»

Asus eee PC druge generacije

engadget - Na letošnjem CeBIT sejmu je Asus predstavil nov model priljubljenega eee PCja. Prisluhnili so največji želji potrošnikov in v nov model namestili večji ekran, z večjo resolucijo: 9" (oz. 8.9") velikost diagonale z resolucijo 1024x600. Poleg tega naj bi bil računalnik serijsko opremljen z 1GB rama, in od 8 do 12 GB SSD diska. Kljub večjemu zaslonu, so se zunanje mere le skromno povečale. Poganjal ga bo Xandros Linux OS, z možnostjo namestitve Windows OSa.

Ostale komponente naj bi bile več ali manj enake. Predvidena cena za novi model, ki naj bi izšel še letos, je 100€ več kot za 7" model, torej 399€.

Na engadget.com si je mogoče ogledati nekaj fotografij.

50 komentarjev

Procesor z milijardo tranzistorjev?

Sillicon Strategies - Intel je včeraj uradno predstavil svoje zamisli o izdelavi procesorja, ki bo vseboval več kot milijardo tranzistorjev. Za zdaj še neimenovani procesor naj bi bil sestavljen iz štirih jeder Itaniumov II. Točnih načrtov o izdelavi Intel še ni razkril, pravijo pa, da bo procesor, izdelan v 65 nanometerski tehnologiji, nared do leta 2007. Megaprocesor™ naj bi vseboval od dvanajst do šestnajst megabajtov hitrega predpomnilnika. Vsak Itanium 2 ima približno 120 milijonov tranzisorjev in če k temu prištejemo še okrog 700 milijonov tranzistorjev potrebnih za predpomnilnik, število le-teh naraste krepko pred milijarde. Intel še pravi, da bo načrtovanje, izgradnja, razhroščevanje ter urejanje napajalnih standardov tega procesorja eden največjih izzivov procesorske tehnologije sploh. Bomo videli!

6 komentarjev

Hewlett-Packardov DVD/CD-RW

CDRLabs - Take rešitve so se mi vedno zdele najbolj fascinantne. Za ljudi, ki v računalniku nimajo dosti prostora, je bilo vedno prvo na vrsti kompenziranje, odločanje, selekcija. To se je pred časom že končalo, ko je Ricoh predstavil svoj kombinirani pogon CD/DVD/CDRW, s katerim je res zaoral ledino na področju. Ta pogon (MP9120A) sem tudi testiral, njega opis si boste lahko prebrali jutri, ko bo članek lektoriran do konca. Danes sem pa na CDRLabs zasledil test še ene kombinirane rešitve, tokrat od Hewlett-Packarda. Oglejte si jo na tem naslovu. Sedaj mi je pa kar žal, da nisem dobil tudi te enote na test...

1 komentar

Popolni računalnik po Microsoftovo

ZDNet - Naš dragi Micro$oft je danes na konferenci Windows-ova strojna oprema in načrtovanje predstavil svoje zamisli o "popolnem" računalniku za nove WindowsXP. Vsem proizvajalcem računalnikov je predstavil svoje standarde za pridobitev Windows XP nalepke. Da vam na kratko obnovim, kaj Microsoft priporoča. Očitno si računalnik predstavlja kot multimedijsko napravo. Želi si namreč, da računalnik podpira razne naprave, priklop TV-ja in VHS-a na računalnik, realnočasovno komunikacijo,... Želi tudi, da je računalnik cenovno dosegljiv množicam. Hoče vsaj 128MB RAM-a za tekoče delovanje WinXP, priporoča pa še dodatnih 32-64MB na grafični kartici. Zahteva zelo hiter zagon računalnika. Serijski FireWire. DirectX 8.0 podporo. Vsaj 40GB trdega diska. Podrobnosti najdete tukaj.
Gre za priporočila in ne zahteve! Najbolj šokantno pa je priporočilo izdelovalcem, naj končnim kupcem (nam) ne dovolijo dostopa do razširitvenih kartic! Kriminalno! Za zjokat! Preberite podrobnosti....

11 komentarjev

Microsoft Internet Explorer 6

Jaz - Pred dnevi je bila objavljena novica, da je beta izdaja Internet Explorerja 6 na voljo. Ja, hehe, samo kake pol ure, nato jo je Microsoft iz neznanih razlogov iz svojih strežnikov umaknil. Če pa gorite za beta previewom tega brskalnika, če res ne morete več živeti, če se vam življenje brez IE 6.0 beta zdi prazno in brezpredmetno, imate dve rešitvi: Pojdite na ta naslov in si ga vunpotegnite ali pa pojdite na zrak in pozabite na Microsoft . Priporočam drugo rešitev.

0 komentarjev

Nvidia tudi na mobilnem trgu

Nvidia - Kot je bilo napovedovano, je včeraj Nvidiia najavila svoj grafični čip namenjen prenosnim računalnikom, GeForce2 Go. Specifikacije so naslednje:
  • dva renderirna cevovoda s po dvema teksturirnima enotama,
  • DirectX 7/8 kompatibilnost,
  • AGP 4x in Fast Writes podpora,
  • T&L enota,
  • Twin View in Digital Vibrance Control podpora,
  • 32/64MB 128 bitnega SDR/DDR pomnilnik,
  • 143MHz jedro in 166MHz pomnilnik
Kot sami vidite, je čip v bistvu GeForce2 MX s počasnejšim jedrom, kar nikakor ne presenča. Cilj Nvidiie je bil spustiti porabo energije, kar jim je tudi uspelo. Čip bo pri polni obremenitvi porabil največ 2.8V, med normalnim delom pa le 1.09V. Edina skoraj spodobna konkurecna, ATIjev Rage Mobility 128 se s tem čipom seveda ne more niti primerjati, tako da v uspešnost ne gre dvomiti. Lep dokaz za to je Toshiba, ki je že najavila vgradnjo GeForcov2 Go v svoje cenejše prenosnike.

4 komentarji