»

Se Apple povezuje s TSMC-jem?

Sistemski čip A5 - dvojedrni ARM, izdelan pri Samsungu

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Apple je do sedaj izdelal že dva lastna procesorja, osnovana na arhitekturi ARM. Prvi je bil Apple A4, enojedrnik z delovno frekvenco centralnega procesorja 1 GHz, ki ga najdemo v iPhone 4 in v prvem iPadu, medtem ko se naslednik, Apple A5, nahaja v drugi generaciji iPada. Tudi ta deluje pri frekvenci 1 GHz, a je za razliko od A4 dvojedrnik ter ima obenem vgrajen izboljšan grafični čip. Oba sistema-na-čipu izdeluje Samsung, ki za Applove naprave izdeluje tudi nekatere druge komponente, npr. bliskovni in delovni pomnilnik ter zaslone LCD. A z novo generacijo, s sistemskim čipom Apple A6 (ime seveda še ni potrjeno), Samsung morda ne bo več Applov izdelovalni partner.

Proizvodnja prvih testnih primerkov čipov A6 naj bi se že začela pri...

28 komentarjev

Programiranje robotov v vsako vas

Lemonodor - Microsoft je na konferenci RoboBusiness predstavil Robotics Studio. Kot je že iz imena moč razbrati, gre za razvojno orodje za programiranje robotov, vse od Lego Mindstorm, do industrijskih pošasti. Platforma je zasnovana na servisih, ki tečejo v brskalniku in se povezujejo z zunanjimi programi ter knjižnicami, kot je naprimer AGEIN PhysX, programiramo pa jo seveda v .NET. Migajoče slike.

10 komentarjev

LEGO bo odprl firmware prihajajočega sistema NXT

Slashdot - Konec avgusta bo LEGO splavil nov sistem Mindstorms NXT. Na Slashdotu so izvedeli, da so pri Legu že sedaj naznanili, da bodo objavili izvorno kodo firmwara in specifikacije sistema NXT v posebnih razvijalskih paketih. Prav tako bodo objavili podrobnosti o strojni in programski opremi vmesnika bluetooth, ki ga uporabljajo.

Zakaj to počno? Enostavno. Pri Legu pravijo, da največ novosti prihaja iz logov uporabnikov. S tem so uporabnikom v največji...

31 komentarjev

Enryu prihaja na pomoč

engadget - Vpričo hude zime, ki letos pesti Japonsko, so bili h kidanju snega vpoklicani tudi roboti. Recimo Enryu, pet tonska zverina s hidravlično gnanimi rokama, ki lahko sežeta po pet metrov daleč in dvigneta vsaka pol tone. Tehnično gledano sicer ne gre za robota, ker ga je potrebno aktivno upravljati, ampak vpričo izgleda vrednega vsakega znastveno-fantastičnega filma in rokama dovolj gibčnima, da lahko iz avtomobila obriše sneg, mu lahko mirno pogledamo skozi prste. Poleg tega si nikakor ne želim, da bi mi razjarjeni Enryu strgal vrata s tečajev. Se opravičujem za trenutek neprištevnosti, vrata prodajajo v vsakem Merkurju, robotov pa ne. Nestrpno čakam. Upam le, da mu bo uspelo po stopnicah....

12 komentarjev

Zimske radosti

engadget - Naj se nam zdijo japonci še tako čudni, nekatere vrednote si le delimo. Idilična sobotna zima. Sonce sije. Vsi na smučeh. Oče, sin in robot. Robot?
Da, Dynamizer, med tednom tekmovalni robot v pokalu Robo-one, zna tudi smučati.



Da se vsi, ki ne znate japonsko, ne boste čutili preveč prikrajšano, še posnetek smučanja.

Verjetno nisem edini, ki mu je Robo-one zbudil zanimanje. Da razbremenim Google, sem za vas nabral nekaj, sicer povsem nepovezanih, strani s fotografijami teh impresivnih robotov.

Čakam na robota, ki bo gradil snežake po svoji podobi.

19 komentarjev

Lego predstavlja nov Mindstorms v Las Vegasu

Wired News - Lego Mindstorms je bil ob izidu prava prodajna uspešnica in podjetje se je tega dobro zavedalo, predvsem zato, ker je izdelek od splavitve, leta 1998, pa do danes povzročil pravi val navdušenja v javnosti. Lego navdušenci s(m)o namreč začeli izdelovati svoje lastne kocke, predvsem na področju Mindstorms so bili to zanesenjaki, ki so sami izdelovali najrazličnejše senzorje, ki se jih je dalo priklopiti na centralni računalnik, tako imenovano enoto RCX. Na šovu v Las Vegasu so tako predstavili naslednika veleuspešne serije.

Zaradi tega trenda so se odločili, da spremenijo svoj model kreiranja izdelkov, v svojo tovarno so povabili 14 zanesenjakov iz...

26 komentarjev

Internet Explorer 7 že na poti?

Slashdot - Busheva administracija Američane dan za dnem svari pred terorističnimi napadi, računalnikarji pa pred slabo varnostjo Microsoftovega Internet Explorerja. V zadnjem času večjih terorističnih napadov Američani na svoji koži morda niso občutili, večina ljudi pa ima čedalje večje težave z Internet Explorerjem oz. posledicami njegove neprevidne uporabe.

Veliko uporabnikov je zato zamenjalo brskalnik in zdaj uporabljajo Mozillo, Firefoxa, Opero ali kaj četrtega. To je opazil tudi Microsoft, ki je sprva rešitve iz zagate poskušal najti preko spletnega dnevnika in strani Channel9. Zdaj pa menda že resno razmišljajo o 7. različici brskalnika. Prinesel naj bi boljšo varnost, zavihke ter izboljšano podporo PNG, CSS in RSS.

51 komentarjev