»

Windows 3.x na smetišče zgodovine

BBC - Serija Windows 3.x, kamor sodijo verzije 3.0, 3.1, 3.11 in taiste omrežne različice z oznakami for Workgroups, je bila prelomnica v Microsoftovi zgodovini, saj velja za njihov prvi grafični vmesnik, ki je dosegel svetovni uspeh. Z izboljšano grafiko, več barvami, podporo za multimedijo je postal resni konkurent Applu in tlakoval pot za enormni uspeh Windows 95.

Čeprav Windows 3.x, ki so izšli v zgodnjih 90. letih, Microsoft ne podpira od leta 2002, pa se takrat še niso povsem poslovili. Še vedno so bili v uporabi kot embedded sistem, kar pomeni, da so poganjali blagajne in recimo zabavne sisteme na nekateri letalih. Od začetka tega meseca pa se je Microsoft dokončno odločil narediti...

49 komentarjev

Samsung ponuja hibridne diske

več strani - Ta teden je Samsung kot prvi proizvajalec trdih diskov začel sestavljalcem notesnikov ponujati hibridne trde diske MH80, ki prihajajo v izvedenkah z 80, 120 in 160 GB. Opremljeni so z osminko ali četrtinko gigabajta flash pomnilnika, ki po besedah proizvajalca omogoča do dvakrat hitrejši zagon diska, hitrejši dostop do pogosto uporabljenih programov ij 70 - 90 % nižjo porabo energije (ki vam prinese pol ure avtonomije). Za zdaj jih lahko nabavijo le izbrani OEM-i, kmalu pa se obeta tudi širša dostopnost. Angleško in nemško.

3 komentarji

Seagate navdušil z gostoto zapisa

The inquirer - Na prireditvi IDEMA Diskcon, ki se je odvila nedavno, je Seagate predstavil tehnologijo, s katero je možno gostoto zapisa na magnetne plošče v trdem disku povečati do te mere, da lahko na en kvadratni palec shranimo 421 Gigabitov, kar v praksi pomeni, da bomo morda nekoč videli 40-gigabajtne diske s premerom enega palca, 275-gigabajtne 1,8-palčneže in pa diske za prenosnike in osebne računalnike z neverjetnimi kapacitetami do 500 GB in 2.5 TB. Slaba novica je žal, da namerava Seagate tehnologijo na prodajne police spraviti šele do leta 2009.

23 komentarjev

Samsung podvojil flash spomin

EETimes - Pri Samsungu pravijo, da so skupaj spravil 2GB na en sam t.i. OneNAND flash čip, s pomočjo 60nm tehnologije. To pomeni, da jim je preskok iz 70nm tehnologije na 60 uspel v pičlih 4 mesecih. Podvojitev se ni zgodila samo v smislu kapacitete, temveč tudi v smislu pretoka količine podatkov, ki sedaj dosega 17 MB/s. V povezavi osmih čipov lahko hitrost zapisa doseže že 136 MB/s.
Enako razveseljivo je, da je na tržišču cena flash spomina padla za 50%. Zato Gartnerjeva napoved, da bo naslednji iPod Nano v velikosti 10-12 GB ni tako drzna. Flash spomin bo začel prevladovati tudi v ostalih multimedijskih napravah.

Dovolj razveseljivi bodo že bolj dostopni čistokrvni in hibridni NAND flash diski.

13 komentarjev

Samsungov flash "trdi" disk, Seagate odpušča

TweakNews.net - Samsung bo naslednji mesec na tržišče poslal dve prvi računali z NAND flash trdim diskom, velikosti 32 GB, lastne proizvodnje. Poleg prednosti v manjši porabi energije in tišine pri delovanju (ni gibljivih delov), se flash trdi disk ponaša še z nekoliko manjšo težo, manjšo občutljivostjo, ter večjo hitrostjo dostopa do podatkov. Tako pravijo, da se bo operacijski sistem WIndows XP zagnal do 50% hitreje.



Napravi, ki bosta ta disk prvi vsebovali, sta prenosnik Q30 za 3700 zelencev in ultra prenosno računalo*, ki še nima slovenskega poimenovanja, Q1 za 2430 zelencev. Q1 zna predvajati multimedijske vsebine brez zaganjanja operacijskega sistema.

Seagate bo medtem odpustil 6000...

8 komentarjev

Samsungovi hibridni diski 2007.

X-Bit Labs - Samsung Electronics je objavil, da lahko v začetku prihodnjega leta pričakujemo nove hibridne trde diske, ki bodo z vgrajenim predpomnilnikom NAND flash opazno hitrejši in baterijam v prenosnikih prijaznejši.

Microsoft in Samsung sta prvi tovrstni pogon premierno predstavila že na lanskem WinHEC-u. Hibrid ima vgrajenega 128 MB predpomnilnika, na katerega se zapisujejo vse spremembe podatkov pri delu z diskom. Pri običajnem delu se diskovne plošče večino časa ne vrtijo; zgolj vsakih petnajst do dvajset minut se zaženejo za nekaj sekund, da prepišejo vsebino predpomnilnika na trdi disk. S tem zmanjšajo hrup, gretje, porabo energijo in povečajo hitrost. Po Samsungovih navedbah tako podaljšajo avtonomijo pri delu s prenosnikom do deset odstotkov. Seveda vse skupaj ne pomaga nič, če ves čas intenzivno beremo z diska.

Tudi Intel predlaga podobno tehnologijo, ki se zaenkrat imenuje še Robson, le da je pri njih predpomnilnik vgrajen na matično ploščo, kar pomeni, da lahko na tak način...

38 komentarjev

Samsungova "sposoja" GUI in ikon

TweakNews.net - V Samsung-ovih mobilnih telefonih serije Skin, predstavljenih 24 aprila letos, so se znašle grafične (oblikovalske) rešitve iz konkurenčnega podjetja Apple. Nekaj ikon si je Samsung sposodil tudi pri Microsoftu.



Plagiatorsko potezo so opazili na različnih forumih. Vodja oblikovalskega centra, Chung Kook-hyun, je že priznal napako in povedal, da tovrstni telefoni niso več v prodaji. Za vse prodane telefone si lahko preko spleta naložijo nov grafični meni.

Omenjena nezgoda...

1 komentar

Novosti s področja trdih diskov

TweakNews.net - Seagate in Maxtor sta danes naznanila, da se bosta podjetji združili. Hlače v tej združitvi nosi Seagate. Po končani združitvi bo skupno podjetja 84% v lasti Seagateovih delničarjev in 16% Maxtorjevih. Skupna vrednost transakcije je skoraj 2 miljardi ameriških zelencev, ki bo v gotovini potekala le v malce manj kot sedmini te vrednosti. Veseli dogodek se bo zaključil v prvi polovici naslednjega leta.

Vodeči Seagata, Bill Watkins, ob tem najavlja, da bodo s sinergijo obeh podjetij lahko znižali proizvodne stroške, ustvarjali še bolj inovativne proizvode in tako ponudili še bolj konkurenčne cene svojih proizvodov.

Tretji proizvajalec računalnikov na svetu, kitajski Lenovo (pred tem IBM), si je za nadaljno rast na tržišču izborilo Williama Amelia, dosedanjega vodjo Della za območje Azije in Pacifika. Vodilni v prodaji PC-jev tako ostaja Dell z 18% tržišča, HP mu sledi s 16%, Lenovo pa s 7,7%.

26 komentarjev

Zakodiram se sam!

New Scientist - Prenosna računala se velikokrat tarča tatov in zmikavtov, ki se želijo polastiti teh precej vrednih škatlic veselja. Zato so sedaj na Michiganski univerzi izdelali in razsikali posebno brezžično povezavo med notesnikom in lastnikom. Takoj ko je oddajnik, ki ga nosi lastnik računala v neki določeni razdalji od računala se vsi podatki "zaklenejo", celo tisti na ekranu in tako tat ali nepovabljen gost ne more dostopati do podatkov.

Takoj ko je lastnik oziroma oddajnik, ki je podoben zapestni uri, zopet v dosegu se začnejo podatki zopet odklepati, tako da so takrat, ko lastnik/uporabnik sede za računalo podatki že odklenjeni.
Angleško ministrstvo za obrambo bo tovrstna računala sigurno kupila, saj so do sedaj izgubili že kar 600 notesnikov. [:\\] Več o tem si preberite tu.

4 komentarji