»

Odkrivanje ponarejenih kovancev s pomočjo optičnih mišk

TG Daily - Raziskovalci iz University of Lleida so razvili prototip za prepoznavanje ponarejenih evrskih kovancev s pomočjo optičnega senzorja iz miške.

Za uspešno prepoznavanje je potrebno imeti optični senzor z resolucijo vsaj 15x15 pixlov, najbolj pa se obnesejo LED ali infrardeči senzorji. Naprava s pomočjo senzorja odčita površino kovanca ter jo primerja z originalom, pri tem pa je odstotek uspešnosti prepoznave enak, kot pri strokovnjakih za prepoznavanje ponarejenega denarja.

0 komentarjev

Uporabnikom za veljavnost certifikatov ni mar

CNet - V študiji, ki so jo izvedli na Carnegie Mellon University in katere podrobne izsledke kanijo javnosti prikazati avgusta na Usenix Security Symposium, so raziskovalci ugotovili, da je zaščita z opozorili pred pretečenimi certifikati slabo uspešna. Opazovali so 409 uporabnikov, ki so v veliki večini pri opozorilu, da je certifikat SSL potekel, enostavno kliknili Prezri. Zanimivo je, da bolj kot so bili uporabniki vešči tehnologije, v večjem deležu so težavo ignorirali.

Smisel certifikatov SSL je uporabniku zagotoviti, da je stran, ki jo obiskuje, avtentična. Res je, da običajno potečejo iz banalnih razlogov, a pretečen certifikat lahko pomeni tudi, da je uporabnik...

32 komentarjev

Ali pravilno razumemo elektronsko pošto?

Wired News - Po raziskavi, ki jih je objavila ameriška revija Journal of Personality and Social Psychology, imajo uporabniki elektronske pošte le 50 odstotkov možnosti, da pravilno ugotovijo, ali je sporočilo napisano v resnem ali šaljivem tonu. Da bi bila zagata še večja, pa je kar 90 odstotkov naslovnikov prepričanih, da so pravilno interpretirali pošiljateljevo namero.

Raziskovalci z University of Chicago in New York University so za potrebe študije uporabili 30 parov dodiplomskih študentov. Prvi izmed študentov v paru je drugemu poslal sporočilo v resnem ali šaljivem tonu. Študent-partner je dobljeno sporočilo interpretiral. Medtem ko je približno 80 odstotkov pošiljateljev napovedalo, da bo njihov partner sporočilo interpretiral pravilno, se je izkazalo, da je namero pravilno dojelo le dobrih 50 odstotkov naslovnikov.

Razlogi za razhajanja ležijo v egocentrizmu – nezmožnosti, da bi izstopili iz lastne perspektive. Pošiljatelji napačno domnevajo, da so ton ali čustva, ki ga imajo med...

20 komentarjev

Množične aretacije Zloglaševalcev™

Slo-Tech - V Ameriki so v preteklih dneh aretirali in kaznovali veliko skupino pošiljateljev nezaželene elektronske pošte, tatov identitet in zločincev drugih zvrsti na informacijskem področju. Kljub temu, da je minilo že tri četrt leta odkar so v ZDA sprejeli zakonodajo, ki prepoveduje zlorabo elektronske pošte v oglaševalske namene, je delež spama iz 58 odstotkov vse njihove e-pošte narasel na 65. Klik!

15 komentarjev

Hydan, nov steganografski izdelek

Slashdot - Steganografija se ukvarja s skrivanjem sporočil, kar so v preteklosti uporabljali predvsem razni vohuni (nevidno črnilo, mikrotisk, itd.). Z razvojem računalništva pa se je izkazalo, da je mogoče sporočila skrivati tudi v zvočne (WAV) in slikovne (GIF) datoteke, pri čemer te datoteke ostanejo (na videz) nespremenjene. Eno najbolj znanih orodij, ki to zmore je S-Tools, s tem pa je steganografija postala dostopna praktično vsakomur. V zvočne datoteke ali slike torej lahko vstavimo skrita sporočila, ali pa jih opremimo s serijskimi številkami.

A izkazalo se je, da je mogoče sporočila shranjevati tudi v binarne (izvršilne datoteke). Orodje, ki to zmore je Hydan. Hydan zna skrivati sporočila v Linux, NetBSD, FreeBSD (i386 platforma) in Windows XP izvršilne datoteke (bin, exe), pri čemer velikost datoteke ostane nespremenjena, sporočilo pa je zašifrirano še z algoritomom Blowfish. Več o programu si lahko preberete v članku Hydan: Hiding Information in Program Binaries, lahko pa si ga...

8 komentarjev

Zgodovina 'Bill Gatesove' poštne prevare

Wired News - Ste že kdaj dobili elektronsko sporočilo, da Microsoft testira program za sledenje elektronske pošte, zato Bill Gates ponuja nek manjši znesek za vsako kopijo sporočila, ki ga boste posredovali naprej? Gre za tipično lažno verižno sporočilo. Vendar pa so se pri Wired News odločili ugotoviti, kdo je avtor tega sporočila.

Pri Wired so tako odkrili, da je sporočilo nastalo 18. novembra 1997, njegov avtor pa je Bryan Mack, ki je bil takrat študent na University of Houston.

Eden od njegovih prijateljev je namreč dobil nek spam, in Bryan je v šali rekel, da bi še on lahko napisal kaj boljšega. Tri minute kasneje je nastalo "Bill Gatesovo sporočilo", ki ga je poslal nekaj svojim prijateljem, ti pa so ga posredovali naprej... in da, doživeli smo celo prevod v slovenščino.

6 komentarjev

Po KPNQuestu še WorldCom?

CNN - Sodeč po tej novici se lahko uprabniki kar malo zbojimo. WorldCom, eno večjih ameriških telekomunikacijskih podjetij, naj bi kmalu vložilo zahtevek po bankrotu, vsaj tako predvidevajo tržni analitiki. Težava je v tem, da je WorldCom prejšnji mesec razkril, da je nepravilno knjižil kar 4 milijarde dolarjev stroškov ter jih prikazal kot zaslužek. Ko je informacija pritekla na plano, so delnice podjetja dobesedno padle. Dodatna težava leži tudi v tem, da je ena od WorldComovih podružnic nam dobro znani UUNet. Če bi šel WorldCom po gobe, bi se nato za svoj obstoj v internetu zbalo kar 50 odstotkov ameriškega internetnega prometa, 50 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil ter več kot polovica vsega evropskega prometa. No, tržni analitiki napovedujejo, da do tega ne bo prišlo, je pa res, da je situacija zaskrbljujoča. Klik!

1 komentar