»

Splashtop Linux ob koncu leta na vseh ASUS matičnih ploščah

Geek - Podjetje ASUS bo na modelih celotnega razreda matičnih plošč P5Q od drugega četrtletja dalje pričelo nameščati posebno različico Splashtop Linuxa. Od konca leta dalje pa nameravajo s Splashtopom opremiti prav vse svoje matične plošče, ki bodo zapustile tovarno, kar je več kot milijon enot na mesec.

Uporabniki bodo lahko s pritiskom na tipko za vklop v trenutku naložili operacijski sistem, na katerem bodo lahko v nekaj trenutkih (brez dolgega čakanja na zagon klasičnega operacijskega sistema) s Firefoxom dostopali do svetovnega spleta ter uporabljali Skype. Več podrobnosti je na voljo v videu.

67 komentarjev

Microsoftu ni všeč, da se prodajajo računalniki brez operacijskega sistema

ZDNet - Redmondski gigant je v Veliki Britaniji pozval prodajalce, naj ne prodajajo "golih" sistemov. Michala Alexander, vodja Microsoftovega oddelka za boj proti piratstvu pravi, da je to zgrešena priložnost, da se piratiziranje njihovega operacijskega sistema zatre že v kali.

Pravijo, da sedaj približno 5 % računalnikov zapusti prodajalne brez operacijskega sistema. Razlogi zakaj bi kupci želeli tak sistem so različni - uporaba Linux/BSD operacijskih sistemov, licenc, ki jih kupci že imajo doma... - pri Microsoftu pa se najbolj bojijo, da bodo kupci takšnih "golih" računalnikov nameščali nelegalne kopije njihovega operacijskega sistema.

Seveda pa so na drugi strani ljudje iz odprtokodne skupnosti, ki argumentirajo, da se mora ohraniti možnost izbire, saj ne želijo vsi ljudje imeti na svojem računalniku Windows-ev.

Kaj se bo pa iz tega izcimilo bomo pa še videli...

99 komentarjev

Microsoft pravi - "nova matična plošča - nov računalnik"

OC Workbench - Podjetje Microsoft je, kot poročajo, prenovilo svojo licenčno shemo. Po novem naj bi bil operacijski sistem vezan na matično ploščo, saj le-ta po njihovem mnenju predstavlja "srce in dušo" računalnika. Po mnenju Microsofta zamenjava matične plošče (razen v primeru okvare) pravzaprav predstavlja nov računalnik.

Iz tega razloga so pri Microsoftu mnenja, da prenos OEM licenc med računalniki z zamenjanimi matičnimi ploščami ni dovoljen, oziroma da je potrebno ob zamenjavi matične plošče kupiti tudi novo Windows licenco.

Morda pa Microsoft še ne zasluži dovolj?

72 komentarjev

Se vam ugaša strežnik? Brez skrbi...

The Register - Kot poroča Register, je število Dellovih strežnikov PowerEdge 1650, ki so v obilici dima prenehali delovati, doseglo statistično signifikanco ali z drugimi besedami, to so opazili celo pri Dellu.

Stranke je pomiril Bruce Andersen, ki je v slogu enega od slovenskih mastodontov dejal, da ni razloga za paniko, saj se v primeru pregrevanja določenega dela matične plošče, ki je kriv za napako, računalnik sam ugasne. Dell je prizadetim strankam seveda ponudil brezplačno zamenjavo matične plošče, vseeno pa si z razlogo podjetje ni pridobilo privržencev.

Internet vam ne dela?

0 komentarjev

Microsoft vse zanika

Guru 3D - Pojavile so se novice, da je nekaj hudo narobe z Microsoftovo Xbox konzolo. Problem naj bi bil v matični plošči. Intel je naredil design za plošči in pravi, da z njo ni nič narobe. Flextronics, podjetje, ki izdeluje to matično ploščo za Microsoft (in tudi druge komponente z Xbox), tudi zatrjuje, da oni niso krivi. Dejtvo pa je, da je nekaj narobe. Nazadnje, ko so delali javno predstavitev konzole se je namreč sesula.
Vseeno pa ta napaka naj ne bi ovirala načrtovane izdaje Xbox-a, 8 novembra. Microsoft namreč tekmuje z drugimi proizvajalci konzol, ki bodo, kmalu po Microsoftu, izdali svoje druge in tretje generacije konzol. Spodaj: fotka iz Unreal Championship na Xbox-u.

2 komentarja

Zdravilo za Microsoftov monopolizem

The inquirer - Microsoft je še vedno monopolist na področju desktop operacijskih sistemov, zato se lahko izmišljuje, kakšno ceno bo imel njihov najnovejši ali malce starejši operacijski sistem. Na The Inquirerju so se malce razpisali na to temo in ugotovili, da Windows 98 zajemajo kar 21 % cene povprečnega računalnika (integrirana matična plošča + 128 MB RAM-a). Zanimivo je, da Microsoft kljub recesiji na področju strojne opreme ni niti malo znižal cene svojim operacijskim sistemov (tudi Windowsi 98 kljub zastarelosti niso bili deležni pocenitve). Ker Microsoft noče znižati cen, nam preostanejo alternative. Em, kakšne alternative? (Pravih) alternativ trenutno ni. BeOS 5 je zastonj, vendar ima blazne probleme s strojno opremo. Linux je spet zastonj, vendar je prezahteven za povprečnega uporabnika, da o Unixu, ki utegnili biti prava mora za navadnega uporabnika ne govorim. Kljub vsemu, bomo mogli še kar nekaj časa prebiti na Microsoft operacijskih sistemih in gledati že kar legendarni BSOD. Ali pa...

6 komentarjev

RAM

OC Workbench - RAM-i se kljub nizki ceni še kar cenijo, vendar ne vsi. Cena SDRAM modulov se je nekako ustalila, na veliki cenovni pohod pa se pripravlja DDR RAM. Cene DDR RAM-a se bodo spustile pod cene SDRAM-a. Vsaj tako lahko sklepamo iz cen RAM-a na OC Workbench. Kaj to pomeni? Če bo šlo tako naprej, potem lahko pričakujemo smrt SDRAM modulov in množično razširjenje DDR modulov. Vendar ne tako kmalu ... Problem zaenkrat tiči v združljivosti, saj SDRAM in DDR RAM med sabo nista združljiva (drugače povedano, ne moremo jih tlačiti v iste RAM reže na matični plošči). Če hočemo v svojem sistemu imeti DDR ram, to pomeni največkrat še dodaten strošek - nakup nove matične plošče (razen če nimate na plošči posebnih rež namenjenih DDR RAM). Ravno zaradi tega razloga ne gre pričakovati hitrega, ampak postopno razširjenje DDR RAM-a. Morda pa se tudi motim (saj veste, da je napovedovanje prihodnosti precej nehvaležna stvar). ...

2 komentarja