»

Kakšno nadomestila naj operater povrne končnemu uporabniku ob nedelovanju ali slabši kakovosti delovanja storitev?

APEK - Z lahkoto si predstavljate vse užitke raziskovanja informacij na spletu, ko ob dveh zjutraj linija počepne, ali celo pade. Hočete poklicati soseda iz spodnjega (!) nadstropja, če je tudi pri njem kaj narobe, ali pa gre za napako na terminalski opremi. Glej ga zlomka, tudi telefon ne dela! Ob dveh zjutraj brez pipe v svet, groza brez primere. Jasno, tudi pomoč uporabnikom je nedosegljiva. Vse vam gre po glavi, razen morda ključnega (postelja much?), torej kdo je »kriv«, kdo bo...

71 komentarjev

Štirideset let RFC-jev

The New York Times - Praktično ne bi smelo biti računalnikarja, ki ne bi vsaj slišal, če že ne dobro poznal RFC-jev. Z njimi je internet oz. njegovi predhodniki standardiziran in reguliran (nekateri RFC-ji sicer zgolj opisujejo najboljšo trenutno prakso ali pa so povsem eksperimentalne narave), tako da se lahko med seboj razumemo.

Pred točno štiridesetimi leti je bil določen prvi RFC-1 Host Software (RFC mimogrede pomeni Request for Comment), ki je standardiziral primitivno omrežje, ki je povezovalo štiri računalnike na štirih ameriških univerzah v Los Angelesu, Stanfordu, Santa Barbari in Salt Lake Cityju, poroča The New York Times. Od tedaj zaporedno številčeni RFC-ji urejajo delovanje domala vseh omrežij, trenutno pa smo prilezli že prek številke RFC5000. Vsakokrat, ko se nek standard spremeni, je izdan nov RFC z novo številko, medtem ko se stari označi kot zastarel, nikoli pa se ne spremeni.

7 komentarjev

APEK: Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za četrto četrtletje 2008

APEK - Na voljo je novo poročilo APEKa za zadnje četrtletje 2008.

Nekaj zanimivosti iz vsebine:

  • Na mobilnem trgu je penetracija presegla 100%

  • Nadaljnji padec tržnega deleža Mobitela, povečanje deleža predvsem Tušmobila in tudi Simobila

  • Zanemarljiv delež T-2 na mobilnem trgu (0,3%)

  • Še bolj strma rast rezidenčne IP Telefonije (posledično padec fiksne telefonije)

  • Občuten padec deleža T-2 pri rezidenčni IP telefoniji

  • Že 120.000 prenesenih fiksnih tel. številk

  • Pri deležu poslanih SMS-ov sta Mobitel in Simobil že skoraj izenačena (pri MMSih občutno v prednosti Mobitel)

  • Praktično že izenačeno število naročnikov samostojnega širokopasovnega dostopa in naročnikov trojčka

  • Razmerje CATV proti IPTV je 64:36. IP TV pridobiva čedalje večji delež.

  • Padec (sicer visokega) deleža T-2 pri IP TV na 43,5%

  • Število FTTH priključkov se je povzpelo na 44.564, kar je preko 10% delež širokopasovnih tehnologij

  • Penetracija fiksnega širokopasovnega dostopa (gospodinjstva) je enaka 62,3%

  • Po dolgotrajnem padanju...

35 komentarjev

Kako dolgo bo še zamujal T-2?

Delo - T-2 se je pritožil na Apek, ker mu Telekom Slovenije neupravičeno (tako pravijo) zavrača ali zavlačuje priklop uporabnikov, ki želijo obdržati Telekomov telefonski priključek in pri T-2 vzeti le internetno povezavo vdsl. Ti bodo morda morali na priklop interneta počakati še nekaj mesecev! Odvisno od tega, kako dolgo bo Apek rabila za odločbo, kaj bodo odločili in koliko časa si bo vzel Telekom, da njihovo odločbo uresniči ...

Očitno so na T-2 krivi tudi sami, saj Telekomovci pravijo, da so prepozno podpisovali pogodbe.

Tiskano Delo, elektronska izdaja.

92 komentarjev

APEK: Naš eter ni zastonj!

Slo-Tech - APEK je Incotelu odvzel pravico do uporabe frekvenčnega pasu 3400-3600MHz, ker podjetje zanj ni plačalo.

Škoda, predvsem za tiste, ki jih sicer širokopasovni dostop do interneta zaradi takih ali drugačnih razlogov ne doseže. Incotel pravi, da bo s testiranjem tako pričel šele enkrat v letu 2006, bolj natančnega datuma pa za zdaj ne morejo postaviti.

Tistim, ki jim okoliščine ne omogočajo drugačne povezave v internet, bo v pomoč tehnologija, opisana v RFC 1149

19 komentarjev

Forum za varno uporabo storitev elektronskih komunikacij

Slo-Tech - Na spletnih straneh Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS (agencija) si lahko preberete zapisnik ustanovitnega sestanka Foruma za varno uporabo storitev elektronskih komunikacij (ICT Sec Forum), ki je bil 21. 6. 2005 v prostorih agencije.

Forum naj bi bil pobudnik raznih akcij od ozaveščanja potrošnikov, dajal naj bi pobude za spremembo zakonodaje, promoviral ISO17799...

Še ena briljantna ideja zapravljanja davkoplačevalskega denarja.

8 komentarjev

TCP/IP preko bongo bobnov

Slashdot - Profesor George Townsend z univerze Alagoma je ponudil svojim študentom zanimiv izziv. Tisti, ki prvi implementira najnižjo stopnjo TCP/IP protokola, da bo delovala preko Bongo bobnov, bo dobil višjo oceno. Študentje so sprejeli izziv in tako je čez 8 tednov potekala prva javna predstavitev uporabe interneta s pomočjo bobnov.

Z neverjetno hitrostjo dveh bitov na sekundo so pingali drugi računalnik in v 140 sekundah dobili pong nazaj. Z tem preizkusom so dokazali, da lahko najnižji nivo TCP/IP protokola implementiramo s čimerkoli. Podoben projekt je še internet preko poštnih golobov.

In kaj sedaj, ko smo omrežili še domorodce?[>:D]

5 komentarjev

Konkurenca pri telefoniranju še bližje

Finance - Agencija za telekomunikacije je vendarle izdala poseben akt, katerega namen je možnost izbire operaterja pri klicu v tujino. Izbira bo lahko izvršena za posamezen klic ali trajno. Izbirali bomo lahko med 8 novimi ponudniki. Svojim naročnikom morajo dostop do operaterjev za mednarodne (in tudi nacionalne) klice zagotoviti vsi operaterji s pomembno tržno močjo -- Telekom, Mobitel in Simobil.

Uporabnik ne bo pri tem sklepal nobene nove pogodbe in račun za storitve prejel vedno od svojega operaterja. Nekateri so mnenja, da je Agencija ukrepala prepozno, drugi pa se intenzivno pripravljajo na trg, čeprav pogodb za medomrežno povezovanje še nimajo usklajenih -- težave veljajo za slovenski Telekom (nič novega), medtem ko so podjetja tovrstne pogodbe brez večjih težav že uredila s tujimi operaterji. Uradna novica.

1 komentar