»

Z davkom nad legalizacijo P2P

Slashdot - V Kanadi se je izpod peresa kanadskih glasbenikov pojavil predlog za uvedbo sistema, po katerem bi vsakemu uporabniku interneta zaračunali 5 kanadskih dolarjev za prenos glasbe z uporabo omrežij P2P (seveda v nekomericalne namene), posledično pa bi tovrstno početje postalo povsem legalno. S tem naj bi zadostili tako potrošnikom kot tudi glasbeni industriji. Sistem bi beležil, katero glasbo uporabniki prenašajo in bi torej tudi nagradil avtorje glede na popularnost, hkrati pa bi omogočal transparentnost in nadzor.

Zaradi samega razmerja med legalno in nelegalno prenešeno glasbo (v kanadskem primeru je samo 2% glasbe prenešeno legalno) bi tako končni zaslužki dosegli ali presegli raven, ki jo dosegajo danes, poleg tega pa bi legalne trgovine (iTunes, Amazon, itd.) prisilili v razvoj dodatnih storitev, ki bi potrošnikom prinašale nekaj več za njihov denar. Če namreč internetne glasbene prodajalne zagotavljajo varnost in kakovost, P2P omrežja pridobijo svojo privlačnost na...

45 komentarjev

Googlov iskalni niz pomagal obtožiti hekerja

News.com - News.com poroča, da so s pomočjo iskalnih nizov v Googlu obtožili Matthewa Shusterja, ki je brez dovoljenja dostopal do brezžičnega omrežja svojega bivšega podjetja.

Schuster je delal kot v oddelku za tehnično podporo za CWWIS, brezžično omrežje podjetja Alpha. Ko so ga maja 2003 odpustili in mu zamrznili dostop, je še naprej uporabljal CWWIS z uporabo prijavnih podatkov Alphinih strank. Ker pa je omrežje uporabljalo tudi MAC filtriranje, je kradel in uporabljal tudi MAC naslove uporabnikov, ki so se povezovali. Oktobra tistega leta se je pred njegovimi vrati pojavila policija, ki mu je zasegla računalnik. Obtožen je bil kršenja 1030. člena ameriškega zveznega zakonika, ki prepoveduje prijavljanje v brezžično omrežje in povzročanje škode. Schuster bo moral plačati globo v vrednosti $19.020 ter 15 mesecev preživeti v zaporu. Njegove pritožbe so bile zavrnjene.

Kar naredi ta primer poseben od ostalih je dejstvo, da so bili kot dokaz uporabljeni iskalni nizi, ki jih je Matthew...

14 komentarjev

Glasbena industrija toži LimeWire

CNet - Nekoliko opogumljeni zaradi 115 milijonskega plačila Kazaa-e, so Sony BMG, Virgin Records in Warner Bros, na okrožnem sodišču v New Yorku, vložili tožbo zoper LimeWire. Za vsako skladbo, ki se izmenjuje preko LimeWire P2P omrežja, zahtevajo 150.000 dolarjev.

Seveda so MPAA, RIAA in BSA našli tudi nove načine borbe. PPL - Product Placement je tržna poteza marketinških oddelkov, da promovirajo svoje izdelke v svetu filma, glasbe, iger in ostalih medijih. Recimo Nike, v prvem Terminatorju, ali BMW v James Bondih (zadnji spet promovira "pravi Bondovski avto": Aston Martin).

Enake metode so se spomnili tudi omenjene organizacije, ki se borijo proti izmenjavi datotek na internetu in piratiziranju. V zadnji Hollywoodski (ne)uspešnici Miami Vice, dobri fantje enačijo drogo in piratizirano programje.

11 komentarjev

Boginja zmage se je odločila za jabolko

vir: Reuters
Reuters - Tako se bodo iPod Nani od sedaj naprej lahko sporazumevali s športnimi copati omenjenega* proizvajalca. V določene modele športnih copat je namreč že vgrajen senzor. Z nakupom športnega paketa za 29 zelenecev se Nanu doda sprejemnik.



V kombinaciji obeh je tako možno nadzorovati več stvari: razdaljo, čas, hitrost in porabljene kalorije. Seveda so nadaljnje možnosti zelo široke: prenos podatkov na splet, primerjave, analize, tekmovanja...

Zraven si lahko omislite še ključavnico za fizično preprečitev odtujitve vašega iPoda.

* Nike je v grški mitologiji boginja zmage.

12 komentarjev

Digitalne pravice

več strani - Kot smo na Slo-techu že poročali, se trenutno v svetu glede pravic uporabnikov informacijske tehnologije oblikujeta dve smeri. Američani bi želeli snemanje medijskih vsebin preprečiti, Francozi pa razmišljajo celo o sprejemljivosti p2p prometa za osebno rabo. Podobno pot kot Francija je ubrala tudi Avstralija.

Po poročanju Inquirerja naj bi avstralski parlament sprejel zakon, ki bi dovoljeval snemanje televizijske zaščitene vsebine za lastno uporabo, prav tako pa prenos vsebine avdio nosilcev na drug nosilec. Kot pravi tiskovni predstavnik vlade, gre za iskanje ravnotežja med pravicami uporabnikov in zaščito lastnikov pravic. Zanimivo je tudi, da je predlog, da bi (kot recimo v naši človeku prijazni državi) uvedli davek na prazne nosilce in predvajalnike, propadel.

Športniki se zaradi davkov selijo v Monako. Se nam obetajo še selitve zaradi liberalnosti (zdrave pameti) vlad?

12 komentarjev

Glasbeni založniki kršijo pravice potrošnikov?

Reuters - Skoraj dolgočano je že omeniti, da so proti Sony BMG vložili novo obtožnico. A je tu še nov zaplet in nova imena. Warner music group je prejel sodni poziv s strani New Yorškega glavnega tožilca. Narava poziva še ni popolnoma jasna. Predvideva se, da naj bi se založniki zarotili in dogovorili za minimalne cene, ki bi jih zatevali od legalnih P2P strani. Steve Jobs je to že pred meseci nakazal, ko je glasbeni industriji očital, da je postala prepohlepna.

Pri tem morda ni zaman omeniti, da se ZDA in ostali svet ne strinjajo popolnoma glede P2P sharinga. Kanada je tako že ubrala drugačno pot in podobno naj bi si izbrala tudi Francija.

Še kratek dokaz "pomembnosti" iPoda.

13 komentarjev

Analogno - Hollywood sovraži, Kongres bo ukinil (TV)

Slo-Tech - Holivudski studiji so v okviru boja proti piratstvu podali nov predlog omejitev in prepovedi. Zadevo so poimenovali Digital Transition Content Security Act, omenjeni zakon pa naj bi zamašil t.i. "analogno luknjo". V primeru, da bo predlog zakona sprejet v predstavljeni obliki, bodo napravice, ki konvertirajo analogni signal v digitalnega kmalu prepovedane ali omejene. Tako naj bi bili digitalni snemalniki z analognim vhodom omejeni na snemanje do samo 90 minut (v primeru avtorsko zaščitene vsebine). V napravah pa bo morala biti minimalno podpora dvema zaščitama: VEIL - Video Encoded Invisible Light in CGMS-A - Copy Generation Management System Analogue.
Vir: C Net

Po drugi strani pa so v nižjem predstavniškem domu kongresa* v ponedeljek že sprejeli dopolnilni zakon, ki določa prehod ZDA na HD-TV s 17. februarjem 2009. Pri tem so zelo netipično ameriško odobrili 1,5 milijarde USD, s katerimi naj bi ljudem pomagali pri nakupu pretvornikov iz HD-TV v stari TV signal in s tem...

38 komentarjev

Trusted Computing na pohodu

Slashdot - Kot kaže, se anonimnosti zadnje čase slabo piše. Poleg sprejema direktive o obvezni hrambi prometnih podatkov namreč Slashdot poroča o TPM čipu, ki so ga poimenovali kar orwellowski čip.

Za kaj gre?

TPM, oziroma Trusted Platform Module je TC tehnologija, o kateri s(m)o že večkrat pisali. Gre za čip, ki bo vsak računalnik v katerega bo vgrajen, enolično identificiral. Poleg tega bo čip tudi preverjal katera programska oprema teče na računalniku in ali ji lahko zaupa (se pravi ali je ustrezno digitalno podpisana). Povedano drugače: če bo računalnik tekel v tim. TC načinu, potem bo čip poskrbel, da bodo gor tekle samo TC kompatibilne aplikacije. To pa bodo seveda aplikacije, ki ne bodo vsebovale virusov in bodo spoštovale avtorske pravice. Poleg tega bodo spletne strani v prihodnosti vsak računalnik s tem čipom lahko natančno identificirale, s tem pa bodo identificirale tudi njegovega uporabnika.

Na računalnikih s TPM čipom (poleg strojne opreme bo potrebna tudi ustrezna podpora...

245 komentarjev

P2P, Sony in demografska bomba

BBC - Še ena od P2P legend je prestopila na stran zakona. Sherman Networks, drugače bolj poznani kot lastniki P2P programa Kazaa, so se zavezali, da bodo svojemu programju dodali anti-piratsko zaščito. Bolje tuliti z volkovi, kot proti njim.

Navkljub vsem moram zadnjih tednov se je Sonyju uspele še malce bolj umazati. Bussines week je v svojem članku namreč sporočil, da je Sony BMG bil opozorjen s strani F- Secure glede nevarnosti rootkit zaščite, a ni uspel na tem področju narediti ničesar. Posledice poznamo, a glede na navedbe naslednjega odstavka novice, ki jo pravkar berete, je ponesrečen poizkus uvedbe zaščite BMG morda nekoliko bolj razumljiv.

Pred kratkim je bla zaključena letošnja anketa med evropskimi kupci glasbe, njeni rezultati pa napovedujejo skrb vzbujajoče stanje za glasbeno industrijo. Že nekaj let lahko mlajše generacije uporabnikov ilegalno, a brezplačno prenašajo poljubne medijske vsebine na svoje računalnike. Skoraj polovica mladih (do 24 let) ni več...

15 komentarjev