»

Čemu imeti računalniške učilnice na fakultetah

Ars Technica - Včasih je imelo dostop do računalnikov doma malo ljudi, zato so bili računalniški laboratoriji in učilnice na fakultetah valilnice dobrih idej nadebudnih mladih umov. A če so se spremenili. Na University of Virginia so ugotovili, da so se leta 2007 vpisali samo še štirje bruci (izmed 3117), ki niso imeli svojih prenosnih računalnikov. Tako so si izračunali, da nima več smisla vzdrževati računalniškega laboratorija. Deset let prej, daljnega leta 1997, je imelo svoje računalnike sicer 74 brucev, a le 16 odstotkov od teh je bilo prenosnikov.

Statistika, ki so jo izvedli na fakultetnih računalnikih, je pokazala, da študentje 95 odstotkov časa preživijo ob uporabi brezplačnih programov, kot so Firefox, IE, Adobe Acrobat Reader ali Microsoft Office (univerza je članica MSDNAA), medtem ko po dragih MatLab, Mathcad ali SPSS posežejo mnogo redkeje. Vzdrževanje tega računalniškega parka je doslej stalo 300.000 dolarjev, vprašanje pa je, koliko bodo zdaj privarčevali. Rešiti bodo morali...

69 komentarjev

Prodati hladilnik Eskimu? Ni problema!

Slo-Tech - Slovenski krošnjarji z računalniško robo si že nekaj let režejo tanke kose kruha. S strojno opremo je vedno manj zaslužka, pa še presneti splet jim odnaša stranke, ki namesto, da bi kot včasih patriotsko obiskale svojo lokalno trgovino, kupujejo onkraj meje. Pa so zato kaj prilagodili svoje poslovanje, začeli delati na dolgoročnem odnosu s strankami?

Ponovili smo preizkus izpred treh let. V trgovino smo poslali dve maškari, ki sta se bili pri nakupu prisiljeni popolnoma prepustili prodajalcu. V pričakovanju, da jima prisluhne in nato še sam pridoda vse tisto, za kar meni, da uporabnik še brezpogojno potrebuje. Popoln računalniški analfabet se namreč v letu ali dveh zna preobraziti v znalca in si dobro zapomniti svoj prvi nakup, nato pa naslednjega opraviti kje drugje.

In rezultat? Dno kot kaže še ni prišlo. Naši trgovci namreč v očeh študenta ekonomije preberejo željo po 24" monitorjih, grafičnih karticah in predimenzioniranih operacijskih sistemih. Na drugi strani pogosto...

69 komentarjev

Kupovanje računalnika - Celje

Slo-Tech - Po malo spremenjenem scenariju (kupujemo računalnik za očeta obrtnika, ki mu nihče več noče pošiljat faksov, temveč bi vsi samo neke e-maile pisali) smo se tokrat odpravili v Celje. Začuda so rezultati precej podobni ljubljanskim, le da so končne cene precej nižje, saj nam skoraj nikjer niso prodali pisarniškega paketa, ponekod pa so pozabili tudi na operacijski sistem. Ena izmed trgovin pa trdi, da prednaloženi operacijski sistemi ne obstajajo. Tudi tokrat nas zanimajo vaše kritike našega eksperimenta. Veselo branje.

112 komentarjev

Nov test: Kupovanje računalnika

Slo-Tech - Za vas smo se podali v poplavo ljubljanskih računalniških trgovin ter si v štirinajstih pustili svetovati kakšen računalnik bi bil za nas primeren. Kdo: novopečen študent. Glavna lastnost: glup. Kaj: računalnik. Zakaj: pisanje seminarskih nalog za fakulteto. Se vam zdi, da so svetovalci v računalniških trgovinah vredni (ne)zaupanja, ki jim ga izkazujemo? Poglejte si sami in povejte zakaj se (ne) strinjate z našo oceno trgovin.

Bili smo v naslednjih trgovinah:
  • Acord-92
  • AGT
  • BOF
  • Comtron
  • Eventus
  • FUNTECH
  • Gambit
  • IZID
  • JAE
  • Mlacom
  • Mrak
  • PC H.and
  • Shift
  • Techtrade

Vsem vpletenim prodajalcem se zahvaljujemo za potrpljenje, ki so ga izkazali. Če je kakšna trgovina mnenja, da si kak predračun zasluži dodatne obrazložitve, nam to prosim sporočite.

283 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech -
Če bi Slo-tech omogočal poljubne avatarje:
bi jih zagotovo izklopil33%
(391)
bi jih z veseljem gledal33%
(390)
bi si jih občasno ogledal16%
(185)
ne mi omenjat avatarjev15%
(177)
bi nehal obiskovati Slo-Tech4%
(50)
Skupaj glasov: 1193
Tako, pa smo opravili s trenutno anketo. Glede na rezultate ankete si poljubnih avatarjev srčno želi tretjina uporabnikov, kar je bistveno več od naših ocen. Vendar še vedno premalo, da bi ta hip spustili vse ostalo in se lotili avatarjev. Avatarji so tako dodani na seznam stvari, ki bi jih bilo lepo implementirati na tej strani, vendar na tem seznamu niso prav visoko. Za začetek bomo po petih letih zamenjali design.

59 komentarjev

Slo-Tech NEST.2003 -- drugič

Slo-Tech - Po neštetih neprespanih nočeh, sestankih, dogovorih in litrih pretečenega znoja je rezultat domenjenega končno tukaj! Samo za vas smo se tudi letos, tokrat že tretjič zapored, odločili organizirati Slo-Techov LAN party, letos z novo obliko in novim imenom -- Slo-Tech NEST.2003. Nekaj je že bilo povedanega v prejšnjih novicah, da pa ne bomo dolgovezili, tokrat samo na kratko: ogledali si boste lahko šest eno- oziroma dvournih predavanj, si spočili možgane ob štirih filmskih projekcijah, do onemoglosti igrali igre na naših namenskih strežnikih ter si imeli možnost priigrati kar zajeten kup letos izredno bogatih nagrad. Za nameček vas tam čaka še cel kup zelo prijetnih presenečenj, zato le pridite! Za enodnevni obisk boste odšteli 200 slovenskih tolarjev, za okroglih 1500 SIT pa se lahko udeležite in s svojim kavnim mlinčkom sodelujete na največjem spektaklu v zgodovini Slo-Techa, ki se bo odvijal v športni dvorani Osnovne šole Sečovlje od petka, 18.7.2003, do nedelje, 20.7.2003.

30 komentarjev

Računalnik za teto

RipNet - Kakor se za avgust (in čas kislih kumaric) "spodobi", so revije in strani polne člankov o poletnem kupovanju računalnika.
Na RipNet-UK.com so se spomnili na večno težavo vseh zagretih računalničarjev. Za rokav te pocuka teta/stric/eden od sorodnikov, in z veliki očmi pove, da bi kupil računalnik. Vprašanje "Kakšen pa naj bi bil?" pa nudi tako ali tako samo odgovor:"Saj to pa sam najbolje veš."
Članek "Računalnik za teto" ali "Kako sestaviti budget računalnik" vam lahko da nekaj smernic, kako in kaj sestavljati poceni računalnike. Samo za moje pojme je rezultat za danajšne dni preslab še tako nezahtevnega uporabnika.
Sicer pa, odločite se sami..

6 komentarjev