»

FreeDOS 1.0

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je izšla prva t.i. milestone različica programske opreme FreeDOS. Gre za odprtokoden operacijski sistem, ki je 100% kompatibilen s starejšimi DOS-i, uporablja pa se ga predvsem za poganjanje starih iger (ah, nostalgija...), posebnih programov (recimo računovodskih) in za uporabo na namenskih računalnikih, kjer naprednejši operacijski sistemi niso potrebni. Več o programu, ki ga na cenejše konfiguracije pogosto nalagajo domači prodajalci, lahko izveste na uradni strani, na voljo pa je tudi brezplačen download najnovejše različice 1.0.

28 komentarjev

Novice o XGLju

OSNews - Pred nekaj meseci smo poročali o predstavitvi Novell Linux Desktop 10, ki je prinesel grafični sistem XGL, podoben Applovemu Quartz Extreme, nekaj podobnega naj bi imela tudi Windows Vista.

Novell pa ni edini pri izdelavi sistema, ki bi za izris oken uporabljal grafično kartico, saj isto stvar razvija tudi Fedora. Imenuje se AIGLX. Nekaj razlik med tehnologijama Novella in Fedore so opisali na Freesoftware Magazine.

Kasneje se je razvedelo, da se bo nekaj kode iz AIGLX-a preneslo v XGL, kar pomeni samo izboljšave za nas uporabnike. Kristianu Hogsbergu je celo uspelo na AIGLX-u poganjati Compiz, prvi upravljalnik oken, ki uporablja OpenGL tehnologijo.

Izšel pa je tudi prvi live CD na katerem lahko to tehnologijo tudi preizkusimo, ne da bi šarili po obstoječi namestitvi na računalniku. ISO sliko si lahko prenesete tudi iz Linux trackerja.

13 komentarjev

Predstavitev Novell Linux Desktop 10

Ars Technica - Novell je prejšnji teden na LinuxSolutions konferenci v Parizu predstavil bodoči Linux Desktop 10. Novellova distribucija Linuxa je primarno namenjena poslovnim uporabnikom, a predstavitev je postregla s precej zanimivimi rešitvami, ki jih bodo zagotovo koristili tudi običajni Linux uporabniki.

Novell se je primarno osredotočil na izboljšave multimedijskega področja. Večina distribucij ob namestitvi ne omogoča predvajanja glasbe v MP3 formatu, saj je ta patentiran ter zato ne ustreza GPL licenci. Tako je razvil glasbeni predvajalnik Banshee, ki uporablja Novell-ov sistem za odkodiranje MP3-jev. Na predstavitvi je bil uporabljen iPod, ki ga je OS ob priključitvi prepoznal ter avtomatsko dodal glasbene datoteke v playlisto.

Največ odobravanja je bil deležen grafični podsistem XGL, ki omogoča izkoriščanje sodobnih grafičnih kartic za prikaz namizja (podobno Apple-ovemu Quartz Extreme). Tako se spremeni navadno namizje v namizje polno različnih oči parajočih učinkov, npr....

31 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji

Novi linux kernel

Slo-Tech - Kot nam sporoča slycer:

Kot že veste, se linux kar naprej razvija. Dokaz za to je, da linuxaši v zelo kratkem času "izpljunejo" nove kernele (jedro operacijskega sistema). Zato Linux freaki pozor! Z dvodnevno zamudo najavljam, da je izšel nov kernel, z zaporedno številko 2.4.5. Spisek sprememb si lahko ogledate na http://lwn.net/daily/2.4.5.php3 . No, že po nekaj urah pa se je pojavil tudi prvi patch: http://lwn.net/daily/2.4.5ac1.php3.

0 komentarjev