»

Kazenska ovadba proti policistu, ki je preko spleta grozil predsedniku vlade

Delo - Kor poročajo slovenski mediji, je bivšemu predsedniku vlade Janezu Janši junija 2006 nekdo "anonimno" grozil preko spleta. Na spletni strani enega izmed dnevnikov časopisov je namreč objavil komentar v katerem je Janši grozil z atentatom.

Izkazalo se je, da je omenjeni "komentator" precej informacijsko nepismen, saj je svojo grožnjo poslal kar iz službenega računalnika. Omenjeni "komentator" je bil zaposlen na policiji - neuradno je bil pomočnik komandirja policijske postaje - policija pa ima precej natančne evidence glede uporabe službenih računalnikov, zato "anonimneža" ni bilo težko izslediti.

Zoper omenjenega forumaškega "komentatorja" je bila že podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje ogrožanja varnosti, prav tako pa so proti njemu sprožili tudi disciplinski postopek in mu prekinili delovno razmerje.

Morda pa bo imel sedaj več časa za pisanje spravljivejših komentarjev po forumih?

81 komentarjev

V Nemčiji 3500 novih ovadb

golem.de - IFPI - International Federation of Phonogram and Videogram Producers (Mednarodno združenje fono in videogramskih založnikov) je ponovno udarilo. S pomočjo specialnega programa, ki je deloval v zaledju Oslovskega spletnega izmenjalnika, so identificirali novih 3500 kršiteljev avtorskih pravic. Pri 130-tih so že opravili hišno preiskavo, zoper ostale bodo podali kazenske ovadbe. To je do sedaj največja tovrstna akcija tožilstva v Nemčiji.

40 komentarjev

Škoda povzročena zaradi ne-gledanja reklam višja od piratiziranja?

Heise - Pri Jupiter Research so naredili študijo navad uporabnikov video digitalnih snemalnih naprav. Nič kaj presenetljivo so prišli do zaključka, da 53% vseh uporablja svoje snemalnike zato, da se izognejo gledanju reklam. Če bodo vsi uporabniki tovrstnih naprav začeli postopati enako, bo to pomenilo 8 milijard zelencev škode. Dodatno jih skrbi, da tovrstne naprave ne povečujejo števila ur na dan pred televizijskimi zasloni.

Podobno študijo je lansko leto naredila MPAA - Motion Picture Association of America, ki se je sprva niso upali objaviti. Izguba filmske industrije zaradi piratizranja naj bi v lanskem letu znašala 6 milijard zelenih. Tokratna analiza je bila spremenjena zaradi utemeljenih kritik prejšnjih. Do sedaj se je namreč za vsako zaplenjeno nelegalno kopijo predvidevalo, da jih obstaja še sedem. Prav tako so se posvetili argumentu, da uporabniki, ki gledajo nekaj zastonj, tega v realnem svetu ne bi kupili.

Nemci so po drugi strani analizirali glasbeni del "tržišča"....

62 komentarjev

Novih 2.000 piratskih ovadb

Reuters - IFPI - International Federation of Phonogram and Videogram Producers - Mednarodno združenje fono in videogramskih založnikov je v 10 državah hkrati podalo skupaj 2.000 ovadb zoper posamezne uporabnike, ki so si ilegalno izmenjavali glasbo in filme preko interneta s pomočjo P2P programja.

Poleg tožbe, posledične kazni, ki v povprečju znaša 630K SIT, je v Franciji tovrstne prekrškarje takoj dočakal še izklop iz interneta. Enako v bodoče čaka Danske prekrškarje. V Italiji so zasegli še 70 računalnikov, ki so v večini primerov služili, kot strežniki. Tokratna akcija je potekala še v Avstriji, Finski, Nemčiji, Hong Kong-u, Islandiji, Portugalski, Švedski in Švici. Izven ZDA so tako skupaj podali že 5.500 ovadb v 18 državah po svetu.

Medtem sta dva bolj klasična pirata priznala krivdo na Kalifornijskem sodišču. Oba sta dobila po 5 let zapora. Tretjega v združbi, ki še ni priznal krivde, čaka sojenje naslednji mesec.

Hkrati je danes šel on-line tudi založnik knjig Bloomsbury.

Glede...

120 komentarjev

Več monitorjev zvišuje storilnost

Slashdot - Na Slashdotu so objavili dobro novico za vse računalniške uporabnike, ki imajo na svoje mlinčke priklopljenih več monitorjev in doživljajo zbadanje, da je to le nepotreben luksuz. Znanstvena študija, ki so jo skupaj opravili NEC/Mitsubishi, ATi in Univerza v Utahu namreč potrjuje, da uporaba več monitorjev pripomore k zvišani storilnosti delavcev. Že efektivna uporaba dveh monitorjev zviša produktivnost za več kot deset odstotkov, z nadaljnjim dodajanjem monitorjev pa povišanja niso več zelo opazna. Več si lahko preberete v izjavi za medije. Klik!

4 komentarji

Spet ena cvetka z audio CD-ji

Slo-Tech - To novico nam je poslal naš "Music CD mojster" Tomi:

Sicer opažam, da zadnje čase Slo-tech zalagam samo z novicami o glasbenih CD-jih, ampak kaj, ko si pa očitno vsak, ki ima preveč časa, izmisli nekaj, s čimer bi zagrenil življenje ljudem ( in posledično naredil delo hekerjem ). Tokrat so se nad glasbo spravili pri IPFI (International Federation of the Phonographic Industry), kjer so ugotovili, da lahko na CD zapečejo kodo, ki prepreči branje dolžine skladbe v računalniški komponenti, ne pa tudi na hi-fiju. V primeru, da to želite (hja, kdo pa ne), naj bi poklicali za kodo. Neumno. Seveda se že ponujajo rešitve za ta "oreh". Več o tem tukaj

4 komentarji