»

Nova različica podatkovne baze PostgreSQL 9.5 prinaša obilico novosti

Slo-Tech - V čertrek je izšla nova različica strežnika za upravljanje s podatkovnimi bazami PostgreSQL, ki prinaša kar nekaj zanimivih novosti.

Dlje časa pogrešana funkcija v PostgreSQL je bil "UPSERT" (skrajšano za "INSERT, ON CONFLICT UPDATE"), ki omogoča, da aplikacija z istim SQL stavkom obravnava nove in obstoječe zapise. To precej poenostavi logiko same aplikacije, saj je preverjanje konfliktne situacije izvedeno v podatkovni bazi, tako da se zagotovi atomičnost spremembe. Uporabniki MySQL to poznajo kot INSERT ON DUPLICATE KEY UPDATE.

Z različico 9.5 je podpora za JSON nadgrajena, da je sedaj možno podatke v JSONB poljih spreminjati s funkcijami v podatkovni bazi - dodajati, nastaviti in brisati elemente znotraj JSON objektov, tako da ni več potrebno JSON objekta spreminjati v zunanji aplikaciji. Dobrodošla je tudi funkcija json_pretty, ki JSON objekt izpiše na bolj čitljiv način.

Pomembna novost je možnost kontrole dostopa do podatkov na nivoju vrstic in stolpcev (t.i. row level...

57 komentarjev

Izšla različica podatkovne baze PostgreSQL 9.1

Slo-Tech - Izšla je nova različica odprtokodne podatkovne baze PostgreSQL, v kateri je kar nekaj pomembnih novosti, ki bodo sistemskim administratorjem zagotavljale mirnejši spanec. Pretočna replikacija je nadgrajena s podporo za sinhrono replikacijo, ki bo zagotovila obstoječo rezervno kopijo v replicirani bazi, nova je tudi podpora za tabele brez beleženja, kar operacije precej pospeši, vendar pa ne zagotavlja, da bodo podatki preživeli morebitno sesutje strežnika. Novost je tudi podpora za SELinux.

Z vidika neuradnih razširitev se je spremenil način nalaganja razširitev - za to je zdaj na voljo nov ukaz in razdelan boljši sistem z več metapodatki in podporo za prenosljive razširitve ("schema relocatability"). Poleg spremenjenega načina nalaganja dodatkov je na voljo tudi PostgreSQL extension network, spletna zbirka razširitev (podobno kot PyPI za Python ali CPAN za Perl), s katerega lahko z odjemalcem enostavno naložite razširitve, v kolikor ni uradnega paketa za vaš operacijski sistem.

...

2 komentarja

Google iz prve roke -- Spletne urice

Kiberpipa - Žiga Mahkovec je eden od peščice slovencev zaposlenih na Googlu (in edini na Googlovi centrali v Kaliforniji). Povedal bo zgodbo o tem, kako je pred dvema letoma pristal v Googleplexu in zakaj je še vedno tam; kako je poskrbljeno za zaposlene in kakšna je Googlova kultura. Predstavil bo prednosti in slabosti življenja v Silicijevi dolini.

Žiga se bo dotaknil tudi tehničnih tem. Ali je razoj programske opreme v Googlu bistveno drugačen kot drugod? Predstavil bo nekaj zanimivih razvojnih projektov in kako Google vzpodbuja inovacije. In nenazadnje, kako se pridružiti podjetju in okrepiti slovenski tim.

Zaradi prenove v Kiberpipi bodo tokrat Spletne urice izjemoma v ponedeljek 4. januarja ob 18.00 na Fakulteti za računalništvo in informatiko, predavalnica P3!

14 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Kiberpipa - Zamudniki in tisti, ki bi se še v zadnjem trenutku želeli udeležiti Kiberpipine delavnice spajkanja, ki bo potekala v tem tednu, imate še zadnjo priložnost. Našlo se bo še kakšno mesto, zato pohitite s prijavo in poiščite vse ostale informacije...

Letos mineva 135 let od kar se je uveljavil razpored tipk QWERTY. V šolah, kjer svoje učence/dijake/študente učijo umetelnosti tipkanja, poudarjajo, da je to idealen razpored znakov, ki omogoča najhitrejše desetprstno slepo tipkanje. Kolikokrat ste vpisovali svoje kompleksno geslo, kot priporočajo strokovnjaki za informacijsko varnost in ste se pri tem motili in se jezili sami nad seboj. Ali ste upravičeni do te (samo)graje ali pa bi lahko tipke na vaši tipkovnici namestili bolj pregledno / funkcionalno / ergonomsko? Edvard Šilc bo v torek ob 19h na Pipinem odprtem terminu predstavil omenjeno temo.

Na sredinih Spletnih uricah bo Primož Bratanič govoril o skalabilnosti spletnih aplikacij. Hitro razvijajoče aplikacije, ki so osrednja...

3 komentarji

FreeBSD 7.0 hitrejši od Linux-a v SMP

Slashdot - Novi FreeBSD 7.0 ima izboljšano podporo za SMP, kar naj bi v praksi pomenilo, da je po benchmark testih 15% hitrejši od zadnjega Linux kernel-a na 8 procesorjih, pri poganjanju PostgreSQL in MySQL. Čeprav benchmark testi niso točen pokazatelj dejanske hitrosti, lahko vseeno predpostavimo, da bo FreeBSD ponovno postal resen tekmec v boju za mesto hitrostnega prvaka. Pripadniki Linux tabora pa LWN pravijo, da ima zadnji kernel vklopljen Completely Fair Scheduler namesto Deadline Scheduler, kar naj bi negativno delovalo na hitrost Linux kernela.



Vir

5 komentarjev

Spletni komunikacijski svetovalec

Siemens - Da nadležna opravila kaj hitro prispevajo k inovativnim rešitvam, je na svoji koži izkusil Siemensov programer. Kot zaprisežen računalničar je hitro izgubil živce nad nenehnimi vprašanji sosedov in prijateljev, ki so od njega želeli nasvete, kako omrežiti (ožičiti) svoj dom. Nastala je spletna aplikacija, imenovana Siemens Home Planner, ki uporabniku poskuša kar najbolj poenostaviti izbiro komunikacijske opreme, glede na njegove komunikacijske povezave, želje in potrebe ter samo shemo prostorov. Gre torej za nekakšnega spletnega komunikacijskega svetovalca, ki svoje delo opravlja presenetljivo dobro. Spletni aplikaciji lahko štejemo v prid njeno preglednost, enostavnost uporabe in, da, precejšnjo dovzetnost za reševanje še tako nemogočih želja. Seveda se nad rezulati ne gre zmrdovati - svetovalec kakopak predlaga zgolj Siemensovo opremo, a jo lahko brez težav nadomestimo z ekvivalentnimi rešitvami drugih proizvajalcev.

Siemensovo spletno aplikacijo zaženete s klikom na spodnjo...

19 komentarjev

Spletne urice: PostgreSQL in spletne aplikacije

Slo-Tech - V sredo, 4. januarja ob 19.30, vas vabimo v Kiberpipo na prve letošnje spletne urice, v katerih bo Primož Bratanič predaval o povezavi spletnih aplikacij in podatkovne baze PostgreSQL.

Z naraščajočo priljubljenostjo spletne strani se porajajo nove težave, med katerimi je navadno najbolj opazno počasnejše nalaganje same strani. Zato postane pomembno iz posameznih delov sistema izstisniti čimveč.

V starem letu smo se seznanili s tem, kako iz spletnega strežnika izcediti največ, v novem letu pa si bomo ogledali učinkovito uporabo podatkovne zbirke Postgresql v spletnih aplikacijah.

11 komentarjev

PostgreSQL 8.1

Slo-Tech - Vse ljubitelje PostgreSQLa je razveselila novica o izidu različice 8.1. Svež veter je prinesel preko 120 dodatkov in izboljšav, kot so vloge, IN/OUT parametri, izboljšano delovanje na večprocesorskih sistemih, vgrajen autovacuum, podpora do 2 terazlogov RAMa na 64-bitnih sistemih ter še mnogo drugega. Več o novostih najdete na njihovih spletnih straneh.

PostgreSQL 8.1 je na voljo v različnih paketih, lahko pa si postrežete z izvorno kodo.

4 komentarji

Spletne urice: Večuporabniška okolja na spletu

Slo-Tech - V sredo, 9. novembra ob 19:00, vas vabimo v Kiberpipo na šeste spletne urice. O večuporabniških okoljih na spletu bo predaval Boris Miljković - Krokar, Flash razvijalec iz podjetja Parsek.

Bolj natančno bo govora o
  • pojmu večuporabniške izkušnje v vsakdanjem življenju
  • spletu kot orodju za povezovanje uporabnikov
  • evoluciji spletnih aplikacij za povezovanje uporabnikov
  • virtualnih svetovih
  • transformaciji vseh aplikacij v večuporabniška orodja
Vabljeni!

4 komentarji

Spletne urice: Nasveti za pohitritev spletnega strežnika

Slo-Tech - Tretje spletne urice se bodo odvijale v Kiberpipi v sredo, 19. oktobra ob 19.00. Udeleženci bodo deležni nasvetov za pohitritev spletnega strežnika (podnaslov: hrčki na stereoidih). Predava Primož Bratanič, ki se s preobremenjenostjo hrčkov spopada že vrsto let:

Spletni strežnik Apache je v kombinaciji s programskim jezikom PHP in podatkovno bazo močno orodje. Osnovno namestitev lahko brez večjega truda izvede vsakdo. A ne bomo si ogledali, kako se spletni strežnik postavi, temveč načine, kako poskrbeti, da bo naša umetnina pod večjimi obremenitvami preživela tudi kak ogled več.

Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme. Cilj spletnih uric je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci. Vabljeni!

26 komentarjev

PostgreSQL 8.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica podatkovne baze PostgreSQL, ki nosi oznako 8.0. Prinaša obilico novosti: dolgo pričakovano podporo za operacijski sistem Windows, možnost uporabe "savepointov", ki omogočajo razveljavitev samo določenega dela transakcije, na področju varovanja pred izgubo podatkov je na voljo "point-in-time recovery", za razdelitev podatkovne baze na več diskov pa podpora za podatkovne prostore. Prav tako je povečana zmogljivost ob visokih obremenitvah; precejšen del aplikacij pa je tudi poslovenjen.

Več informacij je na voljo na postgresql.org in na pg-si.com.

PS. zaradi nadgradnje bo Slo-Tech v noči iz sobote na nedeljo občasno nedosegljiv.

13 komentarjev

Intervjuji z razvijalci odprtih baz podatkov

več strani -

V preteklih dneh so se na različnih koncih spleta pojavili trije zanimivi intervjuji s predstavniki skupin, ki razvijajo podatkovne baze na osnovi odprte kode.

IDG News Service se je v mestu San Jose v Kaliforniji na prvi prireditvi za uporabnike MySQL pogovarjal z Martenom Mickosom, vodečim pri MySQL. Intervju govori o možnostih uporabe MySQL-a v poslovnem svetu, o konkurenci in o lepih možnostih severnega dela sveta, da postane zibelka razvoja odprtokodnih programskih rešitev.

PostgreSQL je med odprtimi podatkovnimi zbirkami gotovo največji konkurent MySQL, po nekaterih raziskavah pa postaja celo bolj priljubljen. Na straneh OSNews se je znašel intervju s petimi člani posadke PostgreSQL.

Tretji intervju so opravili na MozillaZine, kjer so govorili s predstavnico projekta Firebird, ki se ukvarja z razvojem še ene zbirke podatkov. Ann Harrison, vodja projekta, je spregovorila o bazi podatkov Firebird nasploh in predvsem o stališču vodstva do novega imena brskalnika Phoenix.Klik!

0 komentarjev