»

Microsoft Reclusa Gaming Keyboard

Extremetech - Microsoft je ne tako dolgo nazaj v navezi z Razerjem izdal eno izmed trenutno tehnološko najnaprednejših mišk, imenovano Habu. Očitno ni šlo za slučajen dogodek, saj se partnerstvo nadaljuje, zdaj je namreč tukaj tipkovnica Reclusa Gaming Keyboard. Opremljena je s precej standardnimi funkcijami tega razreda, med drugim z različnimi dodatnimi gumbi, dvema vrtljivima kolescima in osvetlitvijo tipk, Razer pa je svoj delež primaknil v obliki posebne tehnologije za hitrejši odziv ob pritiskanju na tipke (kar sicer zveni malce optimistično). ExtremeTechovci so napravico dobili pod prste, priporočamo branje testa. Izvorni članek.

12 komentarjev

Test poceni avdio slušalk

Zmagovalni model Sennheiser CX300

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Ob nakupu novega računalnika vas malomarni prodajalci, kljub temu da ste pri njih nabavili pošastno hitro konfiguracijo, pogosto založijo s cenenimi tajvanskimi zvočniki. Ako jih želite zamenjati, imate na voljo nekaj opcij -- lahko nabavite večje, boljše in dražje zvočnike, kar ima vsekakor svoje prednosti, po drugi strani pa se mnogi odločajo, da bodo kupili slušalke.

Te namreč ponavadi ponujajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno ter so primerne tudi za okolja, v katerih so zvočniki preveč moteči. Pri THG so si ogledali 10 tovrstnih slušalk, vse so bile cenejše od stotih dolarjev, zato bo članek najbrž prebralo večje število zvoka željnih bralcev.

12 komentarjev

Gigabyte s suhimi kondenzatorji

Extremetech - Ta teden je Gigabyte izdal matične plošče serije 945, ki namesto klasičnih elektrolitskih kondenzatorjev uporabljajo suhe (all-solid capacitor), s čimer je ponudbo plošč s tovrstnimi kondenzatorji močno razširil. Doslej smo jih namreč srečali le veznem naboru serije 965, kjer so naleteli na zelo pozitiven sprejem.

Bistvena razlika je, da v suhih kondenzatorjih ni tekočega elektrolita, marveč zgolj trden organski polimer, kar ima blagodejne učinke na lastnosti. Tako je njihova življenjska doba šestkrat daljša od običajnih, so odpornejši na temperaturo, se bolje izkažejo pri delo z viskomi frekvencami in tokovi ter ne morejo eksplodirati. Več o tem.

22 komentarjev

nVidia bo ostala sama

ExtremeReviews - Extremetech poroča, da so vodilni pri nVidii v torek sporočili, da se ne nameravajo povezati z nobenim drugim podjetjem.

Kmalu po AMDjevem nakupu ATija so se pojavile govorice o morebitnem partnerstvu Intela in nVidie. V torek pa je Mike Hara izjavil, da je ta prevzem samo ojačal njihovo filozofijo, da morajo ostati sami zase. Obenem pa je tudi izjavil, da AMD in Intel v boju za prevladu na trgu procesorjev rabita nVidio bolj kot kadarkoli. Prav tako je omenil namero zelenih, da se resneje podajo na trg mobilnih grafičnih čipov, kjer trenutno opazno prevladuje ATi.

Podrobnosti na ExtremeTech.

7 komentarjev

CPU z najboljšim razmerjem zmogljivost/cena

Extremetech - Na spletni strani extremetech.com so opravili obširen test procesorjev proizvajalcev Intel in AMD, da bi ugotovili, kateri namizni procesor trenutno ponuja najboljše razmerje med ceno ter zmogljivostjo.

Tako so v testna sistema posadili 10 P4 procesorjev proizvajalca Intel ter 13 A64 procesorjev proizvajalca AMD, pri čemer so zaradi lažje primerljivosti podatkov izključili celotno S754 linijo AMD procesorjev. Najnižjo ceno za vsak model procesorja posebej so ugotovili s pomočjo spletne strani Pricewatch, nato pa so ga podvrgli najrazličnejšim testom. Jasnega zmagovalca niso našli, od AMDjevih procesorjev je rahlo izstopal Athlon 3800+, med Intelovimi pa je prednjačil Pentium 4 660. Branje celotnega testa je zelo priporočljivo.

46 komentarjev

Paxville na testni mizi

vir: GamePC
GamePC - Intel je že pred precej časa izgubil tekmo za prvi dvojedrni procesor za strežnike, je pa pred časom uspel poslati na trg nove dvojedrne Xeone, znane tudi pod imenom Paxville. Procesorji uporabljajo 2 MB L2 predpomnilnika, so izdelani v 90 nm tehnologiji, podpirajo HyperThreading in delujejo pri frekvenci 2,8 GHz.

Enega takih primerkov (v bistvu dva) so dobili v roke pri GamePC-ju, kjer so ga posadili v Asusovo PVL-D ploščo, zgrajeno okoli Intel E7520 veznega čipovja in vse skupaj pognali skozi lepo število testnih aplikacij. Na koncu so rezultate primerjali z dvojedrnim Opteronom in ugotovili...da Intelova stvaritev ne more konkurirati AMD-ju. Paxville je namreč energetsko precej požrešen - avtor testa pravi, da je najbolj "požrešen" procesor, kar jih je...

11 komentarjev

Prvi Cedar Mill na testu

Tom's Hardware - Nov primerek Pentium 4 procesorja z jedrom, grajenim v 65 nm procesu, so v roke dobili Tom's Hardware-ovci. Novo jedro so pri Intelu zasnovali z namenom znižati porabo električne energije in s tem oddajanje toplote, saj praktično vsi poznavalci poznajo težave najhitrejših dvojedrnih Prescott in Smithfield procesorjev Pentium 4.

novo jedro je v bistvu le pomanjšan Prescott in tako ne prinaša drastičnih pohitritev, prav tako pa tudi sam procesor na zunaj deluje povsem enako. Pomemben podatek pa je, da se je poraba precej zmanjšala, saj naj bi ventilator tudi pod polno obremenitvijo na testu deloval z zmanjšanimi obrati.



Kljub znanemu...

2 komentarja

Test procesorjev z različnimi jedri proizvajalca AMD

Zmogljivost različnih jeder

vir: Lost Circuits
Lost Circuits - Dejstvo je, da se je v zelo kratkem času mnogo spremenilo na področju razvoja računalniške industrije. Procesorji niso nikakršna izjema – prav tako ne AMD, ki je v zadnjem času nanizal kar nekaj novih modelov in s tem morda povzročil nekaj zmede. Prav zato so pri Lost Circuits na test postavili aktualne AMD-jeve procesorje z različnimi jedri (Winchester, Venice, Clawhammer, Newcastle). Pognali so nekaj testov in prišli do zanimivih sklepov. Za zmagovalca so proglasili jedro Venice, ugotovili so, da je SOI velika prednost, omenili so težave s prihajajočo 65 nm tehnologijo. Več si lahko preberete tukaj.

Na novico nas je opozoril dr.J.

31 komentarjev

Test procesorja Intel Pentium Extreme Edition z dvojnim jedrom

AnandTech - Na trgu namiznih procesorjev je že dolgo časa vroče, zdaj se nam pa obeta dvig temparature do vrelišča. Bitka med Intelovimi in AMD-jevimi dvojedrnimi rešitvami se bliža vrhuncu - medtem ko je AMD prehitel Intel na področju strežniških dvojedrnikov, je Intel udaril nazaj na področju namiznih rešitev. Tako so na AnandTechu prejeli v predogled in testiranje procesor, ki ga na trgu še ni - dvojedrni Intel Pentium Extreme Edition ter matično ploščo, zgrajeno okoli novega veznega čipovja - Intel 955X. Procesor je dobesedno sestavljen iz dveh jeder Pentium 4 EE. Vsako si lasti 1Mb L2 predpomnilnika, hitrost vodila znaša 800 Mhz in podpira tudi Hyperthreading. Na trgu naj bi se prvi procesorji pojavili nekje med aprilom in junijem. Več podrobnosti in tudi nekaj testov je na voljo tule.

27 komentarjev

Modna revija oblačljive tehnologije

MicroOptical BV-1 Video Glasses

vir: Extremetech
Extremetech - Zagotovo ste že kdaj sanjali, da bi izgledali kakor Geordi LaForge ali pa kot Seven of Nine ter inovativno uporabljali vso moderno tehnologijo, ki jo s tem razkazujete svetu. Kakor kaže, dnevi ko bomo na cestah opazovali podobne osebe niso več daleč. To je pokazala tudi modna revija, ki so jo organizirali v okviru konvencije o brezžičnih tehnologijah v Atlanti. Seveda največ povedo slike tako, da kar oči na pašo.

10 komentarjev

DX9 glede na ceno in hitrost

Extremetech - ATI in nVidia sta zadnje čase zelo pridna pri izdaji novih produktov. Medtem ko je ATI že lani izdal serijo grafičnih kartic s podporo DirecX 9, je tudi kalifornijsko podjetje letos izdalo GeForce FX s podporo DX9. Na podlagi kartic obeh podjetij so na ExtremeTech spisali test. Katero od teh šestih grafičnih kartic se splača kupit, oziroma katera ponuja največ za spodobno ceno.
Pa veselo branje.

0 komentarjev