»

Columbus modul za ISS na poti v orbito

Columbus

vir: PJ Star
PJ Star - Pred dvema dnevoma je z dvomesečno zamudo končno v vesolje poletel raziskovalni laboratorij Columbus, ki ga bodo tekom svoje odprave člani Atlantis-a pritrdili na ISS. Columbus, ki je bil v izdelavi triindvajeset let in je stal dve milijardi dolarjev, predstavlja največji prispevek Evropske vesoljske agencije (ESA) k mednarodni vesoljski postaji in se bo v orbiti pridružil ameriškemu modulu Destiny (Usoda), ki se v orbiti nahaja že sedem let, in japonskemu modulu Kibo (Upanje), katerega prvi polet je načrtovan za marec.



V Columbusu lahko namestijo 10 laboratorijskih modulov z znanstveno opremo ( ISPR), od katerih jih pet pripada ESI in pet NASI - ob iztrelitvi bodo...

33 komentarjev

Varčen DIY avto

BuisnessWeek Online - Kaj se da narediti s 2500 dolarji gotovine, 1000 urami dela in rabljenimi deli motocikla? Pravilen odgovor bi bil -- avto. Sicer je v njem prostora za samo eno osebo, tudi prav posebno hiter ni, se pa ponaša z zelo nizko porabo goriva.

Avtomobilček se imenuje Moonbeam, poganja pa ga štiritaken Hondin motor, ki ga je Jory Squibb vzel s starega skuterja. Motor je vodno hlajen in tako omogoča gretje voznikove kabine v hladnejšem vremenu. Za prenos moči skrbi variabilni menjalnik, zaradi manj administrativnih zapletov pri legalizaciji vozila, pa je le-to trikolesnik. Avto dosega najvišjo hitrost okoli 80 km/h, poraba pa znaša pri vožnji po mestu slabe 3 litre na 100 kilometrov, z varčnim...

9 komentarjev

Leteč avto

vir: CNet
CNet - Mlado podjetje Terrafugia obljublja povsem delujoč prototip svojega koncepta letečega avtomobila do leta 2008 in začetek serijske proizvodnje še pred iztekom desetletja.


V osnovi gre za športno letalo (torej bo potrebno imeti ustrezen izpit) z nosilnostjo 195 kg (v to je potrebno upoštevati tudi maso goriva, kar ob polnih rezervoarjih znese 54 kg) in porabo okoli 8 l/100 km pri potovalni hitrosti 190 km/h. Za vzlet potrebuje okoli 500 m. Zares zanimivo postane, ko pristanemo in zložimo krila (v dovoljšni meri, da zadošča garaža, ki lahko sprejme večjega terenca), saj se vozilo prelevi v povsem funkcionalen avtomobil.
Vsaj spočetka ciljajo na nišo vozil za redno premagovanje nekaj sto kilometrov dolgih poti.


Lepo je videti, da svet...

25 komentarjev

Zimske radosti

engadget - Naj se nam zdijo japonci še tako čudni, nekatere vrednote si le delimo. Idilična sobotna zima. Sonce sije. Vsi na smučeh. Oče, sin in robot. Robot?
Da, Dynamizer, med tednom tekmovalni robot v pokalu Robo-one, zna tudi smučati.



Da se vsi, ki ne znate japonsko, ne boste čutili preveč prikrajšano, še posnetek smučanja.

Verjetno nisem edini, ki mu je Robo-one zbudil zanimanje. Da razbremenim Google, sem za vas nabral nekaj, sicer povsem nepovezanih, strani s fotografijami teh impresivnih robotov.

Čakam na robota, ki bo gradil snežake po svoji podobi.

19 komentarjev

Poplava novih distribucij Linuxa

Slo-Tech - Kljub temu da smo pred dnevi poročali o izidu prve uradne različice distribucije Ubuntu in o prenovljeni stabilni veji Debiana, se je spet nabralo nekaj novih različic priljubljenih distribucij.

Mandrake Linux 10.1 Offical je izpopolnjena različica veje Community in prinaša boljšo podporo prenosnim napravam, večjo podporo strojni opremi in nove različice programja. Za nakup so na voljo trije paketi.

Gnoppix, živi Linux na zgoščenki, ki temelji na Knoppixu, a uporablja okolje Gnome, je že pred dnevi splavil različico 0.8.1. Iz posnetkov slednje in tudi iz novic na domači strani je razvidno, da projekt tesno sodeluje z distribucijo Ubuntu. Slednja je tudi uradno predstavila svoj živi Linux.

Prenovo je doživel tudi na Slackwaru temelječi živi Linux SLAX, ki velja za eno najbolj priljubljenih distribucij sploh. Posebnost nove različice je, da je na voljo v več variacijah: Kill-Bill, Professional in Popcorn, kmalu pa prideta še Hacker in Frodo. Na voljo je nekaj zaslonskih...

13 komentarjev

Ubuntu 4.10 "The Warty Warthog"

OSNews - Izšla je prva uradna različica nove distribucije Linuxa, Ubuntu. Različica 4.10, ki označuje leto in mesec izida, je plod dela večinoma južnoafriških razvijalcev, ki jih podpira podjetje Canonical Ltd.

Nova distribucija je že po izdajah razvojnih različic pritegnila ogromno zanimanja in uporabnikov. Odlikujejo jo Debianovi temelji, brezplačnost in zelo preprosta uporaba. Namestitev sicer še vedno poteka v besedilnem načinu, a je zelo preprosta in kratka. Vključeno je veliko programja najnovejših različic za vsakodnevna opravila, novo okolje Gnome 2.8 pa je uvedlo tudi nekaj novih orodij za konfiguracijo.

Ubuntu Linux je ena izmed najprimernejših distribucij za začetnike, uporabimo...

17 komentarjev

Periodična tabela operatorjev

Slashdot - Mark Lentczner je v svojem spletnem dnevniku objavil periodično tabelo operatorjev v programskem jeziku perl. Idejo je dobil med poslušanjem predavanja Larrya Walla, stvaritelja perla, v katerem je predstavil več kot 100 operatorjev, ki bodo v uporabi v prihajajoči šesti različici. Če nič drugega je zanimiva in tudi uporabna predstavitev informacij, ki bi drugače verjetno večini perl programerjev ostale neznane.

5 komentarjev