»

Podrt hitrostni rekord

Reuters - Ne, niso naredili novega Bugattija in niti nove formule. V Siemensu so hitrostni rekord podrli kar z optičnim kablom. Dosežena hitrost je bila 107 Gb/s (13,375GB/s). Podatke so pošiljali preko 161 km dolgega optičnega vlakna. Siemensu je to uspelo samo z enim vlaknom, kar pomeni, da ni treba razdeliti signala na več vlaken (prihranek na času in predvsem na ceni). Siemens je še napisal, da bodo prvi produkti, ki so zasnovani na tem prototipu, na voljo v nekaj letih. Več v izvorni novici.

39 komentarjev

Bo Vista zamujala v EU?

Slo-Tech - Pred približno dvema mesecema smo poročali o astronomskih kaznih, ki jih je Evropska komisija naložila Microsoftu zaradi kršitev protimonopolističnih določil, kar pa takrat ni bilo preveč pomembno - navsezadnje so večstomilijonske številke za redmondskega giganta zgolj delček odstotka prihodkov. A zgodba bi se znala odviti s precej bolj drastičnimi posledicami. Microsoft je začel namigovati, da bo zaradi omenjenih zakonskih določil in spora z Evropsko komisijo Windows Vista na stari celini morda izšel kasneje kot drugje. Takšna poteza bi lahko imela zelo drastične posledice, saj so Okna daleč najbolj razširjen operacijski sistem za osebne računalnike, tako da predstavlja Microsoftova izjava med drugim tudi gospodarsko grožnjo. Evropska komisija zaenkrat ostaja odločna in meni, da mora biti Microsoft tisti, ki bo popustil in prilagodil software, o razpletu pa vas bomo še obveščali. Izvirno novico je danes objavil Reuters.

Link je prispeval nas stalni obveščevalec - Stepni Volk.

65 komentarjev

Uradne cene za Visto so zares tu

vir: Reuters
Reuters - Microsoft je sedaj tudi uradno objavil cene za Visto. Cene v ameriških dolarjih so torej:
- 199/99 za Home Basic;
- 239/159 za Home Premium;
- 299/199 za Business;
- 399/259 za Ultimate.
Prva cena je za polno verzijo, druga za nadgradnjo.



Glede na "pobegle" kanadske cene, sta se "podražili" le Business in Ultimate različica za 30, oziroma 50 dolarjev. Začetek prodaje naj bi ostal nespremenjen: za večje kupce že novembra letos, manjši od januarja naslednjega leta.

Release Candidate 1 pa naj bi bil dostopen vsaj 5 milijonom uporabnikom. Manjše skupine strank so ga že prejele.

24 komentarjev

Windows Vista Virtual Lab

Microsoft - Na Microsoftem TechNetu so za obiskovalce, ki bi radi v živo, a brez nadležnih namestitev in nastavljanja, preizkusili določene funkcije, ki jih prihajajoči Windows Vista prinaša, pripravili brezplačen virtualni laboratorij.

Po registraciji lahko izbirate med devetimi različnimi moduli s pripadajočimi navodili, nato pa se prek Remote Desktopa povežete na oddaljeno namizje, kjer lahko sistem po želji preizkušate.
Dolžina seje je omejena na 90 minut, lahko pa kadarkoli ponovno izkoristite novih 90 minut.

12 komentarjev

Cene za Visto so tu, Vista še ne

golem.de - Na več straneh so vzniknile cene za prihajajoči nov Microsoftov operacijski sistem: Windows Vista. Tako Amazon že zbira prednaročila, kjer piše, da bo operacijski sistem dobavljiv 30. januarja naslednje leto. Cene se (v ameriških dolarjih) pričnejo pri:
- 199 za Home Basic;
- 239 za Home Premium;
- 269 za Business;
- 349 za Ultimate.
Po stari navadi razmerij ZDA in EU, lahko ameriške dolarje spremenite v evre. Lahko pričnete z varčevanjem.

Cene so "pobegnile" kanadski podružnici Microsofta.

83 komentarjev

Brezplačna nadgradnja v Windows Vista za božične kupce

Smarthouse - Večkratna preložitev prihajajoče različice Oken, imenovane Vista, je povzročila mnogo glasnega pritoževanja uporabnikov, pa tudi proizvajalcev strojne opreme. Po zadnjih napovedih naj bi novi Windowsi izšli šele v začetku naslednjega leta, kar bi lahko po mnenju nekaterih drastično zmanjšalo število kupljenih računalnikov v sezoni božičnih nakupov. Da bi omilil negodovanje prodajalcev in podjetij, je Microsoft v navezi s slednjimi izvedel poslovno potezo, v okviru katere bo v četrti četrtini letošnjega leta kupcem sistemov, pripravljenih na Windows Vista, podelil kupone, s katerimi bodo lahko ob izidu novega OS-a brezplačno izvedli nadgradnjo.

Dogovor med možmi iz Redmonda in proizvajalci je bil sklenjen že v juliju, na dan pa je nedavno prišel po neuradnih poteh. Informacija je precej občutljive narave, saj vse vpletene zdaj skrbi, da bo zaradi nje padlo trenutno povpraševanje in bodo stranke raje počakale do božičnih praznikov.

99 komentarjev