»

Smo računalnikarji bolj nagnjeni k terorizmu?

Slashdot - Oxfordska sociologa sta se vprašala, zakaj so diplomanti naravoslovnih, tehničnih in medicinskih smeri bolj vključeni v Islamska gibanja kot drugi študentje. Čeprav ne gre nujno za nam poznana ekstremna gibanja, so bili preučevani študentje vseeno člani različnih nasilnih organizacij. Odgovor sta našla v inženirskem pogledu na svet, ki se kaže predvsem kot dejstvo, da so ti študentje bolj nagnjeni k ekstremnim konzervativnim in religijskim odločitvam.

Seveda so to nekateri že povezali s terorizmom in vse skupaj poimenovali teroristični pogled na svet. Na voljo je tudi izvorno znanstveno poročilo.

Mogoče pa je končno čas, da se nas športniki začno bati?

88 komentarjev

Nemški hackerji klonirali biometrični RFID potni list

Wired News - Lukas Grunwald, varnostni svetovalec podjetja DN v Nemčiji, naj bi shackal novi nemški potni list. V četrtek je pokazal celoten postopek na Black Hat varnostni shodu v Las Vegasu. Uspelo mu je klonirati poljuben potni list ali ga celo prenesti na Smartcard. Če to kartico vstavi v potni list, RFID čitalci preberejo le to in ne njegovega potnega lista.



Postopek mu je vzel dva tedna časa, vse informacije je pridobil na internetni strani ICAO - International Civil Aviation Organization, kjer so objavljeni zahtevani standardi za tovrstne potne liste.

Nove potne liste z RFID-i so sicer najprej shackali Nizozemcem.

23 komentarjev

Power Over Kloker- IBM...

Slo-Tech - IBM je v sodelovanju z Georgia University predstavil prve tranzistorje na Si-Ge, ki delujejo pri sobni temperaturi na 350 GHz, ohlajeni na 4.5K pa pridejo do 500 GHz !

Demonstracijsko vezje s testnim tranzistorjem, kot sem uspel razumeti iz novičke, ni nič posebnega, a to je le začetek, ki kaže na potenciale. Mimogrede, pri tej frekvenci je valovna dolžina signala največ 0,86 mm in to brez upoštevanja dielektričnih lastnosti Si-Ge, sicer verjetno še vsaj dvakrat manjša!

Proizvajalci pogosto uporabljajo enostavna testna vezja, s katerimi merijo frekvenčno karakteristiko tranzistorja. Te pri iskanju novih materialov in tehnik poskušajo "nafrizirati" na čim višje frekvence in rezultati jim dajejo dragocene podatke o lastnostih osnovnih gradnikov vezja v materialu-osnovi. IBM je že dolgo časa nazaj začel delati na Si-Ge kot zamenjavi za Ga-As, ki je bil opevan kot 10 krat hitrejši naslednik silicija, pa se ni prijel v široki uporabi zaradi drugih problemov, predvsem majhnih...

16 komentarjev

3G mobilna telefonija: NEC, Matsushita in TI skupaj, prepoved v Kambodži

Reuters - NEC - Nippon Electric Company in Matsushita Electric Industrial Co (Panasonic, Tehnics...) sta si podala roki in se odločila deliti nebo. Skupaj namreč nameravata sodelovati na področju tretje generacije mobilne telefonije. Združitev ni v planu, a se bo verjetno navezi pridružil še TI - Texas Instruments. Skupno imata Panasonic in NEC 33,5% delež na japonskem tržišču.

V Kambodži jim bo šlo slabše. Predsednik države Hun Sen, bivši Rdeči Kmer, je namreč prepovedal uporabo tretje generacije mobilnih telefonov za nadaljnje desetletje. Razlog za prepoved je bila ženina prošnja, po prejetju pornografske vsebine na mobilni telefon, ki jo je pretresel. Oba posledično skrbi za moralo naroda.

18 komentarjev

Mobilni telefoni dovolj za vdor v RFID

EETimes - Adi Shamir, raziskovalec na izraelskem Weizmann Institute of Science in eden izmed izumiteljev enkripcijskega algoritma RSA (Rivest, Shamir, Adleman), ki ga uporablja program PGP, je razkril veliko varnostno pomanjkljivost čipov RFID, poroča EETimes.

Shamir je z usmerjeno anteno in digitalnim osciloskopom spremljal porabo energije čipov RFID. Vzorci porabie energije so razkrili, kdaj je čip sprejme pravilno in kdaj nepravilno geslo. Ko namreč čip sprejema nepravilno geslo, porabi večjo količino energije saj v RAM pošlje sporočilo, da naj se zanemari preostali del znakov v nizu za geslo.

Shamir je analizo opravil na sicer neimenovani, a največji blagovni znamki čipov RFID. Razloge za katastrofalno varnost vidi izraelski strokovnjak v veliki cenenosti čipov RFID, ki proizvajalce sili k temu, da povsem zanemarjajo varnostne vidike. Po njegovem mmenju bi bilo mogoče RFID čipe napasti z elektroniko, ki jo vsebuje običajen mobilni telefon.

5 komentarjev

Intel pred lansiranjem 64-bitnega Celerona

X-Bit Labs - Intel je v uvajanju visoko zmogljivih 64-bitnih namiznih procesorjev korak za AMD-jem, a izgleda, da se hoče največji svetovni proizvajalec procesorjev preriniti v prodajno in zmogljivostno ospredje cenejših procesorjev tipa Celeron in konkurenčnih AMD Sempron. Mnogi mediji špekulirajo, da se bo novi Celeron s podporo ukazom EM64T pojavil že ta mesec.

EETimes trdi, da bo procesor Intel Celeron D z EM64T sprva na voljo v naslednjih izvedenkah - 326 (2.53GHz), 331 (2.66GHz), 336 (2.8GHz), 341 (2.93GHz), 346 (3.06GHz), 351 (3.2GHz) in 355 (3.33GHz). Po vsej verjetnosti bodo še vedno uporabljali podnožje LGA775 in bodo opremljeni s 256kB L2-predpomnilnika. Frekvenca zunanjega vodila bo 533MHz. Novi 64-bit Celeron D bo prav tako podpiral t.i. EDB (Execute Disable Bit), ki bo opravljal podobno nalogo kot AMDjev NX Flag - preprečeval bo preplavitev predpomnilnika s strani zlobnihzlobnih programčkov. Ni še znano, ali bodo novi 64-bitni Celeroni D podpirali Intelovo Enhanced Intel...

24 komentarjev