»

Paramount dovolil posodo filmov

Los Angeles Times - Hollywoodski studii se počasi le privajajo na možnosti interneta in nove načine služenja denarja, ki jim jih ta ponuja. Warner Bros., Universal Pictures in 20th Century Fox so že pred časom uvideli uporabnost, a so dobro idejo realizirali slabo. Z Netflixom in Redboxom so podpisali dogovore o izposoji novih filmov, a so postavili nerazumno omejitev, da je ta dovoljena šele 28 dni po izidu filma na DVD-ju. Četrti studijski velikan Paramount se je odločil za drugačno taktiko in te omejitve niso zahtevali.

Podpisali so pogodbo z Redboxom, po kateri bodo njihovi filmi takoj po izidu na DVD-ju na posodo. Kot pravijo, so izvedli analize in ugotovili, da 28-dnevno okno ne bi povečalo prodaje filmov. Nasprotno, posojanje filmov na Redboxu pravzaprav povečuje njihov zaslužek, so ugotovili.

Pogodba velja do konca leta 2014, v tem času pa bo Paramount dobil odstotke od vsakega izposojenega naslova in zagotovljen prodajni prostor v Redboxovih kioskih. V štirih letih naj bi s tem zaslužili...

8 komentarjev

AOL spet na svoje

Club Overclocker - AOL je bil nekdaj ameriška verzija SiOL-a. Bil je ogromen internetni mastodont, pojem dostopa do interneta v ZDA in po svetu, brez katerega si medmrežja ni bilo moč predstavljati. Sčasoma je začela njegova zvezda ugašati. Leta 2001 se je združil s Time Warnerjem v razvpitem poslu, ki ni nobenemu izmed podjetij prinesel kakšnih opaznejših sinergijskih učinkov. Google in druga mlada podjetja so prazgodovinske dinozavre počasi senčila.

Ta teden vstopa AOL v novo obdobje svojega življenja. Ponovno so si pridobili svobodo, saj so se razdružili od Time Warnerja. Delnice podjetja AOL Inc. so včeraj začele kotirati na newyorški borzi in izgubile dva odstotka.

V novi dobi bodo spet tekmovali s starim rivalom Yahoojem, poleg tega pa bodo morali paziti, da jim Google ne uide preveč. Svoj kos pogače si bo AOL poskusil odškrniti na oglaševalskem trgu, kjer je naveza Yahoo-Microsoft zelo močna. AOL se bo osredotočil na nišno občinstvo, so dejali. Zagnali so tudi stran Seed.com, kjer bodo lahko...

0 komentarjev

Blu-ray FTW: Warner opustil podporo HD DVD formatu

Heise - Včeraj je vsemogočni Warner Bros. Entertainment na svojih spletnih straneh objavil, da opušča podporo formatu HD DVD (nove vsebine bodo na teh ploščkih izdajali le še do maja 2008) in bo v prihodnje svoje filme ponujal izključno na nosilcih DVD in Blu-ray, saj po njihovem mnenju to zahtevajo oz. pričakujejo potrošniki. Izdajanje vsebin na dveh formatih je pri potrošnikih ustvarjalo dvom in zmedo, posledično pa indiferentnost do novotarije in slabe donose Warnerju.

Spomnimo - HD DVD lahko na en sloj ploščka shrani 15 GB podatkov (30 GB na dva sloja), Blu-ray pa 25 GB (50 GB na dva), so pa prvi nosilci zato cenejši za izdelavo.

V Blu-ray taboru so tako po novem New Line Cinema, Sony Pictures, Walt Disney, Warner Bros. in Twentieth Century Fox, v HD DVD formatu pa vsebine izdajajo New Line Cinema (ki ga nadzira Warner!), Paramount Pictures/Dreamworks in Universal Pictures.

Izvorna novica na Heise, poroča tudi Slashdot.

Je to konec HD DVD formata?

125 komentarjev

AOL vstopil na trg spletne prodaje filmov

Forbes - Kot poroča Forbes, je AOL dosegel dogovor z glavnimi filmskimi studiji in s tem postal prvi večji spletni portal, ki se bo podal na razvijajoči se trg spletne ponudbe filmov. Pogodbo so tako v četrtek podpisali z News Corp.'s, 20th Century Fox, Sony, Pictures Home Entertainment, General Electric's, Universal Pictures in Warner Bros.' Home Entertainment Group. Trenutno so na voljo zgolj Sonyevi filmi, vendar bodo v prihodnjih tednih sledili tudi izdelki ostalih družb.

Cena za pretočeni film bo znašala od 9,99 do 19,99 dolarja, uporabnik pa ga bo imel pravico prenesti in uporabljati na največ petih računalnikih oz. mobilnih napravah, ki bodo opremljene z Windows Media Playerjem. Pri tem bo uporabniku onemogočeno snemanje filmov na DVD-je.

AOL ima seveda še mnogo drugih majhnih konkurentov, ki so že prisotni na omenjenem trgu, vendar pa pravi giganti šele prihajajo. Med največkrat omenjenimi sta predvsem Amazon in Apple.

6 komentarjev

Hollywood v korak s časom: filmi na internetu

Slo-Tech - Vsi dobro vemo, kako konzervativno se obnašajo združenja MPAA, RIAA ter ostale korporacije, ob omembi novodobnega izuma internet. Le-ta, v povezavi s širokopasovnimi povezavami, je idealen za konzumacijo večpredstavnih vsebin. Vendar so naši preljubi konzervativci z vsemi močmi zatirali nov trend, tako, da je gledanje filmov in poslušanje glasbe večinoma v domeni piratov.

Pionir na tem področju je servis iTunes, ki nam omogoča legalen nakup in prenos glasbe, videospotov ter nekaterih nadaljevank. Trend je nadaljeval Google in še nekateri drugi.

Vendar za ogled filmov, smo bili prisiljeni ostati pirati. A kakor kaže, se je končno uklonil tudi Hollywood.

Z današnjim dnem bodo nekateri filmski studiji začeli z distribucijo filmov preko interneta. Nakup in prenos bo na voljo dne izida dvdja. Vendar z nekaterimi posebnostmi. Studiji so mnenja, da večino zaslužka dobijo z ogledom v kinodvoranah ter s prodajo dvdjev. In ker nočejo ogroziti poslovnih uspeškov prodajalcev, bo cena...

44 komentarjev

iTunes z novimi videoposnetki

Monitor - Apple je brez zanj značilnega pompa v svojo medijsko (zdaj ji ne moremo več reči glasbena) trgovino iTunes dodal 11 novih in klasičnih nadaljevank ter oddaj. Med njimi so Alfred Hitchcock, Battlestar Galactica, Monk, Surface, Conan O'Brien, Jay Leno, Dragnet, Law & Order, The Office in, pozor, Knight Rider.

Od začetka ponudbe videoposnetkov je bilo po zagotovilih Steva Jobsa prodanih že več kot 3 milijone posameznih nadaljevanj. iTunes zdaj ponuja že okoli 300 epizod različnih nadaljevank, serij in oddaj, kmalu pa utegne številka še precej narasti, saj naj bi bili na voljo tudi posnetki televizijskih mrež FOX in CBS.

5 komentarjev

1M prodanih videov preko iTunes

Apple - V devetnajstih dneh, odkar je Apple predstavil iPod z zmožnostjo predvajanja videa, je iTunes zabeležil 1.000.000 prodanih posnetkov (gre v glavnem za video spote, TV nadaljevanke in kratke risanke studia Pixar). V primerjavi z glasbo je to skoraj trikrat slabši rezultat, saj so po premieri storitve iTunes prodali 1.000.000 skladb v pičlem tednu, kljub temu pa dosežka ne gre zanemarjati. Opogumljeni z rezultatom bodo svojo ponudbo še razširili, pravi Steve Jobs.

Legalna Applova ponudba se je seveda znašla tudi na torrent straneh, kjer je na voljo tudi dosti drugih, za iPod prirejenih filmov in nadaljevank.

Zelo očiten znak, da smo kupci vedno bolj razvajeni in želimo zadeve takoj - povedano drugače: založbe poslujejo zastarelo in predvsem predrago. Ali kot že ves čas opozarja kolumnist v več računalniških revijah, med drugimi tudi hrvaškem BUGu, John C. Dvorak:
Dokler je obstajal Napster, je glasbena industrija cvetela (česar seveda noče priznati), saj so ljudje preko...

8 komentarjev

Microsoft: kriv za padec Netscapea

več strani - AOL-TW (ona korporacija, ki bo morda popapcala Red Hat) oz. Netscape je vložil tožbo proti Microsoftu. Razlog? I, kriv je za strm padec deleža na trgu spletnih brskalnikov. Sicer je utopično pričakovati, da bi jim 'dokazana krivda' zvišala delež, a kot neukemu kekcu se mi tale tožba zdi ne-rahlo za lase privlečena. A vseeno - tuji mediji so se o tem jako razpisali: ZDNet, Vnunet, The Register. Najobširnejši pregled ima kakopak prvi.

0 komentarjev

AOL in Microsoft

več strani - Najprej malo zgodovine. Kot veste je pred leti AOL (America On-line) kupil Netscape, lansko leto pa so se združili z največjim medijskim gigantom TimeWarner. Zdaj se cela stvar imenuje AOL-TimeWarner company. To je bila največja združitev v vsej zgodovini, po nekaterih ocenah vredna 350 miljard dolarjev (več kot je vreden MS). Novo podjetje ima 26 milijonov internet uporabnikov in 150 milijonov uporabnikov instantnih sporočil, da o TimeWarnerjevih TV mrežah (CNN & co.) in časopish sploh ne govorimo).
Skratka tale konglomerat je v zadnjem času skrbel tudi za razvoj odprtega spletnega brskalnika Mozille (mimogrede: slo-tech v njem ne izgleda najbolje). Seveda so imeli za razvoj dobre (novorek: komercialne) razloge. Ni jim namreč všeč, da MS s svojim Internet Exploderjem izdatno promovira njim konkurenčni Microsoft Network. Zaželeli so si brskalnika pod lastno kontorlo, kar so z nakupom Netscapea tudi dobili.
Microsoft seveda vsega skupaj ni mirno gledal, zato je nameraval v Windows...

7 komentarjev

Windows Media Player 8 samo v Windows XP

ActiveWin - Microsoft se spet vrača k svojim starim metodam, zaradi katerih se je že moral zagovarjati na sodišču. Tisti uporabniki, ki bi želeli uporabljati novo verzijo Microsoftovega programa Windows Media Player, verzijo 8, bodo morali kar instalirati nov operacijski sistem Windows XP, saj Windows Media Player ne bo na voljo kot samostojen program.
Podobno "povezavo" programa z operacijskim sistemom je Microsoft izvedel leta 1996, ko je vključil spletni brkljalnik Internet Explorer v operacijski sistem, da bi si pridobil boljši položaj na trgu spletnih brkljalnikov. To pa je bil povod za protimonopolno tožbo, ki še vedno čaka na rešitev na sodišču.

8 komentarjev