»

V nadzorovani fuzijski reakciji smo prvič pridelali energijo

National Ignition Facility

Slo-Tech - Ameriškemu laboratoriju National Ignition Facility je v začetku meseca uspel veliki met v raziskavah jedrske fuzije: prvič je bila energija, ki so jo pridobili iz plazme, višja od energije, ki so jo potrošili za njen nastanek ... toda z nekaj drobnega tiska.

Medtem ko potrpežljivo čakamo, da konzorcij ITER sestavi velik fuzijski reaktor na jugu Francije, pa še vedno potekajo pomembne raziskave v drugih institucijah po svetu. Običajno dobivamo novice z dveh koncev; na eni strani britanskega reaktorja JET (Joint European Torus), ki je februarja iz fuzijske reakcije pridobil rekordno mnogo energije; na drugi strani pa iz ameriškega laboratorija National Ignition Facility (NIF), ki deluje v okviru Lawrence Livermore National Laboratoryja v Kaliforniji. Medtem ko sta JET in ITER predstavnika reaktorjev vrste tokamak, ki v torusni shrambi razbeljeno plazmo držita s pomočjo magnetnega polja, pa je NIF povsem drugačne sorte naprava: plazma tam nastaja na način, da z največjim laserjem na...

25 komentarjev

Google organiziral ponovno preiskovanje hladne fuzije

vir: Nature
Nature - Trideset let po razvpiti aferi okoli domnevnega odkritja hladne fuzije so pri Googlu objavili, da so zadnja štiri leta poganjali ponovne raziskave tega hipotetičnega pojava, katerega obravnava je zaradi manka kredibilnih dokazov in teoretične podlage v znanstveni srenji že desetletja tabu.

Jedrska fuzija je zlivanje atomskih jeder in do njega po doslej zbranem človeškem znanju pride zgolj v fizikalno izredno ekstremnih situacijah, kakršne na primer vladajo v Soncu. Zato je v znanstveni skupnosti in širše seveda močno završalo, ko sta marca 1989 kemika Martin Fleischmann in Stanley Pons z Univerze Utah v Salt Lake Cityju objavila, da sta zaznala sledove fuzijske reakcije pri sobni temperaturi. Natančneje: z elektrolizo...

30 komentarjev

Zmanjkalo nam bo helija

Slo-Tech - Pravzaprav je ironično, a zmanjkuje nam elementa, ki v vesolju predstavlja četrtino navadne snovi. Medtem ko pogosto beremo o bodočem pomanjkanju nafte ali pa težavnosti recikliranja nekaterih elementov, ki jih množično uporabljamo v današnji elektroniki, ki kasneje konča na odpadu, helija na Zemlji dejansko zmanjkuje. Helij je tako lahek plin, da je hitrost njegovih atomov dovolj visoka, da v znatnih količinah uhaja iz atmosfere. Posledice občutimo že v vsakdanjem življenju.

Helij resda poznamo iz napihljivih balonov, ki so lažji od zraka in omogočajo hihitanje v višjih frekvencah, a ima tudi zelo resne uporabe. Superprevodni magnetni za hlajenje potrebujejo tekoči helij, brez njih pa ni na primer modernih magnetnih resonanc (NMR v raziskavah in MRI v medicini). Zato helija...

32 komentarjev

V heliju zamenjan elektron z muonom

New Scientist - Profesor Donald G. Fleming z University of British Columbia v Vancouvru je s sodelavci pripravil posebno eksotično vrsto helija, ki se kemijsko obnaša kakor vodik, o čemer so poročali v članku Kinetic Isotope Effects for the Reactions of Muonic Helium and Muonium with H2, ki je izšel v reviji Science.

Navaden vodik sestoji iz protona, ki sestavlja jedro, in elektrona, ki kroži okrog jedra. Težja izotopa devterij in tritij imata v jedru še en oziroma dva nevtrona, zaradi česar sta dvakrat oziroma trikrat težja od lahkega vodika. V kemiji je razlika med izotopi praktično nezaznavna, edina opazna razlika je kinetični izotopski efekt. Ta se kaže kot različna hitrost reakcij, manjša kislost devteriranih spojin, spremenjena jakost vodikove vezi itn.

V ciklotronu TRIUMF v Vancouvru so v...

4 komentarji

Pričetek gradnje tokamaka za ITER

Slo-Tech - V francoskem Cadarachu se je začela gradnja tokamaka za eksperimentalni fuzijski reaktor ITER, ki bo namenjen raziskavam na področju pridobivanja energije s fuzijo. Tokamak je bistven del fuzijskega reaktorja, saj proizvaja toroidno magnetno polje, ki omejuje plazmo v reaktorju. To je način zadrževanja plazme, ki je prevroča, da bi smela priti v kontakt s katerimkoli trdnim objektom. V teh dneh so začeli izkopavati zemljo v izmeri 80 x 120 metrov globine 20 m za gradnjo tokamaka, ki naj bi bil dokončan v prihodnjih letih. Celoten ITER naj bi bil končan leta 2018, nato pa bo deloval vsaj do leta 2038.

ITER je mednarodni projekt, v katerem sodelujejo EU, Indija, Japonska, Kitajska, Rusija, Južna Koreja in ZDA. Celoten...

73 komentarjev

Protoni so v resnici malo manjši?

Nature - V zadnji številki revije Nature je objavljen članek, v katerem avtorji utemeljujejo, da je proton v resnici nekoliko manjši od mere, ki smo ji slepo verjeli dolgo časa. Razlika je minimalna, porekli boste infinitezimalno majhna, in znaša 3 10-17 m, a ne nepomembna. Ingo Sick z Univerze v Baslu pravi, da gre za "pomembno neskladje", ki poskuša nove podatke povezati s štirimi desetletji predhodnih meritev, in dodaja, "da je nekaj nekje resnično močno narobe".

Protoni so med najpogostejšimi fizikalnimi delci, saj ima čisto vsak atom vsaj enega v svojem jedru, a njihova notranja zgradba še ni popolnoma pojasnjena. Vemo, da niso osnovni delci, saj sestojijo iz dveh kvarkov gor in enega kvarka dol, zato imajo celokupni naboj...

22 komentarjev

Voda na Luni?

Lunine steklaste kroglice vulkanskega izvora. Vir: NASA

Slo-Tech - Kot poročajo številni portali, so odkrili dokaze, da Luna ni tako suha, kot se je domnevalo. Rezultati raziskav bodo objavljeni v julijski številki revije Nature.

Do odkritja so prišli na Univerzi Brown (Providence, Rhode Island, ZDA) med proučevanjem steklastih kroglic, nastalih med vulkanskimi erupcijami cca 3 milijarde let nazaj. Te kroglice je na Zemljo prinesla misija Apolla 15, pojem "steklast" pa pomeni, da se je ta material med vulkansko erupcijo ohladil tako hitro, da je bilo onemogočeno formiranje kristalov (mineralov), prav tako je onemogočena izguba plinaste oz. lahkohlapne...

22 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Napovedan najdaljši let z letalom

New Scientist - Dosedanji rekord za let z letalom, poleg ostalih nagrad, kontraverzni oblikovalec zračnih plovil Burt Rutan že ima, saj sta njegov brat Dick in Jeanna Yaeger v Voyagerju preletela 40.212 km brez dolivanja goriva med letom. To je bilo skoraj dve desetletji nazaj.

Zanimivo, da rekord na tem področju drži balon. Breitling Orbiter je v letu 1999 preletel 41.978 km. Burt se je skupaj z enako usekanimi kolegi Richardom Bransonom in Steveom Fossetom očitno odločil, da bodo temu naredil konec in letalom povrnili prvo mesto.

Zadeva se imenuje GlobalFlyer. Glede na vremensko napoved naj bi se polet začel v sredo, 1. februarja.

8 komentarjev

Ruska pobuda za rudnik helija-3 na Luni

vir: Space
Space - Vodja ruskega državnega podjetja RKK Energiya Nikolai Sevastyanov je v oviru seminarja o raziskovanju vesolja dejal, da razmišljajo o načrtih za vzpostavitev stalne baze na Luni do leta 2015. Izjava bi naj bila bolj poskus za pridobitev državnih sredstev kot pa predstavitev konkretnega akcijskega načrta. Sredstva bi porabili tako za gradnjo oporišča, kot tudi za razvoj vesoljskih plovil naslednje generacije.

Glavni cilj ruskega podjetja, ki je med drugim proizvajalec vesoljskih plovil Soyuz in Progress, je gradnja lunarnega oporišča, ki bi služil predvsem za rudarjenje oziroma pridobivanje helijevega izotopa helija-3. Helij-3 je lahek neradioaktivni izotop helija in je trenutno...

44 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji

FUZIJA - energija prihodnosti

Slo-Tech - Kaj bo nadomestilo premog in nafto, ko bo teh surovin zmanjkalo?

Mnogi vidijo rešitev v fuziji - zlivanju lahkih atomskih jeder v težja, pri katerem se sprošča ogromno energije. Primer takega "reaktorja" je naša zvezda Sonce, ki nas pošteno greje že milijone let. Znanstveniki vsega sveta že dolgo proučujejo, kako bi ta naravni pojav izkoristili za pridobivanje električne energije. Pogoji pri katerih reakcija poteka so namreč skorajda nedojemljivi - na Zemlji je potrebna temperatura (za zlivanje vodikovih izotopov devterija in tritija) okoli 100 milijonov stopinj Celzija! Kljub velikim težavam, s katerimi se srečujejo pri doseganju teh pogojev, pa že za letošnje leto načrtujejo začetek gradnje poskusnega reaktorja fuzijske elektrarne.

Prav z namenom približati evropski fuzijski program širši javnosti je v teh dneh na ogled razstava na to temo. Razstava FUSION EXPO je na ogled od 21. do 31. marca 2005 v preddverju stavbe TR/3 (Trg republike 3, Ljubljana), vsak dan od 9h do 18h....

51 komentarjev

Rusi razkrijejo novo generacijo vesoljskega plovila

Slashdot - V torek so Rusi predstavili vesoljsko plovilo, ki bi naj nadomestilo že skoraj nekoliko zastarelo kapsulo Sojuz. Govorice o plovilu, poimenovanem Kliper, so krožile že nekaj časa in zadnje poročilo iz Moskve je bilo najbolj podrobno do sedaj.

Energia Rocket and Space Corporation je gostovala ta dogodek v Korolojovu, predmestju Moskve. Bivši kozmonavt Valeriy Ryumin se je pohvalil, da je Kliper "plovilo prihodnosti" in da "niti Evropa, niti ZDA nimata ničesar podobnega". Na žalost pa ni vse tako rožnato, kot bi radi prikazali ruski predstavniki za javnost. Prvi preizkus plovila je načrtovan komaj za leta 2010 in bo potreboval veliko več sredstev kot jih trenutno daje ruska vlada. Ker je 13-tonski Kliper skoro dvakrat večji od Soyuza bo potreboval nove, močnejše, nosilne rakete. Te razvijajo v Ukrajini in slišijo na ime Zenit.

Kliper bi naj bil sposoben nositi šest ljudi in odnesti pol tone tovora do ISS. Tam bo lahko ostal priključen celo leto, kar je dvakrat toliko kot Sojuz. Se...

27 komentarjev

Prvi reaktor za jedrsko fuzijo za vogalom?

Slashdot - Uradniki iz članic Itera, ki so se sestali v Washingtonu z namenom, da se dokončno dogovorijo o predvideni lokaciji prvega fuzijskega reaktorja, se niso mogli zjasniti zarad političnih nestrinjanj med državami. Tako se lahko zadnja faza projekta (izbira lokacije) pred dejanskim poskusom izgradnje, ZELO zavleče, odločajo pa se med Francijo in Japonsko.

Medtem ko je v Franciji potrebna infrastruktura že zgrajena in ima Cadarache veliko bolj ugodno klimo, pa ima japonska lokacija relativno blizu pristanišče, trda tla in v bližino vojaško bazo (čeprav to verjetno ni ravno prednost). Članice Iter (mednarodna fuzijska organizacija), ki jo sestavljajo Južna Koreja, ZDA, Evropska Unija, Rusija, Kitajska ter Japonska in katerega proračun za naslednjih deset let naj bi obsegal 12 milijard ameriških dolarjev, pa se ne morejo izjasniti predvsem zaradi političnih stališč - ZDA namreč nasprotujejo Franciji, kot možni lokaciji, predvsem zaradi dejstva, da je Francija nasprotovala vojni v Iraku....

28 komentarjev