»

Pazite se USB-ključev

Hartware.net - Nekako smo se navadili, da neverjetno poceni USB-ključev z raznih kitajskih spletnih strani ne kupujemo, saj se kupljeno potem po navadi precej razlikuje od oglaševanega in pričakovanega. Še zlasti moderne so prevare z USB-ključi, ki se operacijskemu sistemu predstavljajo kot nekajkrat večji kot so v resnici. Prevaro seveda kupci ugotovijo šele, ko zapišejo nanje dovolj podatkov, da presežejo fizično kapaciteto, in jih poskušajo prebrati, kar seveda spodleti.

Kuga se je preselila z obskurnih spletnih strani tudi v regulirano Švico, saj so takšne prevarantske USB-ključe zagotovo odkrili v Aldi Suisse (to je švicarski hofer) z oznako Platinum in v Real Deutschland...

58 komentarjev

Gaim je mrtev, naj živi Pidgin

digg.com - Po izjavi avtorjev Gaima, se bo le-ta odprtokodni sporočilnik po novem imenoval Pidgin.

Razvoj Gaima je bil posejan s problemi okoli imena. Namreč, na začetku se je programček imenoval GTK+ AOL Instant Messenger, kar je seveda takoj šlo v nos vsem pri AOLu. Tako so se po nekaj pritožbah odločili zadevo preimenovati v Gaim. Nekaj let je bilo mirno, nato pa so se pri AOLu odločili zaščititi ime AIM, kar je spet prišlo navzkriž z imenom Gaim. Tokrat razvijalci sporočilnika niso tako hitro popustili, a so po pravnem nasvetu vsa pogajanja držali v tajnosti. V tem času tudi niso izdali nobene končne različice programa. Po vseh pogajanjih so končno prišli do dogovora, a vseeno bodo morali spremeniti ime projekta.

Tako nosi novi sporočilnik ime Pidgin (črkovanje imena ni naključno), libgaim po preimenovan v libpurple, gaim-text knjižnica pa bo po novem nosila ime Finch. Sedaj, ko so problemi z imenom razrešeni, obljubljajo, da bomo kaj kmalu ugledali 2.0.0 različico sporočilnika.

44 komentarjev

TorButton 1.0

Slo-Tech - Eden izmed uporabnikov na poštnem seznamu uporabnikov in razvijalcev omrežja Tor, Scott Squires, je razvil dodatek za Firefox TorButton 1.0. Na voljo je tudi že neuradna poslovenjena različica, ki bo v uraden paket vključena v kratkem.

TorButton je razširitev na Firefox, ki po namestitvi v spodnjem desnem kotu brskalnika (v statusni vrstici) prikaže ali je brskalnik Firefox v internet povezan preko omrežja Tor ali ne. V primeru, da je povezan, se v zeleni barvi izpiše "Tor Enabled", sicer pa v rdeči barvi "Tor Disabled". Med obema načinoma je mogoče preklapljati s preprostim klikom na besedilo. Na voljo je tudi gumb, ki ga je mogoče namestiti v orodno vrstico, vendar privzeto ni prikazan.



TorButton spremeni samo lokalne nastavitve...

4 komentarji

Novoletna darila za vse "paranoike"

Slo-Tech - Ob iztekajočem letu vas bodo gotovo razveselile nekatere novosti iz področja varstva zasebnosti. Sredi decembra je izšla nova različica programa TorCP. Gre za programski paket, s pomočjo katerega lahko enostavno upravljamo Tor odjemalca ali Tor strežnik. TorCP (Tor Control Panel) je trenutno na voljo le za okolje Windows, omogoča pa enostavno nastavljanje in upravljanje točke v Tor omrežju. Tako lahko s klikom miške vključite svoj lasten Tor strežnik, podobno enostavna pa je tudi njegova konfiguracija. Seveda pa je TorCP uporaben tudi če uporabljate samo Tor odjemalca, saj omogoča lažjo namestitev in nadzor nad...

9 komentarjev

Novosti na področju anonimizacije

Slo-Tech - Med tem, ko Evropska unija pospešeno sprejema direktivo o hrambi prometnih podatkov (za katero so nekateri prepričani, da v njenem ozadju stojijo protipiratski lobiji), pa se na področju anonimizacije interneta dogajajo številne novosti.

Tako je izšel grafični vmesnik za anonimozacijski program Tor, TorCP. TorCP je namenjen računalnikom v okolju Windows, omogoča pa enostavno upravljanje in konfiguracijo Tor-a, tako klienta, kot strežnika.



Na Univerzi v Dresdnu, pa so razvili tudi Java Anon Proxy (JAP). Gre za anonimizacijsko omrežje, ki trenutno uporablja pet fiksnih anonimizacijskih strežnikov (Tor omogoča, da...

27 komentarjev

Odprtokodna mobilizacija za uporabnike okolja Windows

Slo-Tech - Računalnik pogosto uporabljate v knjižnici ali pri prijatelju, vendar tam nimajo nameščenega OpenOffica, brskalnika FireFox in vaših ostalih priljubljenih programov, oziroma se bojite, da bi na računalniku ostale kakšne vaše osebne nastavitve? Se vam zdi dilema znana?

V takih primerih se splača pokukati na spletno stran Johna Hallerja, ki je pripravil mobilne različice nekaterih priljubljenih odprtokodih programov. Mobilne različice si enostavno prenesete na USB ključ, kjer jih razširite, brez namestitve pa jih lahko zaženete na kateremkoli računalniku v okolju Windows.

Trenutno so na voljo naslednji mobilni programski paketi:
- mobilni AbiWord (pisarniški program)
- mobilni OpenOffice.org 1.5 <b>in</b> 2.0 (pisarniški paket)
- mobilni FireFox (spletni brskalnik)
- mobilni ThunderBird (odjemalec za e-pošto)
- mobilni NVU (urejevalnik spletnih strani)
- mobilni SunBird (osebni organizator)

Vsi zasvojenci z internetnim klepetanjem pa lahko uporabite že opisani mobilni

7 komentarjev

Anon-IM - Anonymous Instant Messaging v. 0.0.1

Slo-Tech - Pravica do zasebnosti je človekova pravica. Eden najpomembnejših delov pravice do zasebnosti je komunikacijska zasebnost. Iz tega razloga in zaradi poizkusov EU in ZDA po uvedbi obvezne hrambe prometnih podatkov (tim. retencija), pa tudi zaradi strahu pred čedalje obsežnejšim nadzorom in poizkusi cenzure komuniciranja preko interneta po vsem svetu, so nekatere skupine in posamezniki pričeli z razvojem anonimizacijskega omrežja Tor, o katerem smo že večkrat poročali.

Pred časom se je pojavil programski paket TorPark, ki vsebuje rešitve za anonimno mobilno surfanje po spletu (vsi programi z nastavitvami so nameščeni na USB ključu). Sedaj pa je na voljo podoben paket, ki pa omogoča anonimno mobilno internetno sporočanje.

Program Anon-IM v. 0.0.1 vsebuje mobilno različico Tor odjemalca in mobilno različico programa za internetno sporočanje GAIM. GAIM je ustrezno prednastavljen in ima že vgrajen in omogočen vstavek za šifriranje. Trenutno je na voljo le različica za okolje Windows...

15 komentarjev

V Italiji je za dostop do spleta potreben osebni dokument

Slo-Tech - Po tem, ko je italijanski parlament julija sprejel paket t.i. protiteroristične zakonodaje, so italijanski upravitelji javnih dostopnih točk do interneta (internetnih kavarn) dolžni fotokopirati osebni dokument vsake stranke, ki želi uporabiti njihovo storitev dostopa do svetovnega spleta, opraviti telefonski klic ali poslati faks.

Pred dovolitvijo uporabe storitev, morajo tako zaposleni v internetni kavarni najprej identificirati uporabnika ter fotokopirati njegov osebni dokument. Zraven morajo zabeležiti tudi terminal, preko katerega bo stranka dostopala do spleta.

Ponudniki javnega dostopa do interneta morajo za izdajo dovoljenja za nadaljevanje opravljanja svoje dejavnosti pridobiti posebno licenco ter kupiti vohunsko programsko opremo v vrednosti okoli 1.500 €. Omenjena programska oprema beleži vse podatke o spletnih aktivnostih uporabnikov. Tako pridobljene podatke morajo upravitelji internetnih kavarn periodično posredovati lokalnim policijskim oblastem.

Silvia Malesa,...

23 komentarjev

Šifriraj, potrdi, zanikaj - nov protokol za varno uporabo sistemov za trenutno sporočanje

Slashdot - Znana berkleyska kriptologa Borisov in Goldberg sta pred kratkim razvila odprtokodni in brezplačni programski vtičnik za Gaim Off the Record Messaging.

Gaim je programček (na voljo je za Windows in Linux okolje), ki združuje različne kliente za trenutno sporočanje. Tako lahko uporabniki MSN Messengerja, ICQ-ja in še mnogih drugih IM sistemov namesto množice programov uporabljate samo enega, Gaim, ki omogoča povezovanje v vsa ta omrežja hkrati.

Off the Record Messaging pa ponuja še dodatno novost. Gre namreč za programski vtičnik (plug-in), ki omogoča šifrirano izmenjavo sporočil preko kateregakoli IM protokola, ki ga podpira Gaim (seveda mora imeti uporabnik na drugi strani nameščen enak vtičnik).
Poleg šifriranja sporočil pa omogoča tudi avtentikacijo, ki pa je mogoča samo ko je sporočilo poslano, kasneje pa ne več. Novost protokola, ki sta ga razvila je torej, da omogoča tudi zanikanje vsebine sporočila, potem, ko je bilo sporočilo uspešno poslano, oziroma tudi v primeru, če...

31 komentarjev