»

Google ukinja storitev Picasa

vir: Google
Google - Potem ko je Google upokojil Google+ Photos in uporabnike preusmeril na namensko aplikacijo Google Photos (brez plusa), je naslednji logični korak tudi slovo od Picase. Danes nas je Google obvestil, da bodo maja začeli demontažo Picase in Picase Web Albums.

Vse fotografije skupaj z albumi se bodo avtomatično prenesle na Google Photos, kjer jih lahko najdete že danes. Google svetuje, da uporabniki nalaganje in urejanje albumov nadaljujejo v tej storitvi. Kdor je iz kakršnegakoli razloga ne želi uporabljati, bo vsaj še do maja lahko uporabljal Picaso po starem. Kasneje pa ne bo več mogoče nalagati novih fotografij, medtem ko bomo stare še nekaj časa dobili na starem mestu. Že 15. marca pa bodo prenehali razvijati...

13 komentarjev

ajax Windows kot Web OS

Slashdot - Michael Robertson je dobro znana osebnost v internetni skupnosti. Med drugim je odgovoren za kar nekaj znanih projektov (kot npr. mp3.com, Linspire.com in po novem tudi ajax13.com). Tokrat pa je odgovoren za izid novega projekta pod imenom ajaxWindows, ki je internetni operacijski sistem. Služi lahko prenašanju zbirke mp3-jev in dokumentov med vsemi napravami s pipico v svet ter brskalnikom.

Več si lahko preberete tukaj.

7 komentarjev

Omrežje Skype v razsulu

Slo-Tech - Včeraj je uporabnike programa za internetno telefonijo Skype presenetilo dejstvo, da se odjemalec ni in ni hotel prijaviti. Omrežje Skype, ki deluje po načelu vsak z vsakim (P2P), se je namreč sesulo. Skype uradno trdi, da razlog tiči v njihovih algoritmih in ne v morebitnem hekerskem napadu na celoten sistem.

Podjetje Skype se sicer trudi, da bi napako odpravili in napovedujejo, da naj bi v petek sistem že deloval. V vsakem primeru pa si lahko na grafu ogledate, kako je število prijavljenih v četrtek zjutraj naenkrat začelo padati.



DODATEK: na spletni strani ruskega Security Lab so pravkar objavili novico ( angleški prevod), da je za včerajšnje sesutje Skype omrežja najverjetneje kriv program, ki omogoča izrabo varnostne ranljivosti. Program preko Skype pokliče...

37 komentarjev

Picasa Web Albums - nova preizkusna storitev iz Googla

Slo-Tech - Google ne spi na lovorikah, temveč predstavlja vedno nove spletne storitve. Zadnja predstavljena, še ena v vrsti "beta" različic, je Picasa Web Albums. Uporabnikom brezplačno ponujajo 250 MB spletnega prostora, kamor si lahko naložijo svoje albume slik, ki jih imajo v programu Picasa. Za plačilo 25 dolarjev pa uporabnik, za obdobje enega leta, dobi na voljo 6 GB prostora na spletu. Tudi ta storitev je na voljo "le" povabljencem. Da postanete "povabljenec", se je potrebno prijaviti tukaj: Prijava.

Poleg nove storitve, so izdali tudi novo verzijo programa Picasa, ki omogoča nalaganje slik v spletni album, poleg tega pa ima še nekaj novih možnosti, ter malenkost spremenjen vmesnik. Za sedaj, v nasprotju s prejšnjo verzijo, je na voljo le v angleškem jeziku.

Več informacij: Picasa Web Learn More.

Prijava za uporabnike in za pridobitev povabila: Picasa Web Log In.

25 komentarjev

SketchUp zastonj! (potem, ko je proizvajalca, @last software, kupil Google)

Slo-Tech - Prvič sem na sijajen in zelo enostaven (celo obskuren bi upal reči) 3D modelirnik SketchUp, naletel na nekem forumu, kjer so fantje z njegovo pomočjo načrtovali svoje <i>preoblikovalske</i> podvige. S tem so izkazali visoko stopnjo racionalnosti, saj je npr. dele stranice, ko so enkrat odstranjeni, zelo (če ne nemogoče) pritrditi nazaj. Še posebej se je orodje izkazalo za uporabno pri načrtovanju ohišij, ki so zgrajena čisto na novo. Seveda tudi v Sloveniji ne živimo ravno za zapečkom, kar je dokazal naš uporabnik Mirko5, ki je za usmerjevalnik izdelal lično ohišje Cubelink. Kot pravi avtor projekta: ";SketchUp sem uporabil predvsem zato, da sem našel najmanjše možne dimenzije, pri katerih je kocka še dovolj...

85 komentarjev

Gmail za vsakogar

Slo-Tech - Že kar nekaj časa je minilo, odkar nas je Google presenetil s storitvijo Gmail, vendar je takrat to omejil le na povabila. Tako si, če si si zaželel poštni predal pri Google-u in tako 2+ GB prostora za e-pošto, potreboval povabilo. Sedaj Google počasi ukinja tudi to in na ta način lahko vsakdo pridobi svoj e-poštni naslov.

Edini pogoj je ta, da mora vsak uporabnik navesti številko svojega mobilnega aparata, kamor mu bo poslana aktivacijska koda. Glede na to, da ima danes že skoraj vsakdo svoj mobilnik, naj tak način registracije ne bi povzročal večjih težav. Google je to omejil tudi tako, da lahko na eno GSM številko dobite le en e-poštni predal s čimer poskuša zaustaviti potencialne pobudnike pošiljanja nezaželene e-pošte. Storitev zaenkrat deluje le v Združenih državah, a Google dela na tem, da bo to čimprej omogočeno tudi v ostalih državah širom sveta.

22 komentarjev

Več kot neskončno velik e-predal

vir: Google
Slo-Tech -

Ob prvi obletnici e-poštne storitve Gmail so nam pri Googlu pripravili lepo presenečenje. Začeli so izvajati nov, top secret Infinity+1 program, katerega cilj je uporabnikom ponuditi toliko prostora za sporočila, kolikor ga potrebujejo. Zastavljeni cilj dveh gigabajtov so že dosegli, dodeljeni prostor uporabnikom pa se še vedno povečuje za megabajt na minuto. In pravijo, da ni prvoaprilska šala.

Upajmo, da Google ne bo blokiral programov tipa GmailFS ...

60 komentarjev

Gmail nič več ?

Slo-Tech - Kot poroča CNET news, Googlu v črnem scenariju grozi, da bo moral spremeniti ime svoje elektronske poštne storitve. Ker ameriški urad za patente obravnava prijave po časovni ureditvi, torej, kdor prej pride, prej melje, se zna zgoditi, da velikana med iskalniki kdo prehiti.

Kot veste, so Gmail spustil na prostost 1. aprila in takrat tudi registrirali blagovno znamko. Toda od 31.3 do 7.4 so se prijavila še tri podjetja, ki hočejo registrirati isto ime. Vsi pa so registrirali e-mail storitev, ki ima enako ime.

To so :
Cencourse, zahtevek poslan 31.3.
Precison Search, zahtevek poslan 2.4.
Gospel Music Association, zahtevek poslan 8.4

8 komentarjev

Glasba kar iz zapestne ure

Monitor - Primitivnemu piskanju iz cenenih digitalnih ur so verjetno šteti dnevi. Podjetje Laks Cartagena Handels s senčne strani Alp je namreč izdelalo uro Laks Memory Music s pomnilnikom Flash med 32 MB in 256 MB, ki bo omogočala tudi predvajanje glasbe v zapisu MP3 ter snemanje zvoka (torej bo lahko tudi nekakšen diktatofon).

Naprodaj bodo že od marca od 89€ naprej, kolikor bo stal najcenejši model skupaj s slušalkami. Za prenos posnetkov se bo uporabljala povezava USB. Najbolj radovedni si jo boste lahko ogledali tudi na letošnjem CeBIT-u.

Še novička v Monitorju.

Vprašamo se še lahko, zakaj se niso raje odločili za zapis OGG, ki je dosti bolj imun na morebitne tožbe glede patentov.

3 komentarji