»

Umrl Dennis Ritchie, avtor C-ja in UNIX-a

computerhistory.org - Minuli vikend nas je v 71. letu starosti zapustil Dennis MacAlistair Ritchie (aka dmr), svetovno znan programer in informatik, avtor programskega jezika C ter soavtor operacijskega sistema UNIX, skupaj s Kenom Thompsonom. Večina vas ga verjetno pozna kot avtorja knjige "The C Programming Language", ki jo je spisal skupaj z Brianom Kerninghamom ("K&R C").

Večino svojega dela je opravil kot znanstvenik v raziskovalnem centru Bell Labs (takrat v lasti AT&T, danes pod koncernom Alcatel-Lucent)...

58 komentarjev

Vista ne bo pokazala svoje lepše plati (Aero) piratom

Aero

CNet - Težko pričakovani operacijski sistem Microsoft Vista bo med drugim ponujal novi grafični (uporabniški) vmesnik Aero. Z dvema omejitvama. Ne bo dostopen tistim, ki bodo uporabljali nelegalno kopijo Viste, in tistim s podhranjenimi računalniki.



Novica ne preseneča. Microsoft že nekaj časa testira Windows Genuine Advantage program, s katerim poizkuša ugotoviti, ali ste za operacijski sistem dejansko odšteli denarce, ali pa je na vaša diskovna polja padel spotoma, z drugimi multimedijskimi vsebinami, vse v okviru enotne internetne tarife (EIT). Microsoft je namreč kot ključ rasti prodaje identificiral zatiranje piratstva, saj so Windowsi nameščeni na več kot 90...

133 komentarjev

Vista ne bo podpirala starih DVD pogonov

The inquirer - Preden poklikate svojo najljubšo trgovino z računalniško opremo, naj vas pomirim. Beseda starejši se nanaša na DVD pogone, ki so bili izdelani pred več kot šestimi leti.

Kot poroča Inquirer, je Microsoft oznanil, da prihajajoči operacijski sistem Vista ne po podpiral DVD pogonov, izdelanih pred letom 2000. Po besedah razvijalcev pri Microsoftu, naj bi bil razlog v regijski zaščiti, ki nima ustrezne programske podpore ali pa je ta slabo napisana. Kot pravijo uradni viri, odločitev naj ne bi imela za uporabnike večjih posledic, saj je povprečna starost enot okoli tri leta, kasneje pa pride do tehnične zastarelosti ali okvar.

Tokrat se z njihovo odločitvijo strinjam...

86 komentarjev

Grafični pogon v Windows Vista ne bo sestavni del jedra

OSNews - Na OSnews poročajo, da jim je Microsoftov infrastrukturni arhitekt Giovanni Marchetti prišepnil, da jedro prhajajočega operacijskega sistema Windows Vista ne bo vsebovalo grafičnega pogona s kodnim imenom Avalon, ali pač. Slednji bo gnan ločeno, izven jedra. Pravi, da so se za to potezo odločili, ker naj bi pri prejšnjih različicah oken grafični strežnik večkrat poskrbel za sesutje sistema. Tako gonilniki ne bodo več šarili po jedru, kar jim bo onemogočilo zrušitev celotnega sistema. Ta poteza bo tako Windows približala operacijskim sistemom Unix, ki imajo grafični strežnik ločen že od vsega začetka.

Uporabniki smo lahko le veseli, saj bo tako možno spisati tudi kak konkurenčni grafični vmesnik, kot jih poznamo že pri Linuxu.

78 komentarjev

Microsoft Windows Desktop Search

iTNews - Programski gigant Microsoft je izdal Windows Desktop Search, namenjen poslovnim uporabnikom. Gre za napredno aplikacijo za iskanje podatkov, kar v osnovi že podpira sam operacijski sistem, a žal na zelo nizki ravni. Kriterije iskanja in iskalne filtre je možno zelo natančno prilagajati, program podpira 15 jezikov, najbolj pomembno pa je predvsem napredno iskanje po lokalnem omrežju, elektronski pošti in drugih področjih sistema, ne le po trdem disku. Nova programska oprema vsebuje del tehnologij, ki jih bomo videli tudi v operacijskem sistemu Windows Vista.

Program lahko brezplačno prenesete z uradne strani, vendar je zaenkrat na voljo samo v poslovni različici.

29 komentarjev

Brezplačen Windows z reklamami?

Google News - Kot smo že poročali, se Microsoft intenzivno pripravlja na splavitev storitev Live. Michael Gartenberg iz raziskovalnega centra JupiterResearch pravi, da v Redmondu razmišljajo o izdaji brezplačnih različic orodij Works in Money, govori pa se celo o brezplačni različici Oken, vendar Microsoft tega zaenkrat še ni potrdil.

Glede na statistike (v povprečju prinese Windows Microsoftu le 9 dolarjev dobička na uporabnika letno) naj bi bilo dosti bolj učinkovito operacijski sistem ponujati zastonj, vanj pa vgraditi programsko opremo za prikazovanje oglasov, kar je v zadnjem času zelo popularno in nenazadnje tudi dobičkonosno (spomnimo se Googla). Zaenkrat so vse skupaj zgolj špekulacije, odgovore pa bo, kot vedno, prinesel čas.

52 komentarjev

Tweakanje Windows sistema

Slo-Tech - Fantje na Tom's Hardware so spisali obsežen članek, ki vam bo pomagal iztisniti kar največ iz vašega operacijskega sistema Windows.

Članek je sicer prvotno mišljen za Windows XP, toda določeni nasveti se zlahka uporabijo tudi na ostalih verzijah. Opisali so, kako zamenjati mnogo stvari, npr. grafični vmesnik, integrirane programe (Windows Explorer, Task Manager, Clipboard,...), poiskali pa so tudi brezplačne alternative zbirki Office, Internet Explorerju, Outlooku ter Windows Media Player-ju.

Članek je namenjen povprečnim uporabnikom, ki sami ne znajo poiskati boljših rešitev za integrirano programje ter želijo hitrejši in boljši sistem, branje pa ni prepovedano tudi bolj izkušenim uporabnikom. Priporočamo.

16 komentarjev

Razprodaja

Guru 3D - V12 Engine je ime grafičnemu pogonu, ki poganja Tribes 2. In je naprodaj. Za smešno nizko ceno. Dynamix's, lastniki in ustvarjalci pogona, so propadli. Zato tudi prodajajo svoj grafični pogon. Za koliko? Za pičlih $100! To je enkratna priložnost za vse delam-igre-sam mojstre, da odkupite več kot soliden grafični pogon in naredite svojo uspešnico (zgledujte se po naših južnih sosedih, ki so naredili Serious Sama!). Spodaj: kako izgleda V12 Engine na mojem računalniku (screenshot morate povečati do maksimima, drugače zgleda grda voxel grafika.)

5 komentarjev