pa bodo AMD-jevci najverjetneje poizkušali prodreti na področje lahkih prenosnikov, kjer je pred časom že uspeval Intel s procesorji StrongArm, in ročnih računalnikov na platformi PocketPC.

0 komentarjev