»

Sobotni programerski zalogaji

Sobotni-programerski-zalogaji

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Kaj: Uro in pol dolga programerska delavnica, ravno prav velik zalogaj, za katerega je zaželeno, da ste že kdaj uporabili računalnik ter, da vas programiranje z-a-n-i-m-a. Predznanje programiranja pa ni pogoj za udeležbo, ker verjamemo, da se ga lahko nauči vsak – samo začeti mora. Vsako srečanje bo strlo nov programerski oreh… ali dva… ali tri… ali štiri… In tako bomo skozi čas okrepili programerske mišice (tako v prstih kot v možganih). Sobotnih programerskih zalogajev se lahko udeležite enkrat ali večkrat. Vsebina se predvidoma ne bo ponavljala, ker si bomo vsakič pogledali nov izziv.

Za koga: Za zvedave navdušene bodoče znalke in znalce stare od 9 do 13 let.

Zaradi omejenega prostora so prijave obvezne. Sprejemamo jih preko spletne prijavnice do dneva dogodka: https://forms.gle/74RFZoLa4Z44f1Cr8

Kje: V prvem nadstropju Računalniškega muzeja.

Cena: Obisk programa je vštet v nakup muzejske vstopnice.

Vstopnice za obisk Računalniškega muzeja lahko kupite na muzejski blagajni ob...

7 komentarjev

Valentinovo v Računalniškem muzeju

Poziv k dogodku

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Ob pridušeni svetlobi, s pridihom romantične nostalgije, nam bodo na Valentinov večer, 14. 2. 2024, od 18. do 21. ure srca ritmično utripala v pixel grafiki ob retro igralnih izkušnjah.

To bo večer, ko vam bo dovoljeno, da se zaljubite ❣️❣️❣️

…v iskrenost retro konzol in iger za DOS, o katerih ste slišali pripovedovati druge, ki ste jih igrali v mladosti, ali pa jih (še vedno na skrivaj) igra vaša boljša polovica.

Skozi večer pa bo potekal tudi poseben retro-igričarski turnir za unikatno Valentinovo zlato disketo. 🕹️📺

Pocrkljajte se z nepozabnim Valentinovim v Računalniškem muzeju. Zagotovite si vstopnice za dogodek v spletni predprodaji: https://fienta.com/valentinovo-v-muzeju

0 komentarjev

Berlinski muzej računalniških iger v prvem mesecu obiskalo 12.000 ljudi

Heise - Pred enim mesecem se je v Berlinu odprl muzej računalniških iger. V njem je na 520 kvadratnih metrih razstavljenih več kot 14.000 iger, 2300 kosov strojne opreme in 10.000 revij, ki pričajo o pol stoletja razvoja računalniških iger, s čimer gre za največji tovrstni muzej v Nemčiji. Veliko razstavljenih primerkov je še vedno delujočih, tako da si lahko obiskovalci svoje zarjavelo znanje starih iger preizkusijo na mnogo interaktivnih eksponatih.

Zaščitnik muzeja je Ralph H. Baer, ki je razvil prvo igralno konzolo za domačo uporabo Magnavox Odyssey. Seveda jo najdemo med eksponati.

Muzej računalniških iger je v Berlinu obstajal že od leta 1997, a so ga leta 2000 zaprli, ker je bil prostor za razstavo premajhen. Razstave...

3 komentarji

8 let Kiberpipe in otvoritev 9. sezone

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa v četrtek, 1.10.2009, ob 8. uri zvečer proslavlja 8 let svojega delovanja in vstop v 9. programsko sezono. Namesto novosti in predavanj s področja računalništva vas ta večer vljudno vabimo na večer v znamenju 8-bitnega druženja in zabave z računalniškimi navdušenci. Za glasbeno kuliso v slogu osmic bo poskrbel legendarni DJ Pero Fotar Čaka vas tudi posebno odprtokodno sladko presenečenje. Vljudno vabljeni in povabite tudi svoje prijatelje :)

6 komentarjev

Petdeset let integriranega vezja

CNet - V petek je v Mountain Viewu v Kaliforniji potekala rojstnodnevna zabava, kjer je Abrahama praznovalo integrirano vezje. Pred pol stoletja, leta 1959, so v slavnem podjetju Fairchild Semiconductor izdelali prvo planarno integrirano vezje. Dva izmed članov ekipe, ki je to dosegla, sta bila prisotna tudi v petek - gre za Jaya Lasta in Gordona Moora (ki ga poznamo po znamenitem Moorovem zakonu) - ter obujala spomine na tiste dne.

Moore in Last sta bila dva izmed osmerice, ki je zapustila podjetje Shockley Semiconductor. Sprva niso vedeli, kam bi, nato pa so srečali Shermana Fairchilda, ki je vodil Fairchild Camera and Instrument Corporation, in se mu pridružili ter kmalu odcepili v hčerinsko podjetje Fairchild Semiconductor, ki je postal Google tistega časa. Tekmovali so s časom in podjetjem Texas Instrument pri razvoju integriranega vezja, drugi del etape pa je bila dolga pravna bitka za patente. Klik!

3 komentarji

Kiberpipina ponudba

IBM 3390

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in spet vas vabimo v svoje prostore. Od danes dalje je na ogled Zgodovina trdih diskov v režiji Kiberpipinega računalniškega muzeja, v torek bo Urban Škudink na POT predstavil testiranje Django spletnih aplikacij, na SU pa bo Željko Filipin predstavil Watir, Ruby orodje za testiranje spletnih aplikacij. Še vedno velja, da lahko zamujena predavanja pogledate, ko jih objavimo v našem video arhivu, če pa v času predavanja samo nimate časa priti...

0 komentarjev

V prihajajočem tednu v Kiberpipi

Uniki

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V prihodnjem tednu Kiberpipa napoveduje:

- Torek, 9.12. ob 19:00 - Pipin odprti termin: Med 22 najbolj perspektivnih start-upov v Evropi izbran slovenski UNIKI
Mlado slovensko podjetje UNIKI je bilo izbrano med 22 finalistov, ki so se udeležili tedna tekmovanja in izobraževanja Seedcamp, skupnega projekta največjih evropskih skladov tveganega kapitala, s katerim želijo vzpodbuditi Evropska podjetja k razvoju inovativnih spletnih storitev in "poiskati naslednji Google". UNIKI je komisijo prepričal s svojimi inteligentnimi interaktivnimi mediji, ki temeljijo na računalniškem vidu in novem vmesniku med računalnikom in človekom, ki reagira na gibanje. Trenutno so usmerjeni v razvoj novih gibalnih interaktivnih medijev za javne prostore, kjer lahko z vsebino izložbe upravljate kar z gibi roke ali telesa. Več...



- Sreda, 10.12. ob 19:00 - Spletne...

1 komentar

Je vaša kartica brez lukenj?

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipin računalniški muzej letos odpira svoja vrata že 5. sezono - odprla se bo z začasno razstavo zbirke, ki jo je podaril IBMI - Inštitut za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Razstava bo obsegala nekaj edinstvenih eksponatov, ki so jih v 70-ih ter 80-ih letih uporabljali na inštitutu. Med drugim tudi luknjalec kartic IBM 29 in luknjalec-preverjalnik kartic IBM 129, s pomočjo katerih si bodo obiskovalci otvoritve lahko...

3 komentarji

Kiberpipa v osmo sezono 15. septembra

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa po poletnem odmoru v ponedeljek, 15. septembra 2008, odpira svoja vrata v osmo sezono! Odprta bo vsak delovni dan od 10. do 22. ure (naslov za tiste, ki še ne veste: Kersnikova 6, Ljubljana). Kiberpipin redni program dogodkov se bo pričel odvijati v oktobru. V tem času bo poleg prosto dostopnega interneta na ogled stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja, od 29.9. pa v Caffé Metropol nad Kiberpipo tudi začasna razstava nedavno podarjene opreme Inštituta za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete v Ljubljani. Če želite biti obveščeni o dogajanju, lahko Kiberpipo...

5 komentarjev

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja v novi sezoni

Slo-Tech - V petek, 10. novembra ob 20. uri vas vljudno vabimo na otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja na Kersnikovo 6 v Ljubljani.

Muzej se v sezoni 06/07 predstavlja s kar nekaj novostmi: na ogled bomo postavili razširjeno zbirko domačih računalnikov: poleg obstoječih eksponatov boste lahko občudovali še Atarija 800xl, legendarnega ZX81 angleške znamke Sinclair, naslednika C64 - Commodorja 128, enega prvih "pravih" IBM kompatibilnih prenosnih računalnikov Toshibo T1000 in druge.

Otvoritev nove sezone bo hkrati tudi otvoritev novega "GameBoy kotička", kjer bomo na ogled postavili najbolj popularno igralno konzolo s konca 80-ih let prejšnjega stoletja, ki jo boste seveda lahko tudi...

1 komentar

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

Slo-Tech - V petek, 16. 12. ob 19.00 ste vabljeni v Kiberpipo na predavanje, ki bo osvetlilo dogajanje v zvezi z računalniškem muzejem ter debato o računalniški zgodovini in težavnosti pri iskanju resničnih podatkov v zvezi z računalniki starejšega datuma. Ob 20:00 pa na uradno otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja.

Po krajši predstavitvi muzeja, muzejskih eksponatov, knjižnice in ogledu prostora se bomo zaklepetali ob pijači in prigrizkih. Vljudno vabljeni vsi nostalgiki, ljubitelji domačih računalnikov, igric in vsi ostali, ki ste si od nekdaj želeli vedeti, zakaj se je tipkovnica ZX Spectruma ljubkovalno imenovala "radirka".

33 komentarjev

Modifikacija miške

Overclockers Australia - Modifikatorji, ki imate doma Microsoftovega Intelli Explorerja si najverjetneje že od vekomaj želite, da bi rdečo LED diodo zamenjali z modro. Tisti, ki pa si lastite prozorno miško, pa ste si gotovo že od nekdaj želeli vgradnje LED diode, s katero bi na LAN partyjih povzročili nemalo navdušenja (če že nebi zmagali v Quaku 3 ali Unreal Tournamentu). Če ste si to že od nekdaj želeli, pa niste vedeli kako bi to storili, potem bo ta stran kar pravšnja za vas. Opisuje namreč, kako za ne preveč velik denar opraviti to na prvi pogled dokaj enostavno modifikacijo. Denarni vložek je minimalen in delo prav tako, rezultati pa so lahko marsikdaj prav...

4 komentarji

Muzej paketov

Slashdot - Ok, videli smo že muzeje starin, pa muzeje sodobne umetnosti, pa računalniške muzeje, pa še kakšne, ampak tale je pa definitivno najbolj obskuren muzej, kar sem jih kdaj videl.
Gre za muzej pokvarjenih TCP/IP paketov, ki so jih ljudje našli v najbolj odročnih in zatemnjenih kotičkih Mreže. Vse od takih, ki jim mankajo glave, do špijonskih in takih, ki jih je popačil zlovešč hardware. Spet drugi so po spletu prečudnih okoliščin pristali na napačnem koncu sveta, kjer bi bržkone dočakali svoj bridki konec, če jih ne bi nekdo opazil s TCPdumpom in jih rešil pred gotovo pogubo. Splača se prebrati tudi uvodno besedilo na vrhu njihove strani.
Svashta!

0 komentarjev

Dve zanimivi predavanji

Cyberpipe - Kiberpipa sicer še ni uradno odprta, zato pa se v njej že pripravlja nekaj zanimivih vsebin. V sredo in četrtek bosta potekali dve zelo zanimivi predavanji, ki bi utegnili zanimati tudi slo-techerje.
V sredo ob 20:00 bo predavanje Harv-a iz ASCII-ja. ASCII (Amsterdam Subversive Code for Information Interchange) je skupina, ki se ukvarja z mnogo kul stvarmi. Sestavljajo jo predvsem prekajeni hekerji (ne crackerji), obvladajo pa vse od Unixa do brezžičnega interneta in streaminga, izvajajo internetne akcije, reciklirajo star hardware in izobražujejo ljudi o pomembnostih šifriranja ter elektronske zasebnosti.
Drugo predavanje bo v četrtek ob 20:00, in sicer bolj tehnične narave. Predavala bo Vesna Manojlovic iz RIPE. RIPE je tista organizacija, ki v Evropi skrbi za dodeljevanje IP številk v Internetu, vzpodbuja bolj racionalno routanje in skrbi za RIPE database. Na predavanju bo moč izvedeti vse o pridobivanju IPv6 številk in še marsikaj o tem kako internet v resnici 'deluje'.
Obe...

0 komentarjev