»

Microsoftova Encarta ukinjena

ComputerWorld - Daljnega leta 1993 je Microsoft odkupil neekskluzivne pravice za Funk & Wagnalls Encyclopedia in njihovo vsebino vključil v prvo edicijo svoje enciklopedije, ki so jo poimenovali Encarta. Kasneje je Microsoft pokupil še nekaj enciklopedij, na primer Collier's Encyclopedia in New Merit Scholar's Encyclopedia, tako da se je baza člankov kar pridno debelila. Nekaj časa je Encarta predstavljala celo resno alternativo najstarejši enciklopediji, ki še izhaja, sloviti Encyclopædiji Britannici, a je v zadnjih letih njen blišč vse bolj bledel. Leta 2005 so poskusili angažirati uporabnike, tako da so na spletno verzijo enciklopedijo dodali možnost dodajanja vsebine, a jih to na pota stare slave ni pripeljalo.

Uporabniki so namreč vedno raje posegali po brezplačni in obsežnejši, še zlasti v posvetnih tematikah, Wikipediji. Microsoft je zato sklenil, da vzdrževanje tega projekta ni več smiselno. Na uradni strani so zapisali, da ljudje dandanes iščejo in rabijo informacije na povsem različne...

8 komentarjev

Windows Fundamentals za stare PC-je

InternetNews - Microsoft je izdal Windows Fundamentals for Legacy PCs, okleščen operacijski sistem, namenjen starejšim PC-jem, ki niso dovolj zmogljivi za Windows XP.

Gre za sistem, ki temelji na Windows XP Embedded Service Pack 2 in omogoča zagon le omejene zbirke programov, namenjen pa je predvsem za uporabo kot thin-client, torej za povezavo za na strežnike na primer preko Remote Desktop protokola. Te programske opreme ne bo v prosti prodaji, ampak le pod "Software Assurance" licenco (enterprise). Za dodatnega branja željne je na voljo tudi uradna objava na strani Microsofta.

35 komentarjev

Microsoft kupil Sysinternals

Slo-Tech - Verjetno ga ni naprednejšega uporabnika ali (resnega) administratorja operacijskega sistema Windows, ki v svoji "orodjarni" ne bi imel vsaj ene izmed aplikacij, ki so jih razvili Mark Russinovich Bryce Cogswell - Wikipedia, the free encyclopedia in ostali. Autoruns, Administrator's Pak, ERD Commander, Process Explorer, RootkitRevealer, PsTools, Regmon,.. so le nekateri izmed odličnih in nepogrešljivih programov izpod okrilja Sysinternals ter njegove sestrske (komercialne) družbe Winternals.

Od sedaj naprej so ti programi najverjetneje v lasti Microsofta. Čerav podrobnosti še niso znane je gigant iz Redmonda po novem lastnik obeh podjetij. Uporabniki lahko le upamo, da bodo sedaj vsaj nekatere omenjene aplikacije postale standarden del operacijskega sistema ter da Microsoft ne bo ukinil njihovega razvoja.

Več informacij:
- sporočilo za javnost podjetja Winternals
- Sysinternals blog

19 komentarjev

Skupni imenovalec podjetij Sony ter Symantec: rootkit

Google News - Mark Russinovich nam je znan po odkritju rootkita na Sony-jevih zgoščenkah. Vendar Mark ne počiva. Tokrat je Mark s pomočjo F-Secure ekipe pod drobnogled vzel Symantecov produkt Norton Systemworks. Na žalost, oziroma presenečenje (glede na to, da SystemWorks "skrbi" za gladko delovanje sistema), se tudi v tej zbirki programov skriva rootkit.

V direktoriju, ki se skriva s pomočjo rootkita, so ključne datoteke NProtect sistema in so zelo neprimerne za brisanje ali spreminjanje s strani uporabnika. Namen Symanteca, da je ta direktorij skril pred uporabnikom, je sicer dober, ampak je problem drugje. Poleg uporabnika tudi antivirusni programi tega skritega dela datotečnega sistema ne vidijo. Pisci virusov in ostale internetne nesnage ne spijo in lahko to lastnost zlahka izkoristijo za svoje zle namene. Trenutno je to samo teoretično, vendar pisci virusov niso dolgo čakali po odkritju Sony-jevega rootkita. Sicer pa je Symantec že pripravil nadgraditev, ki odstrani oznako "Top...

15 komentarjev

Rootkit na Sony DRM zgoščenkah

Slo-Tech - Mark Russinovich je med rutinskim pregledom svojega računalnika naletel na presenetljive rezultate pri uporabi orodja RootkitRevealer; kljub temu, da vzorno skrbi za varnost sistema, je program na njegovem trdem disku odkril sledi rootkita. Odločil se je zadevo raziskati in na koncu ugotovil, da skupek ZlobneKode™ izvira z varnega avdio CDja, ki ga je nedavno kupil na Amazonu. Zgoščenke, ki imajo vgrajeno Sonyjevo DRM zaščito, tako s sabo prinašajo poleg namenskega predvajalnika, s katerim lahko na široki paleti različnih platform uživate v glasbi, še programje, ki na vašem sistemu deluje podobno kot software za oddaljen nadzor in prikrito zbiranje podatkov. Podrobna tehnična disertacija je na voljo na Markovem žnevniku.

O novici nas je obvestil delfi, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Vsekakor vzpodbudna poteza megalomanskih založb, ki z dviganjem zaupanja pri uporabnikih iz dneva v dan višajo prodajo legalnega avtorskega materiala.

51 komentarjev

Orodja za odkrivanje rootkitov v Oknih

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bodo javnosti kmalu ponudili program Strider GhostBuster, namenjen odkrivanju skritih datotek in programov v operacijskem sistemu Microsoft Windows. Tako imenovani rootkiti so bili doslej znani predvsem v okoljih Linux (kjer jih odkriva chkrootkit). Delujejo tako, da skrijejo datoteke ali procese, tako da jih uporabnik z običajnimi orodji in obstoječimi protivirusni programi ne vidi oziroma zazna. To tehniko so v zadnjih mesecih že pričeli uporabljati programi za beleženje tipk, prikazovanje oglasov in nadzor računalnikov na daljavo.

Če ne želite čakati na Microsoftove razvijalce, lahko že sedaj uporabite orodji SysInternals RootkitRevealer, ki izpiše vse skrite datoteke (tudi sistemske dodelitve), ter F-Secure BlackLight (pozor: beta), ki izpiše samo datoteke, ki so dejansko sumljive in omogoča tudi njihovo preimenovanje.

Še zanimivost s sejma CEBIT: v živo lahko spremljate, kako pri podjetju Kaspersky odkrivajo nove škodljive programe.

6 komentarjev