»

Informacijska pooblaščenka: Postajamo policijska država?!

Slo-Tech - Na predlog spremembe Zakona o kazenskem postopku, o katerem smo poročali prejšnji teden, se je danes javno odzvala tudi informacijska pooblaščenka.

V svojem sporočilu za javnost ugotavlja, da je vsesplošen nadzor gibanja prebivalstva nesorazmeren ukrep, ki ga zasledovani cilji (lovljenje vseprisotnih kriminalcev) ne opravičujejo. Ugotavlja, da si policija želi izvajati t.i. fishing ekspedicije, kar je absolutno nesorazmerno in nesprejemljivo z vidika temeljnih načel kazenskega prava.

IP posebej poudarja, da so operaterji dolžni zagotoviti desetletno neizbrisno registracijo vsakega sporočanja hranjenih podatkov in v okviru tega roka tudi hraniti pridobljene in izročene podatke.

Kaj bo tovrstna praksa povzročila v prihodnosti, ko bo policija namesto posameznikov nadzirala kar cela mesta oz. državo, pa bo pokazal čas.

92 komentarjev

Videonadzor je le koristen

engadget - Kljub ugotovitvam britanskih raziskovalcev, da videonadzor na javnih mestih ne pripomore bistveno k povečanju varnosti, pa ne moremo mimo ugotovitve, da je videonadzor včasih le učinkovit, predvsem pa vreden svojega denarja.

To se je potrdilo tudi v primeru hišne preiskave ameriške policije zaradi suma neupravičenega posedovanja drog. Med tem, ko je policija pri osumljencu na Floridi izvajala hišno preiskavo, je bil namreč vključen domači videonadzorni sistem domnevnega preprodajalca mamil.

Posnetek pa dokazuje, da se prizadevna policija ni ukvarjala samo z iskanjem prepovedanih drog, pač pa jih je bistveno bolj zaposlilo igranje bowlinga na Wii konzoli. Celo tako zelo, da so igranju posvetili celih devet ur.

Pa naj še kdo reče, da nakup videonadzornega sistema ne rešuje življenja... pardon, davkoplačevalskega denarja.

28 komentarjev

Sodišče potrdilo izrek globe Emporiumu zaradi nezakonitega videonadzora

Slo-Tech - Pred dvema letoma je informacijski pooblaščenec ugotovil, da družba Magistrat International v svoji blagovni hiši Emporium v Ljubljani nezakonito izvaja video nadzor garderob in slačilnic, s čimer je posegala v zasebnost posameznikov, na podlagi tega pa se je takrat informacijski pooblaščenec odločil, da bo družbo tudi kaznoval z globo.

Emporium se je na prejeto globo pritožil, saj se niso počutili odgovorne za nastalo situacijo, ampak so pričakovali, da bo video nadzor izvajala pooblaščena varnostna služba in da bo le-ta opravljala svoje delo skladno z veljavnimi predpisi in normami. Na podlagi tega so tudi predvidevali, da je za nastalo kršitev odgovorna izključno varnostna služba in ne oni sami, zaradi česar so tudi vložili na sodišče zahtevo za sodno varstvo, saj je po njihovem mnenju prišlo do napačne ugotovitve stanja in da bi bilo potrebo pridobiti izjave varnostne službe, saj bi ta morda uspela pojasniti zakaj se je video nadzor izvajal kot se je, to pa bi morda pripeljalo...

77 komentarjev

Nove pridobitve videonadzornih sistemov v Sloveniji

vir: 24 ur
24 ur - Kot poročajo na 24ur.com bomo v Sloveniji kmalu dobili pametne videonadzorne sisteme, ki bodo s pomočjo razpoznave registrske tablice sposobni izmeriti povprečno hitrost vozila na posameznem odseku avtoceste. Zagovorniki videonadzorne tehnologije se bodo z novo pridobitvijo zagotovo počutili bolj varne, upajmo le, da bo varen tudi nadzorni informacijski sistem...

171 komentarjev

Britanska policija ugotavlja da videonadzor ni učinkovit

Slo-Tech - Po poročanju BBC je britanska policija prišla do ugotovitve, da videonadzorne kamere na javnih mestih ne pripomorejo bistveno z zmanjšanju kriminalitete, saj je policija s pomočjo videonadzora uspela rešiti le 3% primerov uličnega kriminala.

Inšpektor Mike Neville, vodja posebnega policijskega "videonadzornega oddelka" Visual Images, Identifications and Detections Office (Viido) je tako izjavil, da je videonadzor "popoln fijasko". Čeprav naj bi videonadzor deloval preventivno, pa po njegovih besedah videonadzor ne opravlja niti te funkcije, saj se kriminalci videonadzornih kamer sploh ne bojijo.

Do podobnih ugotovitev je privedla tudi obsežna raziskava britanskega notranjega ministrstva z naslovom Crime prevention effects of closed circuit television: a systematic review. Sklep raziskave je namreč, da uvedba videonadzora sicer vpliva na zmanjšanje kriminalitete, vendar le v manjšem obsegu.

Prav tako kriminološki podatki objavljeni na spletni strani crimestatistics.org.uk...

247 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev

Videonadzor v slačilnicah Emporiuma

Slo-Tech - Včeraj je Informacijska pooblaščenka na tiskovni konferenci sporočila, da so na odlagi anonimne prijave v blagovni hiši Emporium v Ljubljani opravili inšpekcijski nadzor, v okviru katerega so ugotovili, da so varnostniki izvajali videonadzor v slačilnicah za pomerjanje oblačil.

Foto: Matthai, november 2005

Med inšpekcijskim ogledom je bilo ugotovljeno, da je v trgovini nameščenih 18 kamer, ki pokrivajo skoraj 95% celotne površine centra. Video nadzorovane...

177 komentarjev

Veliki brat v Piranu

Slo-Tech - V preteklih dneh so delavci podjetja Varnost Maribor namestili osem video-nadzornih kamer, ki pokrivajo območje Tartinijevega trga v Piranu. Piranska županja Vojka Štular se je po navedbah v izjavi za javnost odločila za uvedbo 24-urnega videonadzora z neprekinjenim snemanjem zaradi vse pogostejših poškodb na pročeljih stavb občinske palače in okrajnega sodišča ter na spomeniku Giuseppeja Tartinija. Poškodbe naj bi bile posledica delovanja domnevnih vandalov, ki naj bi na pročelja stavb risali grafite ter povzročali tudi druge fizične poškodbe. Po navedbah v sporočilu za javnost je občina Piran v preteklem letu za odpravo domnevnih vandalskih dejanj namenila nekaj več kot 15 milijonov tolarjev. Iz navedb ni moč razbrati ali gre za odpravo posledic zgolj na območju Tartinijevega trga ali tudi drugod v mestu ali občini.

Ob boljšem poznavanju samega Tartinijevega trga se postavlja vprašanje, čemu tako veliko število (8) video-nadzornih kamer. V članku, ki je bil januarja objavljen v...

88 komentarjev

Odločbe za varnost osebnih podatkov ISPji ne morejo izpolniti

Finance - Nekateri člani združenja internetnih ponudnikov so prepričani o ničnosti in neveljavnosti odločbe za prepoved dostopa do spletišča udba.net. Po njihovem je treba tovrstne težave reševati pri viru, in ne pri posrednikih. In seveda imajo prav, saj smo priča nadpovprečni uporabi proxy strežnikov, ki nimajo slovenske cenzure -- tudi sodeč po temah v forumu.

Direktor Arnesa Marko Bonač dogajanje primerja kar s prepovedjo izdaje časopisa, ki objavi za oblast problematično vsebino. Uradna novica.

3 komentarji