»

Windows Update vam namešča tudi nepreizkušene posodobitve

Slo-Tech - Odkar se je Microsoft odločil, da novih verzij operacijskega sistema Windows enostavno ne bo več, temveč bodo izdajali le še večje in manjše popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti, je pomen Windows Update čedalje večji. Obstaja program Windows Insider, kamor se lahko včlanimo, da prejemamo posodobitve, še preden so uradno ožigosane kot preizkušene in stabilne, torej kot nekakšen beta preizkuševalec. Izkazalo pa se je, da te nepreizkušene posodobitve prejemajo tudi uporabniki, ki niso nikoli postali člani Windows Insiders. Microsoft vam lahko mirno namesti beta verzije posodobitve.

Težave niso nekaj nezaslišanega, posodobitve so celo že uničevale podatke. Sedaj vemo tudi, da se posodobitve delijo v razrede B, C in D. Vsak drugi torek v mesecu, na tako imenovan...

3 komentarji

Windows 10 ukinja torek za popravke, krepi zaščito

Slo-Tech - Microsoft že od oktobra 2003 izdaja popravke za svoj operacijski sistem Windows in drugo priljubljeno programsko opremo zlasti drugi torek v mesec, ki se ga je zato prijel vzdevek Patch Tuesday. S tem želijo olajšati postopek nadgrajevanja, ki lahko zlasti pri poslovnih uporabnikih povzroči veliko nevšečnosti in dodatnega dela, saj popravki (če niso res izjemno kritični) izidejo na predvidljiv datum. V Windows 10 se ta praksa poslavlja.

Terry Myerson, ki vodi oddelek za Windows, je povedal, da bodo domači uporabniki prejemali popravke takoj, ko bodo ti nared. Myerson je v govoru na konferenci Ignite 2015 mimogrede okrcal Google z besedami, da Google izda kup kode, potem pa se ne ukvarja z vprašanjem, ali to koda dejanska pristane...

15 komentarjev

Konec podpore za Windows 7

Slo-Tech - Danes se je zaključilo obdobje redne podpore za Windows 7 (mainstream support), v katerem so brez omejitev in brezplačno na voljo vsi popravki za operacijski sistem. Podaljšana podpora (extended support) bo trajala še pet let, a vseeno velja začeti premišljevati o nadgradnji.

Da imajo operacijski sistemi omejen rok trajanja, je Microsoft najglasneje opozarjal pri legendarnem Windows XP, ki je kljub starosti vztrajal na računalnikih. Lani aprila se je po trinajstih letih od izida podpora zanj po več podaljšanjih vendarle končala, a so številni institucionalni uporabniki obtičali na stari verziji in so bili prisiljeni plačati za izredno podporo.

Windows 7 trenutno teče na dobrih 56 odstotkih računalnikov, ki se jim še...

142 komentarjev

Konec osnovne podpore za Visto in Office 2007

The Windows Blog - Te dni se izteče osnovna podpora (Mainstream Support) za stara operacijski sistem Windows Vista in pisarniški paket Office 2007, s čimer imajo uporabniki dodatni motiv za nadgradnjo. Oba izdelka bosta še nekaj let ostala v programu razširjene podpore, kar pomeni, da bodo novi varnostni popravki še izhajali.

Včeraj je namreč Office 2007 prešel v stadij razširjene podpore (Extended Support), danes pa se je to zgodilo še z Windows Vista. To pomeni, da Microsoft ne bo več izdajal popravkov za hrošče, novih funkcionalnosti ali brezplačno nudil druge podpore. Izhajali bodo le še varnostni...

114 komentarjev

Microsoftove posodobitve povzročajo modri zaslon v Win XP

ITworld.com - Med uporabniki Windows XP je včeraj završala novica, da kritična varnostna posodobitev MS10-015, sesuje nekatere sisteme s pomočjo modrega zaslona, ki se pokaže po zagonu sistema. Na Microsoftovem podpornem forumu, so se že pojavile prve rešitve kako si pomagati v primeru, da se napaka pojavi pri vas. Po zagonu iz namestitvenega CD-ja lahko z obnovitveno konzolo pobrišete posodobitev "KB977165" in s tem rešite problem.

Microsoft prizadetim uporabnikom zaenkrat svetuje samodejno obnovitev sistema s pomočjo namestitvenega CD-ja.

Nekateri pa bi predlagali kar zamenjavo 9-let starega operacijskega sistema s čim - mlajšim

33 komentarjev

Windows 3.x na smetišče zgodovine

BBC - Serija Windows 3.x, kamor sodijo verzije 3.0, 3.1, 3.11 in taiste omrežne različice z oznakami for Workgroups, je bila prelomnica v Microsoftovi zgodovini, saj velja za njihov prvi grafični vmesnik, ki je dosegel svetovni uspeh. Z izboljšano grafiko, več barvami, podporo za multimedijo je postal resni konkurent Applu in tlakoval pot za enormni uspeh Windows 95.

Čeprav Windows 3.x, ki so izšli v zgodnjih 90. letih, Microsoft ne podpira od leta 2002, pa se takrat še niso povsem poslovili. Še vedno so bili v uporabi kot embedded sistem, kar pomeni, da so poganjali blagajne in recimo zabavne sisteme na nekateri letalih. Od začetka tega meseca pa se je Microsoft dokončno odločil narediti...

49 komentarjev

WinXP na 8 MHz in 20 MB

Slo-Tech - Na Winhistory.de so naredili zanimiv eksperiment, v katerem so poskušali najti tisto res minimalno konfiguracijo, na kateri se Okna XP še zaženejo. Microsoft uradno priporoča najmanj 233-megaherčen procesor in 64 megabajtov pomnilnika, fantje na Winhistory.de pa so dokazali, da Windows XP deluje tudi na dosti počasnejšem sistemu. Sestavljali so ga na 8 MHz underclockan Pentium Overdrive 83 MHz, 20 MB pomnilnika ter grafična kartica Vision964-PCI. Ob odvitem procesorju je bilo potrebno grafiko nastaviti na le 256 barv.


Če ste lastnik podobne konfiguracije in želite na svojem mlinčku poganjati Windows XP, boste morali imeti veliko potrpljenja. Na omenjenem sistemu se je namizje Oken...

37 komentarjev

Podpora Windows XP Home podaljšana

Microsoft - Kljub nekaterim napovedim oziroma opozorilom o tem, da bo Microsoft že v prvi polovici leta 2007 Windows XP Home poslal na odpad, so si v Redmondu, kot že večkrat prej, premislili. Odločili so se, da bodo tekočo podporo podaljšali in z njo prenehali šele 2 leti po izidu Windows Vista, tako kot so prvotno nameravali storiti le s profesionalno inačico Oken XP. Če ne verjamete nam, se prepričajte sami.

31 komentarjev

Windows XP home - predčasno stara šara?

Ars Technica - Naslov novice je žal resničen. Uporabniki microsoftovih izdelkov za poslovne uporabnike (2003 server, XP Professional) bodo še 2 leti po izidu Windows Vista uživali tekočo podporo, nakar bodo prešli v fazo razširjene tehnične podpore, ki bo trajala vsaj še 5 let. Obe vrsti podpore vsebujeta vse posodobitve, varnostne popravke, servisne pakete, telefonsko podporo in možnost plačljive podpore. Po zaključku obeh obdobij bo Microsoft še 10 let nudil spletno podporo v obliki baze znanja, raznih FAQ-jev in podobno.

Drugače pa je z Windows XP Home, verziji za domače uporabnike. Ta izdaja bo namreč 1. 6. 2007 takoj prešla v fazo spletne podpore, kar med drugim pomeni tudi, da uporabnikom Windows XP ne bo več mogoče posodabljati njihovega sistema z varnostnimi popravki in ostalimi posodobitvami, ki so jih bili do takrat deležni.

Za uporabnike Home izdaje to pomeni, da bodo po izidu Viste, ki bo predvidoma oktobra, imeli le 2 meseca časa, da presedlajo na novejši sistem, preden podpora...

66 komentarjev

Windows švicarski sir z luknjo GDI32

SANS Institute - Luknja, da not padeš... Internetu zopet preti nevarnost rumene stopnje.

Kmalu po javnem razkritju napak v bralniku WMF datotek je objavljen izboljšan program, ki izkorišča varnostno luknjo v GDI32 knjižnici. Microsoft še ni popolnoma odločen, ali bo zdravilo vključil v naslednjo serijo popravkov ali ga bo ponudil že predčasno.

Ilfak Guilfanov je razvil neuraden (vendar delujoč) popravek, ki za razliko od "uradno priporočene začasne rešitve" ne zmanjša uporabnosti sistema. Ilfak Guilfanov je glavni razvijalec IDA Pro disassembler-ja in svetovna eminenca nizkonivojskega programiranja za okolje Windows, zato svetujejo namestitev njegovega popravka tudi pri F-Secure in SANS.

Srečno novo leto tudi vam ...

53 komentarjev

Konec podpore za piratske kopije MS Windows

The Register - The Register poroča, da je danes stopil v veljavo Microsoftov Windows Genuine Advantage (WGA) program, katerega naloga je preprečiti posodabljanje piratskih kopij operacijskega sistema Windows.

Uporabniki se bodo morali pridružiti WGA programu za preverjanje avtentičnosti operacijskega sistema, v kolikor želijo prejemati nadgradnje programske opreme. Za registracijo je potrebno obiskati Microsoft Download center, Windows Update ali Microsoft Update, kjer bo ActiveX programček preveril avtentičnost nameščenega sistema in veljaven ključ shranil za bodoče posodabljanje. Lastniki piratizirane kopije Windows OS bodo še naprej prejemali varnostne posodobitve preko avtomatskih posodobitev, ker Microsoft ne želi nepotrebnega širjenja nesnage po spletu.

117 komentarjev

Microsoft daljša podporo

Slashdot - Poslovni svet je prijetno presenetila novica, da se je Microsoft odločil podaljšati podporo za poslovne in razvojne izdelke. Čeprav osnovna podpora ostaja nespremenjenih pet let od datuma splavitve izdelka pa so dodatno podporo podaljšali iz dveh na pet let in spletno samopomoč iz osmih na deset.

Dejanje je najverjetneje posledica vedno večjega nezadovoljstva strank, ki namesto, da bi kupile novi programski paket, ko ni več podpore za starega, razmišljajo o prehodu na alternativne rešitve. Vsekakor pozitivna poteza, ki bo marsikateremu sistemskemu vzdrževalcu omogočila lažjo skrb za sisteme.

6 komentarjev

MS Windows XP Beta 2

ActiveWin - Microsoft je končno po manjši zamudi včeraj izdal Beta 2 verzijo svojega operacijskega sistema windows XP, build 2462a. Beta 2 verzija bo zadnja beta verzija Windows XP, in ima vse glavne načrtovane funkcije že vgrajene. Od sedaj naprej se bodo posvetili popravljanju hroščkov in podrobnostim.
Windows XP bo na voljo v dveh izdajah - Home (za domače uporabnike) in Professional (za poslovno uporabo). Windows XP Home nima nekaterih orodij, ki so vključeni v Windows XP Professional; vseeno pa tudi Windows XP Home prinaša dobrodošlo večjo stabilnost sistema, saj temeljita obe izdaji na Windows 2000 tehnologiji.
Več informacij o tem težko pričakovanem novem operacijskem sistemu si lahko preberete tudi na uradni strani Microsoft Windows XP, ki je bila pred kratkim tudi temeljito prenovljena, tako da vsebuje več informacij.

7 komentarjev