»

iTunes z nami že desetletje

Vmesnik iTunes 10 je še vedno podoben prvi različici

vir: engadget
engadget - iTunes v tem mesecu praznuje že deseto obletnico obstoja (zanimivo z različico 10.0), v preteklem desetletju pa se je vloga predvajalnika glasbe, kar je iTunes 1.0 pravzaprav bil, popolnoma spremenila. iTunes 1.0 se je pravzaprav začel s programom SoundJam MP ki ga je Apple odkupil leta 2000, januarja 2001 pa izdal za operacijski sistem Mac OS 9. Za svojo izdajo so odstranili podporo preoblekam in snemanju zvoka, a so dodali možnost ripanja glasbe z glasbenih CD-jev, ki se jo je stisnilo v popularni format MP3.

Z različico 2.0 so predvajalniku dodali podporo operacijskemu sistemu OS X ter ga povezali s svojim prenosnim predvajalnikom glasbe iPod, z različico 4.0 pa vključili še svojo glasbeno trgovino iTunes Store. Podrazličica 4.1...

18 komentarjev

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

The New York Times - Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad...

34 komentarjev

Lik-Sang.com zapira svoja vrata?

GamesIndustry.biz - Če gre verjeti novici na xbox-scene, in objavi na domači strani Lik-Sang.com, je omenjena spletna trgovina, ki je prodajala igralne konzole in dodatke za njih, prenehala poslovati. Razlog za to naj bi bile tožbe podjetij Sony Computer Entertainment Europe Limited in Sony Computer Entertainment Inc. Sony je namreč na sodišču v Londonu dobil tožbo proti omenjeni spletni trgovini, ker je le-ta prodajala izdelke, namenjene azijskemu trgu, drugod po svetu. Sony trdi da ti izdelki "ne ustrezajo strogim standardom EU" in da "ne omogočajo predvajanj vsebin (DVD in BluRay) izdanih za evropsko tržišče".

Lik'Sang odgovarja, da so imeli vsi prodani izdelki oznake o ustreznosti tudi za evropski trg, prodajali pa so jih skupaj z originalnim Sonyjevim 100V-240V AC adapterjem, ki prav tako nosi oznako ustreznosti za evropsko tržišče.

Pri Lik-Sangu zagotavljajo, da bodo poskrbeli za vse dosedanje kupce (kar se tiče garancije in popravil), vsem, ki pa so oddali naročilo in niso prejeli naročenih...

6 komentarjev

Samsungova "sposoja" GUI in ikon

TweakNews.net - V Samsung-ovih mobilnih telefonih serije Skin, predstavljenih 24 aprila letos, so se znašle grafične (oblikovalske) rešitve iz konkurenčnega podjetja Apple. Nekaj ikon si je Samsung sposodil tudi pri Microsoftu.



Plagiatorsko potezo so opazili na različnih forumih. Vodja oblikovalskega centra, Chung Kook-hyun, je že priznal napako in povedal, da tovrstni telefoni niso več v prodaji. Za vse prodane telefone si lahko preko spleta naložijo nov grafični meni.

Omenjena nezgoda...

1 komentar

Samsungove novice

engadget - Samsung je najavil sodelovanje s podjetjem Silicon Storage Technology na področju tehnologije Flash, pridobili so namreč licenco za uporabo tehnologije spominskih celic SuperFlash v svojih proizvodih. Trenutno Samsung obvladuje dobro polovico celotnega trga Flash spomina, New York Times pa je napovedal vojno na tem področju med njim in Toshibo/SanDiskom. Pri tem srčno upamo, da je lekcija izpred 2 mesecev koncern izučila, da ne bo poskušal z drugimi izdelovalci sklepati novih, za nas kupce škodljivih dogovorov.

Južnokorejska mobilna stran je predstavila nekaj Samsungovih prototipnih izdelkov, mnenja o njihovi uporabnosti, estetetskosti in namembnosti so deljena. Med drugim si lahko omislite tudi sodobno verzijo telefona, MP3 predvajalnika in polaroidnega fotoaparata. Na istih straneh je predstavljen tudi telefon s fotoaparatom, ki zmore izdelovati slike v velikosti 8 megapikslov.

Veliko bolj mi je všeč že pred tednom dni predstavljeni mobilni telefon, ki preko modrega...

15 komentarjev

Samsung na Applovem zelniku

PC World - Samsung bo ponudil internetno prodajalno glasbe, s čemer bo postal direktna konkurenca Applu in njihovemu iTunes Storeu. Njihovi mp3 predvajalniki do sedaj niso poželi preveč slave, a po novem nameravajo ubrati preizkušeno jabolčno pot in ponudbo podpreti z dodatnimi storitvami - specializirano programsko opremo in že omenjeno spletno trgovino z glasbo. S prodajo bodo najprej poskusili na področjih, kjer se njihovi izdelki že sedaj dobro prodajajo - torej tam, kjer iTunes še ni prisoten.

2 komentarja

1M prodanih videov preko iTunes

Apple - V devetnajstih dneh, odkar je Apple predstavil iPod z zmožnostjo predvajanja videa, je iTunes zabeležil 1.000.000 prodanih posnetkov (gre v glavnem za video spote, TV nadaljevanke in kratke risanke studia Pixar). V primerjavi z glasbo je to skoraj trikrat slabši rezultat, saj so po premieri storitve iTunes prodali 1.000.000 skladb v pičlem tednu, kljub temu pa dosežka ne gre zanemarjati. Opogumljeni z rezultatom bodo svojo ponudbo še razširili, pravi Steve Jobs.

Legalna Applova ponudba se je seveda znašla tudi na torrent straneh, kjer je na voljo tudi dosti drugih, za iPod prirejenih filmov in nadaljevank.

Zelo očiten znak, da smo kupci vedno bolj razvajeni in želimo zadeve takoj - povedano drugače: založbe poslujejo zastarelo in predvsem predrago. Ali kot že ves čas opozarja kolumnist v več računalniških revijah, med drugimi tudi hrvaškem BUGu, John C. Dvorak:
Dokler je obstajal Napster, je glasbena industrija cvetela (česar seveda noče priznati), saj so ljudje preko...

8 komentarjev

RIAA za zaščito proti snemanju glasbe iz radia in podražitev iTunes komadov

Slashdot - V ameriki se začenja prehod iz analogne na digitalno tehnologijo predvajanja radijskih programov. Slashdot poroča, da so se pri RIAA skladno s tem spomnili, da je sedaj pravi čas, da nam omejijo snemanje glasbe iz radia. Na tem mestu je odveč poudarjati, da tudi kvaliteta glasbe preko digitalnega radia ne bo dosegla kvalitete povprečnega mp3 komada oziroma posnetka na kupljenih ploščkih.

Do sedaj je snemanje glasbe iz radijskih postaj povsem legitimno početje, ki ga v Ameriki naprimer zakon celo dovoljuje. Pri RIAA pa so začeli težiti zvezni komisiji za komunikacije (FCC), da naj proizvajalcem novih digtalnih radijskih oddajnikov in sprejemnikov naloži določila, ki bi jim velevala vgraditi zaščito proti snemanju predvajane glasbene vsebine.

Vendar to še ni dovolj. RIAA prav tako želi prisiliti Apple, da bi podražil ceno glasbenih komadov v njihovi spletni trgovini. Steve Jobs jih je nato označil za "pohlepne". Pravi, da članice RIAA s prodajo preko iTunes še vedno več...

50 komentarjev

iTunes popularnejši od P2P

več strani - Rezultati raziskave, ki jo je izvedlo podjetje The NPD Group, kažejo, da je Applov iTunes popularnejši od večine P2P-sistemov. V letošnjem marcu je približno 1,7 milijona ameriških gospodinjstev preneslo prek sistema iTunes vsaj eno pesem, s čimer se uvršča na drugo mesto. Na prvem mestu je sicer še vedno program WinMX, ki ga je uporabilo 2,1 milijona gospodinjstev. Kazaa in iMesh zaostajata za iTunes, ostali plačljivi servisi, kot sta naprimer Napster in RealPlayer, sledijo nedaleč zadaj. Skupno je marca štiri odstotke vseh ameriških gospodinjstev z dostopom do interneta uporabilo plačljivi sistem za prenos glasbe. PCWorld in News.com.

108 komentarjev

Televizija na mobitelih

PC World - Podjetje Idetic je izdalo novo storitev, imenovano MobiTV, ki omogoča uporabnikom Sprint PCS Vision gledanje novic, športnih odlomkov, glasbenih spotov preko mobilnega telefona.

Storitev bo lahko predvajala novice s programov MSNBC in CNBC, California Music Channel-USA, ter ostalih, med katerimi je tudi Discovery Channel. Singal, ki ga bo podjetje Idetic prenašalo, naj bi bil skoraj identičen televizijskemu, pričakuje se lahko le krajša zamuda od približno 30 sekund do ene minute. Poleg tega pa naj bi novost imela tudi določene omejitve kot je ločljivost, ki bo znašala 126x92 slikovnih pik, in bo v precejšnji meri odvisna od velikosti zaslona mobilnika. Klik!

6 komentarjev