»

Večina emailov še vedno spam

The inquirer - Inquirer poroča o relativno zaskrbljujočih dejstvih, po zadnjih podatkih je namreč še vedno skoraj 90 odstotkov vsega prometa elektronske pošte zgolj nezaželena pošta oz spam. Največ emailov poskuša prodati farmacevtska sredstva za izboljšanje potence, na drugem mestu so prevare z delnicami, evolucijski krog novih in novih prevar pa je zelo kratek, zato so strokovnjaki vedno bolj zaskrbljeni. Boj proti določenemu tipu spama je po besedah Amirja Leva, vodilnega v podjetju Commtouch, brezupen, saj si spamerji v najkrajšem možnem času izmislijo nov trik in izničijo ves trud nasprotnikov. Očitno bo edina prava rešitev temeljita preureditev protokola.

Izvorna novica.

35 komentarjev

Subliminalna sporočila v spamu

Slo-Tech - Zlobni oglaševalci, ki za svoje namene izkoriščajo šibkosti elektronske pošte, se z vedno novimi in novimi metodami borijo proti spam filtrom, na drugi strani pa poskušajo svoje oglase narediti bolj privlačne. Tako se zadnje čase največkrat pojavljajo sporočila, ki vsebujejo grafične datoteke, v katerih je reklamni tekst, da se izognejo filtriranju pogostih besed. Pred kratkim pa se je pojavila zelo zanimiva verzija tovrstnega spama, ki vsebuje animirano sličico. Za animacijo se ne skrivajo poskočni grafični učinki, temveč prepovedan način oglaševanja s pomočjo subliminalnih sporočil. Prejemnik sporočila tako večino časa vidi običajen tekst, vsakih 17 sekund pa se za nekaj stotink pojavijo napisi BUY. Sicer naj animacija ne bi resno poskušala vplivati na naše podzavestno razmišljanje, temveč gre zgolj za poskus izogibanja filtrom, a je stvar vseeno zanimiva. Podrobnejši opis in demonstracija nove metode sta na voljo tukaj.

Upam, da se bom zdaj lažje odločil za katero od metod...

17 komentarjev

Spam kot umetnost

News.com - Očitno je možno, vsem uporabnikom Interneta in elektronske pošte predobro znan in nadvse ljub spam, poleg oglaševanja razno raznih čudežnih tabletk, uporabljati še v kakšne druge namene.

Takega mnenja je vsaj Alex Dragulescu, romunski umetnik, ki z uporabo računalniške tehnologije, natančneje, posebnih algoritmov, "spreminja" spam v računalniško generirane podobe - rože -, poimenovane Spam Plants. To počne tako, da s prej omenjenimi algoritmi analizira dele spam elektronske pošte, poišče povezave med njimi in nato le-te predstavi v grafični obliki. To pa ni edini tovrstni projekt...

10 komentarjev

Dell bo ponujal AMD-jeve Opterone! (v strežnikih)

Slo-Tech - Ob predstavitvi poslovnih rezultatov, je Dell danes obelodanil, da bo do konca leta pričel ponujati (večprocesorske) strežnike, s procesorji Opteron, ki jih izdeluje AMD. S tem je/bo končal dolgoletno politiko izključne nabave in prodaje Intelovih procesorjev v svojih računalnikih. Uradno pojasnilo se glasi, da je bil premik k drugemu proizvajalcu procesorjev, posledica želja (bolje zahtev) njihovih strank. Zaenkrat procesorjev AMD ne bodo ponujali v namiznih in prenosnih računalnikih.

Več o tem si preberite na News.com, v vseh medijih pa lahko pričakujemo še več komentarjev in analiz, gotovo tudi v komentarjih na to novico.

Čestitke ;)

36 komentarjev

Sledenje z GPS brez sodnega naloga

Slashdot - Julija 2003 je ameriška policija Robertu Moranu, odvetniku osumljenem sodelovanja s Hells Angels, v primeru prodaje drog v avto namestila sledilno napravo GPS brez sodnega naloga.

Na pritožbo zaradi kršitve zasebnosti je zvezno sodišče v New Yorku prejšnji teden presodilo, da za namestitev sledilnika GPS na vozilo ni potreben sodni nalog.

Po mnenju sodišča bi policija lahko vozilo tudi "vizualno" zasledovala na javnih cestah, za kar pa ni potreben sodni nalog.

104 komentarji

Naključna umetnost v Kiberpipi

Random Art -
V sredo, 12. januarja ob 16.00, vas vabimo v Kiberpipo, kjer boste lahko pokukali v ozadje računalnikovega ustvarjalnega procesa: dr. Andrej Bauer bo otvoritev spletne razstave na www.random-art.org in njene inštalacije v Kiberpipi pospremil z zanimivim predavanjem o algoritmih, s katerimi se generirajo slike.

Internetna razstava "Random Art" ("Naključna umetnost") teče neprekinjeno že od leta 1998. Iz naključno generiranih formul program generira slike - popularne se ohranijo, ostale pa se zamenjajo z novimi.

Ko je nastala razstava, je bil Andrej Bauer doktorski študent na Univerzi...

31 komentarjev

Internet in umetnost

Slo-Tech - Na Slo-Techu kraljujejo pretežno tehnološko obarvane računalniške novice, zato je za malce več barvitosti tule ena napoved predavanja o računalniški umetnosti.

V sredo, 24. novembra ob 21. uri, bo v klubu Daktari, Ljubljana (Krekov trg 7, zraven Lutkovnega gledališča) imel Jaka Železnikar predstavitev svojega umetniškega delovanja vezanega na medij interneta.

Malo neslotechovski slog, pa vendar: Gre predvsem za dela jezikovnega izraza, ki izhajajo, preizprašujejo in nadgrajujejo tradicije konceptualne umetnosti ter predvsem vizualne/konkretne poezije. Na Železnikarjevo delo je v veliki meri vplivalo tudi raziskovanje medija interneta. V korpusu svojih del je ustvaril široko paleto spojev jezikovnega izraza in informacijskih tehnologij, s tematikami, ki segajo od osebne, lirične izpovedi do družbenega aktivizma.

Več o Jaki, enemu najbolj vidnih spletnih umetnikov pri nas lahko preberete na njegovi domači strani jaka.org. Ker je veliko del on-line, si jih lahko seveda direktno...

26 komentarjev