»

V Britaniji kamere prisluškujejo zločincem

Slashdot - Verjetno že veste, da ima Velika Britanija veliko mrežo nadzornih kamer na javnih krajih, ki bi naj preprečevale kriminaliteto. News.com pa poroča, da bodo od zdaj naprej te kamere tudi opremljene z mikrofoni.

Take kamere so že v uporabi na Nizozemskem. Neprestano analizirajo zvoke v okolici in iščejo morebitne agresivne glasove, ter opozorijo policijo, ko jih najdejo. Direktor podjetja, ki je tehnologijo ustvarilo, Derek Van der Vorst pravi, da z njihovim sistemom precej lažje opazijo nemire in zaradi tega policija ne rabi toliko osebja za sam nadzor. Prav tako pa omenja, da ni mogoče prisluškovati pogovorom, saj sistem te možnosti nima, pa še mikrofoni so nameščeni tako visoko, da se pogovorov ne da razločiti.

7 komentarjev

Dell: 20 milijonov AMD procesorjev

DigiTimes - Po poročanju Digitimes-a naj bi Dell med četrtim četrtletjem letošnjega in enakim obdobjem prihodnjega leta, v svoje prenosnike, namizne računalnike in strežnike, vgradil kar dvajset milijonov procesorjev proizvajalca AMD. S tem bi delež AMD-jevih procesorjev v računalnikih znamke Dell dosegel kar eno tretjino, poleg tega bi se povečal tudi njegov delež na svetovnem trgu računalniških procesorjev. Ob vsem tem pa se pojavlja vprašanje, ali bo AMD uspel izdelati dovolj procesorjev, da bo pokril povečano povpraševanje.

Več o tem na Digitimes-u.

16 komentarjev

Spam kot umetnost

News.com - Očitno je možno, vsem uporabnikom Interneta in elektronske pošte predobro znan in nadvse ljub spam, poleg oglaševanja razno raznih čudežnih tabletk, uporabljati še v kakšne druge namene.

Takega mnenja je vsaj Alex Dragulescu, romunski umetnik, ki z uporabo računalniške tehnologije, natančneje, posebnih algoritmov, "spreminja" spam v računalniško generirane podobe - rože -, poimenovane Spam Plants. To počne tako, da s prej omenjenimi algoritmi analizira dele spam elektronske pošte, poišče povezave med njimi in nato le-te predstavi v grafični obliki. To pa ni edini tovrstni projekt...

10 komentarjev

AMD tudi v ostalih Dellovih računalnikih?

golem.de - V FTD - Financial Times Deutchland je Margaret Lewis povedala, da v preteklosti ni minilo dosti časa, da so proizvajalci potem, ko so začeli vgrajevati AMD-jeve procesorje v strežnike, ponudili tudi ostale računalnike z AMD-ji. Če odštejemo strežnike, je Dell edini proizvajalec, ki že 22 let ne ponuja računalnikov z AMD-jevimi procesorji. Za AMD bi to bila odlična priložnost, da se približa Intelu še za nekaj korakov.

A se je Dell zato odločil, (tako kot pred časom Apple) da bodo ob nakupu novega Della, v reciklažo sprejeli vaš star mlinček. V septembrskem roku se namreč proda veliko novih računalnikov ameriškim študentom. Dodaten motiv za ekološko osveščene študente.

2 komentarja

Dell preiskuje. Apple bo menjal?

Reuters - Pri Dellu nameravajo podrobneje raziskati, kaj se je zgodilo njihovemu prenosniku, ki ga je razneslo na konferenci v Osaki. O tem se je pisalo po internetnih straneh, kot tudi v Slo-Techu: Ko Dellov notebook eksplodira...

Pridobili so si tudi ostanke prenosnika, ki ob eksploziji ni pustil konkretnih posledic na ljudeh. Morda gre za napako v baterijah, za katere je imel Dell akcijo zamenjav decembra lani.

Podobna raziskava poteka tudi pri Applu. Prenosniki nekaterih kupcev so dobili neestetske pege, o katerih so pisali prizadeti tudi na Appledefects. Lastniki zapacanih Macbookov sedaj javljajo, da jih je Apple zamenjal za nove. Uradne Applove najave menjav zaenkrat ni.

3 komentarji

AMD 4x4

AMD 4x4

AMD - AMD je na letošnjem Technology Analyst Day predstavil platformo za ekstremne računalniške navdušence, 4x4. Gre za računalniški sistem z dvema dvojedrnima procesorjema na eni matični plošči z dvema podnožjema, ter s podporo za Sli, oziroma CrossFire. Poimenovanje 4x4 tako izhaja iz štirih jeder procesorjev ter štirih jeder grafičnih kartic (v primeru Quad-SLI).



Vsak izmed procesorjev razpolaga z lastnim pomnilnikom, pri čemer ne potrebuje ECC-ja, ter komunicirata med samo preko HyperTransport vodila, kar so pri AMD-ju poimenovali Direct Connect Architekture. Poleg tega lahko sistem 4x4 lahko deluje tudi z enim samim procesorjem ter grafično kartico. Prve matične plošče za 4x4 bodo...

22 komentarjev

AMD predstavil Live!

AMD - AMD je predstavil Live! platformo, namenjeno multimedijskim računalniškim sistemom. Po besedah AMD-ja, Live! uporabnikom omogoča enostavno predvajanje in urejanje multimedijskih vsebin in njihovo izmenjavo in skupno uporabo z drugimi uporabniki Live! sistemov. AMD Live! PC, ki temelji na dvojedrnem procesorju Athlon 64 X2, bo kupcem na voljo naslednji mesec, med drugim bodo svoje Live! PC-je kupcem ponudili Acer, Alienware, Fujitsu Siemens in HP. Prav tako je AMD razvil poseben paket programske opreme za omenjene sisteme z imenom LIVE! Entertainment Suite. V drugi polovici leta naj bi AMD predstavil še Live! platformo za prenosnike, temelječo na Turion 64 X2 procesorjih.

Več o Live! si preberite v AMD-jevem poročilu za javnost ter v novici na daily-Tech-u, oziroma obiščite spletno stran Amdlive.

9 komentarjev

Dell bo ponujal AMD-jeve Opterone! (v strežnikih)

Slo-Tech - Ob predstavitvi poslovnih rezultatov, je Dell danes obelodanil, da bo do konca leta pričel ponujati (večprocesorske) strežnike, s procesorji Opteron, ki jih izdeluje AMD. S tem je/bo končal dolgoletno politiko izključne nabave in prodaje Intelovih procesorjev v svojih računalnikih. Uradno pojasnilo se glasi, da je bil premik k drugemu proizvajalcu procesorjev, posledica želja (bolje zahtev) njihovih strank. Zaenkrat procesorjev AMD ne bodo ponujali v namiznih in prenosnih računalnikih.

Več o tem si preberite na News.com, v vseh medijih pa lahko pričakujemo še več komentarjev in analiz, gotovo tudi v komentarjih na to novico.

Čestitke ;)

36 komentarjev

AMD pozitiven

CNN.com - Kljub temu, da si AMD s svojimi nizkimi cenami in kvalitetnimi procesorji resnično zasluži aplavz, je najbolj razveseljivo, da je ameriški velikan v tem četrtletju prvič po dveh letih posloval pozitivno. Rezultat bo zelo razveselil tako osebje pri AMD-ju kot tudi njihove delničarje, saj so pred nekaj meseci nekateri poznovalci že špekulirali, da bo podjetje, če mu ne uspe z Opteroni in AMD64, propadlo.

CNN trdi, da je glavni "krivec" za uspeh njihov paradni konj, Opteron, in njegova zmožnost poganjanja tako 32- kot tudi 64-bitnih programov. Da se Opteroni resnično odnesejo enakovredno s pričakovanji, je nakazal tudi HP, ki je potrdil svojo namero o prodaji strežnikov s procesorji Opteron. Klik!

5 komentarjev

Dve desetletji virusov

News.com - Termin virus, ki bi ga danes moral poznati sleherni uporabnik računalnikov, je v računalništvu prvi uporabil Fred Cohen leta 1984 v svojem članku o programih, ki so sposobni samopodvojevanja. Zaradi svojih podobnosti z botaničnimi bratci jih je poimenoval virusi in tako je ostalo še danes. Razlika je le v tem, da danes porabljamo milijarde dolarjev boju proti virusom, Cohenu pa je leta 1984 NSF (ang. National Science Fundation) zavrnila denarno pomoč za raziskovanje. Za to napako tako plačujemo še danes. Več o virusih pa si preberite v članku na News.com, ki predstavi njihovo zgodovino.

4 komentarji

AMD bo izdelal superračunalnik na zahtevo Kitajske

News.com - AMD in Kitajska sta podpisala pogodobi o sodelovanju pri izdelavi superračunalnika, ki bo deloval z najnovejšimi AMD-jevimi procesorji Opteron. Ker pa sta tu bistvenega pomena, kar se operacijskega sistema tiče, stabilnost in kompatibilnost s 64-bitnimi procesorji, so izbrali za delovanje kitajsko distribucijo Linuxa. Ta računalnik naj bi po navedbah News.com postal tretji najhitrejši računalnik na zemeljskem obličju. Več informacij o tem projektu si lahko preberete tu.

5 komentarjev

Dell in prenosniki

The Register - Dell je eno izmed tistih podjetij, ki so začela kot garažni proizvajalci računalnikov. Dell je s pametno politiko in poceni računalniki prišel med vodilne proizvajalce računalnikov, njegov direktor pa se je iz dokaj nepomembnega človeka povzpel med najbogatejše ljudi na svetu. Dell se ne ukvarja samo z navadnimi, ampak tudi prenosnimi računalniki, ki jim prinašajo dobršen del zaslužka. Zadnje čase je še posebej odmevna novica, da bo Dell pri Quanti (največjemu svetovnemu proizvajalcu laptopov) naročil 4.5 do 5 milijonov visokozmogljivih prenosnih računalnikov. Proizvodnja teh računalnikov se bo začela v Q1 2002 in se nadaljevala do julija 2003. Zaenkrat je pogodba med Dellom in Quanto zavita v tančico skrivnosti. Znano je, da bo zaslon 14", ne ve pa se še, kateri procesor bo uporabljen v novih prenosnikih. Kandidata sta dva - Intel in AMD. Dell je znan po tem, da je dolgo časa vodil tako imenovano 'Intel only' politiko, zato bi bila izbira AMD-jevih procesorjev kar malce...

3 komentarji