»

Planet Labs kupil slovenski Sinergise

Slo-Tech - Ameriška družba Planet Labs je napovedala prevzem slovenskega podjetja Sinergise, ki razvija geografske informacijske sisteme. Planet Labs poznamo zlasti kot ponudnika dnevnih satelitskih posnetkov in geografskih rešitev, za kar Singergise razvija informacijske sisteme. Cene prevzema podjetji nista razkrili, znano pa je, da bo kupčija zaključena v drugem četrtletju fiskalnega leta (začelo se je februarja).

Izvršni direktor in ustanovitelj Planet Labs Will Marshall je ob tem dejal, da je tehnologija podjetja Sinergise izvrstna. S prevzemom želijo okrepiti svoje izdelke na področjih, kjer se uporabljajo podatke iz opazovanja Zemlje (Earth Observation), kamor sodijo kmetijstvo, javna uprava in zavarovalnice. Sinergise je s Planet Labs že vrsto let sodeloval, sedaj pa bodo skupaj gradili zmogljivo platformo za delo s podatki EO, je dejal ustanovitelj Grega Milčinski. V preteklosti je Sinergise izvajal projekte tudi za turško kmetijsko ministrstvo, Evropsko vesoljsko agencijo in...

18 komentarjev

Spomladanski Javascript Meetup Ljubljana

Slo-Tech - Pomlad je tu, čas za naslednji ljubljanski Javascript Meetup! Toplo vreme, zanimiva predavanja, dobra družba, zastonj pivo. Super bo.

Predavanja:

  • Firebase: Skip backend for simple JavaScript apps - Miha Rebernik;

  • Asm.js - Anže Pečar;

  • Falling in love with AMD & RequireJS - Primož Cigler.

Potekal bo v sredo, 2. 4. 2014 ob 19:00 v Kiberpipi (pasaža kavarne Evropa, pri Knjižnici Otona Župančiča).
Več na: meetup.com

11 komentarjev

Google Maps s prometnimi poročili v živo prihaja na kontinentalno Evropo

Levo: prikaz gostote prometa na zemljevidu; desno: preusmerjanje uporabnika Maps Navigation mimo gostega prometa po stranski cesti

vir: Android Central
Android Central - Uporabniki Googlove kartografske storitve Maps v ZDA in Veliki Britaniji že lep čas uživajo v živem posodabljanju prometnega stanja na cestah, s čimer se lažje izognejo zastojem, zdaj pa Google to funkcionalnost širi še na kontinentalno Evropo, v dvanajsterico novih držav. Med srečnimi dobitnicami so sosednja Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Irska, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Slovaška (žal se Google ni zmotil in mislil napisati Slovenije...) ter Španija in Švica, katerim se pridružuje še Izrael.

Podatki o gostoti prometa so na voljo za avtoceste ter pomembnejše vpadnice in ulice v večjih mestih, prikaz pa je mogoč na namizni različici Google Maps (torej

49 komentarjev

Kiberpipa: Tribes, Gis Cloud, Siddharta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 9.11. ob 19h bo v Kiberpipi na Pipinih odprtih terminih Marcos Gaser govoril o temeljih Seth Godinove teorije Tribes - teorije organiziranja, trženja in vodenja, potrebne za uspeh v 21. stoletju.

V sredo, 10.10. ob 19h nas bosta Marko Santic in Dino Ravnic, razvijalca iz Zagreba, na Spletnih uricah seznanila s svojim startup sistemom Gis Cloud. Med drugimi bo govora tudi o Open Geospatial Consortiumu. Predavanje bo v angleščini.

V četrtek, 11.11. ob 19h te vabimo na Večer za inovativne in podjetne. Tokrat v naših prostorih gostimo člane skupine Siddharta, kateri nam bodo predstavili podjetništvo z drugega zornega kota.

1 komentar

Google Maps tudi za kolesarje

TG Daily - Po peticiji, ki jo je podpisalo kar 50.000 kolesarjev, so se pri Googlu uklonili, in po posebnem načinu za voznike avtomobilov, pešce in javni prevoz v Google Maps dodali še kolesarjem prijazno različico. Storitev je, kot ponavadi, zaenkrat omejena zgolj na ZDA, kjer bodo kolesarji v 150 mestih lahko označevali svoje priljubljene poti in kolesarjem prijazne ceste.

Sam potek izrisa poti je nadvse podoben trem že obstoječim načinom v Google Maps. Po izbiri začetne in končne točke iz menija enostavno izberete možnost kolesa, na Google Maps pa se nato izriše priporočena pot, po kateri bosta najlažje, najvarneje in najhitreje prispeli na cilj.

Poleg uporabniških priporočil v usmerjenem načinu bo s kolesarsko plastjo mogoče prikazati tudi...

4 komentarji

Google Maps bo zbiral podatke o vožnji

Google Maps

CNet - Za najpomembnejše avtoceste, regionalne ceste in avenije v velikih mestih ZDA Google Maps že nekaj časa ponuja informacije o gostoti prometa. Te pridobi z obcestnih merilnikov in posebnih avtomobilov, uporabnikom pa potem omogočajo izbiro najmanj obremenjene ceste v danem trenutku. Sedaj pa gredo še dlje, saj bodo isto funkcionalnost uvedli tudi za stranske in manj pomembne ceste, pri čemer si bodo pomagali z uporabniki. Če uporabljate Google Maps na pametnem telefonu, boste Googlu avtomatsko pošiljali podatke, kod se vozite, če boste izbrali gumb My Location. Storitev se da sicer onemogočiti, a pri tem izgubite možnost My Location - ponoven vklop vas takoj zveže z Googlom.

Google je zapisal, da se zavedajo...

3 komentarji

V Kiberpipi se spet dogaja!

Obiskovalci, ki so ostali še po zakuski za KDE 4.2 release

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ker vreme še nekaj časa ne bo najugodnješe za prostočasne aktivnosti pod oblačnim nebom, vas ponovno vabimo v Kiberpipo, kjer ste ta teden morda že zamudili zabavno druženje ob izidu KDE 4.2, ki smo ga za vas organizirali v sodelovanju društvom Lugos. A ni še vse zamujeno, jutri se oglasite na Spletne urice, na katerih vam bo Urška Podobnik predstavila, kako v praksi deluje optimizacija spletnih mest, pozneje pa se bomo spet družili. Do 27.2. si v kavarni Metropol lahko ogledate, kakšne računalnike so izdelovala slovenska podjetja. Seveda pa se lahko oglasite kar tako, izkoristite prost dostop do interneta, ali pa se poigrate s starimi računalniki, ki jih razstavljamo v muzeju.

Če ste dejansko zamudili današnji Pipin...

1 komentar

Kiberpipa

Slo-Tech - Drugi najboljši kiber center v Evropi išče načine, kako postati prvi, a do tega je še daleč. Do takrat prosimo potrpite z nami.

V torek vas pozivamo, da Zavarujte svoje wireless omrežje! Rok Papež iz Arnesa, ki je eden od odgovornih za brezžično omrežje Eduroam bo povedal vse kar morate nujno vedeti o brezžični varnosti. Od WPA, WPA2, do problemov med tipkovnico in stolom. Če uporabljate wireless je udeležba obvezna!

V sredo bo ob 19.00 na Spletnih uricah predstavljena nova slovenska spletna storitev Geopedia. Predstavljajte si, da imate sistem za urejanje podatkov podoben Wikipediji, le da lahko tu spreminjate geografske elemente. Predstavljeno bo tudi delo z Google Web Toolkit in stanje na področju geografskih podatkov v Sloveniji. Predavata Mihael Kadunc in Grega Milčinski iz podjetja Cosylab.


V četrtek pa je čas za Analogne sanje. Otvoritev...

8 komentarjev

Kiberpipa med zvezde

Slo-Tech - Po vikendu strateškega načrtovanja, Kiberpipa nadaljuje pot v vesolje možnosti.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu predaval znani administrator Jure Koren. Govora bo o virtualnih privatnih omrežjih s pomočjo tehnologije OpenVPN

V sredo bomo na spletnih uricah poročali o prihodnosti spletnih tehnologij. Skupaj s Sekcijo za splet pri GZS bodo predstavljene novosti z londonske konference "Future of web apps". Kakšen bo splet prihodnosti?

V četrtek sledi...

0 komentarjev

Naslednji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - V ponedeljek 4. decembra ob 19.00 v Kiberpipi začenjamo ciklus predavanj Biokibernetiki. Prof. dr. Damjan Miklavčič iz ljubljanske FE bo razložil kaj je to biokibernetika:
Poleg razumevanja samega delovanja je eden izmed ciljev biokibernetike tudi razvoj kontrolnih mehanizmov in zagotavljanje "nadomestnih" delov bioloških regulacijskih zank. Srčni spodbujevalnik, defibrilator in polžkov vsadek so samo nekateri od najbolj znanih, uporabljanih in tržno uspešnih aparatov, ki pomagajo ali celo nadomeščajo funkcijo bitja srca in omogočajo sluh gluhim.

V torek sledi Creative Commons.si: Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture 2006, ki bo pokazal kaj vse se po Sloveniji izdaja pod prostimi licencami CC.

V sredo Spletne urice prinašajo nova znanja spletnim programerjem. Avtentikacija pri spletnih storitvah je že dolgo problem. Zadnje čase pa se ponuja množica rešitev, od navadnih loginov, certifikatov, OpenID in še česa. O ravnotežju med prijaznostjo in zanesljivostjo in sorodnih...

0 komentarjev

Spletne urice: Od česa lahko živijo spletne skupnosti

Slo-Tech - Spletne skupnosti dobivajo vedno večji pomen. Iz BBSov, IRC kanalov, forumov so se razvile v nekaj, kar prinaša nekaterim vedno večji zaslužek.

V sredo, 8. novembra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Erjavec predaval o možnostih ekonomskega preživetja spletnih skupnosti.

Jure Erjavec je novopečen ekonomist, ki je svojo diplomo posvetil prav spletnim skupnost.

Sledilo bo še krajše predavanje Briana Kinga o novi izdaji brskalnika Firefox, ki se bo nadaljevalo z zabavo ob veselem dogodku v bližnjem lokalu.

11 komentarjev

Spletne urice: Testiranje spletnih aplikacij

Slo-Tech - V sredo 12. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Sebstajn Trepča predaval o tem kako poteka Testiranje spletnih aplikacij.

UnitTesti so vsekakor zelo uporabni, vendar jih ne moremo vedno uporabiti za spletne aplikacije. V zadnjem času vedno več orodij izvaja teste kar preko HTTP protokola, torej imajo vgrajen spletni brskalnik, s katerim testirajo vašo aplikacijo na najvišjem nivoju. Na predavanju bo predstavljeno nekaj takih orodij in njihova uporaba.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

7 komentarjev

Spletne urice: Django

Slo-Tech - V sredo, 29. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Čuhalev predaval o orodju Django.

Django je visoko-nivojsko Python ogrodje za grajenje spletnih strani. Po samem delovanju se močno zgleduje po Ruby on Rails, vseeno pa ima kopico svojevrstnih značilnosti in originalnih pristopov, ki omogočajo resnično hitro grajenje spletnih aplikacij.

V predavanju bodo predstavljene osnove model-control-view pristopa k razvoju spletnih aplikacij in kako je ta pristop integriran v Django. Kot dopolnilo k teoriji pa bodo predstavljene tudi dejanske izkušnje pri uporabi.

14 komentarjev

Spletne urice: Razvoj vsebine za mobilne platforme

Slo-Tech - V sredo 22.3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice na predavanje Žige Hajdukoviča z naslovom Razvoj vsebine za mobilne platforme

Mobilni telefoni so začeli svoj pohod v osemdesetih, v 00-tih pa so se razvili v prave pravcate multi-funkcijske multi-medijske naprave. Čas je, da izkoristimo potenciale, ki jih ponuja venomer prisotna povezljivost in navsezadnje stalna prisotnost naše mobilne naprave.

Na predavanju bomo spoznali kje začeti in kako nadaljevati z razvojem interaktivnih vsebin za mobilne naprave. Na...

6 komentarjev

Spletne urice: Spletni GIS Pregledovalnik Giselle

Slo-Tech - V sredo 11. januarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice na predavanje Mihe Kadunca iz podjetja Cosylab o domačemu spletnemu GIS pregledovalniku Giselle.

Cosylab je za kmetijsko ministrstvo razvil spletni pregledovalnik geografskih podatkov, ki je uspešen primer uporabe HTML in Javascripta v zahtevnejših asinhronih aplikacijah.

V predavanju bomo pogledali pod površino rešitve in izpostavili nekaj težav, ki smo jih pri razvijanju aplikacije bolj ali manj uspešno rešili.


Ne, Google maps ni edina GIS rešitev na svetu. :)

4 komentarji

Spletne urice: Izdelava orodne vrstice za Firefox

Slo-Tech - V sredo, 26. oktobra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na spletne urice, v katerih bo Jaka Železnikar predaval o izdelavi orodne vrstice za Firefox.

Izvedeli boste vse potrebno za izdelavo lastne orodne vrstice za pregledovalnik spleta Firefox, kakšne so prednosti in slabosti orodnih vrstic in do kam seže njihova uporaba. Zvedeli boste katera orodja potrebujemo, katere tehnologije uporabljamo (css, javascript, rdf, xul), kje najdemo vire informacij in kje dokumentacijo. Vabljeni!

Za lažje razumevanje je zaželjeno osnovno poznavanje omenjenih tehnologij. Spoznavanje razvoja na podlagi platfofrme Mozilla pa bomo nadaljevali tudi v novembru.

12 komentarjev

Abort 2001

Cyberpipe - Če danes nimate kaj početi, potem lahko obiščete Abort2001. Začne se ob 10:00 zjutraj in traja pozno v noč. Lahko prinesete celo mašino sabo, saj je se bo veliko dogajalo, internet link je pa tudi ok. Torej vabljeni v Kiberpipo!

0 komentarjev