»

Shuttle XPC X200

Daily Tech - Shuttle je predstavil novo barebone stvaritev, XPC X200 poimenovano. Kot se za Shuttle spodobi, je mini PC zapakiran v elegantno ohišje in ponuja vse, kar naj ima PC za v dnevno sobo. XPC X200 je v bistvu nekoliko spremenjena nadgradnja modela XPC X100.

Z X100 si deli obliko ohišja, medtem ko je notranjost doživela nekaj sprememb. Tako recimo okoli Intel 945GM veznega čipovja zgrajena matična plošča...

0 komentarjev

Shuttle XPC X100

Slo-Tech - Podjetje Shuttle poznamo predvsem kot izdelovalca okostenelih - barebone računalnikov. Pri nakupu dobite samo ohišje in matično ploščo z vgrajeno grafično kartico, sami pa morate dodati procesor, pomnilnik, trdi disk in po želji zmnogljivejšo grafično kartico. Odločitev, da se podjetje poizkusi tudi v izdelavi računalnikov, ki zasedejo še manj prostora – volumna (pionir je bil Apple s svojim Mac Mini), seveda ne preseneča.

Tako bodo ponudili model Shuttle XPC X100, ki je zasede le malo več prostora, kot ohišje za prenosni disk, pri tem pa nudi celo možnost nadgradnje. Prav to X100 loči od Mac Mini-ja (AOpen-ovega klona Mini PC, ali MiniPC Japan), saj je mogoče grafični podsistem nadgraditi z modulom MXM, prav tako pa je mogoče vgraditi povsem običajen, 3,5 inčen trdi disk, ki je znatno cenejši (cena/GB) in hitrejši od diskov, ki...

5 komentarjev

Računalnik za vsak žep - CF700

golem.de - Japonski MiniPC je predstavil model CF700, ob katerem se celo Mac mini ne zdi prav majhen. CF700 meri skromnih 165x125x55 mm in tehta približno kilogram.

Zanimiva je tudi njegova notranjost. Temelji namreč na Intelovih mobilnih procesorjih Pentium M in Celeron M, vgradite pa lahko do 1 GB pomnilnika, hitrosti DDR266 ali DDR333. Za shranjevanje podatkov služi 40 GB 2.5'' trdi disk, za napajanje skrbi 80 W zunanji napajalnik, računalnik pa je možno napajati tudi v avtomobilu. Na zadnji strani računalnička najdete, poleg mrežnega priključka, še PS/2 vhod, VGA izhod, dva USB 2.0 priključka, avdio izhod in COM port.

Najmočnejši model je ''oborožen'' s procesorjem Pentium M770, ki tiktaka pri 2.13GHz, za prikaz slike skrbi...

21 komentarjev

Aopen odprl Pandorino skrinjico

AOpen Pandora

golem.de - Že meseca junija je AOpen predstavil Pandoro, klon Apple MAC Mini-ja. Sledi dobra in slaba novica.
Začnimo tokrat z dobro, razveseljujočo: AOpen, bo dejansko začel proizvajati t.i. PC verzijo MAC minijev, kot poroča golem.de.

Zadevica je znanih jabolčnih mini dimenzij, s to bistveno razliko, da je drobovina že sedaj bazirana na Intelovih procesorjih. Na nek način to deluje nekoliko kontradiktorno, saj vemo, da je Apple naznanil prehod na Intelove procesorje.

Seveda Apple ne bi dovolil tako neposredne konkurence, zato bo ta mlinček poganjal drug OS: Linux ali MS Windows. Drobovina bazira na tehnologiji prenosnikov, DVD pekač je seveda požiralniškega tipa (slot-In).

Taivanci si ga lahko že omisijo, v ZDA bo Linux verzija stala 400...

24 komentarjev

Apple-ova tiha nadgradnja Mac minijev

ThinkSecret - Na ameriškem tržišču se bodo ponovno pojavili nekoliko močnejši Mac miniji, poroča Think Secret. Seveda je to internetno stran Apple v preteklosti že tožil zaradi razkrivanja poslovnih skrivnosti.

V vseh modelih bo tiktakal nekoliko hitrejši procesor, pa tudi trdi diski se bodo vrteli pri 5400 obratih (namesto 4800). Med ostale dobrote najbolje opremljenega modela sodi tudi dual layer DVD zapisovalnik, novi AirPort Extreme in Bluetooth 2.0+EDR. Predvidene cene so 499, 599 in 699 dolarjev. Zanimivo je, da se po pakiranju ne bodo razlikovali od sedanjih modelov, te dni pa naj bi dosegli tudi trgovce v Evropi, pravi hartware.net, predvidene cene so 519, 619 in 719 €.

Ko bo mali dobil še TV kartico, bo moj favorit za zamenjavo VCR, CD changerja, DVD/Divx predvajalnika, ki zaenkrat še strašijo v dnevni sobi. Vprašanje je le, ali se bodo pri Applu tega spomnili.

6 komentarjev

Pandora, prvi "klon" Applovega Mac Mini-ja

hardtecs4u - Ne potrebujejo vsi uporabniki diskovnih polj, dveh grafičnih kartic in najzmogljivejših procesorjev. Če se zadovoljimo z ravno dovolj hitrim procesorjem in nismo pretirano zahtevni glede strojnega 3D pospeševanja, bi radi posegli po nečem, kar je tudi dejansko majhno. Vse te zahteve je v smiselno celoto povezal Apple in trgu ponudil Mac mini-ja. Komajda kaj večji kot standardni pogon za ploščke, ima dovolj zmogljivo drobovje, da poganja sodoben operacijski sistem (v resnici potrebujete vsaj 512 MB RAM-a) in nezahtevnemu uporabniku ponudi vse, kar potrebuje.

Koncept je bil verjetno znan že prej, zato je prav zanimivo, da ga ni trgu ponudil že kdo drug, denimo velikan Dell. Na nedavnem Computexu je AOpen predstavil

17 komentarjev

Modificiranje Barebone sistema

Pirate Software - Barebone računalniki so pravzaprav pomanjšani namizni računalniki, saj so skoraj vse komponente enake, le matična plošča je drugačnega formata. Večja prednost takih računalnikov je njhova velikost, saj znaša zgolj tretjino velikosti normalnega ohišja. Na Pirate Software se je našel navdušenec, ki je v pokrov in stranico svojega Shuttla vgradil pleksi. Modifikacija sicer ni nič posebnega in ne predstavlja viška natančnosti, a dokazuje, da je moč modificirati prav vse.

1 komentar

Shuttle XPC SN41G2

Hardware Zone - Shuttle je le eden izmed mnogih proizvajalcev matičnih plošč. A tudi trg ohišij mu ni tuj, saj proizvajajo lično oblikovana "mini" ohišja, ki sprejmejo flex-ATX ploščo. Shuttle XPC SN41G2 je eno izmed njihovih najbolj priljubljenih modelov. Kot smo že omenili je ohišje zelo mahno saj meri le 30 cm v dolžino, 18,5 cm v višino in 20 cm v širino. V njem s kakšnim ekstremnim navijanjem nimate kaj početi, saj za dobro hlajenje ni prostora. Tudi hladilnik, ki ga dobimo poleg je svojevrsten, saj je v bistvu aluminijev blok,...

2 komentarja

Shuttle's SB51G Mini PC

HotHardware - Na tej strani si lahko preberete test Shuttleovega novega Mini PCja. Dimenzije tega računalnička so le 200 x 181 x 280 mm, v osrčju pa ga poganja Pentium 4 procesor. Ima podporo standardu USB 2.0 (2 priključka), razširljiv pomnilnik integrirane grafične kartice do 64 MB, integrirano AC '97 v2.2 zvočno kartico in še mnogo drugih stvari. Še tehnikalije:
  • 2x UltraDMA/100 IDE - SiS962
  • možnost spreminjanja FSB od 100 do 166MHz
  • Podpira DDR200/266 DDR SDRAM
Za več informacij kliknite semkaj.

0 komentarjev

Shuttle AV40/R

Overclocked Cafe - Intel ljudstva od predstavitve naborov 440BX ter 815 nekako ni več preveč navduševal. Čipovja so bila preprosto prepočasna, pa čeprav sicer dokaj solidna, zelo nepriljubljena. To se je spremenilo z dodano podporo pomnilniškim čokoladicam DDR, ki jih je pridno izrabljal AMD. Prav tako pa so pri VIA prestavili svoj nabor, P4X266 (southbridge VT8233), Shuttle pa na tem čipovju temelječo ploščo.

Test plate so izvedli na Overclocked Cafe-ju, ugotovili pa so 'le', da je plošča izjemno dobra: hitra, stabilna, navijaču prijazna, z nemalo bonbončki. Ocena 98 % to nekako dokazuje... Klik! ...

4 komentarji

Shuttle SV24

AnandTech - Kakor imamo na eni strani privržence prostornih, 'urejenih' ohišij, tako imamo na drugi strani one, ki bi iz nekih posebnih razlogov želeli AT namesto ATX ohišja (ker so jim znanci, ki hodijo na računalniški faks tako djali) pa take, ki bi kišto želeli kupiti in nanjo pozabiti -- recimo v Kiber kavarnah. Tako malo ohišje/računalo so si ogledali na Anandtechu ter ga povezali s samimi 'kompaktnimi' ter ne preveč poceni zadevicami (takih, ki jih verjetno ne bi dali v Cybercafe...). Rezultate si oglejte tukaj!

1 komentar