»

IBM nagrajuje prebežnike s Suna

Information Week - IBM se je odločil izkoristiti trenutne nejasnosti, ki se glede Sunove prihodnosti po Oraclovem prevzemu kopičijo, tako da so podvojili nagrade, ki jih prejmejo dezerterji. Tako bodo odslej podjetja v sklopu programa Power Rewards migration za vsak Sunov strežnik (Sparc, UltraSparc, Sparc 64) ali Fujitsujev sistem, ki teče na čipih Sparc, in ga bodo zamenjali za IBM-ovega, prejeli 8000 dolarjev na procesor. Tako bo na primer podjetje za en sam osemprocesorski strežnik Sparc bogatejše za 64.000 dolarjev. Ta denar seveda lahko porabijo zgolj za IBM-ove programe in storitve. Program se očitno kar izplača, saj je IBM s temi limanicami v prvem letošnjem četrtletju pritegnil 1640 uporabnikov.

6 komentarjev

IBM splovil najhitrejši procesor na svetu

Slashdot - IBM je v torek začel v svet pošiljati novo serijo visoko zmogljivih računalnikov, ki so zasnovani okrog njihovega najnovejšega Power6 procesorja. Procesor sam zmore opraviti do kar 5 miljard operacij v sekundi.

IBM-ov CTO Bernard Meyerson pravi, da procesor opravi eno operacijo hitreje, kot porabi svetloba, da potuje od vrhnjega členka na dlani do prstne konice.

Seveda terja tolikšna hitrost tudi svoj davek. Power6 računalniki imajo zato posebno vodno hlajenje, ki veliko količino toplote, ki jo procesor ustvarja, lahko tudi učinkovito odvedejo.

Pojavlja pa se vprašanje, zakaj podobnega koraka ne storijo IBM-ovi tekmeci. Pri Intelu so povedali, da bi tudi oni lahko povečali frekvenco svojih procesorjev, a so se raje odločili, da rešijo zadeve drugače in prihranijo uporabnikom težave z veliko količino toplote, ki bi jo procesorji sicer proizvedli. IBM-ov pristop so primerjali z delavcem na blagajni, ki ga priganjamo, da vedno hitreje dela z blagajno, ob čemer se seveda pregreva,...

23 komentarjev

UltraSparc T1 aka Niagara: prvi rezultati

SUN - Ste že slišali za nov Sunov procesor Ultrasparc T1 s kodnim imenom Niagara? Zasnovan je bil z namenom bolj učinkovitega izkoristka spletno-strežniškega programja, saj je znano, da imajo pri tem običajni procesorji težave zaradi čakanja na podatke (latenca pomnilniškega sistema). Očitno so pri Sunu zadeli v črno, saj njihov nov čip pri poslih, za katere je bil narejen, pometa s konkurenco.

UltraSparc T1 ima 8 jeder, vsako ima 24 KB L1 predpomnilnika (16 KB za inštrukcije in 8 KB za podatke); za vseh 8 je na voljo 3 MB L2 predpomnilnika. Vsako od njih lahko naenkrat izvaja 4 programske niti, torej skupaj kar 32 na procesor. Jedra so razmeroma preprosta; zaradi tega in zaradi majhnega L1 predpomnilnika so tudi majhna in porabijo zelo malo energije. Vsak procesor ima za vsak slučaj tudi eno enoto za operacije s plavajočo vejico, ki je precej počasna, vendar pozor - procesor ni namenjen superračunalnikom in igranju igric, saj teče pri za današnja merila precej nizkih 1,2 GHz.

V...

24 komentarjev

Petaflopsu naproti

Slo-Tech - Do leta 2010 naj bi luč sveta ugledal najhitrejši superračunalnik, ki naj bi presegel zmogljivost petaflopsa. FLOPS je merilo za število opravljenih operacij z realnimi števili v sekundi (FLoating Operation Per Second), petaflops pa je kar 1015 teh operacij na sekundo. Za primerjavo povejmo, da današnji procesorji zmorejo okoli 1 GFlops (odvisno od vrste testa in prevajalnika).

Ta stvar zanima ameriško agencijo za obrambne raziskovalne projekte, superračunalnik bo pa sestavil nekdo izmed trojice Cray, IBM in Sun.

Ker se zmogljivost procesorjev v naslednjih nekaj letih zagotovo ne bo tako povečala, je potrebno ubrati drugačne pristope, in sicer paralelne. Pri teh hitro postane ozko grlo komunikacija med posameznimi procesorji in s pomnilniškimi sistemi. Cray bo zato naredil hibridno kombinacijo z namenskimi (vektorskimi) procesorji za obdelavo realnih števil in namenskimi skalarnimi procesorji. Vsak bo imel v neposredni okolici dovolj pomnilnika za nemoteno delo.

Sun poskuša...

105 komentarjev

Koliko tranzistorjev potrebujem, da skuham jajce?

Ace's Hardware - Na Ace's Hardware so se pojavili zanimivi izračuni in podatki o energijski požrešnosti IBM-ovih in Intelovih procesorjev. Izračunali so zmanjšanje porabe pri vsakem od proizvajalcev pri prehodu na nove tehnologije in morda boste presenečeni, če vam povem, da so odstotki prihrambe oziroma manjše porabe energije kar tam okoli 45 %. Torej, koliko tranzistorejv bi potrebovali, če bi hoteli skuhati jajce? Nekaj milijard zagotovo.

2 komentarja

FX-51 že navijajo

več strani - Athloni-64 FX-51 so šele prišli dobro na prodajne police, a Japonci jih že veselo navijajo. Na VR Zone so tako objavili dosežek Katsumija z Japonske, ki je najmočnejšo različico FX-51, ki tovarniško tiktaka pri 2,2 GHz, uspel naviti na dobre tri gigahertze, seveda hlajeno s suhim ledom in pri močno zvišani napetosti 1, 739 V. SuperPI je na tem računalniku izračunal prvih milijon korakov v 29 sekundah. Klik!

Drugo navitje, na katerega je opozoril monster-x, so opravili na Ace's Hardware, kjer so dobili v mrcvarjenje taisti procesor. Bili so nekoliko manj zagnani ali srečni (kakor vam je ljubše), saj so ga navili na zgolj 2,8 GHz, so pa bili bolj pridni od Japoncev...

13 komentarjev

Konkurenca HyperThreadingu

X-Bit Labs - IBM in SUN Microsystems bojda razvijata procesorje, ki bodo sposobni izvajanja več programskih niti v enem jedru -- skratka gre za konkurenco Intelovemu HyperThreadingu.
  • IBM že ponuja svoj dvojedrni Power4 procesor, ki trenutno lahko simulatno procesira dve niti. Naslednje leto nameravajo pri IBM predstaviti njegovega naslednika, Power5, ki bo takisto dvojedrni, dasiravno bo lahko procesiral štiri simultane niti. Procesor bo grajen v 0.13-mikronski tehnologiji; tiktakal bo pri poldrugem gigahercu.
  • SUN trenutno razvija dvojedrni UltraSparc IV, ki bo zmogel obdelovati le eno nit. Leta 2005 bodo izdali še H različico svojih procesorskih sistemov. Zgrajen bo iz osmih prirejenih UltraSparc II, s čimer bo moč poganjati do 32 simultanih niti.
Dodatne informacije in izvirna novica.

7 komentarjev

Linux išče nafto

The Register - IBM gradi največji superračunalnik kar jih je kdaj bilo z LINUX operacijskim sistemom. Sestavljen bo iz kar 1024 IBM-ovih xSeries strežnkov povezanih paralelno. Naročnik je Shell, računalnik pa bo nameščen na Nizozemskem, kjer ga bodo uporabljali za raziskave tal kjer iščejo nafto. Računalnik naj bi bil postavljen že Januarja 2001. Klik!

5 komentarjev