»

Napster prodan

Slo-Tech - Bralci z daljšim stažem se še spomnijo Napsterja, ki je na prelomu tisočletja temeljito pretresel glasbeno industrijo. Aplikacija, ki je prvikrat v zgodovini omogočila množično prenašanje glasbe na domače računalnike, je sicer po dveh letih delovanja leta 2001 ugasnil, a ideja je živela dalje. Iz nje so izšli eDonkey (in eMule), Kazaa, Limeware in številne druge storitve, ki so evolucijo končale v obliki torrentov. Napster pa je v drugačni obliki obstajal dalje. In je te dni preživel še eno večjo kupčijo. Napster je imel nazadnje 3 milijone uporabnikov in 90 milijonov licenciranih skladb.

Britansko podjetje MelodyVR ga je namreč odkupilo od podjetja RealNetworks za 70 milijonov dolarjev. Napster namreč bo ukinitvi leta 2001 ni izginil, temveč se je vrnil kot storitev za pretočne vsebine. Po stečaju je ostanek podjetja, v glavnem blagovno znamko in pravice, kupil Roxio in svoj Pressplay izdal kot Napster 2.0. Leta 2008 ga je kupil BestBuy, leta 2011 pa so ga združili z Rhapsody....

16 komentarjev

Prodaja CD-jev upada, digitalni albumi popularnejši

Ars Technica - Tržni analitiki iz NPD Group ugotavljajo, da se je število kupcev glasbe lani zmanjšalo v primerjavi s preteklimi leti. V zadnjih treh letih se je število kupcev glasbe v katerikoli obliki, torej prek spleta ali zgoščenk, skrčilo za 24 milijonov. Glavni krivec za zmanjšanje je slaba prodaja CD-jev, ki so vedno manj priljubljeni. Kljub temu založniki razlogov za skrb nimajo, saj se je število kupcev glasbe prek spleta povečalo. V tem času se je zvišala tudi poraba povprečnega kupca, ki je na spletu zapravil kar polovico več kot pred tem.

Podobne rezultate so naračunali tudi v Nielsnu, saj naj bi se prodaja digitalnih albumov okrepila za 16,1 odstotka med leti 2008 in 2009. Posebej pa je založnike razveselilo dejstvo, da se je količina pretočne glasbe prek omrežij P2P zmanjšala, kar pripisujejo slabi kakovosti datotek sumljive provenience in bogati ponudbi spletnih radiev in drugih možnosti neposrednega poslušanja glasbe prek spleta. Več o tem.

5 komentarjev

Napster ponovno med živimi

Slo-Tech - Napster, dedek vseh današnjih P2P prenosov, zdaj pa (ponovno živa) legalna stran z glasbo, je pravkar postal precej bolj dostopen od konkurence. Za 5 dolarjev mesečno ponujajo neomejeno streamanje željene glasbe, obenem pa si lahko uporabniki mesečno prenesejo še 5 MP3 datotek v trajno hrambo. Svojo ponudbo, kjer lahko skaldbo poslušate neomejeno in pavšalno, primerjajo s pol minutnimi odseki glasbe, ki jih je moč poslušati pri konkurenci pred nakupom, pohvalijo pa se še z zbirko 7 milijonov pesmi, 60 radijskimi postajami (ki so brez oglasov) in kvaliteto glasbe, ki se lahko kosa z glasbenimi CDji.

V bolj ali manj trenutni obliki...

23 komentarjev

Google ponudil brezplačen prenos skladb na Kitajskem

Wired News - Kot poroča Wired, je včeraj Google na Kitajskem zagnal novo storitev, ki bo uporabnikom na Kitajskem omogočila brezplačen prenos glasbe z interneta. Trenutno je na voljo 350 000 skladb kitajskih in tujih avtorjev, v prihajajočih mesecih pa nameravajo to številko povečati na 1,1 milijona. Glasbo bodo priskrbeli Sony Music, Warner Music, EMI in Universal Music, žal pa Google ne načrtuje širitve projekta v druge države. Trenutno je na Kitajskem piratstvo resen problem, saj je več kot 99 odstotkov vse prenesene glasbe ilegalne. Z novim modelom želijo to problematiko omiliti.

8 komentarjev

Zastonj pretočna glasba za vsakogar

Grooveshark Lite

Slo-Tech - Podjetje Grooveshark je včeraj predstavilo svoj najnovejši produkt, imenovan Grooveshark Lite. Lite ponuja spletno poslušanje glasbe iz njihovega velikanskega kataloga glasbe, brez kakršnekoli registracije in časovne omejitve pri skladbah.

Vmesnik predvajalnika bazira na Flashu in je zelo enostaven, ličen in intuitiven. Omogoča iskanje po glasbeniku ali naslovu skladbe, žanru, popularnosti , itd. Z njim si lahko zelo enostavno sestavite poljubne predvajalne sezname, če pa imate uporabniški račun na Groovesharku si lahko le-te tudi shranite. Grooveshark.com pa ponuja tudi druge storitve kot so nakup glasbe preko spleta in priporočanje glasbe glede na vaš okus.

22 komentarjev

Microsoftova radijska postaja postaja vstaja

Slashdot - Microsoft je prejšnji teden ob splavitvi Windows Media Playerja 10 začel tudi s prodajo digitalne glasbe preko interneta. Ob tem je znotraj sistema MSN Music uvedel svojevrstno storitev, MSN Radio, ki uporabnikom omogoča poslušanje več kot 900 radijskih postaj v ZDA, a brez poročil o prometu in vremenu, reklam in klepetavega DJ-a. Uporabniki tako poslušajo le glasbo, kar je za njih izjemna pridobitev, poznavalci radijske industrije pa so sprožili val protestov. Klik!

5 komentarjev

Roxio poleg Napsterja še nad Pressplay

Monitor - Kot smo že poročali, je podjetje Roxio prevzelo Napster -- enega od začetnikov izmenjave datotek. Tokrat je Roxio od družb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay v vrednosti slabih 40 milijonov dolarjev. Pri projektu bo sodeloval Napsterjev ustanovitelj Shawn Fanning, vendar nov Napster naj ne bi vseboval istega principa delovanja, kot njegov predhodnik, katerega priljubljenost je bila prav izmenjava datotek. Sony in Universal sta imela s podjetjem Pressplay kar 50 milijonov dolarjev izgube. Čas pa bo seveda pokazal, kako bo prenovljeno storitev Music.net sprejel trg, saj so pri dosedanji storitvi bile z izjemo računalnika postavljene omejitve uporabe prenesene glasbe v napravah.

1 komentar

Zajemanje glasbe z vinilke malce drugače

Slashdot - Najbrž ste se že vsi že kdaj srečali z vinilkam, ki jih je tekom let izpodrinil CD in jih danes kupujejo le še najbolj zagrizeni audiofili. Če že ne drugod, pa vsaj takrat, ko ste na računalnik arhivirali glasbo iz kupa gramofonskih plošč - gramofon ste povezali preko kabla z zvočno kartico, položili iglo na gramofonsko ploščo, pognali ustrezen program za zajemanje glasbe in zabava se je lahko pričela. Toda ali ste vedeli, da se da glasbo z gramofonskih plošč zajemati tudi na malce drugačen način?

Tip, ki se je lotil zanimivega projekta, to še kako dobro ve, saj je preko računalnika izluščil glasbo iz slike (!) gramofonske plošče. Najprej je poslikal vse štiri dele plošče, jih nato združil v eno sliko in pognal program. Kako mu je uspelo vse skupaj, si lahko ogledate na tej strani.

Lahko pa kar takoj povem, da branje glasbe iz slik gramofonske plošče ni ravno najboljša metoda, saj vsebuje polno motenj. No, z malce domišljije in posluha boste uspeli poleg šuma nekje v ozadju slišati...

1 komentar

SiOL radio

SiOL - Nekaj časa nazaj smo poročali o tem, da lahko spremljate nekatere TV programe preko interneta (vizija), že kar nekaj časa pa lahko preko interneta spremljate tudi radio SiOL, ki deluje samo in izključno preko interneta. Vrtijo vse od pop, dance, house, techno, rap, never in evergreen glasbe, do zadnjih hitov. Ker pa kot zaprisežen dialupovec™ tega ne morem sprobati, poročajte vi, ADSL/kabelj™ uporabniki [:D]. Klik!

Pripis by alien-w: Kvaliteta je presenetljivo dobra, pa tudi izbor glasbe je tak, da ga boste lahko poslušali skoraj vsi. Poleg tega so prisotni tudi različni videospoti. Na poslušanje!

12 komentarjev

KPIG pod rušo

BayArea - Pod težo licenčnin, ki jih zahtevajo glasbeni založniki, je kolnil "prvi" spletni komercialni radio, KPIG. Po njihovih besedah naj bi bile zahtevane licenčnine (3.000 USD mesečno) kar trikratne onim, ki naj bi jih bili pripravljeni oz. sposobni plačevati, prihodkov pa naj bi ne imeli sploh. KPIG-u naj bi sledilo še več tovrstnih postaj. Flop. Mar bi si umislili Gorenjca za poslovodjo, ne pa didžeja!

0 komentarjev

Online glasba

Yahoo News - Pisali smo že o MusicNet-u, projektu podjetij AOL, Bertelsmann, EMI ter RealNetworks, ki bo ponujal glasbo preko Interneta na podlagi naročniškega sistema. Prav tako bodo ponujala online glasbo še nekatera druga podjetja.
Tako bodo ponujali online plačljivo glasbo tudi na Yahoo! portalu, saj se je Yahoo! pridružil projektu Duet (projekt podjetij Vivendi Universal in Sony Music Entertainment).
Tudi MTV bo ponujala online glasbo in sicer kot neke vrste spletni radio.
MSN pa bo ponujal na MSN Music glasbo v web radio formatu na podlagi naročninskega sistema.
Ta podjetja želijo izkoristiti praznino, ki jo bo verjetno pustil Napster, saj se le-temu ne pišejo dobri časi. Vseeno pa je potrošniško obnašanje nekaj, kar je zelo težko spremeniti, in potrošniki smo postali z pojavom Napsterja in podobnih programov razvajeni, da dobimo glasbo preko spleta zastonj. Kako bodo ti projekti s plačljivo glasbo uspeli, je torej še negotovo. ...

3 komentarji

MusicNet: glasba na podlagi naročniškega sistema

Excite News - RealNetworks, ki ga vsi poznamo po programu RealPlayer, bo sodeloval z največjimi glasbenimi založniškimi hišami, AOL Time Warner, Bertelsmann AG in EMI Group, ki bodo ponujale glasbo na podlagi naročniškega sistema. Ta storitev, imenuje se MusicNet, bo na voljo še to leto.
MusicNet bo omogočal glasbenim navdušencem, da bodo dol-povlekli željeno glasbo preko interneta, vendar pa bodo morali zanjo plačati.
MusicNet bo verjetno imel največjo konkurenco v Duet-u, partnerstvu med Sony-jem in francoskim medijskim konglomeratom Vivendi Universal, ki obljublja na tisoče pesmi na internetu za dol-vleko, seveda tudi na podlagi naročnine.
Nekaj informacij o MusicNet-u si lahko ogledate tudi na uradni strani, tukaj.

8 komentarjev