»

Windows 7 dviguje prah

Microsoft - Nov Microsoftov operacijski sistem Windows 7 sploh še ni izšel, pa se že kadi. Za zelo dobro reklamo je nehote poskrbel Konzorij za odprto kodo (OSC), ki se je BBC-ju pritožil, da BBC v svojih novicah oglašuje izdelek, ki da še ne obstoji in po Microsoftovem lastnem časovnem planu ne bo niti v naslednjih dveh letih. Očitno so zamudili izid neobstoječe predbete pa tudi pri datumu so se ušteli za dobro leto.

Druga zanimiva zgodba so SSD-diski, ki so resda tišji in manj požrešni, a ne toliko hitrejši, kot smo pričakovali. Del problema naj bi bil tudi operacijski sistem, ki jih ne obravnava...

31 komentarjev

Vistin Aero ne vpliva na delovanje sistema

Slo-Tech - Uporabniški vmesnik prihajajočega operacijskega sistema Windows Vista Aero ima le majhen negativen vpliv na delovanje sistema, oziroma v nekaterih primerih na le-to sploh ne vpliva, so med drugim ugotovili v raziskavi, katere cilj je bila primerjava odzivnosti sistema pri uporabi operacijskih sistemov Windows XP in Vista,ki so za Microsoft izvedli pri severnokarolinškem Principled Technologies. Poleg prej omenjenega vpliva vmesnika Aero na delovanje sistema so ugotovili, da se prihajajoči in trenutni Microsoftov operacijski sitem v večini primerov odzivata enako hitro.

Več o tem si preberite v samem poročilu.

82 komentarjev

Poraba električne energije in Vistin Aero vmesnik

Slo-Tech - Microsoft je obljubil, da bo uporabniška izkušnja z Vistinim vmesnikom Aero, veliko boljša. S tem so bila mišljena transparenta okna, 3D efekti, skratka nekaj, kar lahko uporabniki drugih operacijskih sistemov že občudujejo…

Vendar bo to mogoče le, če bomo imeli dovolj zmogljivo strojno opremo, specifično, grafično kartico, ki mora podpirati DX9 in SM 2.0. Z drugimi besedami, grafična kartica bo morala zasopsti tudi med običajnim delom na namizju, ne pa šele z zagonom posebnih aplikacij ali iger.

Prav, koliko pa se obremenitev grafične kartice zaradi novega grafičnega vmesnika pozna pri porabi električne energije? Na Techreport so poizkušali najti odgovor ravno na to vprašanje. Sistem z GeF 7900 GT je ob mirovanju z “klasičnim” vmesnikom porabil okoli 105W, z Aerom pa 106W. Več o tem tukaj.

MS kot kaže vsaj za večji račun za elektriko ne bo kriv.

11 komentarjev

Brezplačna nadgradnja v Windows Vista za božične kupce

Smarthouse - Večkratna preložitev prihajajoče različice Oken, imenovane Vista, je povzročila mnogo glasnega pritoževanja uporabnikov, pa tudi proizvajalcev strojne opreme. Po zadnjih napovedih naj bi novi Windowsi izšli šele v začetku naslednjega leta, kar bi lahko po mnenju nekaterih drastično zmanjšalo število kupljenih računalnikov v sezoni božičnih nakupov. Da bi omilil negodovanje prodajalcev in podjetij, je Microsoft v navezi s slednjimi izvedel poslovno potezo, v okviru katere bo v četrti četrtini letošnjega leta kupcem sistemov, pripravljenih na Windows Vista, podelil kupone, s katerimi bodo lahko ob izidu novega OS-a brezplačno izvedli nadgradnjo.

Dogovor med možmi iz Redmonda in proizvajalci je bil sklenjen že v juliju, na dan pa je nedavno prišel po neuradnih poteh. Informacija je precej občutljive narave, saj vse vpletene zdaj skrbi, da bo zaradi nje padlo trenutno povpraševanje in bodo stranke raje počakale do božičnih praznikov.

99 komentarjev

Vista ne bo pokazala svoje lepše plati (Aero) piratom

Aero

CNet - Težko pričakovani operacijski sistem Microsoft Vista bo med drugim ponujal novi grafični (uporabniški) vmesnik Aero. Z dvema omejitvama. Ne bo dostopen tistim, ki bodo uporabljali nelegalno kopijo Viste, in tistim s podhranjenimi računalniki.



Novica ne preseneča. Microsoft že nekaj časa testira Windows Genuine Advantage program, s katerim poizkuša ugotoviti, ali ste za operacijski sistem dejansko odšteli denarce, ali pa je na vaša diskovna polja padel spotoma, z drugimi multimedijskimi vsebinami, vse v okviru enotne internetne tarife (EIT). Microsoft je namreč kot ključ rasti prodaje identificiral zatiranje piratstva, saj so Windowsi nameščeni na več kot 90...

133 komentarjev

Windows Vista preložen

Slo-Tech - Microsoft je v svojem obvestilu za javnost zapisal, da kljub optimističnim napovedim Windows Viste, naslednika pet let starega operacijskega sistema Windows XP, ne bomo dočakali letos. Kot razloge za zakasnitev navajajo dodatna varnostna testiranja, s katerimi bodo poskušali še izboljšati varnost v sistemu. Prve kopije bodo lahko veliki kupci (podjetja) dobili novembra letos, domači uporabniki pa bomo morali počakati do januarja 2007, če bo šlo vse po načrtu. X-Bit Labs in Yahoo.

Druga pomembna novost, okrog katere se dviga veliko prahu, je nov Internet Explorer 7, ki ga bo prinesla Vista. Če gre verjeti Business Weeku, bo Internet Explorer spet ločen od Raziskovalca (Windows Explorerja), s katerim ga je Microsoft prvič zlil z IE4. Za to potezo naj bi se pri Microsoftu odločili zaradi varnostnih prednosti, ki jih prinaša.

135 komentarjev

Grafični pogon v Windows Vista ne bo sestavni del jedra

OSNews - Na OSnews poročajo, da jim je Microsoftov infrastrukturni arhitekt Giovanni Marchetti prišepnil, da jedro prhajajočega operacijskega sistema Windows Vista ne bo vsebovalo grafičnega pogona s kodnim imenom Avalon, ali pač. Slednji bo gnan ločeno, izven jedra. Pravi, da so se za to potezo odločili, ker naj bi pri prejšnjih različicah oken grafični strežnik večkrat poskrbel za sesutje sistema. Tako gonilniki ne bodo več šarili po jedru, kar jim bo onemogočilo zrušitev celotnega sistema. Ta poteza bo tako Windows približala operacijskim sistemom Unix, ki imajo grafični strežnik ločen že od vsega začetka.

Uporabniki smo lahko le veseli, saj bo tako možno spisati tudi kak konkurenčni grafični vmesnik, kot jih poznamo že pri Linuxu.

78 komentarjev

Windows Vista bo izšla v sedmih različicah

Slashdot - Naslednji operacijski sistem, ki ga namerava izdati redmondski velikan, bo izšel v sedmih različicah, ugotavlja Arstehnica. Poglejmo si jih:
  • Starter Edition bo najrevnejša edicija, v kateri boste lahko hkrati poganjali le tri aplikacije, podpirala pa bo le najosnovnejše povezovanje v omrežja s protokolom TCP/IP;
  • Home Basic Edition bo primerljiva z današnjo inačico Home Windows XP;
  • Home Premium Edition bo za razliko podpirala še večino večpredstavnostih možnosti, kamor štejemo različne standarde za DVD, HDTV in tudi famozni Windows DRM - na kratko povedano, šlo bo za ekvivalent Windows XP Professional, namenjen domači uporabi;
  • Windows Vista Professional bo namenjena uporabi v podjetjih, tako da ne bo podpirala vse šare, ki jo bodo domače različice;
  • Windows Vista Small Business Edition in
  • Windows Vista Enterprise Edition bosta prav tako usmerjeni na poslovno tržišče, le da boste podpirali še nekaj dodatnih zmožnosti;
  • Windows Vista Ultimate Edition pa bo véliki finale, čeprav ime spominja...

94 komentarjev