»

Qualcomm mora BlackBerryju plačati 815 milijonov dolarjev

BlackBerryjevemu šefu se smeji

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry bo dobil veliko finančno injekcijo, saj bo po arbitraži od Qualcomma prejel 815 milijonov dolarjev, ki mu jih je preplačal za licenčnine. Qualcomm in BlackBerry sta se za zavezujočo arbitražo odločila lani aprila zaradi spora glede licenčnin, ki jih BlackBerry plačuje Qualcommu za uporabo njegove intelektualne lastnine, torej patentov.

Qualcomm je zaradi previsokih licenčnin že naletel na težave z organi pregona. Decembra ga je kaznoval južnokorejski regulator, januarja pa ga je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FCC) obtožila, da proizvajalce telefonov sili v nepoštene licenčne dogovore, medtem ko Applu daje odpustke. Toda tudi Apple toži Qualcomm zaradi spora glede vrednosti, od katere se računajo licenčnine (cel telefon ali zgolj del...

3 komentarji

RIM popustil tudi v Indiji

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Reuters - Nedavno smo poročali, da je Saudova Arabija zagrozila, da bo prepovedala pošiljanje hipnih sporočil na blackberryjih. Zaplet je RIM rešil tako, da je napovedal postavitev lokalnega strežnika za blackberryje v tej državi, do katerega bodo imele dostop tudi saudske oblasti. Podobne pomisleke, češ da šifrirana komunikacija, ki jo nudijo blackberryji, služi teroristom, so imeli tudi Indijci in tudi tu je RIM pokleknil.

RIM jim je namreč obljubil tehnično rešitev za dešifriranje podatkov z blackberryjev, so v petek potrdili v New Delhiju. Rok za izpolnitev za zaveze se bo iztekel 31. avgusta. Če ga RIM ne bo spoštoval, indijske oblasti grozijo z ukinitvijo storitve BlackBerry v državi. V tako radikalen razplet seveda ne gre...

0 komentarjev

NTP toži vsepovprek

Heise - Relativno neznano ameriško podjetje NTP, o katerem slišimo le v patentnih vojnah, se je odločilo postaviti se na svetovni zemljevid z novim paketom tožb. V četrtek so na sodišču v Richmondu v Virginiji, koder imajo sedež, vložili tožbo zoper Apple, Google, Microsoft, HTC, LG in Motorolo zaradi domnevne kršitve osmih patentov, ki so povezani s prenosom e-sporočil na mobilne telefone.

NTP-jev soustanovitelj Donald E. Stout pravi, da je uporaba NTP-jeve intelektualne lastnine brez licenc enostavno nepoštena. Zaradi tega je tožba edini način, da si izborijo zaščito svojih pravic kot izumitelji osnovne tehnologije za brezžični prenos elektronske pošte.

NTP poznamo predvsem po dolgi tožbi in poravnavi z RIM, ki izdeluje BlackBerryje. NTP je iztržil 612 milijonov dolarjev. V tem postopku je sodišče pritrdilo NTP-ju. To je vzpodbudilo ameriški patentni urad, da je vnovič preučil NTP-jeve patente. Ugotovili so, da so prav vsi veljavni. Tožba iz leta 2007, ki jo je NTP vložil zoper AT&T,...

0 komentarjev

RIM prevzema QNX

Information Week - Kanadsko podjetje Research in Motion (RIM), ki ga poznamo po pametnih telefonih znamke BlackBerry, je objavilo podpis dogovora o prevzemu podjetja QNX Software Systems. Z nakupom QNX-a želijo zakorakati v avtomobilske vode; natančneje gre za sisteme zabavne platforme za avtomobile. QNX namreč ponuja operacijski sistem Neutron, ki ga najdemo v avtomobilski industriji, telekomunikacijah, medicini in aeronavtiki. RIM bo svoje blackberryje sedaj lahko tesneje povezal z avtomobilskimi navigacijskimi sistemi. RIM-ov izvršni direktor Mike Lazaridis dodaja, da bo poleg navigacije QNX prinesel podporo za kopico še nenajavljenih zmožnosti, ki bodo obogatile njihov portfelj.

Finančne podrobnosti prevzema niso znane. Če bodo regulatorji trga prevzem potrdili, bo dokončan v prihodnjih dveh mesecih.

0 komentarjev

Motorola želi prepoved BlackBerryjev

Nič več BlackBerryjev v ZDA?

Slashdot - Nokia in Apple nista edina proizvajalca mobilnih telefonov, ki se srdito borita na sodišču zaradi kršitev patentov in drug drugemu mečeta polena pod noge. Podobno čutita tudi Motorola in Research in Motion (RIM).

Motorola se je pridušala pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), da RIM vodi nelegalne trgovske prakse z uvažanjem in prodajo izdelkov, ki kršijo pet Motorolinih patentov. Ti pokrivajo tehnologije za Wi-Fi, upravljanja aplikacij (application management), uporabniški vmesnik in nadzor porabe (power management). Sedaj od USITC želijo, da sproži uradno preiskavo RIM-a in jim...

48 komentarjev

Francoski državni uradniki ne smejo več uporabljati BlackBerry naprav

Guardian - Kot poroča Guardian Unlimited, so francoski vladni varnostni strokovnjaki prepovedali porabo BlackBerry naprav v prostorih francoskih ministrstev in predsedniške palače.

Razlog? Strah pred zlorabo BlackBerry mobilnih naprav za prisluškovanje s strani ameriških tajnih služb. Kot poroča Le Monde, so v Franciji mnenja da se BlackBerry naprave povezujejo na ameriške in britanske strežnike, kjer lahko ameriška NSA izvaja prestrezanje.

In preko katerih povezav se v internet povezujejo slovenski BlackBerry uporabniki?

13 komentarjev

Apple in Blackberry? 8Gb Nano?... U2 (iPod) ponovno tu

The Globe and Mail - Pojavila se je špekulacija, da sta Apple Computer Inc. in Research In Motion Ltd. predvsem znan po BlackBerry-jih, staknila glavi. Sodelovanje Motorole in Appla se na tem področju ni obneslo, ker sta obe strani hoteli imeti nadzor nad strojnim delom opreme. RIM ima seveda enake želje, zato zna biti to potencialno sodelovanje težavno.
Apple tudi na veliko kupuje NAND Flash pri korejskih proizvajalcih, kar daje vtis, da bo na tržišče prišel 8Gb Nano.

Medtem je Apple najavil ponovni prihod U2 iPoda. Gre za 30GB iPoda pete reinkarnacije. U2 iPod se je že pojavil v podobno črno rdeči obleki v prejšnji generaciji (G4).

Lepo je biti ameriški študent (ne v smislu višine šolnin) v primeru nameravanega nakupa iPoda in novega Maca z Intelovim procesorjem. Pod temi pogoji Apple namreč študentom povrne 179 $, kar je ameriška prodajna cena 2GB Nana.

Morda bo na ta način Apple le povečal tržni delež Macov. In še utopično vprašanje: Kdaj bo takšna akcija pri nas?

12 komentarjev

BlackBerry: Ko (nevladne) robide obmolknejo

The Economist - Ameriško javnost zadnje mesece vse bolj pretresajo novice o sporu med upraviteljem komunikacijskega omrežja BlackBerry, kanadskim RIM (Research in Motion), ter ameriškim NTP, ki sicer ne proizvaja ali prodaja ničesar, pač pa s svojo pravno ekipo bdi nad patenti (sedaj pokojnega) izumitelja Thomasa Campane.

Pritožbeno sodišče je v sodbi nesporno ugotovilo, da je RIM kršil patente, hkrati pa tožencu naložilo tudi plačilo odškodnine (oz. licenčnine) v višini ca. 8,55 % realizacije, kar naj bi do leta 2012, ko se izteče kritje spornih patentov, zneslo približno milijardo dolarjev. V primeru, da RIM ne plača oz. ne pride do sporazuma med strankama, omrežju BlackBerry grozi sodno odrejeno prenehanje delovanja na področju Združenih držav.

Po ocenah tržnih analitikov bi to na zadevnem območju - ki sicer velja za eno najbolj zasvojenih (zaradi česar nekateri napravico imenujejo tudi "CrackBerry") - kjer se precej gospodarstvenikov, politikov in reševalnih služb za svojo redno...

10 komentarjev

Družina BlackBerry

PC World - Podjetje Research in Motion (RIM) je javnosti ponudilo različico mobilnih terminalov, s katerimi se namerava primerjati z ročnimi računalniki in mobilniki. Blackberry 8700c je zgrajen na Intelovi procesorski platformi XScale PXA 901, vsebuje pa še GSM s podporo za omrežja EDGE, 64 MB Flash RAM in 16 MB SRAM spomina, lastni poštni sistem ter seveda vgrajeno QWERTY tipkovnico. RIM želi z napravo potešiti potrebe zahtevnejših uporabnikov, ki od svoje robide pričakujejo še kaj več kot zmožnost klicanja in prebiranja emailov. Izdelek, ki stane 300 dolarjev (ob sklenjeni pogodbi) je zaenkrat na voljo samo v ZDA, kasneje pa se ga bo dalo dobiti tudi v Evropi.

6 komentarjev

V boj proti patentom še profesorji

Slashdot - Medtem ko v EU potekajo žgoče razprave ali se naj novi patentni zakon sprejme ali ne, bo izšla knjiga izpod prstov Adama B. Jaffeja in Josha Lernerja, ki govori o patentnih zakonih na splošno ter kako slednji uničujejo inovativnost ter posledično napredek. Vsekakor je na slednjem najbolj pomembno prav dejstvo, da se v boj proti patentom začenja priključevati računalniško ne najbolj guruidno osebje, ter še bolje, člani spoštovanih institucij. Gospod Jacob Schiff je namreč profesor na Harvardu, Adam Jaffe pa profesor ekonomije na Brandeiški univerzi.

Povezano v branje: New York Times je objavil članek o slabih patentnih sistemih.

5 komentarjev