»

Milijoni Salesforca za zmanjšanje plačnih razlik med programerji in programerkami

TechCrunch - Da ima tako opevana Silicijeva dolina glede enakopravne obravnave žensk ogromen problem, ni nič novega. Problem niso le plačne razlike, ampak (predvsem) seksizem. Zato najava Salesforca na dan enakovrednega plačila, da je investiral milijone v zmanjšanje plačnih razlik med spoloma, ni veliko presenečenje. Podobne ukrepe izvajajo, ali pa vsaj napovedujejo, tudi druga ugledna imena iz doline silicija.

Kaj kažejo številke

Preden pa navdušeno zaploskate Salesforcu, je potrebno v kontekst vzeti številke. Podjetje, ki sicer zaposluje 25 tisoč ljudi, je v zmanjšanje plačnih razlik res investiralo šest milijonov dolarjev. Ampak to je skupni znesek za obdobje zadnjih dveh let. Dodaten denar je dobila desetina zaposlenih v...

25 komentarjev

Piratstva v Sloveniji sicer malo manj, a BSA ni najbolj zadovoljna

Slo-Tech - BSA, ki zastopa največje založnike programske opreme in igra vlogo svetovnega policaja pri kontroli zakonite rabe programske opreme, ugotavlja, da se je stanje na področju programskega piratstva v letu 2013 v Sloveniji zelo malo izboljšalo.

Zmanjšuje se število prodajaln in servisov, ki strankam priporočijo ali celo omogočijo namestitev nelegalne programske opreme, ugotavljajo v študiji, ki so jo izvedli jeseni. Predlani je bilo takih 11 odstotkov, lani pa devet. Od teh je dobra polovica samo priporočila namestitev nelegalne programske opreme, preostali pa so bili to pripravljeni storiti za stranko.

Pri nadzoru poslovnih subjektov, ki ga BSA opravlja skupaj s tržnim inšpektoratom, so ugotovili, da ima 42...

41 komentarjev

Tržni inšpektorji o piratiziranju v 2010

Slo-Tech - Tržni inšpektorat RS je v svojem letnem poročilu za lani razgrnil podatke v zvezi z uporabo nelegalne programske opreme. Kot povedo možje (inšpektorja si ja vendar vsi predstavljamo z brki) s TIRS-a, vsako leto izvedejo dve akciji. V prvi se usmerijo na ciljne skupine (denimo arhitekti, projektna podjetja, časopisne, radijske in televizijske hiše), v drugi pa na tiste subjekte, za katere prejmejo prijavo ali pa jih izberejo naključno.

Tako so v letu 2010 opravili 179 inšpekcijskih pregledov in pregledali 742, oziroma 64 % vseh računalnikov, ki so bili v času nadzora najdeni pri preiskovancih. Na njih je bilo nameščenih 3744 programov, od katerih jih za 421 - ali 11,2% - uporabniki niso našli dokazila o zakoniti uporabi. Pri 92, ali dobri polovici pregledanih subjektov ,so tako našli vsaj en program, ki je bil nameščen nezakonito.

48-tim subjektom so izdali odločbo o odpravi kršitve, torej da program odstranijo ali plačajo licenčnino, 17 so jih opozorili, proti ostalim pa...

21 komentarjev

BSA še vedno domišljijsko vrednoti piratstvo

Slo-Tech - Organizacija BSA je ta teden objavila novo študijo o razširjenosti nelegalne programske opreme in njenem vplivu na gospodarstvo. Ocenjujejo, da bi z znižanjem deleža piratske programske opreme za 10 odstotkov v štirih letih gospodarstvo pridobilo dodatnih 142 milijard dolarjev, pol milijona novih delovnih mest in 32 milijard dolarjev davčnih prihodkov za države.

V EU bi dobili 61 tisoč novih delovnih mest, 43 milijard dolarjev v gospodarstvu in 13 milijard svežih davčnih evrov. Pri tem poudarjajo, da je 10-odstoten upad stopnje piratstva v dveh letih optimističen, a dosegljiv cilj. Rusiji je to uspelo v...

35 komentarjev

Domišljijska statistika BSA

Slo-Tech - Organizacija BSA (Business Software Alliance) vsako leto maja izda poročilo o stopnji piratstva programske opreme v svetu, v katerem tudi ovrednotijo oportunitetno izgubo proizvajalcev programske opreme zaradi nelegalnega kopiranja. Obsežno študijo BSA naroči pri podjetju IDC, ki ga poznamo po različnih tržnih raziskavah. Oceno stopnje piratstva IDC izračuna na podlagi četrtletnih podatkov o prodaji osebnih računalnikov, tržnih indikatorjev in prodaje programske opreme. Nadrobnejši pogled metodologije pa pokaže, da so številke za večino držav zelo domišljijske.

BSA je ocenila, da je v Južnoafriški republiki 35 odstotkov programske opreme nelegalne. Rezultat, ob katerem ne bi dvignili obrvi, če ne bi pristavili, da BSA sploh ni pogledala Južnoafriške republike. Ocena temelji na podatkih za druge države. Študijo so izvedli v 28 državah, med njimi Indiji, Pakistanu, Vietnamu, Poljski, Rusiji, Nemčiji, Italiji, na Kitajskem, Tajskem, Tajvanu in Madžarskem. Podatke iz teh držav so nato...

97 komentarjev

BSA izdala letno poročilo

Reuters - Prejšnji teden je organizacija BSA, ki preganja uporabnike nelegalne programske opreme, izdala svoje letno poročilo (PDF) o globalnem piratstvu. V njem ugotavljajo, da se je stopnja piratstva zvišala, saj naj bi bilo 41 odstotkov vse nameščene programske opreme nelicenčne. Leto prej je ta delež znašal le 38 odstotkov. Škodo, ki naj bi jo razvijalci imeli zaradi tega, ocenjujejo na 53 milijard dolarjev. Rasla pa je tudi prodaja programske opreme, ki se je okrepila za 14 odstotkov in v letu 2008 dosegla vrednost 88 milijard dolarjev, tako da jim posebej hudo že ni.

Stopnja piratstva naj bi bila najnižja v ZDA, kjer se vrti okrog 20 odstotkov, povsem drugače pa je naprimer na Kitajskem, kjer je kar 80-odstotna. Tudi Rusija ne blesti prav posebej, saj ima črne verzije programov 68 odstotkov računalnikov. Najslabše je v Gruziji, Bangladešu, Armeniji, Zimbabveju, Šri Lanki, Azerbajdžanu in Moldaviji (merjenje stopnje piratstva v državah, kjer niti fizična lastnina ni kaj posebej sveta...

127 komentarjev

Ne videonadzor, čiščenje smeti pomaga proti kriminalu

Slo-Tech - Po tem, ko je več raziskav pokazalo, da uvedba videonadzora na zmanjšanje kriminalitete vpliva le v manjšem obsegu, je testiranje "teorije razbitih stekel" pokazalo, da na zmanjšanje kriminala veliko bolj vpliva - čiščenje odpadkov.

Teorija razbitih oken, ki sta jo leta 1982 razvila James Wilson in George Kelling pravi, da ima vzdrževanje reda in čistoče za posledico manj vandalizma in asocialnega vedenja, temu pa sledi tudi nižja stopnja kriminala.

Raziskovalci iz ZDA so teorijo leta 2005 pričeli preverjati v mestu Lowell. Skupaj s policijo so identificirali 34 območij, kjer je vladala nadpovprečna stopnja kriminala. Na polovici teh območij so pričeli iz ulic čistiti smeti, popravljati razbite ulične svetilke ter preganjati postopače. Zavarovali so zapuščene stavbe, pričeli pogosteje preganjati manjše prekrške, ter razširili pomoč brezdomcem.

Rezultati poskusa so bili presenetljivi - iz omenjenih območij je število telefonskih klicev na policijo upadlo za 20 odstotkov. Analiza...

39 komentarjev

Enajsterica obsojena zaradi piratstva

CNet - Kitajsko sodišče v Šenženu je včeraj izreklo kazen enajsterici, ki jo je obtožnica bremenila kršitve avtorskih pravic in sodelovanja v razvejani verigi, ki je proizvajala in prodajala ponaredke Microsoftove programske opreme. Skupna preiskava FBI-ja in kitajskih organov pregona je trajala od leta 2005 do julija 2007, ko so aretirali 25 ljudi, podrli nekaj obratov za proizvodnjo ponaredkov in zasegli ponarejeno programsko opremo v vrednosti pol milijarde dolarjev. Ocenjujejo, da je kartel, ki je svoje izdelke prodajal v 36 državah po svetu, zaslužil dve milijardi dolarjev. S ponaredki, ki so bili tako dobri, da so pretentali celo kitajske carinike, saj so imeli holograme in certifikate avtentičnosti, so se usmerjali predvsem na tuje trge, ker se na Kitajskem tovrstni ponaredki prodajajo za prgišče dolarjev. Microsoft je pozdravil sodbo, s katero so enajsterico obsodili na zaporne kazni od poldrugega do šestih let in pol.

59 komentarjev

Je zmanjševanje emisij res uničujoče za gospodarsko rast?

Discovery News - Tudi vi verjamete razlagam ameriških politikov, ki kar naprej ponavljajo, da bi napori za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov močno ogrozili ameriško gospodarsko rast. Nenazadnje je bilo pred kratkim podobne trditve in sklepe slišati tudi v Evropski Uniji, kjer so v načrtu ukrepov za prilagajanje podnebnim spremembam zapisali, da takšna prizadevanja "ne smejo škodovati evropski težki industriji".



Univerza Yale je glede na to, da obstajajo številne okoljske politike in modeli, ki za iste časovnice predvidevajo različne rezultate, ustvarila interaktiven program, s katerim lahko vsak preveri, kakšne posledice bi imel premik k obnovljivim virom za ameriško ekonomijo ( See For Yourself How Greenhouse...

87 komentarjev

BSA obvešča

BSA - Ker zadnje čase dobivamo večje količine sporočil za javnost s strani BSAja, smo se najbolj zanimivo odločili objaviti:

SPOROČILO ZA JAVNOST ZA TAKOJŠNJO OBJAVO!

Z zmanjšanjem piratstva v Sloveniji do 1.100 novih delovnih mest in močne gospodarske rasti

Glede na raziskavo BSA ter IDC bi zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo številna nova delovna mesta, povečalo davčne prihodke in prineslo prednosti domačemu gospodarstvu

LJUBLJANA, 8.12.2005 Organizacija Business Software Alliance (BSA) sporoča, da bi v Sloveniji zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo 1.100 novih delovnih mest, gospodarska rast bi se povečala za 224 milijonov USD, davčni prihodki pa za 47 milijonov USD.

Neodvisna mednarodna raziskava, ki jo je izvedla analitska hiša International Data Corporation (IDC), kaže, da bi zmanjšanje domačega piratstva programske opreme pripomoglo tudi k izjemni rasti sektorja informacijskih tehnologij. IDC predvideva, da se...

98 komentarjev

BSA or should I say BS?

Ars Technica - Marsikomu je jasno, da proizvajalci programske opreme kdaj pa kdaj pretiravajo z ocenami o njihovih izgubah zaradi piratstva. Ljude, ki poganjajo drage programske pakete, niso nujno pripravljeni odšteti vsote, ki jo zahteva založnik - ampak PR stroj seveda teh stvari ne upošteva in tupi svoje. Ampak to, kar je pa ušpičila BSA, pa že meji na preverznost. Ocena, da so izgube narastle za 4 milijarde dolarjev, stoji na študiji ki jo je upravil IDC - temelji pa na statistiki, ki z realnostjo nima nobene zveze.

IDC računa povzročeno škodo takole:
To derive its piracy rate, IDC estimates the average amount of software that is installed on a PC per country, using data from surveys, interviews and other studies. That figure is then reduced by the known quantity of software sold per country-a calculation in which IDC specialises. The result: a (supposed) amount of piracy per country. Multiplying that figure by the revenue from legitimate sales thus yields the retail value of the...

19 komentarjev

MPAA, RIAA in sedaj še BSA!

CNet - Poleg glasbene in filmske industrije se je na P2P omrežja spravila še IT industrija. Bolj konkretno BSA.

Po njihovih besedah naj bi industrija programske opreme izgubila 29 milijard dolarjev zaradi P2P omrežij. Številka, ki je kar dvakrat večja kot je bila lani.

V članku, ki ga je objavil CNet, se najbolj pritozujejo nad Azijo, Afriko in Rusijo.

Izguba ali neustvarjeni dobiček? Razlika je, vsaj večini, več kot očitna. Vsekakor je pa vedno dobro, da se krivca poišče na sosedovem in ne na domačem dvorišču.

8 komentarjev

V ZDA izgubili pol milijona hi-tech delovnih mest

Slashdot - Rezultati študije, ki jo je opravilo in javnosti včeraj predstavilo podjetje AeA, kažejo, da so v ZDA v letu 2002 izgubili kar pol milijona delovnih mest na področju tehnologije, tako da jih sedaj ostaja zgolj šest milijonov.

Največji osip je bil na področju izdelovanja elektronskih vezij, kjer se je kadrovski sektor prepolovil. Prvič v sedmih letih se je tudi zgodilo, da se je število delovnih mest na področju programske opreme zmanjšalo, tokrat kar za 150.000. Podatki za letošnje leto so vzpodbudnejši in kažejo, da se izgubljanje delovnih mest zmanjšuje in upočasnjuje. Več o tem.

Svoje mnenje o tej tematiki lahko izrazite tudi v forumu v temi " Ekonomija. (Tehnologija ji diha za ovratnik).", kjer debata o izgubljanju delovnih mest poteka že dobra dva tedna.

8 komentarjev

Ko kupujete pri piratu, naj vas ne skrbi BSA ...

InternetNews -

... vaši osebni podatki so namreč pomembnejši. Sodeč po zanimivem članku na internetnews.com je znan spammer ter prodajalec nelegalne programske opreme za varnost na svoji strani poskrbel celo do te mere, da so se podakti o naročilih shranjevali v nezaščitenih besedilnih datotekah, s čimer so bili na/za vpogled na voljo praktično vsem.

Tovrstno piratstvo stranke lovi predvsem z žgečkljivimi ponudbami, ki pa neposredno ne dajejo vtisa pouličnega kriminala, torej ne prodajajo programja po ceni 5 dolarjev za zgoščenčka, temveč raje kar po manj sumljivih cenah, ki največkrat ustrezajo 50 % priporočene cene ter to opravičujejo z akcijami oz. posebnimi ponudbami. Najpogostejši indic, da gre za rožice ("rožica": Slo-Tech forumski izraz za nelegalno opremo oz. karkoli, kar je prepovedano s pravili, med kolegi znano kot warez) je pripis, da izdelki nimajo škatle ter se navodila nahajajo na CD-ju. Klik!

Abecedni seznam v družbi nezaželenih tvorb: ... bsa, bse ... ...

2 komentarja

Piratiziraš? Cvrl se boš v peklu!

Slashdot - BSA (Business Software Alliance) ima novega partnerja: glavnega svečenika Al Azahara v Kairu. New York Law Journal ima prispevek, ki razlaga novo 'sveto' zvezo med BSA in najvišjo versko oblastjo v Egiptu. Duhovniki so izdali fatvo (sveti razglas) proti piratstvu, ki pravi, da je to "najslabša oblika kraje in prepovedana od Islama."

Zdaj lahko samo še čakamo kdaj se bo BSA povezala z rimokatoliško cervkijo in na novi Papežev dekret...

12 komentarjev

Stopnja piratstva

Slo-Tech - Ta novica je tako dobro spisana, da si ne zasluži ničesar drugega kot kopiranje . OZZY je spisal:

"Po šestih letih konstantnega padanja, je v zadnjem letu piratstvo ponovno v porastu. Raziskava BSA pravi, da piratstvo še vedno predstavlja izzive za industrijo in globalno ekonomijo. V letu 2000 je stopnja piratizirane programske opreme znašala 37 odstotkov, kar je odstotek več kot leto poprej. Eden pomembnejših razlogov za rast piratstva je slabša ekonomska situacija, ki nekatera podjetja sili k uporabi cenejših piratskih programov, kljub tveganju v katerega se s tem zavestno spuščajo. Najvišjo stopnjo piratstva najdemo v vzhodni Evropi, kjer je le 37 odstotkov programske opreme legalne. Najslabše je v Rusiji in Ukrajini, kjer je stopnja piratstva najvišja v svetu in dosega skoraj 90 odstotkov vse programske opreme."

Thnx, OZZY

6 komentarjev