»

Zalman ZM90-HP in VF1000

Zalman VF1000

Hardware Secrets - Zalman naj bi še ta mesec predstavil dva nova hladilnika za grafične kartice in sicer ZM90-HP in VF1000. Pri prvem gre za pasiven hladilnik s tremi toplotnimi cevmi, medtem ko skrbi za hlajenje hladilnih reber drugega vgrajen ventilator, poleg tega pa ima en heatpipe več od ZM90-HP.


Več o novih Zalmanovih hladilnikih za grafične kartice preberite na Hardware Secrets.

0 komentarjev

Zalman CNPS9500 AM2

FiringSquad - Zalman je že od izida njihovih legendarnih pahljač znan po velikih in relativno tihih hladilnikih za procesorje. Na FiringSquad so si ogledali enega njihovih novejših izdelkov, CNPS9500, namenjenega AMD procesorjem na podnožju AM2. Izdelek ni presenetil z nobeno posebno inovativno funkcijo, saj gre za oldskul hladilnik, v celoti narejen iz bakra, podkrepljen s tremi toplotnimi cevmi in ventilatorjem, ki se ga da utišati. Preizkuševalci so bili z njim zadovoljni, saj brez večjega hrupa svoje delo opravi dobro, a so komentirali, da se za 50 dolarjev, kolikor izdelek stane, da dobiti tudi boljše primerke iz drugih tovarn, zato so mu prisolili oceno 89%.

13 komentarjev

Test heatpipe hladilnikov za grafične kartice

Slo-Tech - Pri THG-ju so včeraj objavili dokaj zanimiv test hladilnikov za grafične kartice. Za podlago so uporabili eno bolj vročih kartic - Radeona X1900 XTX - ki se je opremljen s tovarniškim hladilnikom pod obremenitvijo ogrel do 90°C. Nadležno brnečo napravico so zato poskušali nadomestiti s petimi različnimi aftermarket izdelki proizvajalcev Zalman, Thermalright, Sytrin, Arctic cooling in Evercool ter medsebojno primerjali dosežene nivoje glasnosti in temperature. Če vas zanimajo rezultati, si vzemite 15 minut časa in preberite celoten test.

5 komentarjev

Pasivno hlajen GeForce 7600 GT

Pasivno hlajen GeForce 7600 GT (Gigabyte)

Slo-Tech - Uporabniki vse bolj cenijo tišino svojih mlinčkov. Zato ne preseneča, da proizvajalci za svoje produkte izumljajo različne rešitve, ki pripomorejo k čim manjšemu hrupu.

GeForce 7600 GT, pravi naslednik legendarnega modela 6600 GT, bo v eni izmed verzij opremljen z velikimi hladilnimi rebri, ki naj bo po zagotovilih proizvajalca (Gigabyte) učinkovito odvajala oddano toploto. Takti jedra in pomnilnika ne bodo spremenjeni oziroma nižji, torej GPU ostane pri 560 MHz, RAM pa pri 1.4 GHz.

Ker se tišina danes (drago) plača, je cena postavljena nekoliko višje, na 237 dolarjev. Ali se to izplača, ali pa poseči po cenejši verziji, opremljeni z referenčnim hladilnikom in ga nadomestiti z npr....

15 komentarjev

Nova Zalman hladilnika

Xtreme Systems - Nova modela, iz že znane CNPS družine, nosita oznaki 8000 in 9700. Prvi, 8000, je popolnoma nov hladilnik z aluminijastimi rebri, precej nizkega profila, za izboljšan prenos toplote pa skrbijo 4 bakrene vroče cevke. Vse skupaj ohlaja 92 milimetrski ventilator, ki se vrti med 1350 in 2600 obrati na minuto. Hladilnik je precej lahek, tehta namreč le 360 gramov. V izvorni novici oz. temi na XtremeSystems.org forumu pa že načrtujejo modificiranje tega hladilnika za uporabo na grafičnih karticah.




Druga novost pa je CNPS9700, ki je pravzaprav povečan CNPS9500. Slednji ima 92 milimetrski ventilator, pri novem hladilniku pa so ga zamenjali z nekoliko večjim, 12 centimetrskim, v skladu z...

17 komentarjev

Prihaja Zalman VF-900

Zalman VF900

Frosty Tech - Podjetje Zalman, ki je znano po izdelavi kakovostnih in zmogljivih hladilnih elementov za računalniške komponente, je na CES 2006 predstavil svoj najnovejši hladilnik za grafične kartice, Zalman VF-900. Hladilnik je izdelan iz bakrenih hladilnih reber, postavljenih v krog in dveh HeatPipe cevi. Za pretok zraka čez rebra skrbi 80 mm ventilator, z možnostjo nastavitev od 1350 do 2650 obratov na minuto. Dimenzije hladilnika so 96x96x30 mm, tehta pa skromnih 187 gramov.



Hladilnik bo primeren za hlajenje grafičnih kartic obeh gigantov, ATI-ja in nVidie, najverjetneje pa na voljo le z bakrenimi rebri, saj AlCu (kombinacija aluminija in bakra) verzije naj ne bi izdelovali. Poleg hladilnika...

16 komentarjev

Dočakali smo Zalman Fatal1ty

Zalman - Skoraj vsi računalniški poznavalci poznamo korejsko podjetje Zalman, ki slovi po svojih elegantnih in tihih rešitvah hlajenja prevročih računalniških komponent.

Serija njihovih procesorskih hladilnikov je tako dobila še enega novega člana - Fatal1ty FS-C77. Gre za naslednika že tako velikega in uspešnega hladilnika CNPS 7700-cu.

Hladilnik je v celoti narejen iz bakra in ima nekoliko močnejši, prosojen ventilator premera 120 mm, v katerem se nahaja rdeča LED. Cel hladilnik tehta 918 g, kar je precej več od priporočil proizvajalcev procesorjev, pritrdilni mehanizmi pa so na voljo za podnožja 754/939/940 in 478/775. Podpora za podnožje A je...

16 komentarjev

Zalman predstavil dodatek hladilnemu sistemu VF700 - ZM-VHS1

Zalman - Na Zalmanovi spletni strani je bilo že pred nekaj meseci moč zaslediti dodatek za hladilni sistem Zalman VF700 imenonovan ZM-VHS1. Gre za pasivno hladilno telo iz modro eloksiranega aluminija, namenjeno zamenjavi obstoječega hladilnika high speed interconnect čipa oz. čipa HSI, ki ga najdemo na grafičnih karticah nVidia GeForce serije 6200 in 6600 na AGP vodilu. Kakšne posebno uporabne vrednosti temu izdelku ne gre pripisati, saj so na vseh grafičnih karticah s čipom HSI slednji opremljeni z adekvatnim hladilnikom. Nič pa ne bi bilo narobe, če bi ga prilagali obstoječemu sistemu VF700.

9 komentarjev

Zalman VF700: aktivno hlajenje grafične kartice

Zalman VF700

Digit Life - Zalman je prepoznavna blagovna znamka za učinkovito, predvsem pa tiho hlajenje vedno vročega silicija. Pred časom je predstavil zelo učinkovito rešitev za hlajenje procesorjev, CNPS7000B (v Kokoški je že na voljo njegov večji brat, CNPS7700, z 120 mm ventilatorjem).

Pod geslom, kuj železo, dokler je še vroče, so na splet pricurljale slike in specifikacije še neizdanega aktivnega hladilnika za grafične kartice, katerega oblikovalska rešitev močno spominja na prej omenjena modela. Kot običajno bosta na voljo dve različici, prva povsem iz bakra (270 g, 29 €), druga, cenejša, pa iz aluminija in bakra (180 g, 24 €). V tihem načinu 70 mm ventilator pri...

13 komentarjev

Sodoben in zmogljiv PC brez ventilatorjev - je to mogoče?

Slo-Tech - Do nedavnega sem bil prepričan, da ti dve lastnosti PC-ja ne gresta skupaj (seveda v okviru ljudskih cen). Normalno zmogljiv PC, ki bi deloval brez ventilatorjev (in brez vode), se pravi praktično neslišno, se zdi skoraj nemogoč. Tako ostanejo najglasnejše komponente v sistemu diski, enote CD/DVD in disketne enote! :)

Danes pa sem presenečen ugotovil, da je to mogoče. Sistem je lahko sestavljen na osnovi Intel Pentium 4 ali AMD Athlon 64 in hlajen izključno...

21 komentarjev

Njam, njam

PC PowerZone - Kaj vse lahko človek naredi z ventilatorjem za računalnik? Razen tega, da lahko računalnik z njimi hladi lahko občutno pripomore k zanimivemu izgledu računalnika.
Do zdaj so bile veternice ventilatorjev prebarvane, pobruđene, obrezane,... No, Ultra-Cool pa si je izmislila take, z prozornimi veternicami. Pri PC PowerZone-u so jih tudi stestirali tu. Na testu so imeli le 80mm izvedbo, ker je ta edina, ki obstaja. Vrti si z 2000 obrati na minuto, ustvari 25DBa zvoka in premakne 29.51CFM. (CFM=kubični feeti na minuto protvorba 30CFM= 10mł na minuto). Fantje so nad ventilatorjem navdušeni tako po uporabnosti, kot po izgledu. Dali so mu 8,5 od 10. točk.

0 komentarjev

Naslednik HeatPipe tehnologije?

ZDNet - HeatPipe je tehnologija, namenjena hlajenju naprav v stisnjenih prostorih. Medtem, ko se nikoli ni uveljavila v osebnih računalnikih, je zelo popularna na področju prenosnih naprav in računalnikov. No, podjetje Novel Concepts je najavilo njihovo IsoSkin tehnologijo, ki je v bistvu nekakšna evolucija HeatPipea. IsoSkin sestavlja dva kosa kovine, ki sta med seboj ločena in napolnjena z nekaj grami vode v vakumu. IsoSkin tako odvaja toploto z vročega mesta in jo enakomerno prevaja na okolico in tako hladi celotno napravo. Največja prednost IsoSkina je njegova majhnost in tako ga nameravajo vgrajevati v mobilne telefone (Vodno hlajeni mobiteli? Yeah!) in majhne prenosne diske za prenosnike. Prvi IsoSkin prototipi naj bi se pojavili v roku enega leta. Če vas zanima več o tej novi tehnologiji hlajenja, kar pojdite sem.

1 komentar

HeatPipe tehnologija

Bench Test - HeatPipe prenos toplote se vsake toliko časa pojavi kot veliki bum na računalniški sceni. Spomnite se samo kontraverznega CoolerMasterjevega hladilnika ali pa Toshibe, ki je svoje nove prenosnike opremila s HeatPipei. Za kaj v bistvu sploh gre? Zelo, zelo poenostavljeno rečeno gre za vodno hlajenje v malem in če vas zanima kaj več, vam resnično priporočam ogled odličnega članka na BenchTestu. Tip se je celo spravil delati svoje lastne testne modele HeatPipe hladilnikov in moram priznati, da se je zadeve lotil pošteno!

0 komentarjev