»

50-letnica kock LEGO

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ena najpopularnejših igrač na svetu, s katero se je v otroštvu (pa tudi kasneje) igralo veliko naših bralcev, so prav gotovo kocke LEGO. Pri geekovski populaciji so še posebno priljubljene, saj se da z njihovimi serijami Technic in zadnje čase priljubljenimi Mindstorms izdelati izredno zanimive tehnične projekte, za kar jih med ostalimi uporabljajo številne izobraževalne ustanove, svoje bodoče zaposlene pa z njimi bojda preizkuša tudi Google.

Prav zato si legice zaslužijo, da se jim danes v znak spoštovanja skupinsko poklonimo in jim čestitamo, dosegle so namreč zavidljiv jubilej -- okroglih petdeset let. Več zanimivih dejstev o igrači in njenem rojstnem dnevu lahko najdete v izvorni novici na Gizmodu, kjer so izdelali tudi duhovit časovni trak, ki ga vidite spodaj.

50 komentarjev

Šole v Veliki Britaniji ne bodo dobile Viste

Ars Technica - Britanska agencija za šolstvo je sporočila, da na računalnikih v angleških šolah ne bodo uporabljali Viste in Officea 2007. Razlog za tako odločitev je predvsem previsoka cena. Po poročanju Becte je le 22 odstotkov računalnikov v šolah dovolj zmogljivih, da bi lahko normalno poganjali Visto, 66 odstotkov pa jih ne ustreza strojnim zahtevam, ki jih predpisuje Microsoft. Tako bi za vsak računalnik v osnovni šoli porabili 125, v srednji pa 75 funtov, kar bi skupno zneslo kar 175 milijonov funtov.

Poročilo Becte in izvorna novica na Ars Technici.

75 komentarjev

Test jabolčnih novotarij

Ars Technica - Na Ars Technici so si ogledali dve Applovi novosti.

Najprej je tu pred tednom dni posodobljeni MacBook Pro, v roke so dobili 17-inčno različico in jo primerjali z identičnim računalnikom prejšnje generacije. Pohvalili so hitrejši zagon, dosti boljše specifikacije, dimenzije, trajanje baterije in ločljivost zaslona, motile pa so jih temperature, pomanjkanje osvetlitve zaslona LED in zasedenost obeh rež za spomin.Drugi izdelek, s katerim so se igračkali, je predvčerajšnjim predstavljeni Safari 3. Tukaj so podobnega mnenja kot uporabniki našega foruma - stvar še ni zrela za objavo. Sicer je odzivnost razveseljiva, pa tudi nekatere sveže funkcije so odlične (povečevanje polj za vnos teksta, iskanje po strani), a...

34 komentarjev

Vzdržljivostni test iPod-a Nano 2G

Ars Technica - Fantje in dekleta na strani Ars Technica so si ob izidu prve generacije iPod-a Nano privoščili grob test, v katerem so napravico metali iz premikajočih se prevoznih sredstev, jo spuščali na beton z nekaj metrov višine, se vozili čeznjo z avtomobilom, itd. Ker je njihov test požel veliko uspeha, so se odločili, da si bodo privoščili tudi drugo inkarnacijo Nano-ta, izdano pred slabim tednom dni. Po standardnem uvodu so poskušali predvajalnik praskati in lomiti v okviru scenarijev, ki bi se znali zgoditi ob vsakodnevni uporabi, nato so ga z umazanimi hlačami vred vrgli v pralni stroj, za posladek pa so izvedli še obdukcijo. Vas zanima, kako se je žverca obnesla? Preberite sami.

9 komentarjev

Prvi test LEGO mindstorms NXT

Ars Technica - Lego je pred kratkim izdal nov mindstorms komplet, imenovan NXT. Na Ars technici pa so se odločili narediti en majhen test te luškane stvarce.

Pravijo, da je "igrača" zanimiva tako za otroke, kot odrasle, saj je programska oprema odprtokodna in dopušča pisanjne lastnih programov za krmiljenje funkcij 32 bitnega procesorja, ki poganja sistem. Najbolje da si več preberete v samem opisu.



Škoda je le, da bodo verjetno v Sloveniji te stvarce videli samo tisti, ki si jo bodo naročili iz tujine.

34 komentarjev

LEGO bo odprl firmware prihajajočega sistema NXT

Slashdot - Konec avgusta bo LEGO splavil nov sistem Mindstorms NXT. Na Slashdotu so izvedeli, da so pri Legu že sedaj naznanili, da bodo objavili izvorno kodo firmwara in specifikacije sistema NXT v posebnih razvijalskih paketih. Prav tako bodo objavili podrobnosti o strojni in programski opremi vmesnika bluetooth, ki ga uporabljajo.

Zakaj to počno? Enostavno. Pri Legu pravijo, da največ novosti prihaja iz logov uporabnikov. S tem so uporabnikom v največji...

31 komentarjev

Lego predstavlja nov Mindstorms v Las Vegasu

Wired News - Lego Mindstorms je bil ob izidu prava prodajna uspešnica in podjetje se je tega dobro zavedalo, predvsem zato, ker je izdelek od splavitve, leta 1998, pa do danes povzročil pravi val navdušenja v javnosti. Lego navdušenci s(m)o namreč začeli izdelovati svoje lastne kocke, predvsem na področju Mindstorms so bili to zanesenjaki, ki so sami izdelovali najrazličnejše senzorje, ki se jih je dalo priklopiti na centralni računalnik, tako imenovano enoto RCX. Na šovu v Las Vegasu so tako predstavili naslednika veleuspešne serije.

Zaradi tega trenda so se odločili, da spremenijo svoj model kreiranja izdelkov, v svojo tovarno so povabili 14 zanesenjakov iz...

26 komentarjev

OS X 10.4 Tiger je zunaj!

Ars Technica - Včeraj je bil verjetno srečen dan vseh Mac uporabnikov, kajti Apple se je potrudil in je tako kot je bilo obljubljeno 28. aprila izdal naslednika OSX Panther. Seznam pomembnih sprememb je ogromen, bojda so jih v zadnjih 18 mesecih opravili čez dvesto. Za vse tiste, ki vas zanima kako izgleda operacijski sistem za drugačne - na ars technici so se potrudili in spisali zelo poglobljen pregled sprememb.
Zame, kot windows uporabnika so spremembe tipa: "računalnik deluje hitreje z novim OS" še vedno nekaj neverjetnega. Ob vseh dodatkih, ki jih uporabniki OSX dobijo vsakih 12-18 mescev je to skoraj neverjetno. Kdaj smo lahko nazadnje uporabniki Windowsov lahko zatrdili isto?

Včasih si želim da bi imel maca.

Dodatek: Apple je že na sodišču zaradi imena "Tiger", očitno se "Tiger Direct" ne strinja z uporabo. Več.

214 komentarjev