»

Googlov prenovljeni JPEG za tretjino kompaktnejši

Z leve: izvirnik, libjpeg, Guetzli

Google - Google je razvil nov odprtokodni algoritem za stiskanje slik v format JPEG, ki ob enaki kakovosti ustvari 29-45 odstotkov manjše datoteke kakor uveljavljeni libjpeg. Nov algoritem so poimenovali Guetzli, kar v švicarski nemščini pomeni piškot. Njegova glavna prednost je združljivost nazaj, saj so stisnjene slike popolnoma združljive s standardom JPEG, tako da težav s prikazovanjem ni. Poznamo namreč tudi nekaj radikalno novih algoritmov (denimo RAISR ali WebP), ki terjajo nove odjemalce in se zato na internetu ne primejo.

Stiskanje v JPEG sestavljajo tri stopnje: transformacija v barvnem prostoru, diskretna kosinusna transformacija in kvantizacija. Guetzli je izboljšal zadnji korak, zaradi česar so fotografije manjše in tudi lepše.

Format JPEG pač prinaša izgube (lossy format), zato rezultat ni enak izvirniku....

14 komentarjev

Potres upočasnil proizvodnjo LCD-jev

TG Daily - Zaradi potresa stopnje 6,5 po Richterjevi lestvici, ki je zatresel Tokio in njegovo okolico, bo prišlo do zmanjšanja proizvodnje LCD zaslonov. Na udaru je ena izmed tovarn Corninga, ki izdeluje steklene substrate za izdelavo LCD panelov. Tovarna, ki se nahaja v Shizuoki, je zaradi potresa ustavila proizvodnjo, na srečo pa vse ostale tovarne na Japonskem in po svetu, tudi tista iz naveze s Samsungom, obratujejo normalno.

Izpad proizvodnje bo po besedah predstavnikov družbe vplival na količino odposlanih stekla v tretji četrtini, a zaenkrat ne kaže, da bi se le-to zavleklo še v zadnjo četrtino. Vseeno bo prišlo do približno 65 milijonov dolarjev izpada prihodka. V svetovnem merilu bo prišlo tudi do 5 do 10 % manjše proizvodnje LCD zaslonov. Izdelovalci zaslonov na novice še niso komentirali.

5 komentarjev

Microsoft tožen zaradi Xbox Live

Slo-Tech - Lastniki Microsoftove najnovejše konzole najbrž poznate njihovo storitev Xbox Live, ki igričarjem za določeno vsoto denarja omogoča, da se preko interneta zabavajo s svojimi prijatelji s celega sveta. Možje iz Redmonda so razvili dobro večigralsko implementacijo, ki je večinoma požela pozitivne kritike, kljub vsemu pa se jim v kratkem obeta sodni proces, povezan z njo, zaradi domnevne kršitve patentov. Glede na njihovo preteklost verjetno sklepate, da so zlobni Microsoftovci spet ukradli idejo kakšnemu nedolžnemu podjetju, a tokrat se motite. V absurdni tožbi jim Paltalk očita, da so uporabljali določene metode za spletno komuniciranje, ki so jih oni patentirali, škodo pa ocenjujejo na več deset milijonov dolarjev. Kako se bo farsa končala, vas bomo še obvestili.

6 komentarjev

Philips integriral LED v tkanino

Slo-Tech - Philipsu je uspelo razviti tehnologijo, ki omogoča integracijo LED diod v tkanino.



Tako je moč na površini oblačila prikazati poljubne grafične ali tekstovne vsebine. Do sedaj so na IFA - Internationale Funkausstellung, prikazovali le prototipe. Letos so prvič predstavili modele, ki gredo lahko že v proizvodnjo. Tkanino so poimenovali Lumalive. Nadzorni del in baterije je potrebno pred...

42 komentarjev

Zasloni malih naprav

Wired News - Določene stvari so v življenju začuda bolj zaželene v majhnih dimenzijah. Majhni telefoni, dlančniki, GPS-i... A je tu nekaj problemov, povezanih z mejami človeške fizionomije. Problem vidljivosti majhnih ekrančkov nameravajo sedaj odpraviti z miniaturnim laserskim projektorjem, v velikosti palca, ki bi lahko projiciral sliko veliko 25 cm, v kvaliteti, ekvivalentni LCD zaslonu. V čisti temi, bi se lahko sliko povečala na 3 m. Laser ima pri tem prednost, da svetlobo proizvaja, medtem ko jo LCD-ji dejansko "senčijo". Več o ustvarjanju in brzdanju vidne laserske svetlobe v izvirnem članku na Wired.

Samsung je po drugi strani pravkar predstavil LCD ekranček velikosti 1,98 palcev, ki je sposoben prikazati sliko v VGA ločljivosti. To jim je uspelo tako, da so na kvadratni palec stisnili 400 pikslov. Pravijo, da prikaz do 16 milijonov barv ni problem, kontrast pa je 300:1.

Prvi so tudi predstavil t.i. AMOLED - active matrix organic light-emitting diode zaslon namenjen predstavljanju

1 komentar

Samsung razvil LCD zaslon na enočipni "pogon"

EETimes - Samsung je sporočil, da jim je uspelo razviti LCD zaslon, velikosti sedmih palcev, ki ga poganja en sam čip. Zaslon zmore prikazati 800x480 pik, 16.7 milijonov barv pri kontrastu 400:1... Ostale tehnične podrobnosti, so dostopne tukaj. Prednost teh zaslonov je, da so tanjši, enostavnejši in seveda cenejši. Pravi dosežek pa bo, če jim uspe povečati število pik in diagonalo zaslona.

Prve primerke si bo, tako kot Philipsove "akvarelne" zaslone, moč ogledati na razstavi Society for Information Display, 6. junija letos v San Franciscu.

11 komentarjev

Philipsova nova "akvarelno-oljna" tehnologija zaslonov in tožba Kodaka

CNet - V Philipsovem razvojnem oddelku so poleg zanimive zamisli o reklamah prišli tudi do nove tehnologije za prikaz podatkov. Znanim CRT, plazma, LED, OLED in E-ink tehnologiji se je tako pridružila nova: electrowetting. S pomočju zunanjega doliva kapitala so ustanovili novo podjetje Liquavista, ki bo skrbelo za najnovejšega Philipsovega otroka. Sama tehnologija je zelo podobna E-Inku, le da bazira na olju in vodi, kot namiguje že naslov novice. Pravzaprav bazira na tem, da se med seboj odbijata. S pomočjo materialov, ki vodo ali odbijajo ali privlačijo (odvisno od električnega toka), lahko torej obarvano olje pripravimo do tega, da ustvari točko (piksel).



Philips trdi, da so barve na tovrstnih zaslonih bolj naravne (tudi Rembrandt je slikal z oljnimi barvami) in svetle. Nezanemarljivo je, da so tovrstni zasloni energijsko manj potratni, in najpomembnejše:...

13 komentarjev

OLED zasloni

PC Magazine - O teh zaslonih smo prvič poročali že pred davnim letom in pol, uporabnih primerkov izven sejmov ne videli, a vseeno zbujajo novo zanimanje. Zakaj? No, poleg tega, da bodo OLEDi tanjši, lažji ter energijsko manj potratni, imajo še eno uporabno lastnost, za kar se gre zahvaliti dobri stari fiziki: logično je, da z apliciranjem elektrike na celico dobimo ven svetlobo, ki sestavlja piksel na displeju. No, sodeč po članku na PC Magazine je učinek recipročen. Če posvetimo na OLED, bo le-ta proizvedel (sicer majhno) količino elektrike. Praktična uporabnost? Poleti pustite svoj novi mobilnik, ki podpira OLED, ležati na soncu - in baterija bo zdržala dva dni dlje [:D].

3 komentarji