»

Kitajska zahteva pojasnila o vohunjenju CIE

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Kitajsko varnostno podjetje Qihoo 360 je objavilo rezultate raziskave, v kateri so po njihovih trditvah našli dokaze za vohunjenje ameriške Centralno obveščevalne agencije, ki naj bi trajalo najmanj enajst let. Preiskovalci so namreč med pregledovanjem najdene zlobne kode našli podobnosti z vohunskimi orodji, ki so bila razkrita na Wikileaksu pred tremi leti. Domnevnemu krivcu za njihovo objavo, menda užaljenemu programerju CIE Joshui Schulteju, v ZDA pravkar sodijo zaradi namernega razkritja podatkov, ki naj bi uničilo desetletja prizadevanj ameriških vohunov.

Po besedah Qihoojevih strokovnjakov naj bi CIO izdala tudi analiza datumov nastanka najdene programske kode; ti kažejo na to, da je storilec deloval med običajnim delovnim časom vzhodne obale ZDA. Pri svojem delu naj bi se osredotočil na vladne in znanstvene inštitucije, pa internetna, letalska in naftna podjetja. Američane naj bi zlasti zanimali podatki o letalskih potnikih v realnem času, med drugim tudi o kitajskih...

15 komentarjev

V Mozambiku obvezna registracija predplačniških mobilnih telefonov

Slo-Tech - Portugalsko govoreča afriška država Mozambik ima šest milijonov uporabnikov mobilnih telefonov, izmed katerih jih je mnogo predplačniških. Vlada je sprejela uredbo, da se morajo vsi njihovi uporabniki registrirati do 15. novembra, tako da po tem času ne bo več možno anonimno telefoniranje.

Povod za tako odločitev so bili septembrski izgredi v glavnem mestu Maputo zaradi naraščajočih cen osnovnih življenjskih potrebščin. Policija je takrat nad izgredniki uporabila tudi smrtonosno silo, tako da je pod streli iz policijskega orožja življenje izgubilo več kot ducat ljudi. Vlada je obljubila subvencioniranje kruha, zamenjavo kmetijskega ministra in prepoved anonimnega telefoniranja, da bi, tako neuradni viri, preprečila dogovarjanja o tovrstnih zborovanjih v prihodnosti. Uradni razlog za ukinitev anonimnosti je zaščita prebivalcev pred nigerijskimi prevarami in nadlegovanjem.

Izvedba registracije je podobna slovenskemu fiasku z nepremičninami. V celotnem Mozambiku je le 15 točk, kjer...

19 komentarjev

Apple - iPodi serijsko z virusom in proti njem

Slo-Tech - Apple Computers, Inc. je ob zadnji splavitvi iPodov, vmesne, 5.5 generacije ušlo nekaj okuženih iPodov na tržišče. Pobegli virus RavMonE.exe grize le v Windows okolju, kar zveste jabolčnike ne bo preveč motilo. Vsega skupaj naj bi bilo le 1% izdelkov in tem je namenjena Appleova stran z navodili in povezavami, ki omogočijo odstranitev nebodigatreba zalege. Glavni krivec naj bi bil v osnovi veliki tekmec: Microsoft, ker okna očitno ne tesnijo dovolj dobro....

4 komentarji

Kitajci cenzurirajo Wikipedijo

Slashdot - The Globe and Mail poroča o novih ukrepih, h katerim se je zatekla Kitajska pri cenzuri interneta. Tokrat so preprosto blokirali spletno enciklopedijo Wikipedijo, s čimer so Kitajce odrezali od enega največjih virov nepristranskih informacij. To je sicer že tretja blokada dostopa do te enciklopedije po prvih dveh v letu 2004 zaradi nepristranskih člankov o 'prepovedanih temah', kot so Tajvansko gibanje za neodvisnost, avtonomiji v pokrajini Tibet in študentski vstaji na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Zaradi vnovične blokade dostopa do informacij so kitajski intelektualci zelo zaskrbljeni, neki kitajski prostovoljec v projektu Wiki pa celo piše, da "je takšno dejanje podobno, kot če bi jim odrezali jezik in glas oz. jim zaprli oči". Mnogi poudarjajo, da je Wikipedija prvovrsten vir informacij, tako da so sedaj znanstvenoraziskovalno delo, izobraževanje in javen dostop do informacij otežkočeni. Naj omenimo še, da to ni edini primer cenzure interneta na Kitajskem. V preteklem...

18 komentarjev

Mobilne novice

engadget - Na Consumer Electronic Showu, ki bo potekal od 6. do 8. januarja 2006, bo EPOS predstavil svoj sistem, s katerim je moč pisati na zaslone, ki niso občutljivi na dotik. To so dosegli z bazno postajo, ki je lahko vgrajena v sam mobilnik ali naknadno nameščena kot dodatek, ter pisalom, ki sporoča svojo pozicijo glede na bazo. Sistem si lahko podrobneje ogledate v flash predstavitvi.

Pri Dualcore Technologies so najavili, da jim je kot prvim uspelo združiti PC, ki deluje na Oknih XP, in pametni telefon. Hibrid so poimenovali cPC, njegove baterije naj bi bile sposobne zdržati 8 ur tudi ob uporabi več aplikacij hkrati. Tehnični podatki in ostalo vas čaka tu.

Če nikakor ne morete zdržati brez vašega Gmaila, lahko sedaj dostopate do njega tudi preko mobilnega telefona, stvar se čisto nič presenetljivo imenuje Gmail mobile.

Za vse bolj aktivne je razveseljiva novica, da sta Casio in LG na tržišče poslala mobilna telefona, sicer enojajčna dvojčka, ki sta odporna na vodo. Glede...

8 komentarjev

Kitajska zahteva registracijo mobilnikov

MSNBC - MSNBC ter MMC rtvslo poročata, da bo Kitajska zahtevala registracijo vseh uporabnikov mobilnih telefonov. Uporabniki predplačniških mobilnih storitev, katerih je po pisanju virov na Kitajskem okoli 200 milijonov, se bodo tako morali registrirati pri svojem mobilnem operaterju. V kolikor posameznik tega ne bo storil, bo prišlo do blokade njegove telefonske številke.

Zakon, ki zahteva registracijo mobilnih uporabnikov, naj bi po besedah ministra za informacijsko tehnologijo prispeval k zmanjšanju števila telefonskih goljufij ter nezakonitega brezplačnega pošiljanja SMS sporočil.

Postavlja se vprašanje, ali je zgornja utemeljitev potrebe po registraciji uporabnikov mobilnih telefonov resničen odraz zakonodajalčevega namena, ali pa je namen zakona lažji nadzor domnevnih nasprotnikov kitajskega političnega režima.

Dodajmo, da je v Italiji že danes potrebno ob nakupu predplačniškega mobilnega paketa predložiti osebni dokument. O morebitnih podobnostih in namenih, tudi v luči...

57 komentarjev

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Slashdot - Britanski National Radiological Protection Board (NRPB) je opravil poročilo rezultatov štirih študij o vplivu mobilnih telefonov na zdravje z naslovom Mobile Phones and Health. Po besedah Sira Williama Stewarta, vodje NRPB, štiri študije povzročajo precejšnjo zaskrbljenost.

Desetletna študija na Švedskem je namreč pokazala, da so uporabniki mobilnih telefonov bolj nagnjeni k nastanku nemalignih tumorjev v ušesih in možganih, nizozemska študija pa je pri uporabnikih mobilnih telefonov pokazala spremembe v kognitivni funkciji. Študija izvedena v Nemčiji je pokazala povečanje rakavih obolenj v okolici baznih postaj, raziskovalni projekt EU pa je pokazal, da elektromagnetno sevanje, kakršnega oddajajo mobilni telefoni, lahko povzroči poškodbe celic.

Študije sicer še niso dale dokončnega dokaza o dejanski škodljivosti mobilnih telefonov, vendar pa njihovi rezultati vzbujajo zaskrbljenost in terjajo nadaljnje raziskovanje tega področja. Stewart zato preventivno priporoča da naj bi...

33 komentarjev

Rusi razkrijejo novo generacijo vesoljskega plovila

Slashdot - V torek so Rusi predstavili vesoljsko plovilo, ki bi naj nadomestilo že skoraj nekoliko zastarelo kapsulo Sojuz. Govorice o plovilu, poimenovanem Kliper, so krožile že nekaj časa in zadnje poročilo iz Moskve je bilo najbolj podrobno do sedaj.

Energia Rocket and Space Corporation je gostovala ta dogodek v Korolojovu, predmestju Moskve. Bivši kozmonavt Valeriy Ryumin se je pohvalil, da je Kliper "plovilo prihodnosti" in da "niti Evropa, niti ZDA nimata ničesar podobnega". Na žalost pa ni vse tako rožnato, kot bi radi prikazali ruski predstavniki za javnost. Prvi preizkus plovila je načrtovan komaj za leta 2010 in bo potreboval veliko več sredstev kot jih trenutno daje ruska vlada. Ker je 13-tonski Kliper skoro dvakrat večji od Soyuza bo potreboval nove, močnejše, nosilne rakete. Te razvijajo v Ukrajini in slišijo na ime Zenit.

Kliper bi naj bil sposoben nositi šest ljudi in odnesti pol tone tovora do ISS. Tam bo lahko ostal priključen celo leto, kar je dvakrat toliko kot Sojuz. Se...

27 komentarjev

Zavežite oči mobilnim operaterjem

PC World - Letošnje poletje bo očitno moderno lokacijsko sledenje mobilnim uporabnikom. Če smo v preteklem letu veliko pisali o teoretičnem vidiku in sramežljivih tipanjih trga, se lahko že za letos nadejamo začetka vstopa na trg bolj resnih proizvajalcev. Seveda je ena od prvih stvari, na katere pomislimo: "Tega nočem!" Vendar je pogosto tako, da si takšnih stvari zaželi šef in ostane nam le malo možnosti, če si ne želimo iskati nove službe.

Da bi bilo uvajanje te tehnologije lažje, je Bell predstavil tehnologijo, ki bo v bližnji prihodnosti omogočila uporabniku, da izklopi takšno sledenje. Glede na opis bodo mobilni operaterji še vedno vedeli, kje se nahajate, a vsaj šef ne bo zvedel kam hodite v popoldanskem času.

4 komentarji