»

Nov članek: DVB-T pod Linuxom

Slo-Tech - Zaradi boljše izkoriščenosti radiofrekvenčnega spektra ter oddajanja kakovostnejše slike in zvoka, po svetu od leta 2006 potekajo prizadevanja za digitalno oddajanje TV signala.

Na digitalno oddajanje so letos uspešno prešli v ZDA, EU naj bi na digitalno oddajanje preklopila do konca leta 2010, celotna Evropa pa najkasneje do leta 2015. V Sloveniji pa naj bi na digitalno oddajanje dokončno prešli do konca prihodnjega leta.

Digitalna televizija ali DVB (ang. Digital Video Broadcasting) je torej pred vrati, zato smo si v tokratnem članku ogledali kako je s sprejemom prizemnega DVB-T signala oz. gledanjem digitalne TV na domačem računalniku pod Linuxom.

Na branje!

39 komentarjev

TV prihodnosti: Prisiljeni v gledanje reklam?

Hartware.net - V Philipsovem razvojnem oddelku so si zamislili točno to, kar najbolj sovražimo: obvezno gledanje reklam! Med predvajanjem reklam ne bo možno menjavati televizijskih programov in pri posnetkih ne bo možno reklam previjati naprej. Patent temelji na obstoječi tehnologiji: MHP - Multimedia Home Platform. K sreči to velja le za digitalno televizijo. Bodo tako v ZDA nemara že čez 3 leta v obvezno gledanje reklam prisiljeni?

Seveda se na ta način lahko predvaja materiale po internetu že sedaj. Morda bo ABC/Disneyeva "zastonj" ponudba na internetu le nekoliko manj mamljiva ... Še ameriška prijava patenta v celoti.

55 komentarjev

Hollywood v korak s časom: filmi na internetu

Slo-Tech - Vsi dobro vemo, kako konzervativno se obnašajo združenja MPAA, RIAA ter ostale korporacije, ob omembi novodobnega izuma internet. Le-ta, v povezavi s širokopasovnimi povezavami, je idealen za konzumacijo večpredstavnih vsebin. Vendar so naši preljubi konzervativci z vsemi močmi zatirali nov trend, tako, da je gledanje filmov in poslušanje glasbe večinoma v domeni piratov.

Pionir na tem področju je servis iTunes, ki nam omogoča legalen nakup in prenos glasbe, videospotov ter nekaterih nadaljevank. Trend je nadaljeval Google in še nekateri drugi.

Vendar za ogled filmov, smo bili prisiljeni ostati pirati. A kakor kaže, se je končno uklonil tudi Hollywood.

Z današnjim dnem bodo nekateri filmski studiji začeli z distribucijo filmov preko interneta. Nakup in prenos bo na voljo dne izida dvdja. Vendar z nekaterimi posebnostmi. Studiji so mnenja, da večino zaslužka dobijo z ogledom v kinodvoranah ter s prodajo dvdjev. In ker nočejo ogroziti poslovnih uspeškov prodajalcev, bo cena...

44 komentarjev

Glasbeni založniki kršijo pravice potrošnikov?

Reuters - Skoraj dolgočano je že omeniti, da so proti Sony BMG vložili novo obtožnico. A je tu še nov zaplet in nova imena. Warner music group je prejel sodni poziv s strani New Yorškega glavnega tožilca. Narava poziva še ni popolnoma jasna. Predvideva se, da naj bi se založniki zarotili in dogovorili za minimalne cene, ki bi jih zatevali od legalnih P2P strani. Steve Jobs je to že pred meseci nakazal, ko je glasbeni industriji očital, da je postala prepohlepna.

Pri tem morda ni zaman omeniti, da se ZDA in ostali svet ne strinjajo popolnoma glede P2P sharinga. Kanada je tako že ubrala drugačno pot in podobno naj bi si izbrala tudi Francija.

Še kratek dokaz "pomembnosti" iPoda.

13 komentarjev

Analogno - Hollywood sovraži, Kongres bo ukinil (TV)

Slo-Tech - Holivudski studiji so v okviru boja proti piratstvu podali nov predlog omejitev in prepovedi. Zadevo so poimenovali Digital Transition Content Security Act, omenjeni zakon pa naj bi zamašil t.i. "analogno luknjo". V primeru, da bo predlog zakona sprejet v predstavljeni obliki, bodo napravice, ki konvertirajo analogni signal v digitalnega kmalu prepovedane ali omejene. Tako naj bi bili digitalni snemalniki z analognim vhodom omejeni na snemanje do samo 90 minut (v primeru avtorsko zaščitene vsebine). V napravah pa bo morala biti minimalno podpora dvema zaščitama: VEIL - Video Encoded Invisible Light in CGMS-A - Copy Generation Management System Analogue.
Vir: C Net

Po drugi strani pa so v nižjem predstavniškem domu kongresa* v ponedeljek že sprejeli dopolnilni zakon, ki določa prehod ZDA na HD-TV s 17. februarjem 2009. Pri tem so zelo netipično ameriško odobrili 1,5 milijarde USD, s katerimi naj bi ljudem pomagali pri nakupu pretvornikov iz HD-TV v stari TV signal in s tem...

38 komentarjev

Trusted Computing na pohodu

Slashdot - Kot kaže, se anonimnosti zadnje čase slabo piše. Poleg sprejema direktive o obvezni hrambi prometnih podatkov namreč Slashdot poroča o TPM čipu, ki so ga poimenovali kar orwellowski čip.

Za kaj gre?

TPM, oziroma Trusted Platform Module je TC tehnologija, o kateri s(m)o že večkrat pisali. Gre za čip, ki bo vsak računalnik v katerega bo vgrajen, enolično identificiral. Poleg tega bo čip tudi preverjal katera programska oprema teče na računalniku in ali ji lahko zaupa (se pravi ali je ustrezno digitalno podpisana). Povedano drugače: če bo računalnik tekel v tim. TC načinu, potem bo čip poskrbel, da bodo gor tekle samo TC kompatibilne aplikacije. To pa bodo seveda aplikacije, ki ne bodo vsebovale virusov in bodo spoštovale avtorske pravice. Poleg tega bodo spletne strani v prihodnosti vsak računalnik s tem čipom lahko natančno identificirale, s tem pa bodo identificirale tudi njegovega uporabnika.

Na računalnikih s TPM čipom (poleg strojne opreme bo potrebna tudi ustrezna podpora...

245 komentarjev

Na Japonskem samo še digitalna televizija?

Slashdot - Po poročanju Slashdota naj bi predvidoma do leta 2011 na Japonskem popolnoma prešli z navadne analogne tehnike oddajanja signala na digitalno. Kljub temu da je zaenkrat digitalni signal na voljo le ob večjih mestih Tokia, Nagoye in Osake, japonska vlada načrtuje, da bo signal na voljo vsem državljanom do leta 2006. Popoln prehod pa naj bi se po predvidevanjih zgodil do leta 2011.

Sicer je vse skupaj zelo lepo, vendar se tukaj pojavi problem, da manjše televizijske hiše ne bodo mogle oddajati digitalnega signala, ker je potrebna oprema zelo draga. In ne samo oprema za oddajanje, tudi oprema za sprejemanje je zelo draga. Po zadnji raziskavi ene izmed večjih japonskih agencij je povprečen kupec za nadgradnjo pripravljen plačati samo 1.200 dolarjev. In samo 40 odstotkov ljudi ve, kaj sploh je digitalna televizija. Klik!

5 komentarjev