»

Se ameriške sankcije proti Huaweiju počasi tajajo?

Financial Times - Po poročanju Financial Timesa so ZDA v zadnjem času več proizvajalcem čipov odobrile prodajo njihovih izdelkov Huaweiju, pogoj naj bi bil le, da niso namenjeni vgradnji v 5G naprave in omrežno opremo. Kot je znano je Washington že lani vpeljal licence za prodajo komponent kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu, če te vsebujejo ameriške tehnologije strojne ali programske narave. Sankcije so letos spomladi in avgusta še dodatno zaostrili.

Poročanje FT temelji na izjavah predstavnikov dveh neimenovanih azijskih podjetij, ki sta zaprosila za izdajo omenjene licence in se optimistično nadejata pozitivnega razpleta. Uradnega odziva ameriške administracije glede morebitne otoplitve pa za zdaj še ni. Kljub temu analitiki ocenjujejo, da so ZDA najverjetneje spoznale, da posamezni deli Huaweijevega poslovanja, denimo pametni telefoni, v resnici ne morejo škoditi ameriškim nacionalnim interesom.

Da se nekaj res premika kaže tudi to, da je minuli torek tovrstno licenco za prodajo OLED...

38 komentarjev

Dražba Appla 1

Slashdot - V torek, 23. novembra, bo britanski Christie's dražil primerek prvega Applovega računalnika. Apple I je izšel julija 1976 in je stal zverinskih 666,66 dolarjev (poltretji tisočak v današnjih dolarjih). Do prenehanja prodaje naslednje leto je Steve Wozniak ročno izdelal okrog 200 primerkov, danes pa jih najdemo na svetu le še tri ali štiri ducate. Kakor tako redkemu zbirateljskemu primerku pritiče, pričakujejo, da bodo zanj iztržili med 100 in 150 tisoč funti.

Apple 1 je takrat Steve Wozniak prodajal še iz garaže staršev Steva Jobsa. Poganja ga procesor MOS R6502P s taktom 1 MHz in ima 8 KB pomnilnika (tovarniško 4 KB, možna razširitev do 48 KB). Za normalno uporabo je bilo treba imeti še tipkovnico in televizijski zaslon.

25 komentarjev

Canon izstopil iz Megapixel dirke

Canon PowerShot G11

vir: TechCrunch
TechCrunch - Glavno merilo povprečnih in manj ukih uporabnikov za kakovost digitalnega fotoaparata je ponavadi število pik, ki jih lahko zajame senzor. V zadnjem času so tudi majhni senzorji žepnih fotoaparatov presegli 10 megapixlov, kar je seveda zavidanja vredna številka. A več pik s seboj prinese tudi vedno več šuma, ki je na majhnih in natrpanih senzorjih pogosto že dobro viden.

Prvi, ki se je spametoval, in ugotovil, da število pikslov navsezadnje ni vse, je Canon. Njihov najnovejši kompaktnež za srednje zahtevne uporabnike, G11, zajame le 10 milijonov pik, medtem ko je njegov predhodnik, G10, zajel kar 14,7 milijona pik. pri slednjem so se uporabniki pogosto pritoževali nad slabšimi slikami, ko...

113 komentarjev

novosti pred sejmom PMA

Daily Tech - Pred dnevi je Sony najavil nov 1/1.8'' CMOS senzor s 6 megapiksli. To bi bil seveda precej kilav dosežek, če ne bi ta senzor zmogel slike v polni ločljivosti zajeti kar 60 krat v sekundi, kar pomeni, da bomo lahko z uporabo dovolj hitrega procesorja in pomnilnika z njim snemali filme v 6-mega ločljivosti - višji od polne HD ločljivosti. Za nameček senzor omogoča zajem 300 sličic na sekundo v ločljivosti 1.2 megapiksla. Izboljšavo so dosegli z uporabo večjega števila A/D pretvornikov - senzor namreč zajema vrednosti pikslov iz celotnega stolpca naenkrat.

Če prvi znak, da je napočil čas, ko bodo proizvajalci v boju za tržišče začeli resneje združevati funkcionalnost foto in video kamer v enotne naprave, je danes Canon že napovedal nov aparat Powershot TX1, ki v pokončnem ohišju v slogu video kamer ponuja zajem 7.1MP slik, ob tem 10X zoom (ekvivalent 39-390 mm) in optično stabilizacijo slike ter seveda druge funkcije kot smo jih od fotoaparatov vajeni, ob tem pa še zajem 720P (1280...

13 komentarjev

Najmanjši CMOS senzor

Slo-Tech - Pri OmniVision so predstavili najmanjši CMOS senzor, ki meri le 1.4 x 1.4 mm (1/18"). Ker je senzor integriran v sam čip, tako takšna OneChip kamera brez ohišja meri 2.1 x 2.3 mm.



Kamera z ohišjem meri 3.2 mm v premeru, napaja jo 3.3V baterija. Snema v NTSC ločljivosti, oziroma 648 x 486 točk pri 60 Hz, namenjena pa je takojšnjemu prenosu slike na televizijski zaslon ali video snemalnik.

Sliši na ime OmniVision OV6920 in je mišljena za medicinsko (tudi enkratno) uporabo.

Vir novice in slike: LetsGoDigital.org.

13 komentarjev

Novi rekordni 111M CCD

Slo-Tech - Pri DALSA Semiconductor so izdelali rekordni CCD senzor, ki vidi v do sedaj nedoseženi ločljivosti 111.000.000 točk. V poštevanki to pomeni 10.560 x 10.560 točk in je prvi senzor, ki mu je uspelo preseči mejo 100 milijonov točk.



Žalostni del novice je, da senzor ni mišljen za uporabo navadnih smrtnikov, kar daje slutiti že sama velikost (približno 10 x 10 cm). Razvili so ga namreč za potrebe astronomov, ki potrebujejo takšno ločljivost pri vizualnem odkrivanju vesolja.

13 komentarjev

Domače branje: "IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report."

Slo-Tech - IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report. IIT Research Institute: Lanham, Maryland.

Sredi leta 2001 se je v ZDA v javnosti pričelo šušljati, da FBI uporablja poseben sistem za nadzor interneta. Prvi ga je javno omenil Robert Corn-Revere v pričanju pred parlamentarnim pododborom za ustavo 6. aprila 2000. Poimenovali so ga Carnivore. Ameriška nevladna organizacija EPIC je s pomočjo FOIA zakona pridobila dokumente, ki so razkrili, da gre za poseben računalniški sistem (uradno se imenuje DCS1000), ki ga državni organi namestijo na povezave ponudnika dostopa do interneta, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko te povezave.

Zaradi zanimanja javnosti, je bilo decembra 2000 izdano neodvisno raziskovalno poročilo, ki ga je po naročilu ameriškega ministrstva za pravosodje pripravil IIT Research Institute. Poročilo je javnosti obelodanilo nekaj podrobnosti o sistemu in njegovem delovanju,...

4 komentarji

MacMini kot video snemalnik

Gizmodo - Video snemalniki mi niso simpatični, ker ne znajo čisto vsega. Večina računalnikov je neestetskih, glasnih in prevelikih. HPTC-ji, ki so uporabni, so astronomsko predragi. Apple MacMini (kot računalnik, ki že pojmovno zna vse in poleg tega ni grd) je imel poleg manjka TV kartice do pred kratkim še to napako (seveda odvisno od brega, na katerem stojiš), da je bil pač jabolčnik.

Tiste, ki jih to do sedaj ni motilo, so se lahko odločili npr. za Miglia EvolutionTV, ki lepo sodeluje z OS X-om, žal pa ne podpira slovenskih programov. EvolutionTV namreč preko interneta pobira programe za 3 tedne vnaprej in omogoča njih snemanje.

Zame, mesojedega oknaša, je mamljivo le eno: XP. S prihodom Intelovih src v jabolčne mlinčke, se je tudi to uresničilo. Pri SnapStream so pripravili natančno navodilo, kako Mini-ja pripraviti do tega. Seveda ima ta rešitev tudi nekaj napak, ena izmed njih je cena.

To napako lahko delno odpravi Tajvanski klon: AOpen XC Cube, ki je v prototipni verziji slišal...

27 komentarjev

Novi prototipni CMOS čip obljublja veliko

engadget - Profesorja Mark Bocko in Zeljko Ignjatovic oz. njuna skupina na Rochesterski univerzi, so razvili prototip CMOS čipa, ki omogoča boljši zajem slik pri manjši porabi energije. Svoje delo nadaljujejo še na drugi tehnologiji, ki bi omogočila kompresijo podatkov z manj cikli. Prototipni čip ima tako 10x boljšo dinamiko zajema slike pri 50x manjši porabi energije.

Več na njuni univerzitetni strani.

13 komentarjev

FBI prenehal uporabljati Carnivore

Security Focus Online - FBI je te dni poskrbel za svojevrstno presenečenje, saj je iz dokumentov, ki so jih posredovali EPIC-u (poročilo za leto 2002 ter poročilo za leto 2003) razvidno, da FBI od leta 2002 dalje ne uporablja več sistema za nadzor interneta Carnivore.

Seveda pa je vsakršno veselje odveč - FBI za nadzor interneta uporablja neko drugo programsko opremo. O njej in njenem delovanju zaenkrat ni znanega še nič, razen tega, da gre za neko komercialno programsko opremo, ki pa je seveda ni mogoče kupiti na prostem trgu.

Na podlagi FOIA zakona je FBI EPIC-u posredoval tudi delne podatke o številu primerov nadzora interneta. FBI lahko po 216. sekciji PATRIOT Act-a beleži prometne podatke (tim. "pen register" nadzor) brez sodne odredbe, za nadzor vsebine komunikacij (internetnega prometa) pa je potrebna sodna odredba.

V letu 2002 je tako FBI brez sodne odredbe beležil prometne podatke v treh primerih, v letu 2003 pa je bilo teh primerov šest. Trajanje teh preiskav je bilo do 60 dni, razen v...

16 komentarjev

Firefoxov oglas v The New York Times

Se najdete?

vir: Mozillazine
Mozillazine - Danes naj bi bil objavljen oglas za brskalnik Firefox v časopisu The New York Times. Dve črno-beli strani današnje izdaje sta tako v celoti posvečeni Firefoxu, kar si lahko ogledate tudi na naslednjih dveh slikah ( manjša, večja, PDF). Kot je bilo obljubjeno, so imenovani vsi darovalci prispevkov za zakup oglasnega prostora. In med njimi se lahko najde celo kakšen Slovenec, še več, celo Slo-Tecovec ;) Smo koga pozabili označiti? ;)

22 komentarjev