»

V Kiberpipi ta teden: Hoja po oblakih in VIP z zmagovalcem Start-up tekmovanja

VIP: mag. Aleš Lisac, 10. Feb 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 10.5., ob 19h te vabimo na Pipine odprte termine kjer se bo Andraž Sraka spraševal če bo izpad Amazonovih storitev v oblaku končno prinesel spremembe v razmišljanju in načrtovanju infrastrukture naših aplikacij. Omenjali bomo Amazon, ki je kot prvi, največji in vodilni ponudnik pravega računalništva v oblaku 21.4.2011 doživel največji izpad dela svojih storitev kar je so najbolj...

0 komentarjev

Ebay kupuje GSI Commerce

CNet - Ebay je napovedal, da bodo prevzeli podjetje GSI Commerce, za katerega bodo odšteli 2,4 milijarde dolarjev. To je nekoliko več, kot so plačali za PayPal, in le za spoznanje manj od cene Skypa (ki je medtem že prodan). GSI Commerce ni neznano podjetje, a je vseeno mnogo manj poznano od omenjenih investicij podobnega ranga.

Ukvarjajo se z razvojem storitev za e-trgovino in trženje. Povezujejo s fizičnimi znamkami, kot sta recimo Hewlett-Packard ali pa Ralph Lauren, in jim nudijo tehnologijo za e-trgovino, upravljanje odnosov s strankami in trženjske storitve. Ebayeva motivacija za nakup je bržkone postati pomembnejši igralec na trgu e-prodaje, ne le kot posrednik pri avkcijah tretjih oseb, ampak se približati Amazonovemu modelu.

GSI Commerce...

1 komentar

Kiberpipa: Tribes, Gis Cloud, Siddharta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 9.11. ob 19h bo v Kiberpipi na Pipinih odprtih terminih Marcos Gaser govoril o temeljih Seth Godinove teorije Tribes - teorije organiziranja, trženja in vodenja, potrebne za uspeh v 21. stoletju.

V sredo, 10.10. ob 19h nas bosta Marko Santic in Dino Ravnic, razvijalca iz Zagreba, na Spletnih uricah seznanila s svojim startup sistemom Gis Cloud. Med drugimi bo govora tudi o Open Geospatial Consortiumu. Predavanje bo v angleščini.

V četrtek, 11.11. ob 19h te vabimo na Večer za inovativne in podjetne. Tokrat v naših prostorih gostimo člane skupine Siddharta, kateri nam bodo predstavili podjetništvo z drugega zornega kota.

1 komentar

V Kiberpipi o virtualni demokraciji v EU in Play! in kino v slogu Petra Jacksona

Kiberpipin utrinek. Pravčasno si zagotovite svoj sedež:)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Institucije Evropske unije ponujajo zainteresiranim posameznikom in javnostim vse več možnosti elektronskega sodelovanja pri sooblikovanju evropskih politik. Pri tem ostaja odprto vprašanje, katere državljanske vsebine in v kolikšnem obsegu so vključene v končne dokumente ter kako so upoštevane pri implementaciji politik. Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo mag. Simon Delakorda predstavil probleme navideznega legitimiranja demokratičnega primanjkljaja EU, ki izhaja iz sistemsko vzpostavljenih omejitev participativne uporabe novih tehnologij. Aktualna razmerja političnih moči in modelov vladanja v EU bodo prikazana na primerih elektronskega sooblikovanja evropskih politik v EU in Sloveniji.

Veliko novodobnih...

4 komentarji

Kiberpipa v tem tednu

Kiberpipa -

Safe.si, slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih tehnologij, vas v torek od 15h naprej vabi v Kiberpipo ob Dnevu varne rabe interneta.

Ob 19h se na Pipinem odprtem terminu obeta predavanje dr. Mateja Kovačiča o kriminalu preko elektronske pošte, kjer boste imeli priložnost slišati malo več o nezaželeni pošti (t.i. spam-u), e-poštnih goljufijah in zlonamernih vsebinah, ki se posredujejo preko elektronske pošte. Na predavanju bodo med drugim predstavljeni trije konkretni primeri zlorabe elektronske pošte, ki jih je obravnavala slovenska policija.

V sredo si bomo s Sebastjanom Trepčo na Spletnih uricah pogledali, kako izgleda razvoj in osnovni gradniki Java Server Pages aplikacij ter se dotaknili še osnovne filozofije samega jezika oziroma na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo zanj.

Vstop je seveda prost. Vabljeni!

0 komentarjev

Nov članek: Kupovati drugje bi bilo potratno

Slo-Tech - Kičastno okrašena mesta, cingljajoči debeluhi v rdečih oblekah, nizke temperature... ja, božič je prišel in odšel. Praznični čas pa je seveda tudi čas nakupov in vedno več ljudi se zaradi grozljivih gneč v trgovini odloča kar za nakupe iz domačega naslonjača.

Tako smo odšli na miselno popotovanje ter si poskušali predstavljati, kako bi si priborili še kakšno točko popusta več, ker pa programerji domačih spletnih trgovin za besedo varnost očitno zelo redko slišijo, v naših sanjah nismo naleteli na resnejše probleme. Nek večer so se tako sanje prelevile v besede in zraven so nastale še simbolične slike. Oboje se je sestavilo v nov članek, ki v teoretično opiše napake nekaterih spletnih trgovin.



Otroci, ne poskušajte tega doma...

63 komentarjev

Pipin odprti termin: Openoffice 2.0

Slo-Tech - OpenOffice.org je odprtokodni projekt, s poslanstvom ustvariti vodilni mednarodni pisarniški paket, ki bo tekel na vseh glavnih platformah in bo zagotavljal dostop do vseh funkcionalnosti in podatkov preko XML oblike datotek in odprtih programskih vmesnikov. Pred kratkim je izšla nova različica 2.0, ki prinaša mnogo novosti.

Podrobneje jih boste lahko spoznali na predstavitvi Roberta Ludvika v Kiberpipi, v torek 29.11.05 ob 19h v okviru Pipinih odprtih terminov. Obiskovalcem bodo na voljo tudi CD-ji z najnovejšo slovensko različico tako za Windows kot tudi Linux platformo.

5 komentarjev

POT: Domači router in firewall

Kiberpipa - V torek 22. novembra ob 19.00 vas zopet vabimo v Kiberpipo na odprti termin, kjer bo Martin Gorjan imel predavanje z naslovom: Domači router in firewall s pomočjo distribucije M0n0wall.

Če imamo več računalnikov priključenih na internet in na vsakem od njih teče nekaj aplikacij za prenašanje podatkov, se vse te med seboj tepejo za pasovno širino. Najbolj jo skupijo interaktivne aplikacije, kot so spletni brskalniki, SSH odjemalci, igre, itd., ki postanejo zelo neodzivne. Tudi povečanje internetne pipice ne pomaga prav dosti.

Prava rešitev so ti. "oblikovalci prometa", ki poskrbijo za pametno in pravično uporabo pasovne širine. Komercialni usmerjevalniki z oblikovalci prometa so precej dragi, tu pa pride v igro M0n0wall. Zastonj ga najdemo na internetu in z njim lahko spremenimo odsluzen Pentium (I!) racunalnik v zmogljiv in lep usmerjevalnik za žicne in brezžicne povezave ter mnogimi naprednimi funkcijami kot so oblikovanje prometa, VPN in še kaj.

Po predavanju pa vas bodo...

28 komentarjev

Pipin odprti termin: Spletna trgovina - podjetniški pogled

Slo-Tech - Uroš Zavrl bo v torek, 15.11.05 v Kiberpipi ob 19h predstavil podjetniški pogled na vodenje spletne trgovine. V predavanju se bo posvetil kopici tem, ki bodo zanimive tako za neizkušene kot tudi bolj izkušene uporabnike spletnih storitev:
  • splošno o e-trgovinah (software, gostovanje,..) - določanje prodajnega programa
  • cenovna politika
  • zakon o trgovini ter navedbe ki se tičejo spletnih trgovin
  • oglaševanje
  • procesiranje naročil in načini plačila
Na koncu bo seveda čas za vprašanja in debato, obiskovalcem bomo pa ponudili tudi mandarine in čaj.

18 komentarjev

Paypal podpira tudi Slovenijo

Slo-Tech - Paypal, največje internetno podjetje za posredovanje plačil s plačilnimi karticami, od sedaj podpira tudi Slovenijo, na kar smo nekateri že dolgo čakali, saj je Paypal v veliko tujih spletnih trgovin in dražb preferiran način plačila.

Na njihovi spletni strani se je brez kakršnega koli obvestila na spisku držav pojavila tudi naša zastava.

Zaenkrat je možno samo pošiljanje denarja, a je kljub temu to za nas velik korak naprej pri spletnem nakupovanju.

817 komentarjev

POT: Namizno založništvo v Linuxu

Kiberpipa - V torek, 2. novembra, bo ob 19h Boštjan Špetič predstavil namizno založništvo v Linuxu. V zadnjem letu je nekaj prostokodnih grafičnih programov za Linux končno doseglo uporabnost. Z njimi so letos poleti v ZDA celo začeli ustvarjati komercialen tednik. Predstavili bomo tri najpomembnejše med njimi (Scribus, Inkscape, GIMP - vsi tečejo tudi pod Windows) ter nekaj pomožnih orodij. Kot iztočnico za pogovor bomo pokazali še nekaj zanimivih izdlekov, ki so jih uporabniki po svetu naredili s temi orodji.

Vljudno vabljeni na predstavitev v Kiberpipo, vroč čaj in kakšno mandarino ali dve.

5 komentarjev