»

Več kot šestina Estoncev voli prek interneta

Slo-Tech - V nedeljo bodo v Estoniji potekale redne parlamentarne volitve, na katerih bo dobrih 900.000 volilnih upravičencev določilo sestavo 101-članskega parlamenta. Volitve so posebno zanimive, ker je Estonija edina država na svetu, kjer je mogoče glasovati prek interneta. Elektronske glasovnice so uporabili že marsikod, a povsod z namenskih računalnikov na voliščih; Estonci lahko glasujejo od doma.

Estonci lahko glasujejo prek interneta od koderkoli na svetu. Potrebujejo le računalnik z dostopom do interneta, certifikat, bralnik elektronskih kartic, ustrezno programsko opremo, estonsko elektronsko osebno izkaznico ter številko PIN. Podprti operacijski sistemi so Linux, Windows in Mac OS X ter mobilni Android, iOS in Windows Phone....

98 komentarjev

Norveška ukinja glasovanje prek interneta

BBC - Norveška se je odločila, da po preizkusu na volitvah v leti 2011 in 2013 ukine možnost glasovanja prek interneta in do nadaljnjega ostane pri klasičnih glasovnicah. Glavni razlog za to odločitev ni tehnične, ampak sociološke narave, saj ljudje enostavno niso prepričani o varnosti, zanesljivosti in anonimnosti elektronskih volitev, je sporočila norveška vlada.

Na parlamentarnih volitvah lani je prek interneta glasovalo okrog 70.000 volivcev izmed 250.000, ki so imeli to pravico. Volilna udeležba se zaradi tega ni povečala, prav tako ni glasovalo nič več ljudi iz skupin, kjer je udeležba tradicionalno zelo slaba, denimo mladih. V poročilu dodajajo, da je glasovanje prek interneta omogočalo glasovanje v nenadzorovanih...

142 komentarjev

Brazilske volilne naprave uspešno napadli s pomočjo Tempest napada

Slashdot - Pred kratkim smo poročali, da je brazilska vlada od 10. do 13. novembra izvajala test sistema za elektronsko glasovanje, v celih treh dneh pa sistema ni uspelo zlomiti nobeni ekipi. Brazilski vladni uradniki so ob tem verjetno sklenili, da je sistem elektronskih volitev varen, vprašanje pa je seveda, ali je tri dni dovolj za resno varnostno testiranje.

Odgovor je seveda jasen - ni. In sedaj smo dobili še empirično potrditev tega.

Sergio Freitas da Silva je namreč uspel zlomiti tajnost glasovanja s pomočjo Tempest napada (znanega tudi pod imenom Van Eck Phreaking).

Ob pritisku na tipko, s katero volivec izbere kandidata, se namreč sproži elektromagnetni signal. Elektromagnetni signal je mogoče zaznati v okolici glasovalne naprave in to z razmeroma preprosto (ceneno) opremo ter na ta način razkriti komu je volivec oddal svoj glas. Oddaljenost, s katero je mogoče razpoznati elektromagnetne signale tipkovnice je sicer mogoče povečati z usmerjenimi antenami in ustreznimi analizatorji...

55 komentarjev

Slovenija poživlja ali o glasovanju na volitvah preko interneta

Slo-Tech - V dnevnem časopisju smo lahko pred kratkim prebrali, da Slovenija zelo intenzivno razmišlja o glasovanju na volitvah preko interneta. Ambiciozen načrt predvideva, da bi lahko volivci že na državnozborskih volitvah 2008 imeli možnost tovrstnega glasovanja.

Ideja v naši ljubi državi ni nova, saj se je že 2004. leta govorilo o tem. Vendar ideja zaradi pomanjkanja politične volje ni bila realizirana. Nov zagon so Vladi dale uspešno izvedene nacionalne volitve v E-stoniji. Po besedah vladnih predstavnikov bi s tem omogočili določenemu delu populacije, da glasuje na enostavnejši način oziroma celo, da del, ki ne namerava iti na volitve, opravi glasovanje

Se s takšnim načinom glasovanja vendarle odpirajo relevantna vprašanja? Preberite!

111 komentarjev

Hekanje volilnih naprav

Slo-Tech - Že leta 2000, ko je George Bush mlajši prvič postal predsednik ZDA, so bile zaradi škandala na Floridi mnogih kritik deležne elektronske naprave podjetja Diebold. Očitno je bila zadeva upravičena, avtorji strani Open Voting Foundation so namreč uspeli v pičlih štirih minutah z nekaj tisočakov vredno opremo, dobavljivo praktično povsod, prilagoditi eno od tovrstnih naprav do te mere, da bi se dalo z njo enostavno ponarediti rezultate volitev, brez da bi to kdorkoli opazil. Podroben opis omenjenega postopka, ki vključuje zagon sistema s flash enote, lahko najdete tukaj, zaradi varnostnih lukenj pa naj bi Dieboldove naprave tudi izgubile uradni blagoslov.

Zahvaljujemo se Stepnemu...

32 komentarjev

E-volitve v Estoniji

Slashdot - V prejšnjem tednu je Estonija postala prva država na svetu, ki je na nacionalnih volitvah uporabila tudi možnost elektronskega glasovanja preko interneta.

Sicer je bila "elektronska" udeležba nizka, takšno možnost glasovanja je namreč izkoristilo manj kot 10.000 volilcev, oziroma 1 % volilnega telesa, vendar je glasovanje po besedah volilnih uradnikov potekalo brez napak ali poskusov vdora v sistem. Za glasovanje so volilci potrebovali posebno kartico, s katero so potrdili svojo indentiteto in čitalec za to kartico, ki stane 24 dolarjev. Okoli 80 % volilcev si lasti te kartice, saj se jih uporablja tudi za internetni dotop do e-bančništva in davčnih podatkov. Sistem, ki temelji na Linuxu, so testirali v januarju, nameravajo pa ga uporabiti tudi na parlamentarnih volitvah leta 2007.

35 komentarjev

Kako varne so e-volitve?

Slashdot - Verjetno nima smisla poudarjati, da nas v torek čaka dolgo pričakovana končna odločitev, kdo bo vodil Združene države v prihodnjih štirih letih.

Glede na slabe izkušnje prejšnjih volitev, se na Slashdotu sprašujejo, kako je na novo uveden sistem elektronskega glasovanja varen in kaj lahko sprememba enega samega glasu pomeni za rezultate. Kot so pokazali študentje univerze Yale, bi sprememba samo enega rezultata na glasovalno napravo spremenila elektorske glasove, pri dveh pa bi se spremenili rezultati v štirih zveznih državah.

Sodeč po povedanem, znajo biti volitve še predmet precej polemik.

Mogoče pa je predsednik Bush poleg ekipe pravnikov najel še kakšen ducat hekerjev...

12 komentarjev

E-volitve tudi v Sloveniji?

Ministrstvo za informacijsko družbo -

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta...

23 komentarjev

Izumitelja dial-upa

Slashdot -

Danes v času ADSL-ja in kabelskih modemov razvajeno negodujete in godrnjate nad dial-up načinom dostopa do interneta, a če pomislite, je bil to pravzaprav revolucionaren način, ki je omogočil razvoj interneta in njegovo široko dostopnost pred leti. Vas zanima, kdo je dial-up izumil?

Dial-up sta pri podjetju Hayes Micromodem izumila njegova ustanovitelja, Dennis Hayes in Dale Heatherington. Hayes je še danes široko poznan med ljudstom, Heatheringtona ne pozna skorajda nihče več. Možakarja sta si po karakterju pač različna kot dan in noč in medtem ko Hayes ugaja pozornost javnosti, Heatheringtona le-ta moti. Podobna sta si le v eni točki -- bogastvu. Več o njiju in dial-upu pa si preberite v članku, ki so ga napisali pri Ajc.com.

6 komentarjev

Papirnate e-volitve

Wired News - Po znanih zapletih z elektronskimi volitvami v ZDA, o katerih smo že poročali - naj spomnimo, da so bili sistemi e-volitev tako slabo zasnovani, da so omogočali spreminjanje števila elektronsko oddanih glasov - so se tokrat v Kaliforniji domislili rešitve tovrstnih težav. Do leta 2006 bodo namreč morale biti vse e-volilne naprave opremljene s tiskalnikom, ki bo vsak oddan glas tudi natisnil. S tem bo omogočeno naknadno preverjanje oddanih glasov, oziroma onemogočeno e-volilno goljufanje.
Dodatno veselje, merljivo v konvertibilnih zelencih, pa proizvajalcem tiskalnikov povzroča tudi predlog kako ukrepati, ko tiskalniku zmanjka papirja: člani volilnega odbora se namreč ne bodo ukvarjali z menjavo papirja, pač pa bodo tiskalnik preprosto zamenjali. V času volitev naj bi bila namreč natisnjena volilna potrdila neprodušno zaprta v tiskalniku.

Upajmo, da se med razlogi za razveljavitev volitev ne bo znašel tudi 'paper jam'...

2 komentarja

E-volitve: kako jim lahko zaupamo?

Wired News - Na Slo-Techu smo že poročali o ameriških težavah z volilno tehnologijo. Tudi o tem, da so direktorji podjetja Diebold republikancem nakazovali denarna sredstva. Tokrat pa je s pomočjo Wired-a na dan prišla še bolj zaskrbljujoča novica, ki postavlja uporabo informacijske tehnologije v volilne namene še pod večji vprašaj. Na nedavni konferenci o volilnih sistemih je namreč predstavnik Kalifornije javno povedal, da je Kalifornija ustavila certifikacijski proces volilnih naprav podjetja Diebold. Razlog?

Diebold naj bi na volilne naprave v enem izmed volilnih okrožij naprave namestil neoverovljeno programsko opremo. Kasneje se je izvedelo, da gre za okrožje Alameda County, ki velja za trdnjavo - demokratov. Je to ob nakazilih Diebolda republikanski stranki res samo naključje? Verjetno ne, saj obstaja več poročil, ki trdijo, da je Diebold v svojih napravah namenoma onemogočil vgrajene varnostne mehanizme, kar naj bi omogočilo ponarejanje volitev. Diebold pa naj bi se tudi že povsem...

6 komentarjev

Oracle 'ma gonade

Geek - Oracle je pred nekaj meseci naredil zelo pogumno potezo ter v vse svoje oglase napisal, da se v njihov sistem Oracle 9i ne da vdreti. Do danes so administratorji res imeli razlog za skrb, saj so se poskusi vdora kar podeseterili - sedaj jih je 30.000 na teden. Za zdaj hekerjem izgleda še ni uspelo, a je to, če vprašate mene, le še vprašanje časa. Kako bi pa živeli, če bi celo obstajal popolnoma varen sistem? Uh, kar zmrazi me . Klik!

0 komentarjev

Drugi krog glasovanja...

Jaz - Ker sem po naravi len osebek (kar ste mi tako velikodušno priznali v nedavni anketi), bom kar skopiral tekst z glavne strani Natečaja/Glasovanja za naše majčke:

Pred vami je drugi krog glasovanja za Slo-Tech majčke. Sprva nismo mislili, da bo kaj takšnega sploh potrebno, toda očitno ste bili enakega mnenja kot mi: vse majce so odlične in med njimi je težko izbirati. Razlike med vodilnimi so namreč bile izredno majhne (po par %)... Tako smo se odločili še enkrat ponuditi na glasovanje 5 majic, ki so dosegle največ glasov (v tem vrstnem redu so tudi postavljene). Upamo, da se boste sedaj bolj odločno izrazili, drugače se zna to zavleči v nedogled :).

8 komentarjev

Glasovanje

PC Stats - And now something completly different. Če kdo ve, od kod je ta stavek, naj napiše pod komentaraje. Svaka mu čast.
Zdaj pa k stvari. Kot vse drugo v življenju, smo tudi mi, internetne računalniške strani, del tekmovanja. Pri tem (spodaj je link) gre za glasovanje za najboljšo internetno računalniško stran, ki se ukvarja s programsko opremo ali strojno opremo, obojim ali pa samo s posredovanjem najnovejših padcev cen. V vsakem primeru, če ste resnični Slo-Techer, boste glasovali za našo stvar. Trenutno smo na 137. mestu, kar je kar dobro, če upoštevamo, da tekmuje okoli 450 strani.

29 komentarjev