»

Shakire piratiziranje ne moti

Shakira

vir: Wikipedia
Daily Mail - Shakira, uspešna kolumbijska pevka, ki je po celem svetu prodala prek 50 milijonov svojih albumov, je pred kratkim izrazila svojo podporo nedovoljenemu kopiranju glasbe. To si seveda lahko privošči z milijoni dolarjev, ki jih ima na bančnih računih, a je vseeno pomembna pridobitev za zagovornike piratiziranja. Shakiri je piratiziranje všeč, ker s tem na nek način bližje svojim oboževalcem in poslušalcem svoje glasbe. Obenem naj bi bila to tudi demokratizacija glasbe, ki je darilo in naj bi bila tako brezplačna. Na...

156 komentarjev

iPodi (in ostali) bodo predvajali še dlje

The Unofficial Apple Weblog - Wolfson Electronics so spravili skupaj nov audio čip, imenovan WM8985 (kako izgleda, lahko vidite na sliki spodaj, shemo notranjosti najdete v povezavi), ki omogoča do 70% prihranke energije. Wolfsonove audio čipe najdete tudi v iPodih (razen Shuffle), kar pomeni, da bo naslednja generacija iPoda najbrž igrala dlje, čeprav ne obljubljenih 70%, saj je poraba odvisna še od zaslona in baterije. Poleg tega to velja za class D, s čemer...

9 komentarjev

Konec z iPodi?

Wired News - Pri Neuros Audio so se odločili, da končajo dominacijo IPodov. V ta namen so ustvarili svoj multimedijski predvajalnik z zloveščim imenom: 442.

"Genocida" ne nameravajo izvesti zgolj s tehničnimi obljubami, saj napravico želijo prepustiti odprto kodni skupnosti, da iz nje izvleče čim več. Ideja je seveda dovolj dobra, a pri Wired imajo seveda pomisleke, če ni morda malce prepozno, saj je prodaja napovedana šele za prihajajoči januar. Vsekakor bo naprava navduševala tehnološke navdušence, ter odprto kodne zaverovance, če bo seveda Neuros Audio držal obljubo in za odprto kodo tega "požigalca iPodov" zaposloval lastne ljudi.

Faktor, ki govori proti iPod-om, je...

66 komentarjev

iPodomati

Gizmodo - Podjetje Zoom Systems, ki je znano po prodaji raznih izdelkov iz avtomatov, se je pred kratkim odločilo za nov poslovni korak. V svojo ponudbo so med pločevinke z osvežilnimi pijačami in čokoladice dodali Applove izdelke in tako ustvarili iPodmat. Tako lahko sedaj najpopularnejši predvajalnik glasbe kupimo kar brez posredovanja prodajalca - skozi dobro zavarovan postopek nas vodi na dotik občutljiv ekran, na katerem označimo izdelek, plačilo pa opravimo s kreditno kartico. Avtomati bodo zaenkrat na voljo v nekaterih letališčih v ZDA, cene pa bodo podobne, kot v Applovih trgovinah.

16 komentarjev

Podcast v Linuxu nekoliko drugače

Slo-Tech - Kot verjetno veste, ima Slo-Tech na strežniku irc.sioff.net neuradni IRC kanal. Da zna biti komunikacija na njem včasih prav koristna, dokazuje tudi spodnji (zaradi lažjega razumevanja rahlo slovnično in slogovno popravljen) zapis pogovora:

mathjazz: Kako v Linuxu prisluhneš podcastom?
idioterna: Z ukazom mplayer http://your/favorite/podcast.m4a
mathjazz: feed://bitenc.si/egotrip/egotrip.xml
mathjazz: Kako tega poslušam?
TribesMan: Dodaš ga v iTunes.
mathjazz: In če nimas iTunes v Linuxu?
idioterna: Če si ZELO len, ti zdajle v 2 minutah napišem skripto, ki ti to naredi.
mathjazz: Prosim :)
idioterna: A imaš python? Poženi ga in sporoči različico.
mathjazz: Python 2.4.2 (#2, Sep 30 2005, 21:19:01)
idioterna: Odlično.
idioterna: http://aufbix.org/~jure/podlisten.pys
idioterna: Poženeš takole "python podlisten.pys feed://url/neki.xml"
idioterna: In poslušaš.

10 komentarjev

Japonska: iPod davek?

News.com - Medtem, ko se v ZDA glasbena idustrija "bori" proti domnevnim izgubam zaradi nalinijskega nakupovanja glasbe s poskusi višanja cene le-te, so se njihovi Japonski kolegi stvari lotili nekoliko drugače. Vladi so predlagali uvedbo posebnega davka na prenosne predvajalnike glasbe, kar so mediji poimenovali "iPod davek".

Davek bi naj po predlogu znašal od 2 - 5%, razlog pa so seveda domnevne hude izgube glasbene industrije na račun doma kopirane glasbe. To pa je seveda povzročilo nemalo razburjenja v javnosti, ki se sprašuje, do kod seže moč korporacij. Taistim korporacijam je med drugim tudi uspevalo lep čas preprečevati vpeljavo storitve iTunes, ki so jo na Japonskem predstavili dve leti po štartu v ZDA. Kot zgleda, tudi japonske korporacije nimajo volje preučiti kakega novega pristopa k prodaji glasbe in bi raje reševali svoje zagate na račun potrošnikov.

11 komentarjev

Tožbe in dejanja RIAA že mejijo na dejanja iz obupa

Ars Technica - RIAA se spet spravlja tožit. Tokrat popolnoma nedolžne ljudi in to popolnoma na "blef". Tanya Anderson, 42 letna mati samohranilka, ki je povrh vsega invalid, toži RIAA zaradi prevare, zavajujočih poslovnih prijemov in izsiljevanja. RIAA namreč vloži tožbo proti ljudem, nato pa obtožence kontaktira njihov "center za poravnave", ki jim predlaga, da plačajo zahtevan znesek, tudi če niso krivi, ker jih bo to manj stalo, kot pa dokazovanje svoje nedolžnosti. Če se ljudje nočejo pogodit, RIAA vloži ponovno tožbo, zato da bi ljudje odvračala od povratnih tožb. Vendar to še ni vse...

Uslužbenci Kim's Video and Music Store v New York-u so bili aretirani, ker je RIAA agent, ki se je pri njih začasno zaposlil, našel med prodajanimi stvarmi tudi CD-je ki so bili posneti na CD-r ploščkih in tudi takšne, ki so bili v manj kvalitetnih embalažah in agentu niso bili poznani. Izkazalo se je, da so to izdelki neodvisnih glasbenikov, ki so RIAA trn v peti, ker se poskušajo izogniti njihovim...

18 komentarjev

RIAA za zaščito proti snemanju glasbe iz radia in podražitev iTunes komadov

Slashdot - V ameriki se začenja prehod iz analogne na digitalno tehnologijo predvajanja radijskih programov. Slashdot poroča, da so se pri RIAA skladno s tem spomnili, da je sedaj pravi čas, da nam omejijo snemanje glasbe iz radia. Na tem mestu je odveč poudarjati, da tudi kvaliteta glasbe preko digitalnega radia ne bo dosegla kvalitete povprečnega mp3 komada oziroma posnetka na kupljenih ploščkih.

Do sedaj je snemanje glasbe iz radijskih postaj povsem legitimno početje, ki ga v Ameriki naprimer zakon celo dovoljuje. Pri RIAA pa so začeli težiti zvezni komisiji za komunikacije (FCC), da naj proizvajalcem novih digtalnih radijskih oddajnikov in sprejemnikov naloži določila, ki bi jim velevala vgraditi zaščito proti snemanju predvajane glasbene vsebine.

Vendar to še ni dovolj. RIAA prav tako želi prisiliti Apple, da bi podražil ceno glasbenih komadov v njihovi spletni trgovini. Steve Jobs jih je nato označil za "pohlepne". Pravi, da članice RIAA s prodajo preko iTunes še vedno več...

50 komentarjev

RIAA in MPAA se spravljata nad Kitajsko

CNet - Slashdot in Cnet poročata, da sta dotični organizaciji začeli boj proti kršenju avtorksih pravic na Kitajskem. To zna biti precej Sizifovo delo, saj zakona o zaščiti avtorski pravic na Kitajskem ne poznajo. Glavni trn v peti so jim Kitajske tovarne, ki masovno proizvajajo piratske izdelke, ki jih prodajajo na Kitajskih ulicah in po svetu za drobiž.

Dostikrat je tudi slišati argumente kot naprimer "Prosimo, znižajte cene in ne bomo piratizirali". Dandanes pa se je večina podjetij, ki poslujejo na Kitajskem že sprijaznila z dejstvom, da je z njihovimi izdelki nekaj hudo narobe, če jih nobeno Kitajsko podjetje ne ponareja.

Zanimi je tudi kitajski pravni sistem. Ta deluje po principu "prvi pride, prvi melje". Kitajsko podjetje lahko tako v domači državi registrira kopijo nekega izdelka kot svoj patent, in lahko celo toži originalno podjetje, ki se z originalnim izdelkom prikaže na trgu.

Z odločitvijo zloveščih antipiratskih organizacij omenjenih v naslovu, da se lotijo piratstva...

10 komentarjev

RIAA toži - spet

The Register - Pred RIAA očitno ni varen več nihče. Tokrat so oddali tožbo proti 83-letni gospe, ki bi naj bila kriva prenosa več kot 700 pesmi z interneta. Kar pa je zanimivo pa je dejstvo, da je gospa preminila že decembra.

To je še ena obtožba v seriji nenavadnih tožb te zveze, saj so že v letu 2003 tožili 12-letno deklico, ker je na trdi disk shranila MP3 datoteko svoje najljubše oddaje. Tedaj so bili starši prisiljeni plačati 2000 ameriških dolarjev za poravnavo. Sedaj se pa poraja vprašanje kdo po plačal v tem primeru.

Verjetno bodo odvetniki počakali gospo kar v peklu.

127 komentarjev