»

Število igralcev na spletu lani večje

Heise - Čeprav se je trg računalniških iger lani vsled recesije nekoliko sesedel (zbrani podatki so sicer za ZDA, a stanje po svetu ne odstopa znatno), se to pri spletnih igrah ni dosti poznalo. V podjetju NPD Group, kjer spremljajo razne trge in dogajanje na njih, so izračunali, da se je lani število igralcev iger zmanjšalo. Temu navkljub je število prodanih spletnih iger že tretje leto zapored naraslo. To pomeni, da je bilo 20 odstotkov vseh odigranih iger online.

Zanimivo je tudi, da so aktivni igralci na spletu preživeli več časa kot leto poprej. Lani so svojemu konjičku posvetili osem ur tedensko, leta 2008 pa 7,3 ure na teden. Najpriljubljenejša platforma za spletno igranje je kakopak PC, medtem ko je med konzolami najviše Xbox 360. Več o tem.

1 komentar

Dreamspark tudi v Sloveniji

Kodirnica - Microsoft sedaj poleg programov MSDNAA in Express različic programerskih orodij vsem slovenskim študentom ponuja licenčno programsko opremo (Windows Server, Visual Studio, Expression Studio, SQL Server, XNA Game Studio) in paket izobraževanja. Vse, kar si morate priskrbeti za dostop, je mednarodna ISIC kartica.

Več si lahko preberete na: http://www.msblogs.si/post/DreamSpark-t... in http://www.dreamspark.com.

12 komentarjev

Xbox 360 Premium bo dobil HDMI

engadget - Microsoft je uradno naznanil, da bo Xbox 360 Premium od sedaj naprej imel HDMI vmesnik. Govorice o tem so se po internetu širile že kar nekaj časa in sedaj je to tudi uradno. Cena konzole bo ostala enaka še naprej. Ali ima konzola, ki jo nameravate kupiti HDMI pa boste ugotovili po HDMI nalepki na škatli. O prehodu na 65nm čipe in tišje pogone pa zaenkrat ni nobenih informacij. Več lahko najdete v izvorni novici.

9 komentarjev

Microsoft ceni HD DVD enoto

X-Bit Labs - Microsoft je naznanil, da namerava svojo HD DVD enoto za Xbox360 poceniti. Znižanje v vrednosti 20$ naj bi v ZDA začelo veljati prvega avgusta. Na žalost trenutno ni informacij o znižanju cene enote v Evropi. Poleg HD DVD enote pa si bo lahko vsak kupec izbral tudi 5 brezplačnih HD DVD filmov. Prav tako pa bo Microsoft začel ponujati nekaj bezplačnih delov serije Heroes in 300 v HD resoluciji preko Xbox Live sistema. Več pa si preberite v izvorni novici.

4 komentarji

Zastonj igri za lastnike ATI-jevih grafičnih kartic

Slo-Tech - Lastniki ATI-jevih grafičnih kartic lahko preko Steama na svoj računalnik brezplačno prenesete računalniški igri Half-Life 2: Lost Coast in Half-Life 2: Deathmatch. Poleg ATI-jeve grafične kartice v vašem računalniku je pogoj za prenos iger le uporabniški račun na Steam-u, ki ga je prav tako mogoče ustvariti brezplačno. Zatorej če izpolnjujete vsaj prvi pogoj, brž odklikajte sem in si naložite omenjeni igri.

Več informacij v izvorni novici na Shacknews.

27 komentarjev

Kaj skriva Xbox 360 Elite?

bit-tech.net - Pred kratkim izdana elitna različica Xbox-a 360 v črni barvi ima poleg preobleke tudi nekatere druge dokumentirane novosti, prednjačita predvsem HDMI izhod (kabel priložen) in 120 gigabajten trdi disk. Obenem so se mnogi spraševali še, ali bo konzola izboljšana tudi od znotraj, pri čemer so imeli v mislih predvsem prehod na 65 nanometrski proizvodni proces, ki bi olajšal težave s hlajenjem in posledično glasnost. Na Llama.com so ravno z namenom, da se prepričajo o slednjem, razstavili novo konzolo in analizirali njeno drobovje.

Žal do trdnih zaključkov niso prišli, dejstvo, da sta grafični in centralni procesor še vedno enako velika, ni ravno vzpodbudno, postavili pa so teorijo, da naj bi kljub prehodu na manjše tranzistorje ohranili velikost jedra zaradi lažjega odvajanja toplote. To so podprli predvsem s pomanjkanjem določenih elementov, odgovornih za napajanje, na glavnem vezju.

izvorna novica in članek.

1 komentar

Bo Vista zamujala v EU?

Slo-Tech - Pred približno dvema mesecema smo poročali o astronomskih kaznih, ki jih je Evropska komisija naložila Microsoftu zaradi kršitev protimonopolističnih določil, kar pa takrat ni bilo preveč pomembno - navsezadnje so večstomilijonske številke za redmondskega giganta zgolj delček odstotka prihodkov. A zgodba bi se znala odviti s precej bolj drastičnimi posledicami. Microsoft je začel namigovati, da bo zaradi omenjenih zakonskih določil in spora z Evropsko komisijo Windows Vista na stari celini morda izšel kasneje kot drugje. Takšna poteza bi lahko imela zelo drastične posledice, saj so Okna daleč najbolj razširjen operacijski sistem za osebne računalnike, tako da predstavlja Microsoftova izjava med drugim tudi gospodarsko grožnjo. Evropska komisija zaenkrat ostaja odločna in meni, da mora biti Microsoft tisti, ki bo popustil in prilagodil software, o razpletu pa vas bomo še obveščali. Izvirno novico je danes objavil Reuters.

Link je prispeval nas stalni obveščevalec - Stepni Volk.

65 komentarjev

Microsoft konferenca Gamefest

Slo-Tech - Na letošnji konferenci Microsoft Gamefest je omenjeno podjetje predstavilo nekaj zanimivih informacij na temo odprtega razvoja aplikacij za Xbox360 in prihodnosti sistema PC + Vista na trgu računalniških iger in zabave.

Velika novost za vse ljubitelje konzole Xbox360 je vsekakor okleščena in "brezplačna" verzija razvojnega okolja XNA Game Studio Express. Seveda je potrebno dodati, da bo za prevajanje, izmenjavo in poganjanje iger na Xbox360 potrebna enoletna naročnina v tako imenovan "creators club", ki znaša $99 . Beta verzija bo na voljo 30. avgusta kot brezplačen download za operacijski sistem Windows XP (.NET Framework v2.0, C#). Za dodatne informacije o Microsoft XNA skočite semkaj.

Microsoft ima tudi velike načrte za PC igre na operacijskem sistemu Vista. Med drugim želi izboljšati dostopnost in prijaznost trga PC iger ter uvesti znamko "Games for Windows" za vse igre, ki dosegajo določene standarde (Showcases & Essentials). Zraven najavljenih novosti kot so Windows...

4 komentarji

Halo opisan!

Voodoo Extreme - Igra Halo je na računalniški sceni povzročila kar nekaj prepiha - predvsem zaradi izjemno lepe grafike, ki je bila po slikah sodeč tako čudovita, da je že vse skupaj mejilo skoraj na sanje. Razne računalniške navdušence je že skoraj pobralo od nestrpnega pričakovanja, vendar pa je skupinico medtem prevzel Microsoft in povedal, da bo Halo eden izmed temeljnih iger za Xbox. Smo PC-jaši s prehodom igre na Xbox kaj zamudili? Sodeč po opisu igre na Voodooextreme veliko, saj opisovalec daje igro po pomembnosti pred legendarni Half-Life ki je kljub vsem Max Paynom, Operation Flashpointom, Red Factionom, ... še vedno najboljša streljanka, kar jih je bilo na PC-ju. Opisovalec pravi, da igro enostavno morate imeti, če si lastite Xbox. Ali se bo Xbox prodajal zaradi Haloja? Bomo videli.

4 komentarji