»

Grafične kartice za običajne smrtnike v drugi četrtini 2007

DigiTimes - DigiTimes poroča, da lahko v drugi četrtini tega leta pričakujemo izid najnovejših grafičnih kartic s podporo DirectX10 za nižji in srednji cenovni razred. Iz nVidiinih tovarn bodo tovornjaki peljali čipe G80 in G84, AMD pa bo nekje v istem času (če ne bo prišlo do ponovnih prelaganj) kupcem ponudil R600, R610 in R630. Malce kasneje, v drugi polovici tega leta, se pričakuje tudi prve igre, zasnovane za novi DirectX, poleg tega so obljubljene posodobitve starih naslovov, kot na so primer Flight Simulator X, Company of Heroes in EVE Online. Medtem ko čakate na človeške cene, preberite izvorno novico.

10 komentarjev

Dell se odziva na predloge kupcev

Ars Technica - Ko je Dell prejšnji teden predstavil stran, imenovano IdeaStorm, je večina ciničnih dolgoletnih uporabnikov PCjev najbrž posmehljivo gledala na celoten projekt, vsekakor pa ni nihče pričakoval, da se bo Dell odzval tako hitro (za tiste, ki jim projekt ni znan - gre za zbiranje idej in predlogov uporabnikov, ki bi se nato potencialno uporabili pri novih Dellovih izdelkih).

Navalu 85.000-članske spletne množice, ki si je zaželela prednameščen Linux, in 55.000 ljudem, katerim bi ustrezal OpenOffice, so delno ustregli že po enem tednu. Ker gre pri tovrstnih prošnjah predvsem za finančne razloge (omenjeno programsko opremo znajo ponavadi uporabniki namestiti tudi sami, nočejo pa plačati še nekaj dolarskih stotakov za Microsoftov ali konkurenčen komercialen softver), so Dellovci najavili, da bodo razširili ponudbo serije n na prenosnike Latitude (omenjena serija so v bistvu izdelki brez prednameščenih programov).

O vzpodbudni potezi, ki jo Dell, če jim lahko verjamemo, namerava v...

25 komentarjev

Apple z AMD-jevimi procesorji?

Slo-Tech - The Inquirer poroča, da naj bi AMD-jev izvršni direktor izjavil, da utegne Apple v svojih izdelkih uporabiti AMD-jeve procesorje. Za omenjen korak naj bi se pri Applu odločili z namenom otresti se prevelikega Intelovega vpliva, oziroma kot je dejal Ruiz, noče bit Intelov talec, kot nekatera druga podjetja. Obenem je okrcal Intel zaradi njegovega domnevnega zaviranja trga z računalniki.

Več na The Inquirerju.

27 komentarjev

Dell XPS 410

AnandTech - Procesorji Core 2 Duo so trenutni namizni hit, Intel je s paleto svojih novih izdelkov namreč popolnoma zasenčil AMD in se počasi vrača na stara pota. To so začutili proizvajalci sestavljenih računalniških sistemov, ki sedaj na veliko ponujajo izdelke, opremljene z novimi Intel-ovimi čipi. Tudi Dell jih je ponosno namestil v svoje računalnike višjega cenovnega razreda, imenovane XPS. Novinarji na AnandTech-u so v roke dobili enega od cenejših predstavnikov omenjene...

5 komentarjev

AMD: 65 nm oktobra?

The inquirer - Po poročanju The Inquirer-ja naj bi AMD v svoji dresdenski tovarni pričel s proizvodnjo 65-nanometrskih preocesorskih jeder letos oktobra. Po besedah direktorja omenjene tovarne, Toralfa Gueldnerja, so na izdelavo 65-nanometrskih jeder pripravljeni že od letošnjega junija dalje. Inquirer dodaja, da naj bi AMD do sredine prihodnjega leta povsem prešel na 65-nanometrsko tehnologijo izdelave, obenem pa je Gueldner razkril, da so že izdelali testno 45-nanometrsko testno jedro, kateremu naj bi v prihodnosti sledili še 32- in 22-nanometrski izdelki.

Več o tem na Inquirerju.

10 komentarjev

Štirijedrni AMDji šele leta 2007

Slo-Tech - Na tiskovni konferenci, ki se je petega septembra odvijala v Dresdnu, je AMD novinarjem pokazal svoje načrte za prihodnost ( roadmap), ki se dotikajo štirijedrnih procesorjev. Za razliko od Intel-a, ki bo tovrstne izdelke splavil že konec tega leta, bodo pri AMD-jevi na voljo šele v drugi četrtini 2007, kljub vsemu pa drugi največji proizvajalec procesorjev ostaja optimističen. Med drugim so predstavili tudi posodobljeno tehnologijo za varčevanje z energijo, imenovano PowerNow!, ki skrbi za upočasnjevanje procesorja ob manjših obremenitvah - na tem področju so pred konkurenco. Za razliko od Intelovih treh stopenj upočasnjevanja procesorja jih imajo kar pet, kar jim omogoča do dve...

23 komentarjev

Prihaja Athlon 64 X2 5200+

Hartware.net - AMD je predstavil nov dvojedrni procesor, Athlon 64 X2 5200+, ki bo na vrhu ponudbe AMD-jevih dvojedrnikov za namizne računalnike (Athlon FX izvzet) prevzel najvišje mesto od sedanjega Athlona 64 X2 5000+. Frekvenca novega procesorja znaša 2,6 GHz, premore pa po megabajt drugonivojskega predpomnilnika na jedro, kar je dvakrat več od različice 5000+. Cena novega dvojedrnika znaša 403 ameriške dolarje, kar je trenutno okroglih sto dolarjev več od cene modela 5000+.

Več o Athlonu 64 X2 5200+ si preberite v AMD-jevem sporočilu za javnost.

40 komentarjev

Dell: 20 milijonov AMD procesorjev

DigiTimes - Po poročanju Digitimes-a naj bi Dell med četrtim četrtletjem letošnjega in enakim obdobjem prihodnjega leta, v svoje prenosnike, namizne računalnike in strežnike, vgradil kar dvajset milijonov procesorjev proizvajalca AMD. S tem bi delež AMD-jevih procesorjev v računalnikih znamke Dell dosegel kar eno tretjino, poleg tega bi se povečal tudi njegov delež na svetovnem trgu računalniških procesorjev. Ob vsem tem pa se pojavlja vprašanje, ali bo AMD uspel izdelati dovolj procesorjev, da bo pokril povečano povpraševanje.

Več o tem na Digitimes-u.

16 komentarjev

AMD tudi v ostalih Dellovih računalnikih?

golem.de - V FTD - Financial Times Deutchland je Margaret Lewis povedala, da v preteklosti ni minilo dosti časa, da so proizvajalci potem, ko so začeli vgrajevati AMD-jeve procesorje v strežnike, ponudili tudi ostale računalnike z AMD-ji. Če odštejemo strežnike, je Dell edini proizvajalec, ki že 22 let ne ponuja računalnikov z AMD-jevimi procesorji. Za AMD bi to bila odlična priložnost, da se približa Intelu še za nekaj korakov.

A se je Dell zato odločil, (tako kot pred časom Apple) da bodo ob nakupu novega Della, v reciklažo sprejeli vaš star mlinček. V septembrskem roku se namreč proda veliko novih računalnikov ameriškim študentom. Dodaten motiv za ekološko osveščene študente.

2 komentarja

Dell bo ponujal AMD-jeve Opterone! (v strežnikih)

Slo-Tech - Ob predstavitvi poslovnih rezultatov, je Dell danes obelodanil, da bo do konca leta pričel ponujati (večprocesorske) strežnike, s procesorji Opteron, ki jih izdeluje AMD. S tem je/bo končal dolgoletno politiko izključne nabave in prodaje Intelovih procesorjev v svojih računalnikih. Uradno pojasnilo se glasi, da je bil premik k drugemu proizvajalcu procesorjev, posledica želja (bolje zahtev) njihovih strank. Zaenkrat procesorjev AMD ne bodo ponujali v namiznih in prenosnih računalnikih.

Več o tem si preberite na News.com, v vseh medijih pa lahko pričakujemo še več komentarjev in analiz, gotovo tudi v komentarjih na to novico.

Čestitke ;)

36 komentarjev

Pocenitev procesorjev AMD

DigiTimes - Predvčerajšnjim je AMD najavil pocenitve svojih namiznih procesorjev. Najbolj (25%) je padla cena Sempronom, ki bodo do začetka zime po napovedih že izginili iz proizvodnje. Dvojedrni procesorji Athlon iz serije X2 so se pocenili za 8 do 12 odstotkov, cenejši pa bodo tudi Athloni 64, ki tečejo pri hitrostih nad 3200+, in sicer za 11-22%. Če vas zanimajo točne številke, si lahko ogledate izvorno novico s podrobnim pregledom sprememb cen.

34 komentarjev